Egészség.hu

Egyszer már igencsak a tököm tele lett a dologgal

2014.11.27. 16:52
Hamarosan belevág az Index a Nagy Leszokásba, addig is megkérdeztük, önök pedig megírták, hogyan szoktak le a dohányzásról. A Trabanttól a tüdőgyulladásig, a hegyi bringától a sima vízig ezeket a módszereket ajánlják olvasóink azoknak, akikben érik az elszánás.

(1) Számoltam az el nem szívott cigiket,
(2) az utolsó bontott dobozt kitettem a konyhapultra, hogy reggel lássam a kávé mellett, mit nem szívtam el,
(3) minden reggel az előző napi cigipénzt a mellette lévő nagy befőttesüvegbe gyűjtöttem,
(4) egy év múlva Velencébe utaztam a családdal a pénzből. Ráadásul
(5) kihívásnak tudtam tekinteni, megcsináltam.

– mesélte Márta, aki a biorezonanciára esküszik, és 15 év után terhessége miatt szokott le. Később megint visszaszokott, 10 év után tette le végleg a cigit. Klaudia is aprópénzre váltotta a cigiletételt, havi 60 ezret bagózott el a párjával korábban, „idén ennyiből egy hetet szilveszterrel együtt a Mátrában töltünk kutyussal, barátokkal”.

Szóval azt már tudjuk, hogy anyagilag is megéri leszokni, de milyen módszereket ajánlanak azok, akiknek már sikerült? A felhívásunkra érkezett levelekből szemezgettünk.

Lelkierő

"20 évnyi cigizés után én 30 évesen raktam le a cigit, a receptem egyszerű: lelkierő. Heti egy hétlezáró szivart engedélyeztem magamnak péntek délután/este, emellett maximum még két szál a hétvégi bulikra, szigorúan nem letüdőzve. Egy szivar fél-2 óra közötti időszakra jó, meg a péntek várása is unalmassá válik,

plusz lassan, de biztosan viszajön a szaglásod, és érzed, milyen ótvar büdös.

Az elhízás nálam átmeneti volt, nem kell tőle félni. A humidorom pedig már jó ideje csak a páratartalom ellenőrzése miatt nyitom ki" – írta Péter.

Egyik pillanatról a másikra

„Én reggel elindultam egy doboz cigit venni, majd a bolt bejáratánál megálltam, 4-5 percet elidőztem ott, és visszafordultam, hazamentem üres kézzel. Leszokni csak így, egyik pillanatról a másikra lehet, ameddig azt mondod, hogy „na az utolsó doboz, vagy utolsó szál, vagy december 1., addig ez nem fog működni” – kaptuk a tutit Hollandiából, két hozzáfűzött magyarázattal:

1. És miért nem megy, ha nem azonnal állsz le? Mert addig nem akarod eléggé.

2. Na meg itt 6 euró egy doboz Marbi.

„A másik, hogy szerintem a nagy szavak ("most örökre leteszem a cigit") túl nagy felelősséget jelentenek. Sokkal jobb nem örökre leszokni, csak 1-2 napra, vagy hétre (vagy akár órára). Ezeket aztán lehet gyűjtögetni, és akár éveket összeszedni nem dohányzással. Én most is csak úgy vagyok vele, hogy igyekszem nem cigizni, amennyire lehet” – írta Zoli. Összeállításunk mottója mégis Árpádtól származik, aki azt írta:

A tuti képlet egyszerű: nem kell rágyújtani. Édesapám tanácsolta ezt, aki szintén leszokott.

Facebook-hoax

"Csúnyán átvertem az összes FB-ismerősömet, kiraktam egy képet saját magamról, ahogy cigizek, és mindenféle oravecz-koelhó idézetekkel meg egyebekkel megtámogatva kijelentettem, hogy én mostantól többet cigit a számba nem veszek, az örök szerelmemtől eme szent napon én elválok. És jöttek a lájkok-gratulációk, ami bennem akkora lelkiismeretfurdalást eredményezett, hogy itt rohadjak meg, ha másodjára is átverném őket azzal, hogy rágyújtok. Tudom, nem látják, hogy ha tényleg rá is gyújtanék, de hát

ki tudna nyugodtan aludni éjszaka, ha az alsós tanárnénije személyesen gratulál a tanítványa saját hülyeségéből elkövetett önmérgezésének a befejezéséhez?

