A 70-es évek magyar rockja rohadt jó

2013.08.12. 16:50
2 hozzászólás

Elnézést kérünk a kedves olvasótól, de Paul Thomson, a Franz Ferdinand dobosa egyáltalán nem akart komoly, szakmai interjút adni nekünk a Sziget fesztiválon, aminek mi örültünk, mert így legalább kötetlenül elcseverésztünk vele az Illésről és az LGT-ről, a hamburgerekről és a mindent ellepő muslicákról.

Nemsokára megjelenik az új lemezetek, izgatott vagy miatta?

Persze, már várom. Hallottad már esetleg?

Igen.

Az összes dalt?

Igen. Miért? Olyan gyanakodva kérdezed.

Igen, be is ugrottál, mert még meg sem jelent, de te meg már hallottad.

A promóciót már elkezdtétek kiadói szinten.

Ó basszus tényleg, igazad van, ezt el is felejtettem! Jól van, akkor minden rendben, bocs. Na és tetszik?

Aha, első hallásra jónak tűnt. Na, de beszéljünk inkább rólad. Hogy érzel ezzel kapcsolatban? Izgulsz, hogy mik lesznek a reakciók, vagy minden mindegy alapon már csak sodródsz az árral?

Inkább örülök annak, hogy az emberek végre hallhatják, amin dolgoztunk. Elkezdtük játszani a koncerteken a dalokat, bár még nem olyan régóta turnézunk, de jól reagál rá a közönség, és vicces látni, hogy ismerik a szöveget például, anélkül, hogy maga a lemez már megjelent volna.

Nem idegesít, hogy mind megy azonnal Youtube-ra, gyakran nagyon rossz minőségben?

Imádom azokat az embereket, akik meghallják élőben, a 86. sorból telefonnal felvett új dalt, és elkezdik a sírást, hogy de szar ez az új dal. Ez olyan olcsó trollkodás, amin csak röhögünk maximum. Ráadásul, azért nagyjából az összes dalt eljátszottuk már élőben, szóval mondhatni, hogy az egész lemez kint van a Youtube-on. Szóval akár ott is hallhattad volna, de jól tetted, hogy nem ott hallgattad meg, mert az úgy szar. Jobban teszi mindenki, ha először inkább rendesen hallgatja meg a lemezt. Nem véletlenül nem egy telefonnal vettük fel az egész lemezt.

Igen, egyre több zenekartól hallom, hogy éppen ezért nem is adják elő élőben addig a dalokat, amíg meg nem jelenik a lemez.

Mi ennél sokkal önzőbbek vagyunk. Ha játszani akarjuk az új dalokat, akkor azt csináljuk, aztán lesz ami lesz. Azért bízunk abban, hogy a közönségünk többsége nem ez a telefonos verzióból messzemenő kritikákat felállító típus. Meg gondolj bele, milyen menő, hogy ti már a megjelenés előtt hallhatjátok az új dalokat.

Szóval ha megjelenik a lemez, akkor egy nagy lemezbemutató turnéra indultok. Ahogy néztem, elég jó helyekre mentek.

Nem mondanám én azt olyan nagynak, mert mehetnénk több helyre is. Most kezdtük a fesztiválokat, aztán átmegyünk Amerikába azt hiszem a keleti partra néhány kisebb koncert erejéig, aztán Kanada.

Meg Oszaka, Taipei és Sydney.

Na mondjuk azokat tényleg nagyon várom. Szeretek ilyen helyekre járni, alapvetően szeretek turnézni.

Mit csináltok az unalom ellen?

Iszunk, elmegyünk együtt kajálni, meg társasjátékozunk.

Társasjátékoztok?!

Komolyan, ilyen nagyon gagyi társasokat játszunk, mondjuk a mostani kedvencünk az elég menő, az civilizációs. Viszont azt tudni kell, hogy elég csökkentett koncentrációs képességgel rendelkező zenekar vagyunk, ezért az olyan játékokat szeretjük, aminek egyszerűek a szabályaik, vagy örökre ráununk. Ha túl összetett a játék, és negyed óra a szabályok értelmezésével telik, akkor az kuka. Amúgy tegnap unatkoztam a szállodában és elmentem sétálni itt Budapesten.

És mit láttál?

Rohadt jó itt az építészet. A Duna mellett sétálgattam és imádtam, a vár, a Lánchíd, de a sima is épületek is építészeti remekek. Csak kurva sok ez a szúnyog, ezen felidegesítettem magam.

