A Sziget asztronautát küldene az űrbe

2013.07.09. 16:32
Az Index fesztiválblogja

Extrém hülye szóviccel, hímsoviniszta Axe-reklámmal és a vigyorgó Farkas Bertalannal mutatta be Gerendai Károly az idei Sziget Fesztivál legújabb dobását, a Sziget Űrbázist, ahonnan egy szerencsés kiválasztott először Floridába, majd egyenesen az űrbe repülhet.

A hivatalos sajtóanyag szerint "egy nemzetközi űrprogram, az Axe Apollo Space Academy (AASA) keretében a Sziget Fesztiválköztársaság területén épül fel az a közép-európai űrkiképző központ, ahol hat ország 51 AXE-tronauta-jelöltje közül a Sziget végére választanak ki országonként egy-egy aspiránst. A legrátermettebbek részt vesznek majd a globális űrtáborban, ami a floridai Orlandóban kerül megrendezésre. Az ott kiképzett aspiránsok közül 23-an egy-egy űrugrást nyernek, hogy Hősként térhessenek vissza".

A projekt sajnos eléggé kirekesztő, a lányok ugyanis erős hátrányból indulnak az űrhajósválogatón. Az esemény hivatalos támogatója az Axe, így az agysejtgyilkos poénnal Axe-tronautakeresésnek elkeresztelt válogatási procedúra hivatalos szlogenje ez lett: "Indulj el férfiként, térj vissza hősként". Gerendai Károly azért igyekezett mindenkit megnyugtatni: nem zárkóznak el attól, hogy a Facebook-szavazatok alapján egy női űrugrójelöltet küldjön Floridába a Sziget Köztársaság színeiben.

Az űrhajós a tűzoltónál is vagányabb

A magyarországi döntő nem lesz sétagalopp: a jelöltek ízelítőt kapnak majd az igazi űrhajósok kiképzéséből. Az egészségügyi szűréseket a Magyar Honvédség Kecskeméti Repülőkórház orvosai felügyelik majd. Lesz fogászati és szemészeti ellenőrzés, vérnyomás-mérés, terheléses EKG, úgynevezett vesztibuláris forgószék terhelés, neurológiai vizsgálat, az információ feldolgozó képesség vizsgálata, RAVEN-teszt, barokamra és IQ-teszt is.

Az űrhajó startjának szimulálását a Szigeten katapult segítségével tudják majd átélni a jelöltek. A kiválasztás utolsó lépcsőjében a jelöltek fizikai képességeit tesztelik a Szigeten felállított akadálypályán: állóképességüket, gyorsaságukat és ügyességüket kell bizonyítaniuk a zsűri előtt. A különböző feladatoknál elért pontszámok összesítése után alakul ki a sorrend és derül ki országonként a győztes személye. Ők hatan lesznek tehát azok, akik hazájukat képviselhetik majd decemberben az orlandói űrtáborban.

Eddig 62 országból több mint 500 ezer regisztráció érkezett, a magyarországi játékosok száma meghaladta az ötezret. A legrátermettebbeket Orlandóban képzik ki, ahol vadászgéppel repülnek, kipróbálják a súlytalanságot és megbirkóznak több g terheléssel a földi tenrifugában. Végül a 23 legrátermettebb játékos lesz az, aki 103 kilométer magasból tekinthet majd le a Földre. Egy asztronauta kiképzése 15 ezer euróba kerül, míg az űrugrás költsége egy fő esetén 100 ezer dollár lesz.