Tarlós idén nyugodtan aludhat a Sziget miatt

2014.08.11. 08:57
Az Index fesztiválblogja

Megfelel az előírásoknak a Sziget fesztivál  zajszintje a vasárnap éjszaka és hétfő hajnalban elvégzett vizsgálatok alapján - nyilatkozta Gerendai Károly főszervező az MTI-nek. A fesztivál hangpróbája alatt a III., a IV. és a XIII. kerület különböző pontjain végeztek zajmérést, az eredmény pedig nem haladta a megengedett határértéket, ami nyáron, este 11 óra előtt 65, utána pedig 55 decibel.

Gerendai Károly szerint az időjárás is befolyásolhatja a hangerőt, például a páratartalom, a szárazság vagy a szél. Emiatt folyamatos zajmérés lesz a Duna mindkét partján, de akik még így is túl soknak érzik a Szigetről kiszűrődő zajt, azoknak lehetőségük lesz egy call centeren keresztül panaszkodni.

A nagyobb koncerthelyszíneken központi hangerőszabályozókat is alkalmaznak, ezeknek köszönhetően a Sziget szakemberei közvetlenül is beavatkozhatnak, ha a hangerő túllépi a megengedett határértéket. Korábban Tarlós István, az előző óbudai, jelenlegi főpolgármester több alkalommal is felszólalt a fesztivál keltette hangzavar miatt, most viszont megnyugodhat, mert a harmadik kerületi lakosok érdekében száz méter hosszú, hat méter magas hangfogó falat húztak fel a szervezők.