Üres a fektető, a szigetesek megtanulták használni a szereket

025 14 08 17 the kooks
2014.08.19. 14:08
Az Index fesztiválblogja

„A Hegyalja fesztiválon történt pár éve, hogy a srác romantikázni akart a lánnyal a sátorban, de a mécsesek miatt a rossz teafőzőből szivárgó gáz belobbant,

a sátor egy másodperc alatt elhamvadt. A fiúról és a lányról minden szőr és haj leégett,

harmadfokú égési sérüléseket is szenvedtek, az már a bőr mélyebb rétegeit is érinti. Gyorsan odaértünk, a robbanás után 23 perc múlva alapellátással már a mentőben voltak, túlélték.”

„Az is Tokajban volt, mikor a Csúzli nevű

katapultnál eltört az egyik karabiner, a srác visszaesett a teherautó platójára.

Szemben vele volt az eü-állomás, a fiú ettől maradt életben. Nagyon súlyos sérüléseket szenvedett, de túlélte."

Kupsza Péter, az adományokból működő Helperek Önkéntes Segítők Közhasznú Egyesületének alelnöke 16 éve csinálja a fesztiválozást. Idén összesen 520 emberrel voltak jelen a Szigeten, ebből nagyjából 30 az orvos, mindenféle szakterületről, 80 fő foglalkozik a drogprevencióval, pszichológusaik, tolmácsaik is vannak. Ennek ellenére 18 év körüli az átlagéletkor, mert a hét napon át folyamatosan dolgozó járőreik túlnyomó része diák, ők lesznek a BMyLake-en és a Strandfesztiválon is.

„Öt éve volt a Soundon, hogy a kamasz, laikus önkénteseink kimentettek egy nyaki gerincsérültet a Balatonból, aki fejest ugrott a sekély vízbe. Tálcafogással, a gerincvelő épségét megőrizve vitték ki a partra. A lány azóta már újra jár."

Összesen nagyjából háromezer esetük volt a Sziget ambulanciáján, ez átlagos szám, semmi kiemelkedően komoly nem történt.

Egy gerincsérült, egy gerincsérültgyanús, akik felmásztak és leestek, egy koponyasérült, aki minden bizonnyal tánc közben kapott egyet könyökkel az arcába, hiszen a Nagyszínpadnál hozták oda.

Varrások, apróbb műtétek megoldhatók a Sziget ambulanciáján, de nincs steril környezet, nem menne például egy vakbélműtét, és röntgenezni sem tudnak.

Kistraumából, horzsolásból, rovarcsípésből van a legtöbb, ahogy egy családi napon a nagyréten is.

A sérülések számán és jellegén nem érződik a drog és az alkohol, inkább a kivilágítatlan részek, a sár, az elcsúszások, ficamok okozta traumák.

„A 8-10 évvel ezelőttihez képest ötödére csökkent az alkohol- és drogproblémákkal foglalkozó fektető forgalma,

a szigetesek megtanultak okosabban szórakozni, és a helyszíni drogprevenció hatása érződik, szájról szájra terjed, hogy itt van ilyen.

Sokan visszajönnek utólag, megköszönik, kávét, tortát hoznak. Volt, aki érdeklődött, hogyan tudna nekünk pénzt adni."

A legsűrűbb helyekre, partihelyszínekre kitelepülnek, a bejáratnál szőlőcukrot, vizet, kekszet osztanak. Akinek ez nem elég, azt a parti után az ambulancián, a drop-inben kezelik, itt már pszichológus is van.

A legújabb partidrogok a Sziget ambulanciáján nem jelentek meg, nem volt olyan esetük, amikor ilyen szer okozott volna bajt. „Ha be is került ilyen, ide nem ért el."

A betegfelvételnél nem feltétlenül érkezési sorrend van, az ezt koordináló egészségügyi szakember súlyozza, hogy kit kell először ellátni, melyik orvos ér éppen rá. A komolyabbakkal kezdenek, ha azonos súlyosságú eseteik vannak,  a szolgálatban lévő szigetes dolgozókat előreveszik.

„A Szigeten egyszer akkora buli volt az egyik kocsmánál, hogy a többiek

bevásárlókocsiban tolták be az ambulanciára az egyik pincért,

akinek az asztalon táncolásban eltört a bokája."

Este kilenctől hajnali kettőig van a csúcsforgalom van az ambulancián, reggel nyolc és dél között csak lézengenek. Dél körül van egy másik hullám, mikor ébredés után valaki észreveszi magán például a horzsolásokat, rovarcsípéseket; de elláttak már kutyát és elgázolt nyulat is.