Rajtamaradni valami jóféle LSD-n

2014.07.02. 09:57
Az Index fesztiválblogja

Kedd este ugyan már elindult a Volt Fesztivál a főleg magyar zenekarok fellépéseivel, de az igazi koncertdömping a szerdai nappal kezdődik. Segítünk eligazodni, hogy kiket nem érdemes semmiképp sem kihagyni. Lesz svéd party pop, connecticuti hipszterek, francia polihisztor és persze az a triphop előadó, akiknek 1-2 évente muszáj nálunk fellépnie.

MGMT @ Nagyszínpad, 19:45

2008-ban egy koncert erejéig biztos befogta az összes aktualitásért siránkozó károgó, hiszen úgy lépett fel a Szigeten az MGMT, hogy akkoriban kevés menőbb produkció létezett a rádiós pop és a haldkokló indie-t szép lassan felváltó hipszterkedés keresztmetszetében. A 2007-ben megjelent Oracular Spectacular vitán felül annak az évnek az egyik legerősebb bemutatkozása volt, szélesebb közönséggel is megismertetve a pszichedelikus neohippiket a fedorát és mellénykét már épp kinőni kezdő, Skins tévésorozaton szocializálódó generációval. A lemezért összesen két Grammyt nyertek, innentől kezdve viszont meg sem tudták közelíteni a bemutatkozásuk évének sikereit.

Az Electric Feel, a Kids, és főleg a Time To Pretend máig elképesztően jó slágernek számítanak, nem véletlenül várta az egész zeneipar Andrew VanWyngarden és Ben Goldwasser duójának a következő húzását, de ők nagy ívben tettek a várakozásokra, három évig pöcsöltek a folytatással. A Congratulations ráadásul valami egészen más lett, mint amire a szaksajtó és rajongók számítottak, konkrét sláger híján inkább egy kísérleti poplemezt csináltak, amiről a Song For Dan Treacy c. számom kívül nem is igazán tudnék felidézni bármit.

Nem csoda, hogy a tavalyi, sorrendben harmadik nagylemezüket már nem várta akkora érdeklődés, az MGMT pedig nem is lepett meg vele senkit. Egyértelművé vált, hogy a két zenész egyszer ngyon rajta maradt valami jóféle LSD-n, más magyarázatot nem igazán találni  erre:

Icona Pop @ OTP Junior - Petőfi Rádió Színpad, 20:00

A svéd csajduó már ki tudja hányadik bizonyíték arra, hogy Skandináviában legalább annyira érzik és élik a trendérzékeny popzenét, mint az angolszász országokban. Félreértés ne essen, Caroline Hjelt és Aino Jawo semmi újat nem talált fel, csak kémiailag tökéletesítette az elektronikus tánczenére fogékony YOLO-generáció kedvenc dolgait, mint a live fast, die young, együtt éneklés MINDEN ÁTKOZOTT DALBAN, cuki kiállások utáni prosztó electro house veretés, és pofátlanul fülbemászó refrének, mint abban a számban, amit még a gyerekem is hallani fog nyaranta a 2040-es években.

Woodkid @ OTP Junior - Petőfi Rádió Színpad, 01:00

Yoann Lemoine nem egy hétköznapi figura, a zenélés például csak a sokadik szakmája. A Voltra visszatérőként érkező francia előadó grafikusként kezdte annak idején, dolgozott például Luc Besson Artúr és a villangók c. filmjén is, később pedig rendezőként működött közre többek között Moby, Lana Del Rey és Katy Perry klipjeiben. Zenélni alig pár éve kezdett el, de - persze a kapcsolatainak is köszönhetően - nagyon gyorsan felkapták, köszönhetően az egészen egyedi hangképzésének, illetve a műfajilag nehezen behatárolható dalainak.

Alapvetően experimentális popot játszik, amit előszeretettel hívnak barokk popnak (:DDDD) és/vagy neofolknak, de inkább csak arról van szó, hogy filmgrafikusként és rendezőként kifejezetten monumentális szerzeményekben, filmes élményben gondolkodik, gazdagon hangszerelt számokkal, konkrét narratívát írva minden szövegbe és videoklipbe. Sokat elmond Woodkid kreativitásáról, hogy a mindenki számára irritálóan túljátszottá és überpozitívvé vált Happyből képes volt egy szomorú remixet csinálni, méghozzá elég jót.

Morcheeba @ Nagyszínpad, 17:30

Hajlamosak vagyunk legyinteni a Morcheeba neve láttán, hiszen rendszeres fesztiválozók Magyarországon, ráadásul alig fél éve léptek fel a Petőfi Csarnokban. Azonban a Morcheeba megalakulása óta folyamatosan aktív, legutóbb pont tavaly hoztak ki nagylemezt és annyian akartak jegyet a budapesti koncertjükre, hogy át kellett rakni egy nagyobb helyszínre. Az Enjoy The Ride, Rome Wasn't Built In A Day vagy az Otherwise c. számokat mindenki ismeri, szóval inkább olyat mutatunk, ami a zenekar frissebb szerzeményei közé tartozik.

Hatebreed @ OTP Junior - Petőfi Rádió Színpad, 21:40

Nem csak az MGMT jön Connecticutból, hanem az idén 20 éves Hatebreed metalcore/hardcore punk zenekar is. Róluk annyit érdemes tudni, hogy olyan nagyon-nagyon keménynek szánt, tesztoszterontól fröcsögő ordítozást nyomnak annyira jól, hogy egyszer még Grammyra is jelölték őket. Aki valaha látott a Counter Strike-videojátékból készült videót, az biztos hallotta már ezt a számot is.

Skillet @ OTP Junior - Petőfi Rádió Színpad, 23:20

Az a jó a keresztény könnyűzenében, hogy bármire rá lehet húzni. Van keresztény rock, keresztény punk, sőt, keresztény metál is, a Skillet például pont ilyen. A két alapító ráadásul férj és feleség, szóval ennél kereszténydemokratább koncert nem is lehetne a Volton.