Egész napos LGT-fesztivál a Balatonon

2013.07.03. 14:21 Módosítva: 2013.07.04. 12:54
1 hozzászólás
Az Index fesztiválblogja
Tizenegy év után ismét LGT-fesztivált tartanak, ezúttal a Balaton partján, az alsóörsi Európa Kempingben augusztus 18-án, a több helyszínes Nagyon Balaton fesztivál részeként. Az egész napos rendezvényről Presser Gábor, a zenekar vezetője beszélt.

"Csak tippelni tudok, mikor játszott az LGT utoljára a Balatonon. Az biztos, hogy nagyon régen volt, emlékeim szerint talán 1981-ben, az azóta oly híressé vált közös Omega - LGT- Beatrice turnén. Akkor körbejártuk a Balatont" - idézte fel a zeneszerző, az LGT billentyűse. LGT Fesztivál is volt már egyszer, 2002 június 1-jén az óbudai Hajógyári-szigeten tartottak egész napos rendezvényt.

A helyszín most a Balaton partja, Alsóörs; a cél pedig az LGT történetéhez szervesen kapcsolódó szabadtéri "tabánias" hangulat, a fűben heverés felidézése. Presser Gábor megjegyezte: tabáni bulikban már régóta nem gondolkodnak, mert már nem akarnak többé maguk koncertet rendezni, engedélyeket kitalpalni, szervezni. Az alsóörsi LGT-fesztivál azért jöhet létre, mert meghívást kaptak a Nagyon Balaton szervezőitől.

"Előjött bennünk a régi vágy, újra a szabadban játszani, ahol a közönség ül, áll, vagy fekszik a fűben. A közönség már a beálláson ott lehet, kissé pátoszosan: együtt vagyunk, akik összetartozunk. Tetszett nekünk az ajánlat, hogy ezen a koncerten a jegy árába nem csak az egész napos események, zene, artisták, meg ki tudja, mi minden tartozik, hanem egy egyébként nem filléres balatoni strandjegy is" - fejtette ki Presser. Az 1971-ben alakult LGT-ben Presser mellett Somló Tamás (basszusgitár, ének, fúvós hangszerek), Solti János (dob) és Karácsony János (gitár, ének) szerepel.

Még az idei Aréna-fellépések előtt - az LGT február 15-én, 16-án és 17-én adott teltházas koncertet a Sportarénában - Presser Gábor azt mondta, a bulik után derül ki, felgyülemlett-e annyi energia az LGT többhetes próbafolyamatán és az Aréna színpadán, hogy most ne intsenek újra búcsút egymásnak, hanem még csináljanak valamit közösen. "A nagy érdeklődés, az együttzenélés öröme hozta ezt az energiát. Az Aréna-koncertek előtt azt hittük, nehéz lesz megcsinálni, aztán kiderült, nehéz abbahagyni".

Kitért arra, hogy nagyon másképp gondolják a koncertet összeállítani, eljátszani, mint februárban az Arénában. "Nyilván van 15-20 dal, amit mindenképpen el kell játszanunk, de most beállítjuk a műsorba az Arénára bepróbált, de végül időhiány miatt kimaradt számokat is, és a hely adottságai miatt sokkal szabadtéribb, tabániasabb bulit fogunk játszani". Elmondta, hogy a közreműködő muzsikusok egy kivételével ugyanazok lesznek, mint az Arénában: Kovács Péter Kovax a Queen Mary 2 óceánjáró hajóra kapott szerződést, őt Jamie Winchester gitáros helyettesíti. A többiek: Dely Domonkos (ütőhangszerek), Papesch Péter (basszusgitár), Kovács Ferenc (trombita), Csányi István (szaxofon), Elek István (szaxofon). Új LGT-dalok egyelőre nincsenek a láthatáron - a zenekar 2002-ben jelentkezett utoljára stúdióalbummal -, Presser szerint nem is terveznek nekiülni friss számoknak, "de bármikor kialakulhat. A nagy probléma az, hogy a meglévő dalokból sem tudunk eljátszani mindent, amit a közönségünk hallani akar".

Az augusztus 18-i egész napos fesztivál műsorába a régi LGT-produkciók elemeit is beillesztik, lesznek artisták, bohóc, LGT dj-k, szépség- és dobütő verseny. Budapestről a helyszínre és vissza zenés LGT különvonat és zenebuszok is szállítják a közönséget."Igazi családi bulit tervezünk. Gondolunk azokra, akik gyerekeket hoznak, de azokra is, akik szülőket. Lesz egy LGT-butik, a szervezők azt tervezik, hogy minden idők legolcsóbb árain teszik közzé a cuccainkat. Kíváncsiak vagyunk, mert ha így igaz, mi is ott fogunk  bevásárolni" - fejtette ki Presser Gábor. A zeneszerző nem tudott arra válaszolni, mi lesz augusztus 18. után az LGT-vel: újabb többéves "tetszhalál" vagy szünet nélküli folytatás. "Most csak ez az egy tervünk van, aztán majd érdeklődünk a sorsnál".