új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Szabáh sejk, Kuvait emírje száll le Jordániában, az Amman Repülőtéren. Hogy azt a pár lépcsőfokon se kelljen gyalog lemennie, házigazdái mozgólépcsővel várták.

  • Na jó, az egyik leghíresebb (futott még például: Meghalt a matróz a híres csókos fotóról). Joe Rosenthal Pulitzer-díjas amerikai fényképész a második világháborúban az Iwo Dzsima japán szigeten az amerikai zászlót kitűző hat tengerészgyalogosról készített fotójával lett világhírű. Az 1945. február 23-án az AP-nek készített fotóról mintázták az Arlingtoni Nemzeti Temetőben emelt Iwo Dzsima-emlékművet. A fotón valójában a második zászlófelvonás látható a japán sziget Suribach hegycsúcsán.

    iwojima1945
    Fotó: Universal History Archive

    Joe Rosenthal 1944-ben készített először harctéri felvételeket, előbb Új Guineán, majd Guam elfoglalásakor, és onnan került Iwo Dzsima szigetére. 1945 végén otthagyta az AP hírügynökséget és azután 35 éven át, egészen nyugalomba vonulásáig a San Francisco Chronicle fotósaként dolgozott. 1911-ben született Washington D.C.-ben és hobbiból kezdett el fényképezni. A harmincas évek gazdasági válsága alatt San Franciscóba költözött, és 1932-ben kezdett dolgozni riporterként és fotósként a San Francisco Newsnál.

    Világháborús sorozatunkban: Utána furcsa csend volt: 70 éve ért véget Budapest ostroma. 55 év csend (Drezda bombázása). Az Auschwitz után Amerikában gyári munkásból pszichológussá vált magyar nő, Edith Eger életét itt mutattuk be. Arról, hogy egy erdélyi származású amerikai katona, majd későbbi nürnbergi főügyész hogyan élte meg a második világháborút, Ben Ferencz-portrénkban írtunk.

  • Kezdjük talán ott, hogy Vasil Biľak (a rend kedvéért: Bátorhegyen született, eredetileg szabó volt) az 50-es évektől vezető tisztségeket töltött be a csehszlovák kommunista pártban. A prágai tavasz idején a konzervatív kommunisták vezetője volt (a reformista Dubcek ellenfele), és támogatta a szovjet beavatkozást. Aláírója volt annak a meghívólevélnek, melyre hivatkozva a Varsói Szerződés csapatai az ország területére léptek. A behívólevelet Biľak adta át a szovjeteknek 1968. augusztus elején Pozsonyban, a Varsói Szerződés országai vezetőinek találkozóján, írta a Múlt-kor korábban. A levél ügyében a rendszerváltás után a büntetőeljárást felfüggesztette a szlovákiai különleges bíróság. Anélkül halt meg tavaly februárban, hogy elítélték volna az ügyben.

    bilak-memorial
    Fotó: Picasa

    „15 éves voltam 1968-ban, kortársaim tucatjait tette el láb alól ez a bűnöző. Biľak gyilkos, és nem normális, hogy emlékművet állítanak neki. El tudja képzelni, hogy Németországban valaki a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt vezetőinek állít emléket?” – mondta a Prague Post szerint a 70-es, 80-as évek ismert ellenzéki művésze, a kassai Peter Kalmus, aki egy művésztársával, Ľuboš Lorenzcel vörös festékkel öntötte le a frissen felavatott emléktáblát a politikus szülőfalujában. Ha ez nem lett volna elég direkt utalás, ráírták azt is, hogy „disznó”. A falu egyébként díszpolgárává is választotta Biľakot.

    Országunkban veszélybe került a szocializmus, a jobboldali erők ellenforradalomhoz vezető körülményeket teremtettek [...], az ellenforradalom veszélyét Csehszlovákia csak az önök segítségével tudja elhárítani.

    írták a levélben, amelyet 1968-ban az öt csehszlovák pártvezető küldött Moszkvába Leonyid Iljics Brezsnyevnek, mielőtt 1968. augusztus 21-re virradó éjjel a Varsói Szerződés csapatai megszállták Csehszlovákiát.

