Kivonul a művészet a pesti utcákra

2014.05.30. 11:17
Az Index fesztiválblogja

Színes Város Strongbow Budapest néven új fesztivál indul Budapesten, a művészeti és zenei programsorozat 30 napon át tart. Augusztusban 10-12 kültéri tűzfalat festenek meg képzőművészek (köztük három külföldi művész), munkájukról ismert magyar reklámfilmrendezők, és fiatal filmesek pedig kisfilmeket készítenek erről. Emellett több mint 100 zenei program, kerekasztal beszélgetések, és Budapest tematikájú slam estek is lesznek a fesztivál ideje alatt, július 30 és augusztus 31 között. 

Varoshaza sajat2
Fotó: Színes Város Csoport

A Színes Város ötlete 2008-ban született meg. Tűzfalakra ezelőtt szinte senki nem festett Magyarországon szervezett formában, nem reklámcéllal. A gondolat Victor Vasarely (Vásárhelyi Győző) festőművész 1983-ban megjelent Színes Város című könyvére épül, amelynek lényege, hogy a művészet vonuljon ki az utcára, a közterekre, és ne csak a galériákban találkozhassunk képzőművészeti alkotásokkal.

A Színes Város által indított tűzfalfestési akciók egy kisebb csoport kezdeményezésében és a graffitis szubkultúra keveredésével indult el - mondta Finta Sándor, Budapest főépítésze, hozzátéve, hogy szép lassan a szabályozó környezet is felfigyelt rá és támogatni kezdte a ma már városszerte látható, leginkább tűzfalakon megjelenő alkotásokat.

Az első kezdeményezést egyébként pont a Fővárosi Önkormányzat hagyta jóvá és támogatta, majd ezt a példát több önkormányzat is követte, a mostani projektet már a Strongbow is támogatja. Mára 20 ezer négyzetméternél is több, korábban szürke falat festettek meg.