Hangosabban, mint a háború

2014.08.15. 09:34
Az Index fesztiválblogja

Pénteken sem halkul el a Sziget, hiszen fellép a világ egyik legjobb előzenekara, meg egy walesi társaság, akik koncertjeiken még a háborúnál is hangosabbak, és ezt még Fidel Castro is tanúsíthatja. Eljön még a hírhedt New York-i rapper, Nas házias exneje és gyermekének anyja, valamint néhány jóképű londoni, akiknek volt már kellemetlen élményük Magyarországon. Péntek a Szigeten. Programajánló.

Palma Violets @ A38 színpad, 16:30

"Az egyik legjobb előzenekar, amit már nagyon régóta láttam" – robbantotta ki a Palma Violets körül hájpot Ryan Crittenden, a Stereoboard újságírója. A kritikus az Alabama Shakes előtt, megalakulása után alig egy évvel tekintette meg a négytagú zenekart, és már akkor Nick Cave és a Horrors sajátos egyvelegeként hivatkozott rájuk. Best of Friends című első slágerüket az NME még ugyanebben az évben 2012 egyik legjobb dalává választotta, az azt követő esztendőben pedig már a legjobb új zenekarnak járó díjat is elnyerte a brit zenei szaklaptól. Sőt, a BBC is hamar felfigyelt rájuk, és nevezte őket a 2013 hangja nevű megmérettetésen, ahol olyanokkal szálltak versenybe, mint az idei Szigeten szintén fellépő Tom Odell és Angel Haze, a csodagyerek King Krule, a nagyon cuki Chvrches és a progresszív R&B-ben utazó The Weeknd, ám a címet végül a Haim lányai nyerték el.

Eddigi egyetlen nagylemezük tavaly februárban jelent meg 180 címre keresztelve. Steven Hyden a Pitchfork magazintól egyszerre fedezte fel benne a Clash, a Doors, az Oasis, a Clinic és a Libertines zenekarok hatásait, ami minden bizonnyal élőben is ígéretesen hangzik majd.

Manic Street Preachers @ Nagyszínpad, 19:30

Nem először jár a Szigeten, de ezúttal két aktuális lemezével – a tavaly őszi Rewind the Filmmel és az alig egy hónapos Futurology-val – érkezik a Hajógyárira a világ egyik legjobb fesztiválzenekaraként emlegetett Manic Street Preachers. Az 1986-ban alakult walesi csapat eddigi fennállása alatt nyolc alkalommal nyert a Q magazin díjátadóján, hétszer érdemelte ki az NME kitüntetését és négyszer győzött a BRIT Awardson. Legendás albumuk, a Holy Bible épp ebben a hónapban ünnepli huszadik születésnapját, amit a Stylus magazin a kilencvenes évek egyik legjobb albumaként, az NME pedig valódi mesterműként tömjénezett. Ám nem sokáig ünnepelhették a sikert, hiszen a Manics elsőszámú dalszövegírója, az egyébként is problémás Richey Edwards 1995 február elsején váratlanul eltűnt, kocsiját csak napokkal később találták meg irataival a Severn-hídnál. Azóta sem tudni, mi történt vele, minden bizonnyal öngyilkos lett, tizenhárom évvel később, 2008 őszén pedig hivatalosan is halottá nyilvánították.

Miután 2001-ben az első nyugati rockzenekarként felléphettek Kubában, találkozhattak Fidel Castróval is, aki szintén részt vett a koncerten. Az előadás előtt állítólag a tagok figyelmeztették a diktátort, hogy koncert esetleg nagyon hangos lehet majd, mire Castro csak úgy felelt: "A háborúnál nem lehet hangosabb, nemde?!" Nem is csoda tehát, hogy a havannai Karl Marx színházban megrendezett koncert hang- és képanyaga ezek után Louder Than War címmel jelent meg.

Kelis @ A38 színpad, 21:40

"Soha nem voltam R&B-előadó, de az emberek, pláne Amerikában, hajlamosak bárkit annak titulálni, aki fekete és énekel" – mesélte az idén 34 éves popdíva, Kelis Rogers februárban a Guardiannek. Az énekesnő Harlemben született és nőtt fel egy fekete dzsesszzenész és egy kínai-puertoricói divattervezőnő harmadik lánygyermekeként. Művészetkedvelő szülei révén már hároméves korától kezdve zenélt, a kamaszkor szeszélye viszont hamar elszakította otthonról: 13 évesen azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy kopaszra borotválta a fejét, majd a lassacskán visszanövő haját szivárványszínűre festette, három évvel később pedig összeférhetetlen jelleme miatt végül kidobták a szülői házból. Művészeti tanulmányait azonban ekkor sem hagyta abba, Black Ladies United néven zenekart alapított, közben modellként, csaposként és butikosként tartotta el magát, de utólag azt is bevallotta, olykor-olykor el is csent ezt-azt, hogy el tudja magát tartani. Kis idő múlva egy barátja hozta össze Pharrell Williams és Chad Hugo producerekkel, akik révén hamarosan lemezszerződéshez jutott.

Az 1999-es, Kaleidoscope című debütálás óta 15 év telt el, Kelis ezalatt kiadott öt további nagylemezt, kétszer versengett Grammy-díjért, megházasodott, gyereket szült, majd el is vált férjétől, a hírhedt rappertől, Nastől. Legutóbbi albuma, a Food idén áprilisban jelent meg a neves Ninja Tune kiadónál, producere pedig Dave Sitek volt a TV on the Radio zenekarból. Az album névválasztása egyébként nem oknélküli, hiszen Kelis okleveles szakács és a szószok szakértője is egyben – Saucy & Sweet cím alatt még saját főzőműsort is vezet.

Klaxons @ A38 színpad, 23:30

Még meg sem jelent legújabb lemezük, a pirulás borítójú Love Frequency, a londoni Klaxonst máris kábítószerhasználattal gyanúsították, James Righton billentyűs a zenekar nevében azonban kijelentette: a lemez készítése közben nem használtak drogokat. (Érdekesség, hogy Righton felesége az a Keira Knightley, akit a Karib-tenger kalózai, a Csavard be, mint Beckham, valamint a Büszkeség és balítélet című filmekből ismerhetünk.) Noha a csapat zenéjét a HMV találóan "acid-rave sci-fi punk-funkként" írta le, a leggyakrabban még mindig a hajdani nu rave mozgalom zászlóshajójaként hivatkoznak rájuk. A címet mindenekelőtt remek debütalbumuknak, a 2007-es Myths of the Near Future-nak köszönhették, amellyel még egy Mercury-díjat is sikerült bezsebelniük.

Többször is megfordultak már Magyarországon, de a legemlékezetesebb eset kétségtelenül az volt, amikor a 2010-es Balaton Soundon végül lemondták a fellépésüket, mert hiába érkeztek meg Zamárdiba, Righton súlyos gyomorrontása miatt végül nem tudtak koncertezni – így jobb híján a turnébuszban iszogattak és csajoztak. Reméljük, ezúttal minden rendben lesz.