Kocsmai verekedésből jóbarátok

2014.07.05. 09:27
Az Index fesztiválblogja

90-es évekbeli majdnem-legendákkal, Elvis-metállal, bűbájos japán lányokkal és Ákos manchesteri  kedvenceivel támad a Volt Fesztivál negyedik napja. Aki nem váltott jegyet az Arctic Monkeys vasárnapi koncertjére, annak ez lesz az utolsó estéje idén Sopronban. Ezeket ajánljuk szombatra.

Hurts @ Nagyszínpad, 21:00

Lassan már szinte hazajár Magyarországra a manchesteri szintipop duó, a Hurts mégis a Volt egyik legígéretesebb, de mindenképp legmegbízhatóbb koncertjét adhatja Sopronban. Az együttest alkotó Theo Hutchcraft és Adam Anderson egy kocsmai verekedés során találkozott egymással először, amely során épp az ellentétes oldalon álltak. Az incidens során a két későbbi barát megbeszélte, hogy mindketten túl részegek ahhoz, hogy ők is hajba kapjanak, ezért inkább a zenéről kezdtek el csevegni. Így született meg a Hurts, amelynek tagjai a kezdetben csak emaileken keresztül tartották egymással a kapcsolatot, így küldözgették egymásnak az ötleteiket, a zenei alapokat és a dalszövegeket. Zenéjük saját bevallásuk szerint is drámázós és melankolikus, noha alapvetően szórakoztató és vidám embereknek tartják magukat.

Miracle című dalukhoz Ákos készített remixet, amelyben az énekes – egyáltalán nem meg meglepő módon – a nyolcvanas évek hangulatában értelmezte újra a Hurts dalát. "Gyönyörű lett, nagyon tetszik. Bárcsak minden dalunkat áthangszerelné valaki nagy zenekarra úgy hogy ilyen jó legyen a végeredmény!" – nyilatkozta Theo Hutchcraft énekes az Indexnek a tavalyi voltos fellépésük előtt. Ákos 2084 című lemezén hallható dala, a Megsebezve is szándékosan rímel a Hurts nevére.

The Afghan Whigs @ Petőfi Rádió Színpad, 18:40

Több mint egy évtized hallgatás után 2012 májusában újra fellépett az Afghan Whigs a londoni All Tomorrow's Parties fesztiválon. A koncertet nem véletlenül előzte meg nagy várakozás, Greg Dulli 1986-ban alakult, kultikus zenekara a kritikusok egyik kedvence volt, noha a mainstream sikerek valamiért elmaradtak a csapat életében. A Rolling Stone magazin úgy fogalmazott velük kapcsolatban, hogy a pályájuk nagy részét a sztárság perifériáján töltötték. Alig jelent meg első lemezük, az 1988-as Big Top Halloween, a legendás Sub Pop kiadó máris leigazolta őket. Legemlékezetesebb éveikben – nagyjából az 1993-as Gentlemen című lemez idején – a kilencvenes évek alternatív rockját, karcos gitárjaikat és sötét dalszövegeiket furcsamód soulos hatásokkal vegyítették.

A zenekar 2001-ben feloszlott, 2006-ban azonban egy válogatás kedvéért rögzítettek néhány számot, majd újabb csend következett. A 2012 óta újra aktív társaság nemrég, április közepén jelentette meg Do to the Beast című albumát, amelyik tizenhat év után az első nagylemezük. A kritikák kedvezően fogadták, remélhetőleg hasonlóan tesz majd a Volt közönsége is.

Tricot @ Petőfi Rádió Színpad, 16:00

Az idei volt talán legcukibb produkciójának ígérkezik a négy imádnivaló japán lány nagyszerű zenekara, a Tricot. Zenéjük épp olyan izgalmas, mint szülővárosuk, Kiotó, amely nem csupán a spirituális megvilágosodás, hanem az őrült zajzenéké és egyéb bizarr produkcióké. A Tricot dalai komplexek és játékosak, mégsem komolytalanok, a matek- és a posztrock talál bennük egymásra. A Dangerous Minds szerzője, Martin Schneider szerint úgy szólnak, mintha a matekrock nagyágyújának számító Don Caballero találkozna a nemrég hazánkban is koncertező Shonen Knife-fal, Kurt Cobain egyik kedvenc zenekarával.

The című bemutatkozó lemezük tavaly októberben jött ki, azóta fokozatosan fedezi fel őket a nyugati sajtó – foglalkozott velük például az NME és a BBC is. Minden MP3-blog elődje, a Fluxblog szerint produkciójuk egyszerre váratlan, csodásan lágy és hipernőies.

Volbeat @ Nagyszínpad, 19:15

Mintha Elvis Presley és Johnny Cash a Metallicával jammelne, szokták mondani a Magyarországra szintén hazajáró Volbeat számairól. A dán zenekar már tizenhárom éve magabiztosan hozza a rock and roll, a psychobilly és a heavy metal sajátos, mégis iszonyúan szórakoztató egyvelegét. Nem is csoda, hogy nem változtatnak a jól bevált recepten! Koncertjeiken rendszeresen őrületes házibuli-hangulat alakul ki, talán ez az oka annak is, hogy a hazai szervezők is ennyire szívesen látják őket. Játszottak például a Metallica előtt is – hát kell ennél több?!