Szigetté változott az Art Moments fesztivál

2014.08.06. 17:46
Az Index fesztiválblogja
Csütörtökön indul az Art Moments fesztivál, amely könnyedén új foltja lehet Budapest képzőművészeti életének. Bemutatkoznak például arab kiállítóterek és kelet-európai alkotók, de lesznek diplomakiállítások, irodalmi estek és koncertek is.

Hetedik alkalommal, rendhagyó helyszínen jelentkezik az Art Moments összművészeti fesztivál, amelyet ezúttal – az Erzsébet tér után – a városligeti csónakázótavon, augusztus 7. és 20. között rendeznek meg. A rendezvény célja továbbra is az, hogy közelebb hozza a kortárs képzőművészetet a hazai és külföldi közönséghez, illetve hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson feltörekvő és már ismert művészek számára.

A szervezők szerint az idei esemény egyik legnagyobb erénye, hogy kiemeli a művészetet a már megszokott, unásig ismert múzeumi és galériai környezetből, hogy ehelyett a városligeti tó mesterséges szigetén, egy csaknem 800 négyzetméternyi stégen kapjanak helyet az alkotások.

A szerdai sajtótájékoztatón Erdélyi Szabolcs a szervezők nevében széles programpalettát és szokatlan helyszínt ígért a látogatóknak, valamint hangsúlyozta az Art Moments országos jellegét is, mivel a fesztivál Budapesten túl Debrecenre és Pécsre is kiterjed majd.

A programkínálat ezúttal a "melting pot", azaz az olvasztótégely kurátori tematika jegyében állt össze, utalva ezzel Magyarország régi időkre visszanyúló befogadó szerepére, ami ugyan számos problémát vetett fel az elmúlt századok során, ugyanakkor rengeteg értékkel is gazdagította hazánk kultúráját. Fenyvesi Áron, a közép-európai kortársművészetet bemutató válogatás kurátora, illetve a Trafó Galéria vezetője szerint az Art Moments szigete új folt lehet Budapest képzőművészeti életében.

A Zenith Art Exchange művészeti csereprogram keretében két arab művészeti intézmény is bekmutatkozik majd: kiállít a CAP Kuwait, valamint az Egyesült Arab Emirátusokban működő Abu Dhabi Art Hub kortársművészeti komplexum. Ahmed Al Yafei, az Abu Dhabi Art Hub alapítója és tulajdonosa azt is elmondta:

Már másfél éve dolgozunk magyar művészekkel és a szívem fele itt van Magyarországon.

Az Art Momentsen ezen kívül kiállítás formájában ismerkedhetünk meg a Városliget kétévszázados történelmével és rehabilitációs tervével, válogatás nyílik a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem végzős hallgatóinak diplomamunkáiból, valamint megtekinthető lesz például a MOME és a Mercedes-Benz közös designprojektje, a "Cégér – Jó bornak tervezz címkét" alkotói pályázat tíz legjobb borcímketerve és Asztalos Zsolt buborékinstallációja is (figyelem! nagyon meleg van odabent).

Irodalmi beszélgetéseket és felolvasásokat szervez a Hadik Irodalmi Szalon, fellép többek között Rutkai Bori és a Specko Jedno, illetve Dés László és családja, de lesz még slam- és salsaest, továbbá designvásár is. Ha még nem lenne elég, a Magyarhangya levetíti a rejtélyes fotográfus-dadáról szóló Vivian Maier nyomában című filmet, az utolsó nap pedig Astor Piazzolla argentin zeneszerző egyetlen operájának feldolgozását, A nagyvárosok Máriája című zenés színházi előadást lehet megnézni.

Hétvégén a Szépművészeti Múzeum rendez workshopot, míg a zárónapon a Budapest Barangoló indít interaktív városismereti versenyt, amely a Városligettel és közvetlen környezetével ismerteti majd meg a játékosokat. Sőt, az Art Momentsre érkezők karszalagjaikkal 50 százalékos kedvezménnyel látogathatják a szinte szomszédos Műcsarnok aktuális tárlatát.

Az Art Moments részletes programjáról a rendezvény honlapján, az aktualitásokról pedig a fesztivál Facebook-oldalán tájékozódhat.