A meleg miatt halkítják le a Szigetet

2013.08.08. 16:48 Módosítva: 2013.08.08. 21:10
Az Index fesztiválblogja

Halkításra kötelezte a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft.-t a III. kerületi polgármester és jegyző csütörtökön. A kerületi önkormányzat szerint a korábbi évekhez képest lényegesen több bejelentés miatt szerdán három, kiemelten panaszos helyszínen, a Harrer Pál utcában, a Benedek Elek utcában és a Búza utcában is ellenőrző méréseket végeztettek. Annak ellenére, hogy mindhárom mérés eredménye a megengedett, 55 decibeles határérték alatt maradt, Bús Balázs fideszes polgármester további és folyamatos kontrollméréseket rendelt el.

A közlemény szerint az önkormányzathoz érkező bejelentések alapján, előzetes időpont-egyeztetéssel a fesztivál ideje alatt III. kerületi házaknál, lakásoknál igény szerinti ellenőrző méréseket tudnak végezni a szakemberek. A polgármester és Kiss Anita jegyző csütörtökön tárgyalt Gerendai Károly főszervezővel és további halkításra kötelezte a szervezőket. A közleményben írtak arról is: rendkívül súlyos problémának tartják, hogy a korábbi évekkel ellentétben az idén a Fővárosi Katasztrófavédelem Igazgatóság Észak-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltsége biztonsági okokból nem engedélyezte hangfogó falak felállítását az este 11 óra után üzemelő koncertsátrak kijáratánál.

Bús Balázs felszólította a szervezőt a sátrakban zajló koncertek hangerejének csökkentésére is, tudatta az önkormányzat. A hétfő éjszaka és kedd hajnalban elvégzett vizsgálatok során még a megengedett határértékek alatt volt a Sziget zajszintje.

A Sziget szervezői csütörtök este közleményben reagáltak a felszólításra. A szervezőiroda és a III. kerület vezetősége megállapodtak, hogy "a szélsőséges időjárási viszonyok miatt hangosabbnak érzékelhető Szigeten tovább kell halkítani a fesztivál hangerejét."

A közlemény magyarázata szerint az extrém hőség miatt sokaknak a nyitott ablak melletti alvás az egyetlen lehetőség, hogy elviselhetőbbé tegyék a szokatlanul meleg nyári éjszakákat. Így azonban zavaróbbnak tűnhetnek a Sziget programjai még akkor is, ha a fesztivál szervezői a kerület mérései szerint is a megengedett  zajhatárérték alatt maradnak. „Nehezíti a helyzetünket az is, hogy a rendkívül alacsony páratartalom miatt a hang sokkal könnyebben terjed” – szólal meg a közleményben Gerendai Károly, a Sziget főszervezője.

Gerendai szerint "két tűz között vannak", egyrészt mindent igyekeznek megtenni, hogy a környék lakóit ne zavarják, másrészt a túl halk Szigettel a fesztiválozók koncertélményét sem akarják tönkretenni, hiszen emiatt könnyen rossz hírét kelthetik a látogatók, akár nemzetközi szinten is fesztiválnak. A főszervező a környék lakóinak megértését kérte, hiszen a rendkívüli melegről és szárazságról nem a szervezők tehetnek.

Gerendai elmondta azt is, hogy amellett hogy a fesztiválélmény bizonyos hangerő alatt élvezhetetlen, a hangerő csökkentését az is nehezíti, hogy az elmúlt években változott a vonatkozó szabályozás és az előírt biztonsági intézkedések miatt a nagyobb sátrakban kénytelenek olyan méretű ki-, és bejáratokat biztosítani, ahol a hang kiáramlását csak hangfogó falakkal lehetne megfékezni. Ezek felállítását viszont biztonsági okokra hivatkozva nem engedélyezik.