Kapj tüdőgyulladást

"Bő 15 év kemény bagózás után szoktam le. Esti zuhanyzás után alulöltözve kiállsz az erkélyre bagózni, előbb-utóbb tuti összejön. Elmúltam 30, mikor egyik télen kaptam egy komolyabb felsőlégúti fertőzést, ráhúzódott a tüdőmre is, már fájt a levegővétel, éjszakánként többször arra riadtam, hogy fulladok. Nem mertem rágyújtani, mert tuti kiköptem volna a tüdőmet. A doki egyre erősebb antibiotikumokat tömött belém, és az a bő egy hét, amíg javult az állapotom, segített átlendülni a leszokás legnehezebb részén, amikor a szervezet produkálja az elvonási tüneteket. Utána már nem volt annyira nehéz megállni, hogy rágyújtsak" – fejtette ki László.

Amikor a hangok hajtanak

"A dolog, ami elindított, az volt, amikor egyszer ültem a 47-es villamoson, és a Fővám téren felszállt egy idősebb fickó a villamosra. Onnantól kezdve az Astoriáig azt hallgattam, ahogy – nyilvánvalóan a több évtizednyi dohányzás hatására is – meglehetősen undorító hangon végig harákolta és köhögte a villamosutat. Rájöttem, hogy ha nem hagyom abba a dohányzást, akkor lehet hogy nemsokára már én is így fogok létezni. Ez eléggé elkeserített, viszont megadta a kezdő lökést a leszokáshoz" – írta Zoli.

Akut alkoholizmus

"Az alkohol segít, bár általában a kocsmázásokban sokat cigizik az ember. De van egy módszer, ha agresszíven iszol, gyorsan nikotinhiány-állóvá tudod áztatni az agyad. Ne várd meg, míg a sörtől elkezded kívánni a cigit, húzzál rá gyorsan két felest, és még egy sört, ha fullrészeg vagy, bármilyen nyűgön túlteszed magad könnyen. Nekem ezzel sikerült túlélnek az első két hetet" – osztotta meg módszerét András, amit természetesen nem ajánlunk követni.

Csak a víz

"Imádtam cigizni, minden percet szerettem, egyetemről meg később sincsen olyan sok fotó rólam, ahol ne cigiztem volna! Másfél éve leszoktam! Egy a titok! Nem röhögni, de a víz! Napi 6-8 litert kell meginni két hétig!!!!! Ennyi! Kimegy a nikotin, átmossa a szervezetet es viszontlátásra cigi!!

Szar lesz, borzasztó, meg állandóan mosdóba fogtok járni,

de ha en leszoktam, akkor bárki! 18éves koromtól 16 éven keresztül napi minimum egy doboz!" – írta Edina!!!4!!!44!!

Csak az ijedtség

"Fájt a bal lábam, elmentem vele a háziorvoshoz. Annyit mondott, hogy mélyvénás trombózis, azonnal vizsgáltassam ki, adott beutalót.

Okosteló elő, Google, az első két találat temetkezési vállalkozóé.

A többi meg azt taglalta, hogy gyakorlatilag bármikor kampó, ha egy vérrög a trombozisból elindul vándorútra a szervezetemben. Tüdőembólia, stroke, meg ilyen fincsiségek, bármikor, bárhol. A cigit írják fő okozójának, úgyhogy ott elnyomtam azt a cigit. Másnap kivizsgáltak, és csak egyszerű vénagyulladás volt. Akkor már úgy voltam, ha 12 órája nem gyújtottam rá, akkor már minek" – fejtette ki Zoltán.

