B.B. King múzeumot kapott a szülinapjára

2008.09.17. 10:51
A 83 éves blueslegenda örült, hogy még életében múzeumot szenteltek az életének a szülővárosában, sőt egy három órás koncerttel tisztelget saját maga előtt.

Hát ez minden képzeletet felülmúl! - áradozott B. B. King, a blues valószínűleg rangidős királya, akinek 83. születésnapja alkalmából múzeumot nyitottak szülővárosában, Indianolában (a zenész valójában egy ültetvényen született a várostól nem messze található Itta Benában). Az énekes, gitáros hosszú élete és pályája felbecsülhetetlen értékű, legendás relikviáit gyűjtötték össze a 14,2 millió dollár értékben összehozott B. B. King Museum and Delta Interpretive Centerben.

B.B. King

Az ereklyék átvezetik a szemlélőt az amerikai történelmen. A múzeumnak egy helyreállított gyapotfeldolgozó műhely ad keretet, amely telis tele van képekkel, térképekkel. A kiállított tárgyak között láthatók különböző munkaeszközök B. B. King fiatal éveiből. Bemutatják fényképeit, filmjeit, feljegyzéseit, katonakönyvét, lemezszerződéseit. Megtalálható a múzeumban egy kerékpárja, amelyen a harmincas években a családja keresésére indult. Nem hiányozhatnak fellépőruhái, Grammy-díjai (van belőlük tizennégy) és egyéb kitüntetései, elismerései. És persze ott sorakoznak a lemezek, gitárok garmadával.

B. B. King eddig megjelent lemezeinek száma a válogatások nélkül is meghaladja a százat. Az idén két lemeze jelent meg - a legutóbbi alig egy hónapja, One Kind Favor címmel - jelezve, hogy a blueslegenda korántsem vonult vissza. Ráadásul a múzeum megnyitását is egy három órás koncerttel ünnepelte meg a zenész.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!