Agyi vérömlenyt okozhat a fejrázás

2014.08.14. 20:17
Az Index fesztiválblogja

A headbang régóta a koncertek része, a legenda szerint 1969 óta, amikor a közönség első sora a Led Zeppelin egy bostoni fellépésén a zene ritmusára elkezdte a színpadba verni a fejét. Az így nevet kapott headbang azóta sima fejrázás lett, kialakultak iskolái (előre-hátra, jobbra-balra, csak fej vs. egész felsőtest, fejkörzés hajlobogtatással, stb). Nem is gondolná az ember, hogy milyen veszélyeket rejt, pedig a nyakunkat nem arra tervezte a természet, hogy 200 bpm-es zenékre rángassuk.

Pár hete a Lancet című rangos orvosi lapban jelent meg egy esetismertetés egy ötvenéves emberről, akit egy hannoveri klinikán láttak el. Az illető egy Motörhead-koncerten volt, majd két hét múlva elkezdett fájni a feje. A klinikán megállapították, hogy szubdurális hematómája van, vagyis egy vérrög okozott vérömlenyt a fejében a külső és középső agyhártya között. A vérrögöt sebészi úton eltávolították, és a beteg két hét múlva már tünetmentes volt. A tanulmány vezető szerzője, Ariyan Pirayesh Islamian arra hívta fel a figyelmet a cikkben, hogy sok hasonló eset lehet, amiről nem tudunk, mivel az ilyen fejsérülések gyakran enyhék, és sokan nem kapcsolják össze egy korábbi koncerttel. De aki azt hiszi, hogy ilyen esetek csak ritkák, az most kapaszkodjon meg:

  • A cikk szerzői három további, headbanghez köthető szubdurális hematómás esetet találtak a szakirodalomban, amiből egy halállal(!) végződött.
  • Már 1992-ből van olyan esetleírás, ami szerint a headbangelés egy dobosnál gerinc környéki ütőértágulatot okozott. A páciens 15 éves volt, és meg kellett műteni (egy év után már tünetmentes volt).
  • Amikor 2001-ben Jason Newsted elhagyta a Metallicát, többek között azzal indokolta távozását, hogy túl sok kárt tett magában a koncerteken. Newsted korábban a körkörös hajrázás egyik prófétája volt.
  • Terry Balsamo, az Evanescence gitárosa 2005-ben stroke-ot kapott. A zenész sokat headbangelt, ettől vérrög alakult ki a nyakában. Az orvosok hónapokig kezelték, kétséges volt, hogy gitározhat-e újra, de végül felépült. Azóta nem rázza a fejét.
  • 2007-ben Roisín Murphy egy fellépésen szemsérülést szedett össze, amikor beleheadbengelt egy székbe.
  • 2009-ben a Slayer basszusgitárosa, Tom Araya gerincfájdalommal fordult orvoshoz – mint kiderült, ez is többéves headbangelés eredménye volt. Csak műtéttel tudtak segíteni rajta.
  • 2011-ben a Megadeth gitáros-énekesénél, Dave Mustainnél nyaki és gerincproblémákat diagnosztizáltak, egész pontosan sztenózist (a gerincvelőt tartalmazó csatorna leszűkülése). Az orvosok ezt is a fejrázó életmóddal hozták összefüggésbe.
  • 2012-ben Tokióban regisztráltak egy 34 éves beteget, aki komoly nyak- és mellkasfájdalmakkal került kórházba. Gitáros volt egy metálbandában, és a headbangnek köszönhetően tüdőtágulat is kialakult nála. Az esetleírás szerzői szerint a headbang okozta tünetegyüttes hasonlított a megrázott baba szindrómára.

A headbangről az eddigi legátfogóbb tanulmányt az Új-Dél-Wales-i Egyetem biztonságtudományi tanszékén készítették, és 2008-ban publikálták. A cikk szerzői zenészekből álló fókuszcsoporttal elemezték a fejrázást kiváltó zenét és a különféle fejrázási stílusokat. Arra jutottak, hogy egy átlagos headbangelékeny dal üteme 146 bpm, és ha valaki ebben a ritmusban 75 fokos vagy nagyobb szögben rázza a fejét, jó eséllyel könnyebb fejsérülést szerez be. A dal tempója, a fejrázás szöge és a sérülés rizikója közti összefüggést egy pofás grafikonon is ábrázolták (AIS1-3 a kutatásban meghatározott kritériumok szerinti könnyű, közepes és súlyos sérülés rövidítése).

A kutatók persze nem tudtak okosabbat mondani a sérülések csökkentésére, mint hogy

  • lehetőleg ne nagy szögben rázzuk a fejünket;
  • ne headbangeljünk nagyon gyors tempójú számokra (vagy csak minden második ütemre);
  • használjunk védőfelszerelést, például nyakvédő támaszt (bár ez nem túl életszerű).

És ők is azzal fejezik be a tanulmányt, hogy valószínűleg sokkal több eset van a dokumentáltaknál. Szóval vigyázzanak magukra Szigeten! (Bár a Sziget is vigyáz nyakunk épségére azzal, hogy már nem nagyon hív tisztességes metálbandákat.)

(Az Agyszínpad előző részei:
Fűre sör, meggyötör
Hogyan éljük túl a zúzást?
A fesztivál a járványok melegágya)