Hasselhoff-fal senki sem veheti fel a versenyt

2014.06.15. 19:41
Az Index fesztiválblogja

David Hasselhoff munkásságán generációk nőttek fel. Neki köszönhetjük, hogy sokáig fiatalok ezrei reménykedtek, hogy a Balatonon is lesznek Baywatch-típusú vízimentők, az autóipar pedig a mai napig nem tudta rendesen megalkotni mindenki hőn áhított autóját, KITT-et, aki nem csak magától vezetett, de még lelki problémákban is segített, ha éppen arról volt szó, sőt, neki magának voltak lelki problémái.

Hasselhoff zeneileg ugyan nem alkotott maradandót, de ez mégsem tántorította el a Nova Rock szervezőit, hogy ő legyen a szombat este legnagyobb sztárja és nagyjából annyi ember előtt lépjen fel, mint mondjuk a Metallica szokott. Ozzy Osbourne kezét tördelve ücsörög már a szállodai szobája sarkában, hiszen ő is tudja: ezen a nyáron Hasselhoff-fal senki nem veheti fel a versenyt.

Ha eddig azt hittük, hogy a gagyi utáni megmagyarázhatatlan vágy magyar sajátosság és emiatt jöhetnek hozzánk rendszeresen olyan előadók, akiket fénykorukban is ciki volt szeretni, akkor tévedtünk. Ha nem is feltétlen egyetemes szórakozási forma a retrobuli, de az osztrák sógorok magyarokat is meghazudtoló módon fogadták Hasselhoffot, aki jól láthatóan fürdött a dicsőségben és a fellépése minden egyes percét imádta. Nem is volt ezzel gond, mert a közönsége is. A fesztiválon már reggel óta mindenki Hasselhoff-lázban égett, mehettek a gitárszólók, adhatták volna ingyen is a sört, az emberek arcán a legnagyobb boldogság mégis akkor látszott, mikor sorra kerültek, hogy fotót készítsenek KITT-tel, a Knight Rider másik főszereplőjével. Az Iron Maiden még az angol–olasz meccset is a fesztiválozók figyelmébe ajánlotta, de nem sok ember választott más programot ezen az estén a Novarockon. És Bruce Dickinson sem lenne olyan szomorú ma, ha velünk maradt volna a Hasselhoff-bulin. 

img 4590 10
Fotó: novarock.at

A Nova Rock-os koncert látványára és felépítésére elég nehéz megfelelő szavakat találni, abban viszont tökéletes volt, hogy az első negyed óra után az ember agya gyakorlatilag szétrobbant, úgyhogy csak ugrálni kellett a Jump In My Car refrénjét üvöltve, ami szerencsére nem annyira összetett, hogy ne lehessen első hallásra megjegyezni. A műsor tökéletes összefoglalása volt Hasselhoff munkásságának: a táncoslányok amatőr társulatokat megszégyenítő színészkedést produkáltak, valószínűleg azt az instrukciót kaphatták a koncert előtt, hogy "mindegy mit csináltok, csak legyen benne sok vonaglás. Ja, és legyen egyikőtök kezében egy mikrofon, és ha éppen eszébe jut valami, beletátoghat, de ha nem, az sem baj."

A dalok nem jók, ez teljesen egyértelmű. De Hasselhoff tényleg zseni, hiszen egy átlagos ember hogyan találhatná ki, hogy a koncert előtt legyen egy skót dudás, aki playbackről (!!!) játszik AC/DC-t meg Queent, miközben lángcsóvákat (!!!) lövell a dudája. Ezután következett egy videomontázs Hasselhoff pályájának mérföldköveiről (persze csak a csillogásról), de szigorúan úgy, hogy a kurzor végig látszódott a bejátszás alatt.

img 4590 20
Fotó: novarock.at

Valószínűleg nem sokan követték Hasselhoff zenei munkásságát az elmúlt években, és ezzel szerencsére a főhősünk is tisztában van, ezért a zene mellett (helyett) kiemelt szerepet kaptak a montázsok. Volt bejátszás a Knight Riderről, a Baywatchról, az America's Got Talentről, sőt még egy kisebb monológot is kaphatott a közönség arról, hogy miért nem érdemes Hasselhoff-fal packázni. (Muszáj lelőnünk a poént: mert könnyen a Hoffpitalban találhatja magát az illető. Értik! Hoffpital!!!) És közben végig büszkén mutogatta a megereszkedett bicepszén feszítő vadiúj tetkót, ami a saját becenevét ábrázolja.

És a show legfurcsább pilanata még hátravolt! Egy ponton 24 éves lányával szelfizett a színpadon: Taylor Ann Hasselhoff láthatóan már nem tartja cikinek az apját, hiszen mégiscsak több tízezer ember tombol egyetlen mozdulatára. De persze kinek mennyire lenne őszinte a mosolya, ha apja úgy konferálná fel, hogy: „Elmentünk videoklipet forgatni, aztán történt egy kis baleset, ebből lett a lányom, aki most itt van, gyere fel szépen a színpadra!” Persze ha gyerekkorunkban arra lettünk volna kényszerítve, hogy a Hooked On a Feeling videoklipjében szerepeljünk, talán már soha semmit nem találnánk kínosnak.

img 4590 19
Fotó: novarock.at

Hasselhoff hamarosan Magyarországon is fellép: augusztus 29-én a Hungaroringen többek között a 2 Unlimiteddel és a Venga Boysszal. Valószínűleg egyáltalán nem érdekli, hogy gagyinak tartják a munkásságát, és képes saját magán is röhögni, nem véletlen szerepelt együtt Spongya Bobékkal, vagy lett április elsején a Google arca. Úgyhogy ha Önnek semmifajta művészi elvárása nincs, nem idegesíti, hogy még csak a látszatát sem akarják kelteni annak, hogy nem playback a műsor és valaha is kedvelte David Hasselhoffot vagy valamelyik tévéműsorát, akkor itt a lehetőség, hogy egy élmény örökre az agyába égjen. Addig is íme a már emlegetett videó és egy játék.

David Hasselhoff - Hooked on a Feeling