A tökéletes soundtrack seggrázáshoz

2013.08.12. 15:05
0 hozzászólás

A skót Franz Ferdinand fellépésére nehéz lenne azt mondani, hogy az év attrakciója volt a Szigeten. Az első lemezük után még simán az volt, az egy évvel későbbi visszatérésük is azon kevés pillanatok közé tartozik, amikor egy zenekar a lehető legjobbkor érkezett Magyarországra. Én annyira szeretem ezt a zenekart, hogy még a Tonight lemez turnéjához csapott Volt fesztiválos koncertjüket is megnéztem, és utána volt szerencsém Bécsben is látni Alex Kapranosékat, pedig akkor már végképp nem lehetett azt mondani, hogy óriási szenzáció a Franz Ferdinand.

A titok az, hogy ez a zenekar a gitárpop 2000-es évek elején produkált csúcsra jutása után azon kevesek közé tartozik, akik elfogadták a B-listát, és egyszerűen csak koncerteznek, és megdöbbentőn lassan, de gyártják a lemezeket. Most épp megint négy év kellett ahhoz, hogy augusztus 26-án majd hivatalosan is megjelenjen a negyedik, Right Thoughts, Right Words, Right Action címet kapott lemezük, ami az előzetesen ismert dalok alapján pontosan úgy szól, mint a tíz évvel ezelőtti Franz Ferdinand.

Az persze, hogy mégis miért jó egy koncert, ami sokadszorra is pontosan ugyanaz, egyértelmű: azért, amiért az ember végtelenszer szereti megnézni a Terminator 2-t vagy a Bűnvadászokat, vagy amiért szeretünk gyakran elnézni ugyanabba a kocsmába a barátainkkal. A Franz Ferdinand szerintem egyszerűen képtelen rossz koncertet adni, hiszen hogy adna? Van egy megfelelő mértékben piperkőc frontemberük, egy elképesztően feszes ritmusszekciójuk, és egy gitárosuk, aki már valószínűleg a stúdióban is érzi, melyik két-három gitárhangra lehet rázni a legvadabbul azt a segget.

Egy Franz Ferdinand-koncerttől a nézőt az ősi lazaság, aminek köszönhetően minden férfi a környék sármőrévé, a nők pedig a legvonzóbb csajokká változnak. Volt itt tizenvalahány dal, amik közül az andalgásra is jó Walk Awayen kívül mindegyik azt az egyetlen célt szolgálja, hogy a néző jól érezze magát, miközben hallgatja őket. Lehet hajtani a csajokat, szemezni a pasikkal, vagy csak egyszerűen bólogatni és vigyorogni arra a határtalan jó kedvre, amit ez a zenekar ad.

Olyan kevés zenekar van, aminek már szinte kötelező turnéprogram minden lemezénél Magyarország, és azt hiszem, a lehető legjobban jártunk azzal, hogy ez a zenekar épp a Franz Ferdinand lett, hiszen a turné európai részébe épp belekezdett együttesnek épp elég jó dala van ahhoz, hogy kötelező program legyen a megtekintése. Ezen az sem tud rontani, hogy mostanra David Guetta előzenekara lettek, bár a közönség mindent megtett az egyenlítésért: a koncert közben meggyújtott görögtűz a legszebb fociélményeket idézte, és még lazább is volt, mint a francia DJ parasztvakítása.