Nem láttam, hogy égne Phil keze alatt a munka - Down-interjú Pepper Keenan gitárossal

2013.06.28. 17:30
Az Index fesztiválblogja

A Hegyalja fesztivál második napján a nagyszínpad programját a Down zenekar zárta. Nem olyan régen beszélgettünk a legendás Phil Anselmoval, most a szintén legendás gitáros, Pepper Keenan mesélt nekünk arról, hogy bánja-e hogy nem a Metallicában zenél, és hogy felvenné-e Anselmót szakácsnak. Sőt van egy nagyon friss hírünk a Corrosion Of Conformityről is.

Nagyjából egy hónapja Phillel beszélgettünk, ő azt mondta, hogy van egy csomó ötletetek az új Down-lemezre.

Ez így igaz. Elkezdtük a jammelgetést, mert már tényleg ki voltunk éhezve, hogy csináljunk valami újat együtt, közösen. Szerintem novemberben már elkezdődhetnek a lemez felvételei. Most az terv, hogy ahogy vége a turnénak és hazamegyünk, pihenünk egy kicsit. Én is összeszedem a dolgaimat, letisztázom az gondolataimat a fejemben, meg átnézem amiket esetleg együtt kidolgoztunk. Phil is kitalálja az egészet és ötletel, aztán elkezdjük a munkálatokat. Ez szerintem novemberben lesz aktuális.

Már vannak konkrét ötletek?

Három dalt raktunk eddig össze, amire azt lehet mondani, hogy készen vannak. A zenei része mindenképpen, még Philnek kell helyretenni az énektémákat meg a szövegeket és akkor készen leszünk.

Sokan azt gondolják, hogy a dalszerzési folyamatotok szerves része a droghasználat. Mit gondoltok erről?

Régebben ez a kijelentést teljes mértékben megállta a helyét. Mára ez már máshogy van, öregedtünk, bölcsebbek lettünk, például kitaláltuk hogyan tudunk kevesebb droggal is jó dalokat írni. Nem kell szétütni magad, az a lényeg.

Miért szeretitek ezt az EP formátumot?

Ennek több oka is van. Sokkal nagyobb a szabadságunk minden téren. Mindegyik EP lehet egy kicsit más mint az előző, el lehet vinni valamilyen más irányba. Nem kell az ötleteket egy hosszabb albumba összerakni, és kidobálni jó dalokat, vagy még erőlködni, hogy írj nem olyan jó zenéket csak azért, hogy összejöjjön egy lemeznyi anyag. Ezekkel a kiadóhoz sem kötöd magad oda hosszú időre, ráadásul minket is sokkal frissebben tart. Nem unjuk meg a dalokat, nem unjuk meg az írást sem, és mehetünk folyamatosan turnézni. Nekünk ez sokkal jobb így, és bejött ez a formátum, úgyhogy ezt fogjuk továbbvinni.

A második EP-n is maradtok ennél a Black Sabbath-féle vonalnál?

Lesz talán olyan dal, ami elmegy egy kicsit más irányba, szóval kisebb csavarokkal, de marad ez a tipikus doomos jelleg, amiben a Down annyira jó, és ehhez is értünk a legjobban.

Mi a véleményed Phil szólólemezéről? Tetszik?

Igen, nagyon jó. Phil ezt már régóta akarta, és mi is tudtuk, hogy tervezi. Az egész Pantera-dolog után szerintem nagyon kellett ez neki. Fontos volt, hogy kiírjon magából dolgokat, elmerüljön a saját gondolataiban és hagyja, hogy kijöjjön, ami benne van úgy, hogy ne kelljen közben egy zenekarhoz sem alkalmazkodnia. Nagyon régóta szerette volna, és örülök hogy sikerült neki összehozni, ráadásul szerintem nagyon jó is lett a végeredmény.

El tudod magad képzelni, hogy újra a Corrosion Of Conformity-ben zenélsz?

Na most nagyon röhögök. Nagyjából egy órája írt Reed (Mullin dobos - a szerk.) egy e-mailt, neked is elküldte vagy mi? Szóval elkezdtünk erről beszélgetni ketten Woodyval (Woody Weatherman gitáros) nagyjából pár napja igen, és szerintem lehetséges, nagyon fel vagyok tüzelve. Még nagyon az elején járunk, gondolhatod ez az egy óra nem volt még elég a legapróbb részletek kidolgozására, de csináljuk.

A régi vonalas COC lesz?

Amiben biztos vagyok, hogy azt a vonalat szeretném továbbvinni, amit négyen csináltunk még.

(A COC jelenleg trióban koncertezik a kezdeti crossover hardcore dolgaikra koncentrálva, ami merőben elütt a keenan-es fellállás southern rockos doomjától. - a szerk.)

Jóban vagytok a Metallicával, tegnap fellépett itt Newsted, mit gondolsz erről az új projektjéről?

Valamelyik nap feljött hozzánk játszani a színpadra, mert egy fesztiválon léptünk fel és adtunk egy kis ráadásbulit. Feldolgozásokat játszottunk, COC-t, ő meg basszusgitározott rá, szóval baromi jó volt az egész, kár hogy itt elkerültük egymást.

Téged meg is hallgatott a Metallica annak idején az ő helyére, ugye?

Igen, a végén már Trujillo és köztem dőlt el minden.

Nem sajnálod?

Egyáltalán nem, nagyon jól alakultak a dolgaim, azt csinálom, amit szeretek. Ha engem választanak, lehet hogy sok minden egyszerűbb lenne most az életemben, szóval annak is meg lenne a maga előnye, de sosem bántam meg vagy sajnáltam, hogy nem így alakult.

Tegnap a Slayer is játszott itt. Szerinted Jeff Hanneman halála után folytatni fogják a zenélést?

A Slayer nagyon király, remélem. Holt egy rohadt jó gitáros, nagy szerencséjük van vele. Szerintem ők akarják ezt az egészet tovább csinálni, és tény hogy egy ilyen tragédia után nagyon nehéz újra felállni, de ha bennük van a tűz, akkor csinálják majd. Legalábbis remélem.

New Orleansban élsz, ahonnan még mindig lehet olyan dolgokat hallani, hogy a város még nem heverte ki teljesen a Katrina hurrikánt. Mennyi igaz ebből?

Talán csak az emberek között van, aki nem heverte ki, persze ez érthető is. De maga a város már rendben van és nem is érezhető, hogy nem is annyira régen még mekkora katasztrófa sújtotta övezet volt.

Van egy bárod is ott, ma pedig Phil főzött a Hegyalján bográcsban. A teljesítménye alapján felvennéd szakácsnak?

Jó volt az a gulyás vagy mi, amit csinált de leginkább bohóckodott. Szóval biztos, hogy nem venném fel, nekem ennél komolyabb munkaerőre van szükségem. Egyébként finom volt, megkóstoltam, de nem láttam, hogy égne Phil keze alatt a munka. Viccelek, csak azért mondom ezt mert tök jó szakács, sosem jönne el hozzám dolgozni.