Jaj ne is mond, lesznek a színpadon is, ne aggódj. Tele van velük a város, amúgy nem csípnek, csak idegesítőek.

Utálom, van ilyen Skóciában is, de azok csípnek is néha. Beszállnak a lakásba és meghalnak hamar. Mondjuk mostanában állítólag a klímaváltozás miatt egyre kevesebb van, és tényleg fogynak nálunk. De akkor tudom hova emigráltak, hozzátok.

Van ez a hamburgermániád, hogy pontozod is őket. Nem próbáltál ki valamit Budapesten?

Sajnos még nem. Amúgy már nemcsak hamburgermániám van, minden kajáért lelkesedem. De a hamburgereket osztályozom.

Mikor lesz valami maximum pontos?

Nem kell túlbonyolítani, annyi a titok nyitja. Minél több dolgot pakol az étterem bele, annál több dologgal lehet elrontani. Legyen jó a húspogácsa, meg a buci. Ez az alap. Meg nekem fontos a környezet is, hogy milyen az étterem történelme.

Van mégis valami extra, amit szeretsz, ha raknak bele?

Ezeket a torony magas gourmetburgereket utálom. Rohadtul semmi értelme nincs annak, hogy bele se tudok harapni, és minden ki is esik belőle azonnal.  Amit viszont szeretek, az a savanyúság.

Akkor imádnád a magyar hamburgereket telepakolva savanyúsággal.

Jó sok savanyúság meg egy jó húspogácsa, klasszikus. Még egy kis sajt, mustár, ketchup, talán egy kis sült hagyma. Imádom az ilyet.

Van egy rádióműsorod, abban milyen zenéket játszol? Gyűjtő vagy?

Igen, nagyon sok lemezt veszek, leginkább régi dolgokat. De szeretem a 60-as 70-es évek pszichedelikus zenéit is, és ezt a gyűjteményem megosztom az emberekkel. Szeretek beszerezni messziről helyi előadókat is. Thaiföldről meg Kambodzsából is vannak régi lemezeim, rohadt jók. Vannak magyarok is amúgy. A 70-es évek magyar rockja rohadt jó.

Miket ismersz?

Locomotiv-lemezem több is van, meg Illés, csak azt nem tudom kiejteni, úgyhogy ne röhögjél. De sokan ismerik ezeket a zenekarokat, gondolj bele, ha Kanye West is innen használ hangmintákat. Aki érdeklődik a régi rockzene iránt, azoknak a magyarok simán megvannak, mert kurva jók.

Vinyl gyűjtőként megvennéd az új Franz Ferdinand-lemezt?

Most készül egy tök fasza limitált kiadvány, amit simán megvennék, ha nem kapnék belőle ingyen, mert rohadt jól fog kinézni. Igazi kis művészeti remek lesz az egész. Az emberek ezt még megveszik szerintem, ha jól néz ki nem?

De persze, ha valami különlegeset adsz ki, azt a gyűjtők szeretik.

Olvastam, hogy Amerikában azt hiszem, hogy a Tame Impala adta el a legtöbb vinyl lemezt tavaly. És az is jól is nézett ki, és szerintem tényleg fontos, hogy ne csak a zene legyen művészeti darab, hanem mondjuk a borító is megállja akár magában is a helyét, mint egy alkotás.

Ma megnézed őket? Pont itt játszanak.

Naná. Megyek át majd a koncertjükre, ha végeztem a sajátunkkal.

Akkor nem nézed David Guettát?

Ööö, majd legközelebb. Most azt hiszem inkább maradok a Tame Impalánál.

A Wikipédia oldaladon az van, hogy te csináltál koreográfiát a klipekhez, meg táncolsz. Te tényleg otthon táncolgatsz? Elég nehéz elképzelni.

Hát mert nem is. Azt én írtam a Wikipédia oldalamra, mert az a hobbink, hogy hülyeségeket írunk oda, és az emberek meg elhiszik. Sőt, az a legjobb, amikor át is emelik, és tényként el kezd terjedni a világban. Például ez is kinőtte magát, és lassan tényként kezelik az emberek. De ez tök vicces, hogy meddig jut el egy ilyen a Wikipédia segítségével.

Ez a legdurvább szívatás, amit így terjesztettél, vagy volt más is?

Egyszer unatkoztam, és beleraktam, hogy nevet változtatunk. Az is elindult, de sajnos nem nőtte ki magát eléggé. Ilyenek ezek a hosszú és unalmas turnék.