Rég volt ennyire rendben a Művészetek Völgye

2014.05.29. 10:46
Az Index fesztiválblogja

A Művészetek Völgye Magyarország egyik legrégebbi fesztiválja, amely az évek során sok mindenen ment már át, volt, hogy elmaradt, átnevezték, és mindig változott a résztvevő falvak száma.

Idén azonban bekerült a rendezvény a Nagyon Balaton programsorozatba, és úgy tűnik, hogy hosszú távon stabilizálni tudja a helyét a hazai fesztiválmezőnyben.

A Design Terminálban megtartott, közel másfél órás sajtótájékoztatón leginkább a megújulást hangsúlyozták ki a szervezők, miközben hűek próbálnak maradni a fesztivál hagyományaihoz. Kapolcs mellett fesztiválhelyszínként szerepel még Vigántpetend, Taliándörögd, és a hivatalos programba hosszú idő után újra visszakerülő Csórompuszta. Megközelítőleg 1000 program és 1500 közreműködő lesz a Művészetek Völgyében, megújul a Palya-udvar, a Blue sPot Café vagy a Kapolcsi Hobo Klub is.

A megújulással új helyszínek is járnak, Palya Beához hasonlóan Harcsa Veronika énekesnő is saját udvart kap, lesz FolkUdvar a Fonónak köszönhetően, lesz Színház Színpad, illetve kitelepül a Design Terminál is.

A fesztivál zenei felhozatala a Művészetek Völgye utóbbi éveinek egyik legerősebbje, jön például Eric Truffaz, a Club des Belugas, Little G. Weevil, itthonról pedig többek között az Ivan and the Parazol, a Middlemist Red, vagy a Mary Popkids.

A fesztivál központja tradicionális Kapolcs, de Taliándörögdön például lesznek zöld programok, kézműves és természetismereti foglalkozások, kiállítások, és feltörekvő zenekarok koncertjei, illetve stand-up előadások. A gyönyörű fekvésű Csórompusztára visszatér a Hello Wood kreatív építő csapat, akik kiállítják az egyhetes alkotótáborukban készített műveiket, közösséget építenek, tudományos és művészeti területeket integrálnak.

A Művészetek Völgye legnagyobb újítása azonban egy mobilos applikáció, amivel a felhasználók összeállíthatják a programjukat, heti- vagy napijegyet vásárolhatnak, egész évben hallgathatják a fesztiválon fellépő előadókat, és egyes helyszíneken még fizetni is lehet vele. Az kitartóbbak még azzal is megpróbálkozhatnak, hogy részt vesznek egy játékban, aminek az a lényege, hogy az ország különböző pontjain elhelyezett fatáblákról leolvassák a QR-kódokat, és ennek köszönhetően 50 százalékkal olcsóbban juthatnak hozzá a tíznapos bérlethez.