A Strandfesztivál a Repülőnapnál is durvább

2013.08.19. 13:43 Módosítva: 2013.08.19. 18:26
Az Index fesztiválblogja

Zamárdiban augusztus 18-21. közé szervezték meg az idei nyár legnagyobb vízparti bulijaként meghirdetett Strand fesztivált, olyan előadókkal, mint a Fall Out Boy, a Carbonfools, a Quimby, a Kiscsillag, Majka és Yonderboi. A gumimatracos Vad fruttik-bámulás és a lángosozva Irie Maffiára táncolás helyett azonban csak bosszankodás jutott a strandolóknak az Indexnek eljuttatott beszámolók szerint.

"Botrányos volt a szervezés - fakadt ki az egyik olvasónk. - A híradóban csak szép dolgokat mondtak, pedig a sokan 5-6 órát álltak sorba, majd kiderült hogy nincs több hely! Több száz ember járt így, de a szervezők nem voltak a segítségükre. Elkérték a panaszkönyvet is, de azt sem adták nekik oda. Felháborító, ami ott megy!"

Sorbanállás a buli a Strandon
Sorbanállás a buli a Strandon
Fotó: Kálló Péter / nagyonbalaton.hu

Másik olvasónk otthon mérgelődött, amikor a 16 éves, élsportoló gyerekei a hosszú sorbanállásra panaszkodva hívták őt fel: "Előre megvettük a bérletet, 12 ezer forintért. A gyerekek már reggel levonatoztak, és fél 10-kor beálltak a sorba. De 4 és fél órát kellett sorban állniuk az előre megváltott jeggyel a tűző napon, mert a szervezőknek gondjaik voltak a beléptetéssel. Nagyon hosszúra nyújtották a motozást és a csomagok átvizsgálását, hogy mindent bent vegyen meg a gyerek, tízszeres áron. Amikor viszont az egyetlen megadott számon szóvá akarom tenni a szervezőknek a hosszú sorbanállást, csak cinikus választ kapok: Tudták hogy meleg lesz, miért nem készültek fel eléggé?" Felháborító!"

A résztvevők a rendezvény Facebook falán is hangot adtak elégedetlenségüknek, sok kommentelő nem érti, mi történhetett a Volt, a BalatonSound és Sziget fesztiválok szervezőivel. “Ha azt írnám amatőr a szervezés, az óriási dicséret lenne, de nincs ilyenről szó. Ha soha nem szerveztetek volna semmit, az sem lenne magyarázat arra, hogy egy "rutinos" (?) csapat egy bejáratott helyen ennyire kritikán aluli teljesítményt nyújt.” - háborog egy látogató.

“Ennél szervezetlenebb fesztivállal régen nem találkoztam. 6 óráig tartó beléptetés? Aztán meg közlik, hogy rossz sorban állok? Mennyiből állt volna kinyomtatni pár lapot, hogy a napijegyesek erre, kempingjegy amarra stb. Bejutás után fél órás sorok az italért, ételért, na meg a wc-re is. Tényleg nem tudtátok mennyien lesznek? Útbaigazítást is sokszor hiába kérek, a 5. megkérdezett pultos is csak annyit mond, hogy hát valahol ott kell visszaváltani a poharakat talán. Az hagyján hogy elég drága minden, ez a legtöbb fesztiválon is így van, de legalább a porral csinálhattatok volna valamit. Sokkal több műanyag lapot kellett volna lefektetni, mint amilyenek a nagy színpadok előtt vannak. Ami talán mégis megmenti a fesztivált, az maga a zene, mert az jó. Piros pont a válogatásért, de a sok-sok mínusz megbocsájtásához még többet kell innom, már ha marad miből.” - dühöng egy másik.

Sokan a pultokra is panaszkodtak: “Pultoknál a kiszolgálás és választék siralmas, nyitás után 2 órával nem volt bor, nem vendéglátós a személyzet, ezért a sorbanállàs sokszor 30-40 perc!”. Egy felhasználó már el is döntötte: “2013 legrosszabb fesztiválja díj a tietek!”

