Nick Cave bajusz nélkül is tökéletes

2013.08.08. 14:54
2 hozzászólás

Nick Cave több évtizedes pályafutás után sem úgy jött a Szigetre, mint egy szakadt öregember a régi slágereit játszó haknizenekarával. Az 55 éves énekes ugyanis valahogy mindig aktuális tudott maradni. Vagy azzal, hogy megtanult gitározni és a Grinderman és a Bad Seeds élén is bemutatta, milyen egy tökéletes stricibajszos rocksztár, vagy idén azzal, hogy a februári lemezén mindenfajta zajongás nélkül is sikerült megteremtenie a rá jellemző végletekig feszült, forró és erotikus hangulatot.

A kérdés az volt, hogy a bajusztól idő közben megszabadult énekes mit tud kezdeni egy bulizni vágyó fesztivállal úgy, hogy tele van a dalparkja dobot is alig tartalmazó számokkal, amikre sokkal jobban lehet az esős belvárosban sétálgatni, mint sörmámorban tántorogni a Szigeten.

Ahogy pár előzetes videóból is le lehetett szűrni, nem az volt a megoldás Budapesten, hogy szanaszét zajosítják Push the Sky Away lemez dalait, hanem egyszerűen megérkezett a Bad Seeds, és megteremtette az (amúgy teljesen fesztiválidegen) saját hangulatát. Ezúttal pár a Tupelóhoz hasonló dalon kívül sehol sem volt a Petőfi Csarnokban tapasztalható rokkolás, Cave pedig megint inkább úgy néz ki, mint aki már nem futtat nőket, csak fizet értük. Ennek köszönhetően a sokadik magyarországi Bad Seeds-koncert is inkább színházi előadássá vált, mint átlagos koncertté, de az ügyet megmenti, hogy Nick Cave nem csak rocksztárnak, hanem előadónak és színésznek is baromi jó.

Ezért tudott a kicsit elhúzott, néha 7 percre is nyúló dalok alatt is a tenyeréből enni a teljes közönség, ezért működött tökéletesen az egy szál zongorán előadott Into My Arms, és ezért lett megható a Love Letter ömlengés helyett. A korszakalkotó zsenik nem csak attól korszakalkotó zsenik, hogy írnak egy csomó jó dalt.

Az is teljesítmény, de az igazi az, ha ezeket a dalokat minden körülménytől függetlenül úgy tudja valaki előadni, hogy az élvezhető legyen. Egy Nick Cave and the Bad Seeds-koncert élvezhetőségéhez nem kell speciális hangulat, mert a Nick Cave and the Bad Seeds saját magának csinálja meg a hangulatot. Ezúttal kicsit szomorkásat, ami után még azért kellett fél óra, hogy visszatérhessünk a Szigetre.