Ingyenes lesz a KFT új albuma, A bábu visszavág

2008.11.28. 10:47
Új lemezzel jelentkezik december 4-én a KFT zenekar, de fizetni szerencsére nem kell érte.

A bábu visszavág című album a Pesti Est ingyenes különszámának részeként országszerte 30 ezer példányban lát napvilágot. A bábu visszavág a zenekar 11. stúdióalbuma. Márton András az MTI-nek kiemelte: a zeneiparban világszerte keresik a megoldásokat, amelyekkel a megváltozott körülmények között, például az ingyenes internetes letöltésekre tekintettel fenn lehet tartani a lemezkiadások üzleti konstrukcióját.

Prince

Mint mondta, úgy tudja, sikeres lett a Radiohead idei lemezének szokatlan online kiadása, amikor a letöltőre bízták, mennyit fizet érte. Magyarországon mások mellett az Anima Sound System, Mátyás Attila és a Heaven Street Seven is ingyenesen tette idén letölthetővé új kiadványát.

A KFT számára Prince tavalyi albumának megjelenési körülményei jelentették az inspirációt: a Prince-nek hívott művész Planet Earth című lemeze a Daily Mail című napilaphoz csatolva 3 millió példányban látott napvilágot. Az akció eredményeként a lapot 600 ezerrel többen vették meg, mint általában.

Biztos nem lesz platina

"A mi választásunk azonban ettől is eltér, hiszen a Daily Mailt meg kellett vásárolni, a Pesti Est viszont ingyenes kiadvány" - jegyezte meg Márton András. Mint mondta, a 30 ezer példány elvileg dupla platinalemezt jelent, ám a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége (Mahasz) már jelezte: ezt a konstrukciót nem jegyzi.

A lemez címe, A bábu visszavág a KFT első sikerére, az 1981-es táncdalfesztiválon bemutatott Bábu vagy című dalra utal. Nem véletlenül, hiszen a címadó dal a 27 évvel ezelőtti szám újragondolása, újrahangszerelése. Az új album a gyűjtők kedvéért hagyományos, borítófüzetes CD-n a boltokban is megjelenik és ezen lesz egy bónusz dal, Az ősemberek mi vagyunk, amit - szintén 1981-ben - egy koncerten rögzítettek kazettás magnóval.

A KFT 1981-ben alakult és napjainkban is az eredeti felállásban (Bornai Tibor billentyű-ének, Laár András gitár-ének, II. Lengyelfi Miklós basszusgitár, Márton András dob) működik.