Afrojack: Gyorsulni egy Suzukival

2013.07.13. 12:51 Módosítva: 2013.07.15. 11:17
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
A fesztiválról
Július 11-től - négy napon át - hetedszerre is Zamárdi szabadstrandja ad otthont a Balaton Sound fesztiválnak. Bár a fesztivál még egész újnak számít a Sziget Szervezőiroda repertoárjában, de kétségtelen, hogy méltó követője idősebb - Volt, Sziget, Félsziget - testvéreinek, sőt már élete első évében fergeteges sikert aratott, nem hagyva kétséget egyetlen igazi bulira éhes hazai vagy külföldi látogatónak, hogy nyáron erre a néhány napra Zamárdiban a helye! A nagy nevek közül fellép a fesztiválon Calvin Harris, Armin Van Buuren, a Prodigy, a Wu-Tang Clan, vagy például a Justice. Jön a világ egyik legkeresettebb DJ-producere, Avicii, itt lesz Afrojack, az ikonikus holland DJ, Fedde Le Grand és sokan mások. Európa legjobb közepes méretű fesztiválja iránt még az eddiginél is nagyobb az érdeklődés - állítják a szervezők. A Zamárdi szabadstrandján megrendezett esemény először nyitja meg kapuit a vízi közlekedés előtt, ennek köszönhetően mindenki átélheti az amerikai yachtokon rendezett partik hangulatát vadonatúj kiadásban, a Balatonon. A vízparton csaknem kézilabda-pálya nagyságú stég-komplexum várja napközben azokat, akik partihangulatban szeretnének napfürdőzni. A vitorlással érkezőket nonstop vízi személyszállítással és vízparti bejárattal támogatja a rendezvény, így a saját hajóval érkezők a nap bármely szakában bejuthatnak a rendezvény területére. Jegyárak: Balaton Sound Napijegy: 15 000 Ft VIP napijegy: 30 000 Ft Balaton Sound Bérlet - elfogyott!
Tovább »
 

Van egy olyan alaptörvény az elektronikus zenében, hogy ha egy műfaj nevében szerepel a dutch előtag, akkor az annyira nem lehet jó. Vagy inkább elvsiselhetetlenül rossz inkább. A holland Afrojack zenéjét dutch house-ként is szokás definiálni és mondani sem kell, hogy ő az élő példája az előbb említett prekoncepciónak. Márpedig ha valami olcsó és bazári, akkor annak közönsége is van, főleg a Balaton partján, így történhetett meg, hogy Afrojacken annyian voltak, mintha harminc év kihagyás után tért volna vissza. Pedig már tavaly is itt volt.

A probléma Afrojack zenéjével az, hogy pont a legrosszabb végén fogja meg az elektronikus műfajokat. A tiszavirág életű fidget house öt percig valóban izgalmas vartyogását párosítja a legegyszerűbb house képlettel vagy tradicionális holland hardstyle-lal, ezzel pedig már is kész a modern európai tánczene. A tánc talán erős túlzás, mert Afrojack szakadatlan cséplésére inkább lehetne épületet bontani, mint kellemes fenékfogdosósan párosozni.

Na, nem mintha nem rezegtek volna azok a hátsók, a holland DJ annyira jellegtelen zenét játszott, hogy igen hamar találtam jobb elfoglaltságot. Vajon kinek köszönheti a férfi társadalom az ismét divatba jövő forró nadrágot, amiből pont kilóg egy kicsit a női fenék alja? Vajon elférne a tenyerem az előttem álló lány farzsebében? Vajon a derékra kötött kendő a cellulitiszes lányok egyetlen mentsvára?

Ilyen és ehhez hasonló kérdések kavarogtak bennem, miközben több ezer ember tébolyultan pattogott az idei Sound legprosztóbb zenéjére.

Avicii vagy Armin Van Buuren előadásában még meg lehet találni valahogy, hogy mire és miért jó, de a fesztivál későbbi fellépőinek számait játszó Afrojack már tényleg nem jobb másra, mint az első kezünk ügyébe akadó random szemét égbeemelésére, de ahogy egy mellettem bulizó kolléga is mondta, erre a zenére marha jól lehet gyorsulni egy Suzukival. Fel is szólította a közönséget, hogy világítsanak a telefonjukkal, ők pedig engedelmeskedtek is és szép sorjában felemelték az öngyújtóikat.