Kezdődik a második felvonás Zamárdiban

2014.08.21. 12:48
Az Index fesztiválblogja

Szerdán második alkalommal kezdődött meg Zamárdiban a Strand Fesztivál, az eredetileg főleg a Petőfi rádiós magyar előadókra fókuszáló rendezvény, amit a Balaton Sound területén tartanak. Idén a hazai fellépők mellett több külföldi előadó is koncertezik: a szerdai Papa Roach után lesz Parov Stelar, Dub FX, Knife Party és John Newman is.

859
Fotó: strandfesztival.com

A szerdai nap a Nagyszínpad-verseny döntőseiről, a Tankcsapdáról és a Papa Roachról szólt, csütörtökön azonban érkezik az osztrák Parov Stelar, a magyar fesztiválok rekordere, akiknek 2008 óta ez lesz a tizenharmadik fellépésük Magyarországon. Csütörtökön rajtuk kívül a nagyobb nevek közé tartozik a brit drum and bass producer, Wilkinson. Róla annyit érdemes tudni, hogy már az új producergeneráció egyik kiemelkedő tagja, aki már a drum and bass mainstream áttörése után tűnt fel, többek között az Afterglow című számának köszönhetően.

Pénteken másik két jól ismert fesztiválszereplő érkezik, a Knife Party vagy Dub FX például olyan gyakori vendég, mint a pénzért locsolkodó tizenéves unoka a nagymamánál. Rajtuk kívül lesz még hiphopblokk (Majka & Curtis, Hősök, Akkezdet Phiai), a nagyszínpados versenyről fellép a Carbovaris, illetve az improvizációs koncerteket tartó Random Trip kiegészül Valerie M-mel, akit leginkább a Groove Armadából és a Freestylersből lehet ismerni.

Szombaton már olyan külföldi fellépő is lesz, amelyiknek nincs budapesti irányítószáma, John Newman ráadásul most van karrierjének azon a pontján, hogy egy-két okos húzással hosszú időre megragadjon a mainstream pop és az elektronikus zene közti aranymetszetnél. Az első komolyabb áttörést ugyan egy közreműködés hozta meg, de a Rudimentallal közös Feel the Love sikere nem csak a zenekarnak szerzett ismertséget. A zárónapon rajta kívül lesz még a nagyszínpados garnitúrából Halott Pénz, illetve Supernem, Irie Maffia és Quimby.

A két nagyobb színpad (Petőfi Rádió–Telekom, OTP Junior) mellett itt is lesz – többek között a Szigeten is megismert – Robur Soundsystem, Parti Biszró, Rézangyal Kocsma és Diákhitel Kávézó, utóbbiban tematikus beszélgetéseket tartanak például Zacher Gábor toxikológussal, magyar filmesekkel és hazai rapperekkel.