A hosszú órákon át tartó sorban állást követően az vágta ki a biztosítékot, hogy elfogytak a kempingben a sátorhelyek: “Nem szégyenlitek magatokat? 6 óra sorbaállás után kiderül, hogy nincs hely a sátraknak? Ekkora fejetlenséget még nem láttam!!!”. Ráadásul az sem volt egyértelmű, hova lehet sátrat felállítani.

Az össznépi háborgás már vasárnap délelőtt elkezdődött, és egész este tartott a rendezvény Facebook oldalán, az Index is több panaszkodó levelet kapott. A Strand Fesztivál először egy kommentben jelezte az elégedetlenkedőknek, hogy a csomagátvizsgálás lassítja a sort, majd azzal igyekezett megnyugtatni a sorban akkor már órák óta szobrozókat, hogy “Holnap már biztosan nem lesz ekkora sor”.

A rendezvény csak hétfő reggel 10 órakor kért bocsánatot a szervezési problémákért, állítólag a nulladik nap hiánya okozott káoszt:

“A legtöbb fesztivál esetében a normális programnap előtti ún. "nulladik napon" nyitjuk meg a kapukat, amikor a tegnapihoz hasonló, több órás sorbanállást követően lehet csak bejutni a helyszínre. Ennek az az oka, hogy a fesztiválra érkezők elővételes jegyeit egyesével kell kezelni (ellenőrizni, becseréli), majd a csomagokat is át kell vizsgálni. Ez a bizonyos "nulladik nap" Zamárdiban nem állt rendelkezésünkre, ezért ez a procedúra a nyitónapra maradt.

Őszintén átérezzük, mennyire nehéz lehetett órákon át várakozni, és mi is igazán sajnáljuk, hogy az első benyomásotok ennyire kellemetlen volt a STRANDon, ezért engedjétek meg, hogy ezúton kérjünk elnézést mindenkitől! A kollégáink dolgoznak azon, hogy a beléptetés a mai napon jóval gördülékenyebben menjen, és újabb kempinget nyitottunk meg az érkező vendégeink számára. Arra kérünk mindenkit, hogy a ma várható nagy érdeklődés miatt időben érkezzetek meg a helyszínre. Aki már becserélte az elővételes jegyét, természetesen pillanatok alatt bejuthat a fesztiválra.”

A Strand Fesztivál egyik főszervezője, Lobenwein Norbert az Index megkeresése után ismételten elnézést kért azért, amiért nem volt hivatalos 0. nap, így minden fesztiválozó az első napon akar bejutni. A többórás várakozást okozó bejutási rendszert felülvizsgálták és meggyorsították, a sátorozók számára pedig újabb területet béreltek ki az önkormányzattól. A kevés helyet itt az okozta, hogy aki érvényes Volt- vagy Sziget-karszalagot mutatott fel, ingyenesen igénybe vehette a kempinget, ám ezeknek a vendégeknek a létszámát előzetesen nem lehetett felbecsülni.

Lobenwein hozzátette: "Azt tapasztaltuk, hogy a bejutási nehézségek után a fesztiválozók nagyon jól érzik magukat, a tegnap esti visszajelzések egyértelműen pozitívak. Vasárnap estére már a büfékben is helyreállt a rend. A fesztivállal leszerződött vendéglátósoknak sajnos az augusztus 20-i ünnepségek miatt több rendezvényen is jelen kellett lenniük, így a Strand Fesztivál vendégeinek első nagy rohama után azonban valóban azt tapasztalták, hogy nem készültek fel eléggé". A szervezőktől úgy tudjuk, egy ember az első nap kellemetlenségei után úgy döntött, visszaváltja a jegyét, a vásárlók könyvébe viszont csak két elégedetlen fesztiválozó írt.

Ön is szenvedett a Strand Fesztiválon?

Írjon élménybeszámolót, küldjön fotót az Indexnek erre a címre!