A szombat az őrültek napja a Szigeten

2014.08.16. 10:11
Az Index fesztiválblogja

Tudja, kik miatt nem áll újra össze a legendás Oasis együttes? Azt is, hogy akár egy flúgos nagypapa vagy egy őrült apa is elég lehet ahhoz, hogy izgalmas és eufórikus bulizenéket szüljünk? Ugye ön is kedveli az érzést, amikor egy kiadós strandolás után végre tiszta alsóneműbe bújhat? És azt hallotta, hogy a Radiohead-rajongók sem maradnak ínyencség nélkül a Szigeten? Szombati programajánlónkból minden kiderül.

Starlight Girls @ A38 színpad, 16:30

Mint amikor egész délután a medencében úszkálsz, aztán bemész a házba, és tiszta alsóneműt veszel fel – ehhez az élményhez hasonlítja a brooklyni Starlight Girls a készülő, debütáló lemezének hangulatát. A négytagú zenekar egyébként tréfásan csak kémrockként hivatkozik a zenéjére, de nem szabad őket túl komolyan venni, mert a tagok előszeretettel csinálnak hülyét az őket interjúvoló újságírókból. Megalakulásukkor a nevüket a Jem nevű rajzfilmsorozatból kölcsönözték, majd kreatív és játékos munkásságukkal, illetve a hatvanas éveket idéző retropopjukkal sikeresen elbűvölték a Xiu Xiu művészi hajlamú agytrösztjét, Jamie Stewartot is, aki így nemcsak rajongójuk, hanem később a 7x3 című anyaguk producere is lett.

Ők maguk egyébként olyan remek előadók dalaiért lelkesednek, mint a Talking Heads, a Monks, Mac Demarco, a Metronomy vagy épp a Szigetet tavaly megjáró Tame Impala. Nemrég állítólag beszereztek egy új kisbuszt is, hogy azzal járják Európát ezen a nyáron. Állítólag nagyon izgatottak miatta, mivel elsősorban az intenzív élményáradat miatt szeretik a turnézást. Legutóbbi Facebook-posztjuk alapján (amely már Budapesten készült) efelől nem is támadhat semmi kétségünk.

Jagwar Ma @ A38 színpad, 19:50

Tavaly még az ausztrál Tame Imapala szigetes koncertje miatt lelkesedtek a legnaprakészebb zeneértők, idén azonban már honfitársaik, a Jagwar Ma pszichedelikus-táncolós elszállása hozza lázba a fesztivál aktualitásokra kíváncsi közönségét. Egy évvel ezelőtt még az Oasis fő zeneszerzője, Noel Gallagher is arról számolt be, hogy egykori zenésztársaival egyáltalán nem érnek rá a legendás britpopcsapat újraalapításával foglalatoskodni, mert amikor össze is ülnek, csak arról képesek beszéni, hogy mennyire zseniálisak a "kibebaszott" Temples és Jagwar Ma zenekarok. Jono Ma az ausztrál trióból az izgalmasságukat csupán annyival magyarázza, hogy apukáik furcsa szerzetek, az övé például kínai, Gabriel Winterfieldé pedig perzsa, és állítólag mindketten komplett őrültek.

A Jagwar Ma alig tért vissza Amerikából Európába, máris a Sziget felé veszi az irányt, hogy élőben is előadhassa eddigi egyetlen, Howlin' című lemezének dalait. Az épp első születésnapját ünneplő albumot (ami egész pontosan 2013. augusztus 13-án jelent meg) a szakma egyenesen imádta, a Pitchfork, az NME és a London Times magazinok legalábbis mindenképp, ezzel pedig az ausztrálokat a legjobb és legnagyobb fesztiválok kötelező partikellékévé tették.

Wild Beasts @ A38 színpad, 21:40

"Muszáj folyamatosan változnunk, aminek köszönhető szerintem, hogy nem vagyunk egy átlagos együttes. (...) Édesanyám is mindig azt mondja, hogy ne csináljak semmi mást, csak zenéljek a srácokkal, mert ehhez értek a legjobban" – nyilatkozta nekünk a két évvel ezelőtti szigetes koncertje előtt a Wild Beasts nevében Tom Fleming. A kétezres évek elején alakult brit zenekar legelőször 2006-ban őrjítette meg a zenei ínyenceket a Brave Bulging Buoyant Clairvoyants című slágerével, majd a két évvel későbbi, Limbo, Panto című lemezével további elismeréseket söpört be. Második albumuk, a Two Dancers már annyira jól sikerült, hogy 2010-ben Mercury-díjra jelölték, így az olyan előadók anyagaival versenghetett, mint Dizzee Rascal, a Foals, Laura Marling, a Mumford & Sons vagy épp Paul Weller – ám a díjat végül az xx végtelenül intim bemutatkozása söpörte be.

A Wild Beasts idén februárban adta ki legutóbbi, a sorban a negyedik lemezét Present Tense cím alatt. A kritikusok ezt is óriási lelkesedéssel fogadták: Paul Bridegewater a The Line of Best Fit újságírója például a maximális 10 ponttal és a "modern klasszikus" jelzővel értékelte az anyagot, majd kijelentette: a Present Tense a legintelligensebb, leginkább magával ragadó és egyben legmélyebb album a Radiohead OK Computerje óta.

Crystal Fighters @ A38 színpad, 23:30

A Crystal Castles és a Crystal Stilts zenekarok után egy újabb "kristályos" zenekar, a Crystal Fighters is eljut Magyarországra. Persze nem először járnak hazánkban, ahogy a Szigeten sem, mégis öröm, hogy újra láthatjuk őket, hiszen két évvel ezelőtti partyarénás műsorukat egyenesen a Sziget legjobb bulijának neveztük ki. Paul Lester, a Guardian szerzője szerint ilyen zenét játszanának a száz évvel ezelőtti baszk földeken, ha egy időutazó felszerelné őket a jelenkor elektronikus hangszerarzenáljával. A csapat neve egyébként az énekesnő, Laure Stockley enyhén hangyás nagyapjához fűződik, aki élete alkonyán Crystal Fighters címmel írt egy operát, amit aztán soha nem fejezett be. Az azóta távozott frontasszony csupán véletlenül akadt rá a kéziratra, és annyira megtetszett neki a történet szürreális világa, hogy a zenekar végül az ő nagyapjának írásai köré kezdte felfűzni a dalait, rengeteg baszk zenei elem beépítésével, illetve azzal a nem titkolt szándékkal, hogy befejezzék a bogaras öregember művét.

A Star of Love című debütálást követően, a második és egyben legutóbbi lemezük, a Cave Rave 2013 májusában jelent meg. A folytatást a Big Issue rendkívül találóan az Arcade Fire vidám megfelelőjeként jellemezte, a Huffington Post szerint pedig az anyag majd' kicsattan az élettől és az eufóriától. Bizonyára hasonló élmény vár azokra is, akik felkeresik a zenekar szigetes koncertjét is – csak férjen be mindenki a sátorba!