A Művészetek Völgye visszatért a gyökereihez

2014.07.30. 11:44
Az Index fesztiválblogja

Idén hivatalosan is visszakerült Csórompuszta a Művészetek Völgye helyszínei közé. Ez azért is számít viszonylag fontosnak a fesztivál életében, mert annak idején 1989-ben itt tartották meg először a rendezvényt. Pedig pár évvel korábban ezen a területen alig volt valami egy romos magtáron és pár épületen kívül.

Csórompuszta Kapolcs és Vigántpetend között található egy domb tetején, ahonnan gyönyörűen rálátni a völgyre és a hatalmas mezőkre is. Idén harmadjára dolgozik itt a Hello Wood építészeti tábor, alkotásaik hivatalos részét képezik a Művészetek Völgye programjának.

Ezzel egy szép hagyomány tért vissza a területre, hiszen 1989-ben itt tartották meg először a fesztivált. A területet annak idején friss diplomás grafikusok és építészek egy csoportja vette meg, és kezdett bele az építkezésbe. A hely különlegessége, hogy ésszerűtlen dózerolás helyett a már létező épületekhez alkalmazkodva alakították ki a mostani állapotokat. Nem véletlenül szerepelt több alkalommal is Csórompuszta különböző építészeti magazinokban.

Az építkezésnek és felújításoknak köszönhetően ma már akár száz ember is alkothat, táborozhat itt. A Hello Wood workshopra például majdnem 30 országból érkeztek építők, de nem ez az első alkalom, hogy Csórompuszta segíti a fesztivál utánpótlását.

Korábban évekig itt volt a főhadiszállása a kőbányai Szent László Gimnázium médiaszakos hallhatóinak, akik a fesztivál sajtójához tartozó Völgyhíradót és a Magtárlapot készítették. Ilyenkor a korábban takarmány tárolására épített magtárat több tucat számítógéppel és kamerával szerelték fel, ahol a diákok dolgozni tudtak az egész fesztivál alatt, ezzel fontos gyakorlati tapasztalatot szerezve az intenzív sajtós háttérmunkában.

A médiaszakosok mellett a szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámaszakos tanulói (és a médiaszakos osztályból páran) is itt táboroztak. Mivel a fesztivál nagy hangsúlyt fektet az utcaszínházra, ezért a szentesi gimnazisták Csórompusztán találhatták ki, majd próbálhatták el a színdarabjaikat, mielőtt azokat bemutatták volna a nagyközönség előtt Kapolcson. Ahogy a pesti médiaszakosok, úgy a szentesi drámások is se jöttek többet egy idő után, a gazdasági válság, a pályázati pénzek elapadása miatt nem tudták megszervezni a munkát.

A két iskolának köszönhetően Csórompusztán kialakult egy olyan alkotói atmoszféra, ami nem csak a Művészetek Völgye hangulatához kapcsolódott szorosan, hanem a hely egyik legfontosabb jellemzője lett. A gimnazisták helyére végül a Hello Wood fiatal építői, építészei kerültek, akik már jóval tudatosabban tudtak bánni a környék adottságaival.

Egészen különleges energiákat fedeztünk itt fel

Az idén hatalmas létszámmal megjelenő, Hello Wood talán visszahozhatja azt a régi atmoszférát, ami korábban jellemző volt Csórompusztára. Alig három év alatt nemzetközivé vált a kezdeményezés, a helyiek szerint azonban még mindig bőven van hely, hogy akkora hatalmas alkotói bázissá válhasson Csórompuszta, amilyen csak kevés van az országban.