Van drog a Soundon?

2013.07.13. 15:30 Módosítva: 2013.07.13. 16:38
Az Index fesztiválblogja
Most akkor lehet szerezni drogot a Balaton Soundon? Lehet, de melósabb beszerezni, mint egy átlagos vidéki diszkóban.

„Én nem drogozom, de persze, hogy van itt drog. Nézd meg azt a srácot, szerinted miért táncol délben egyedül már egy fél órája?” – mutat a legszerencsétlenebb időszakba beosztott dj irányába interjúalanyom, ahol egy túlmozgásos fesztiválozó lengeti a karjait a néptelen táncparketten.

Vajon a Sound valóban a drogok fesztiválja, ahol az elektronikus zene fanatikusai négy napig fürdőznek a szintetikus mennyországban, ahogy a közönség elhelyezi a Soundot a fesztiváltérképen? Arra is kíváncsi voltam, hogy érezhető-e a drogfelhozatalon, hogy júliusban életbe lépett Európa egyik legszigorúbb drogtörvénye, amely szembegyalogolva a világtrenddel, kriminalizálja a legegyszerűbb útszéli füves rasztát is.

Hol lehet drogot venni?

Az érzékeny témával reggelijük idején támadtam meg a fesztiválozókat, kihasználva, hogy a déli melegben, ételtől elnehezült ember hajlamosabb az őszinteségre. A fókuszban a külföldiek voltak, hiszen ők azok, akik kénytelenek a helyi források segítségével megoldani tudatuk módosítását.

„Könnyű drogot venni a Soundon?” – kérdeztem egy négyfős svájci társaságot, akik liberális drogpolitikájú országból érkezve nyíltan válaszoltak. „A napszaktól függ. Este odajönnek hozzád az emberek, hogy akarsz-e venni. Nappal nehéz.” A társaság egyébként nem tapasztalt változást az előző évi felhozatalhoz képest, akkor is rá kellett szánni az időt, ha vásárolni akartak, idén is ez a helyzet. Viszont ha megtalálták a forrást, akkor füvet és szintetikus drogokat is be tudtak szerezni.

Fotó: Földes András
Fotó: Földes András

A beszerzés időigényességét említette egy fiatal francia srác is. „Ha megkérdezel húsz embert, hogy vásárolnál, akkor egy idő után megkapod. A kempingben mindenhol érezni a fűszagot, de lehet látni bogyót is az embereknél.” Hogy ők hol vásárolnak? „Idén inkább hoztunk magunkkal” – nevettek, jelezve, hogy a Balaton parton a helyzet távol áll a pszichedelikus mennyországtól.

Érthető, hogy a legelégedetlenebbek a hollandok voltak. „A Szigeten sokkal könnyebb mindent beszerezni. Itt drága is a cucc, meg nem túl jó minőségű. A fű pocsék. És sokkal több idő és pénz megy el rá. De végül is nyaralunk, rászánjuk.” – voltak olyan megengedők a liberális drogpolitikájú országból érkezők, mint a Kubába látogató nyugatiak a trópusi diktatúrával.

A külföldiek főleg a kempingben kérdezősködve próbálnak vásárolni, de úgy tűnt, hogy a legtöbben végül akkor jutottak hozzá kedvenc tudatmódosítójukhoz, amikor a díler váratlanul a fülükbe suttogott. Egy osztrák pár mesélte, hogy egyiküket előző este az Arénában kérdezték meg ketten is, a másikat pedig a sétányon szólította le egy díler. Ők elmondásuk szerint ugyan nem élnek tiltott szerekkel, viszont egy barátjuk pont az ilyen jellegű önfeledt kikapcsolódás miatt érkezett, és meg is találta a számítását.

Átlagos fogyasztás

Mielőtt valaki 24 órás önkívületben hullámzó embermasszának látná a Balaton Soundot, leszögezzük: bár a fesztivált elektronikus zenei fesztiválként hirdetik, az elektronikus zene pedig történelmileg szorosabb kapcsolatot ápol a tudatmódosítókkal, a hangulat empirikusan közelítve inkább olyan, mint bármely más fesztiválon: A Wu Tang Clan alatt rengetegen szívtak füvet, hajnalban pedig mindig látni különösen energikus tömegeket. De a többség csak simán spiccesnek vagy részegnek látszott, pont úgy, mint a Szigeten vagy a Volton. Egy francia srác elmondása szerint a Sound drogszempontból inkább visszafogott: „Portugáliából érkezem, Lisszabonban percenként jönnek oda az emberhez, hogy nem akar-e valamit. Itt ennek nyomát sem láttam.”

A visszafogottságra végül nem találtunk magyarázatot. A legtöbb fesztiválozó nem is tudott arról, hogy szigorították a drogtörvényt, a kapuban egyáltalán nem volt motozás, a táskámba egyszer néztek bele, akkor is inkább azért, hogy nincs-e nálam kés, vagy nuncsaku. Egy biztonsági őrt kérdeztem meg, hogy milyen utasítást kaptak arra az esetre, ha drogozást észlelnének. „Engem nem érdekel, ha valaki csinálja, amíg nem balhézik. Nekem itt erre a részre kell vigyáznom (körbemutat), hogy ne vigyék el a matracokat, a pálmákat. Abból egyet ma reggelre elloptak, de érted, minek kell egy ilyen cserepes pálma? Berakja a sátra elé? De ha valaki nyomja a cuccot, és békén hagyja a többieket, akkor csinálja. Csak ne balhézzon.”