Metálzenekar fürdőgatyában

2013.07.05. 17:34
22 hozzászólás

Magyarország egyik rockújságírója mondta nekem nem olyan régen, hogy egy metálzenekar ne álljon színpadra strandgatyában. A kollégával nem egy dologban van nézetkülönbségünk, de valahogy ebben egyetértünk. Elég ehhez a színpadra nézve azt látni, hogy félmeztelen, strandoláshoz öltözött zenészek ugrabugrálnak, és közben agresszív metalcore szól. Egyszerűen nevetséges. Persze, nem kell mindent komolyan venni, de a hörgés és a szörfölés valahogy nem passzol.

Az ausztrál Parkway Drive egyébként odáig merészkedett, hogy egyenesen egy tengerparti klipet csinált, amiben a térdig érő óceánban terpesztve vagy éppen szörfdeszkán gitároznak. Valaki ezt a metalcore műfaj egyik legviccesebb videójának tartja, és van benne némi igazság. A Parway Drive egyébként nem talált fel semmi újat, dallamos énektől mentes, kliséhalom metalcore-t játszanak, leginkább az In Flamestől nyúlt gitárharmóniákkal és riffekkel. Az ausztrál és a svéd tengerpartban ugyan nincs sok közös, de a srácok ezek szerint magukénak érzik ezt az amúgy nem túl barátságos hangulatú stílust.

A zenekar egyébként abszolút hozta magát, és a népszerűségükhöz mérten sokan is tomboltak rájuk. Ha nem is eredeti, amit csinálnak, legalább pontosan és energikusan zenélnek. Más kérdés, hogy ha valaki nem járt rá a lemezeikre, akkor tulajdonképpen egy végtelenített dalt hallott ez alatt az egy óra alatt, mivel vajmi kevés különbség van a számok között, ráadásul a dalszerzés sem az erősségük.

Vagy lassan, vagy gyorsan indítanak néhány harmóniával, majd jön pár taktus agresszív riffelés, majd azt lefelezik egy breakdownnal. Utóbbiban a nagy király a zenekar, tulajdonképpen nem volt szám e nélkül. A koncert emiatt nagyjából 15 perc után meredt unalomba fulladt, már ha nem akart valaki tornázni egyet a még délután hatkor is szemérmetlenül tűző napsütésben.

Winston McCall, az énekes a napsütésre tett is néhány keresetlen megjegyzést, ami tekintve azt a bizonyos videót meg a strandnadrágot, nem volt túl hiteles. Költözzenek inkább Svédországba, onnan nézve még ez a stílus is autentikusabbnak tűnik.