Kezdődik az első budapesti Fekete Zaj

2013.08.15. 11:21
0 hozzászólás

Idén is megrendezik Magyarország első számú undeground fesztiválját, a mátrai Sástóról a Dürer Kertbe költöző Fekete Zajt. A három plusz egy ráadás napból álló eseményre ráadásul olyan kultikus előadók jönnek fellépni, mint a punklegenda Jello Biafra, a német Atari Teenage Riot anarchista elektronikus hardcore vagy Andy Cairs, a Therapy? alapítója és frontembere. Rajtuk kívül hatvan, a klubéletből ismert magyar zenekar is fellép.

Az augusztus 16. és 19. között megrendezett fesztivál első napján Alce Empire zenekara, az Atari Teenage Riot lesz a fő fellépő. A három évvel a berlini fal leomlása után alakult zenekar magát digitális hardcore-nak hívja, és zenéjükben komoly szerepet kap a politika, az anarchizmus és az antifasizmus. Az együttes a neonáci mozgalmak ellen indult, és a punkzene keveredik benne a német elektronikával. 2000-ben feloszlottak, hogy aztán tíz évvel később újra összeálljanak, most pedig Steve Aoki Dim Mak kiadójánál vannak, de esetükben szó sincs parasztvakító stadionelectróról. Többször be is tiltották őket, és számos súlyos zavargásokat okozó koncertjük volt, köztük a legendás '99-es berlini utcai bulijuk, aminek a rohamrendőrök vetették véget, és bilincsben vitték el a tagokat. A nyitónapon rajtuk kívül lesz még Hangmás, Tej és Kanagawa a holland Rosa Menkmannal párban.

Atari Teenage Riot - Revolution Action (Banned Version)

Természetesen nincs Fekete Zaj VHK-koncert nélkül, ráadásul ez lesz Grandpierre Attiláék idei utolsó fővárosi fellépése augusztus 17-én. Előttük és utánuk olyan, az undegroundban már jól ismert produkciók lesznek, mint a Psycho Mutants, Alba Hyseni vagy a Pozwakowski, de fellép az orosz Dead Can Dance-ként jellemzett Theodor Bastard is.

A vasárnap csúcspontja minden bizonnyal Andy Cairns fellépése lesz. Az észak-ír Therapy? első embere a zenekara mellett újabban szólóban is aktív, és minden bizonnyal számos dalt játszik el a 24 éves együttese repertoárjából. A hazaiak közül zenél majd a Képzelt Város, a Volkova Sisters vagy éppen a Kaldera.

Andy Cairns (Therapy?) - Die Laughing - Hare and Hounds, Birmingham 13 May 2013

Egy bónusz napot is kapott a fesztivál hétfőre az A38 Hajón, ahol a fővendég nem más lesz, mint a Dead Kennedys egykori frontembere, a punklegenda Jello Biafra. A Guantanamo School of Medicine-nel érkező frontembernek nem ismeretlen a környezet, hiszen Amerikában az ő kiadója jelentette meg a VHK első lemezeit, és három éve még közös koncertet is adtak a West-Balkánban.

Jello Biafra and the Guantanamo School of Medicine - "Holiday in Cambodia" - Grass Valley, Ca.

Előttük a Kollaps, illetve a magyar punktörténelem korai képviselője, az ETA zenél. A zenekar a '80-as évek elején alakult, és az egyik legfiatalabb együttese volt a kommunista elnyomást bíráló formációknak. Soha nem adtak ki lemezt, csak kalózmásolatok keringenek tőlük, és főleg UK Subs-, Agent Orange-, és Stooges-feldolgozásokat játszottak. A Fekete Zajon Zana „Ganxsta Zolee” Zoltán lesz a zenekar dobosa.