Miért nem keresünk annyit, mint az osztrákok? És miért nem nyomtatunk annyi pénzt, amennyit csak szeretnénk? Vagy miért kellenek a bankok? Elmagyarázzuk három percben.
A és az közös videósorozata.

Mi az a Miértország?

2016.09.21. 12:07 Módosítva: 2016.09.22. 12:08

A Miértország az Index és a Concorde közös projektje, a kéthetente csütörtökönként megjelenő, öt részből álló infóvideó-sorozatban a gazdaság különféle kérdéseit érintjük. Szeptember 22-i, induló részünkből kiderül, miért nem nyomtathatunk annyi pénzt, hogy mindenkinek elég legyen. Mi történne akkor, ha mindenki zsebét kitömnénk húszezresekkel? A második, október hatodikai részben azt boncolgatjuk, vajon miért nem élünk úgy, mint a nyugatiak.

Miért nem nyomtatunk annyi pénzt, hogy mindenkinek elég legyen?
Miért nem keresünk annyit, mint a nyugatiak?

Harmadik epizódunk október huszadikán jön ki, és a bankok szerepével foglalkozik, a negyedik, november harmadikán megjelenő részben pedig azt a kérdést vesszük elő, hogy szükség van-e spekulánsokra, illetve kik is ők egyáltalán?

Miért kellenek a bankok?
Miért kellenek a spekulánsok?
Miért lehet káros a magas államadósság?

Végül a Miértország utolsó videójában a magas államadósság problémáját járjuk körül.A november 17-én megjelenő epizódból kiderül, a legokosabb, ha az állam takarékos, amikor bővül a gazdaság, de bőkezű, ha rosszul mennek a dolgok. Néha pedig nagyon is jó döntés az eladósodás.

További epizódok