Tankönyvi megoldás

"Egyszer már igencsak a tököm tele lett a dologgal, rendbe tettem a kis lelkivilágom, mondjuk két évig lógattam a lábam, Londonban hédereltem, szóval volt lehetőségem magamra figyelni, átgondolni a dolgaimat, és levonni a konklúziót és meghallgattam Allen Carr hangoskönyvét (Rövid úton leszokni a dohányzásról). Korábban a zsebpénz csökkenésével egyre silányabb cigiket engedhettem meg magamnak. Tíz éves korom óta dohányoztam, ha nem volt pénzem, az ablak alatt összegyűlt csikkekből szedtem ki a használható dohány/szén mennyiséget, és ha az ötven forintos OCB-re sem tellett, nyugtába, öntapadós jegyzetpapírba, félfamentes papírba, vagy amit épp találtam sodortam a cigit. Mezítlábasan, persze" – ecsetelte pank88.

Trabantos trade-off

"Én anno elég nagyban nyomtam, két-három doboz is elment egy nap. (Rég volt). Aztán válaszút elé kerültem: egy doboz Marlboro 150 forint volt, a benzin literje 25-30 forint. Volt egy Trabantom, kerestem 7000 forintot nettóban. Szóval válaszút elé kerültem, cigi, vagy benzin? A döntésem világos volt, egyértelmű és 92 oktános" – meredt a múltba Zsolt.

Család, barátok

„Ha van kivel beszélgetni a lelki viszontagságokról az első hetekben, az rengeteget segít – kezdett Gergely leszokása történetébe. – Többen támogattak a dologban, nemcsak lelkileg, hanem vettek 1-1 doboz tapaszt, ez nem is annyira pénzügyi szempontból érdekes, hanem a pszichológiai oldala miatt. Ha ők megtették, hogy rám szánták azt a pár ezer forintot, ezzel azt sugallták, hogy hisznek abban, hogy végig tudom csinálni.”

Sportra váltott

„Aki leteszi a cigarettát, mielőbb kezdjen el rendszeresen mozogni. Először bizony gyalázatos szembesülni önnön testünk széthullott állapotával, de kicsi kitartás árán egy-kettőre jönnek a sikerélmények, és hamar világossá válik: sokkal jobb úgy élni, hogy az ember nem büdös, és nem harákol, mint egy halni készülő kétütemű autó” – írta László, aki 17 évvel ezelőtt, napi egy-másfél doboz piros Marlboro után, egy kedd reggel hagyta abba. „Ebből is látszik, hogy a kedd igen alkalmas nap arra, hogy fontos és okos döntéseket hozzunk”. László azóta is hegyibringás, ami „mint szenvedély, fejben tökéletesen kiváltotta a dohányzást, a mozgás pedig letúrta rólam a zsírt.”

Mellékhatás

"Amióta nem dohányzom, nem csúszik a sör – fűzte tovább szövevényes élettörténetét pank88. – Ez egy ilyen mellékhatás, hogy megszűnt a péntekenkénti kocsmába járás, meg az otthoni de jól esne egy doboz sopi. Nem mondom, néha egy alkoholmentes gyümölcsös vagy egy kétszázalékos grapefruitos, de más semmi. Vagy akkor inkább két deci vörösbor. Szóval hirtelen egy csomó pénzem lett, amit másra tudok költeni, ha akarok. És három héttel a bagózás abbahagyása után kedvet éreztem ahhoz, hogy fussak, sportoljak, ilyesmi, pedig kifejezetten rühelltem az ilyesmit előtte.″

Visszaszokás

"Ha hozzáfogsz, akkor nem gyújthatsz rá újra, mert egy (fél) cigi után is elvesztél! Az utolsó alkalommal amikor visszaszoktam, 6 év önmegtartóztatás után, egy jó barátom kubai szivarral (Cohiba) kínált egy kellemes pálinkázás közben. Á, gondoltam, egy jó szivar nem árthat! Nem is ártott, de kurvajól esett. Egy hét múlva megkerestem az alkalmat, hogy szivarozzak egyet újra. Aztán egy hét múlva vettem egy doboz kis szivart. Két hónap múlva ismét cigarettát szívtam, mintha soha abba nem hagytam volna, úgy megint 10 évig" – ecsetelte László a kitartás fontosságát.