A diszkó nem hal meg, csak átalakul

2013.07.12. 20:05
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
A fesztiválról
Július 11-től - négy napon át - hetedszerre is Zamárdi szabadstrandja ad otthont a Balaton Sound fesztiválnak. Bár a fesztivál még egész újnak számít a Sziget Szervezőiroda repertoárjában, de kétségtelen, hogy méltó követője idősebb - Volt, Sziget, Félsziget - testvéreinek, sőt már élete első évében fergeteges sikert aratott, nem hagyva kétséget egyetlen igazi bulira éhes hazai vagy külföldi látogatónak, hogy nyáron erre a néhány napra Zamárdiban a helye! A nagy nevek közül fellép a fesztiválon Calvin Harris, Armin Van Buuren, a Prodigy, a Wu-Tang Clan, vagy például a Justice. Jön a világ egyik legkeresettebb DJ-producere, Avicii, itt lesz Afrojack, az ikonikus holland DJ, Fedde Le Grand és sokan mások. Európa legjobb közepes méretű fesztiválja iránt még az eddiginél is nagyobb az érdeklődés - állítják a szervezők. A Zamárdi szabadstrandján megrendezett esemény először nyitja meg kapuit a vízi közlekedés előtt, ennek köszönhetően mindenki átélheti az amerikai yachtokon rendezett partik hangulatát vadonatúj kiadásban, a Balatonon. A vízparton csaknem kézilabda-pálya nagyságú stég-komplexum várja napközben azokat, akik partihangulatban szeretnének napfürdőzni. A vitorlással érkezőket nonstop vízi személyszállítással és vízparti bejárattal támogatja a rendezvény, így a saját hajóval érkezők a nap bármely szakában bejuthatnak a rendezvény területére. Jegyárak: Balaton Sound Napijegy: 15 000 Ft VIP napijegy: 30 000 Ft Balaton Sound Bérlet - elfogyott!
Tovább »
 

Egy év után ismét itt volt Avicii, a zöldlézeres stadionhouse Joffrey Baratheonja, a hangos püfölés fiatal Dolph Lundgrenje illetve az újkori producersztárok Nick Carterje. A 23 éves DJ-nél per pillanat kevés nagyobb név van a műfajban nem véletlenül, hiszen ipari mennyiségben termeli ki a két-három jól eltalált hangra épülő szintikiállásokat. A svéd producer bulija pedig pont olyan volt, mint tavaly. Zöldlézeres stadionhouse és hangos püfölés az egyik legnépszerűbb mai producerrel.

Amikor a Volton azon szörnyülködünk, hogy a Knife Partyhoz hasonló DJ produkcióknak semmi helye nincs egy fesztivál nagyszínpadán, akkor Avicii tegnapi fellépése a tökéletes ellenpélda erre. Persze úgy viszonylag könnyű, ha a sarki zöldségestől az irodai aktatologatóig mindenki ismer legalább két-három számot tőle, még úgy is, hogy csak hümmögés szintjén képesek ezeket reprodukálni.

Össze is gyűlt annyi ember, hogy az összes végtagom sem volt elég megszámolni a YOLO-atlétában feszítő izmos húszéveseket. Avicii népszerűségét a nagyszámú közönségnél már csak az a négy lány illusztrálja jobban, akik a fesztivál területére tartva rekedt fejhangon kiabálták a producer egyik számának egy szóból álló refrénjét, majd szinte egymásnak estek azzal, hogy ki fogja végül leszopni a svéd szépfiút.

Végül erre nem tudom sor került-e, mindenesetre kevés alkalomhoz illőbb produkció van a Balaton Soundra, mint Avicii fellépése. A kézfeltartós kiállások, a reszelős basszusra kihegyezett veretések illetve egy rakás aktuális és kevésbé aktuális popdal elektró remixe. Ha ezek megvannak, már jöhet is a lézer és a villogó LED-falak, aztán kezdődhet a swaggel kevert YOLO és az instalife fényképek tömkelege, hogy az a pár szerencsétlen is láthassa mennyire király itt a buli, akinek nem adatott meg, hogy legalább minimális esélye legyen orálisan kielégíteni napjaink meghatározó slágergyárosát.

És vajon neki mennyire számít ez az egész? Ki tudja, minden bizonnyal bőven elég neki naponta más országban epilepsziával küzdeni monumentális fénytechnikával betakarva, hogy aztán egy tisztességes DJ szettel hitesse el az egybegyűltekkel, hogy a diszkó sohasem hal meg csak átalakul.