Wiz Khalifa, a semmitmondó fűherceg

2014.07.13. 22:00
Az Index fesztiválblogja

Wiz Khalifát a popérzékeny dalai mellett leginkább arról ismer mindenki, hogy Snoop Doggot vagy a Cypress Hillt megszégyenítő mennyiségű füvet képes elszívni naponta. Az alapvetően jó kedélyű rapperrel próbáltunk konstruktív párbeszédet folytatni az interjú alatt, de nálunk jobban lekötötte a következő spangli megtekerése. 

Masszív fűszag fogad, amikor belépünk Wiz Khalifa öltözőjébe, ahol az agyontetovált rapper épp egy spanglit nyújt át a sarokban üldögélő haverjának. A Led Zeppelin-pólóra farmerdzsekit húzó előadó tisztára úgy néz ki, mintha Jimi Hendrix pittsburghi rapperként reinkarnálódott volna. Ölében műanyagtányérban tárolt több marék fűvel vár, én pedig kissé zavartan érdeklődök mindenkit leginkább érdeklő kérdésre

Szóval mi is volt pontosan ez a balhé a Scooterrel?

Wiz Khalifa közismerten kedveli az eurodance-t, az egyik nagy áttörését annak a Say Yeah című számnak köszönheti, amihez Alice Deejay legendás megaslágeréből kölcsönözte a csipogást. Ezért se tűnt annyira furcsának, hogy a Scooter új számában feltűnt közreműködőként, de rövid idő múlva lekerült a videóról Wiz Khalifa neve, az ő részét pedig másik rapperrel mondatták fel.

Valami jogi izé miatt volt az egész, nem igazán tudom pontosan. Engem nem kértek fel a számhoz, nem legálisan használták fel az én részemet és a nevemet, valószínűleg ezért szedették le velük a számot az ügyvédeim.

- mondja a hatalmas mosolyú rapper, aki alig fejezte be az előző dzsointot cimborájával, máris nekikezdett a következő megtekeréséhez. Próbálom kihúzni belőle, hogy egy pittsburghi srác hogyan kerül a eurodance közelébe, miközben Led Zeppelin-pólóban tekeri a spanglit.

Engem minden érdekel, afféle csodabogár voltam gyerekként is. Máig a Pink Floyd, a Led Zeppelin és Jimi Hendrix a kedvenc előadóim, csak aztán huszonévesen megtetszett az európai elektronikus tánczene a '90-es évekből. Egész egyszerűen tökéletes számokat írnak, pont olyanokat, amilyen zenét én is szeretnék. Az én számaim sem szólnak másról, mint füvezésről, ivásról meg bulizásról, és ezek a számok pontosan ezt az életérzést hozzák vissza.

- adja a Balaton Sound legbalatonsoundosabb válaszát Wiz Khalifa, miközben a kezében elkészült a következő cigi. Az interjú alatt mintha nem is rám figyelne, csak az ölében pihenő fűre, ezért muszáj rákérdeznem, hogy milyen márkájú füvet szív.

Nem a sajátomat. Tudod, drogot felvinni a repülőre nem éppen szerencséses. Európában be kell érnem azzal, ami van. Közel nem olyan jó, mint amit az Egyesült Államokban lehet kapni, de azért érezhető valamiféle pozitív változás.

- és már az előbb megtekert cigi felénél tart, az interjú meg alig megy 4 perce. Snoop Dogg mellett Wiz Khalifa az egyik legnagyobb szószólója a fű legalizálásának, vagy legalább dekriminalizálásának. Saját bevallása szerint havi 10 ezer dollárt költ cuccra, ami majdnem két és fél millió forintnyi összegnek felel meg. Azt mondja sokkal többről van szó, mint állandó bekészülésről, az egész világnak rá kell jönnie, hogy a marihuána tiltása nem segít semmilyen problémán.

Nézd meg, azokban az államokban, ahol legalizálták a füvet, csökkent a különböző dizájner vagy szintetikus drogok használata, csökkent a visszaélésekkel kapcsolatos letartóztatások száma, a rendőrség pedig tud komolyabb bűnügyekkel foglalkozni. Erről pofázunk annyian már évek óta, hogy a tiltás, a birtoklás miatti fölösleges rendőri intézkedés értelmetlen. Mégis vannak olyan államok, ahol még mindig bilincsben visznek el pár uncia fű miatt, de szerencsére egyre több helyen kezelik a helyén az egészet.

Khalifa a marihuána orvosi felhasználásáról kezd beszélni, de miközben mélyeket slukkol a saját cigijéből, félúton elfelejti a saját okfejtését. Próbálnám valahogy átvezetni a témát a zenére, de azon kívül, hogy szeretne minél többet zenekarral fellépni, nem igazán képes semmi hasznosat mondani.

Akarok egy rocklemezt, egy dzsesszlemezt, Snooppal közösen reggae számokat írni, mindent akarok, haver.

Ezt a gondolatsort - már ha ezt annak lehet nevezni - sem fejezi be, mert túlságosan leköti, hogy karikákat fújjon füstből, ezért megköszönöm neki a tartalmas interjút, és inkább lelécelek a backstage-ből.