  • A vasárnapi Siker-napon tartott előadása után hétfőn a Parlamentbe is benéző Arnold Schwarzenegger szorítja meg vasmarokkal a kissé megszeppentnek tűnő, a kétharmadot Veszprémben elveszítő Orbán Viktor kezét az Orbán Facebookjára kikerülő, Terminátor Budapesten című képen.

    A fotó egyébként nem a Parlamentben, hanem a Híradó szerint Andy Vajna kormánybiztos-producer lakásán készült, ahol mindenki együtt vacsorázott.

    A testépítő-színész-volt kaliforniai kormányzó Facebookján ezzel szemben nemhogy ez a közös kép nincs fent, de egyáltalán a magyar látogatásra sincs a legkisebb friss utalás sem. Utoljára január 28-án írta ki, hogy fellép majd a Siker-napon a Sportarénában.

  • Belarusz nap mint nap farkasszemet néz a NATO-val, elvégre Lengyelországgal és Litvániával is határos, de talán a tervasztalokon sem születtek olyan védelmi tervek, amelyek olyan nehéz feladatokat rónának a posztszovjet országra, mint a télűző-tavaszköszöntő maszlenyica idején rendezett katonás sorversenyek. A zsákbanfutás még az egyszerűbb versenyszámok között van, de betonon síelni már tényleg csak a hon legelszántabb védelmezői tudnak.

  • Senki ne csodálkozzon, ha egy olyan eurós bankjegyet kap valahol, amin valaki éppen felakasztja magát vagy éppen azzal graffitiz össze egy épületet, hogy 

    Közel a vég!

    A meghekkelt eurók egy görög művésztől, Stefanostól származnak, aki azt gondolja, a közös európai pénz képei nem adják vissza azt az erőszakot és társadalmi összeomlást, amit a görög gazdaság az elmúlt öt évben átélt az euróválságban. Ezért úgy döntött, ráfesti ennek a képeit bankjegyekre, amikkel aztán fizet a boltban, hogy saját kis hódító útjára induljanak a műalkotásai. 

    Stefanos a projekt holnapja szerint több mint 80 képet indított útnak. Aki ilyet talál valahol, mindenképpen szóljon nekünk! 

    Untitled-1
    Fotó: banknotes.gr
  • Ezt pedig ezzel a giccses fotóval adták a világ tudtára.

     

    She said yes*** @nicole.m.johnson. (Photo credit to @arschmitty )

    A photo posted by Michael Phelps (@m_phelps00) on

    A szereplők: az ittas vezetés miatt eltiltását töltő 18-szoros olimpiai bajnok úszó, Michael Phelps. És Nicole Johnson, aki 2010 volt Kalifornia állam legszebbje.

    Négy éve ismerik egymást, Valentin napján ismét fellángolt a szerelem.

  • Elképesztő! Percekig vonult át a szarvascsorda az úton 

    írta például a Délmagyarország arról a videóról, ami hétvégén kezdett keringeni a neten:

    A KaposvárMost Ezért menekülhetett a szarvascsapat - interjú című írásában továbbment: kinyomozták, hogy a szarvasok, ha élőhelyükön folyamatosan zavarják őket, nagyobb csapatokba gyűlnek össze, hogy így növeljék a biztonságérzetüket. A menekülő állatokat valószínűleg az illegális agancsgyűjtők hajtották meg. Ihárosi Péter, a SEFAG Zrt. szakembere itt szakértette meg a kérdést. Az átfogó elemzés után egy kérdésem maradt: vajon milyen sötét üzelmek állhatnak a Vonuló rudli Kisunyom mellett című videó hátterében?

  • Lelkesítő beszédekből nem volt hiány az idei Oscaron, nem csak Patricia Arquette volt tegnap este elemében, hanem egy másik Oscar-díjas, Graham Moore, a Kódjátszma írója is. Őt is állva tapsolta a közönség beszéde után, úgy mint a legjobb női mellékszereplő díját bezsebelő Arquettet. Graham azt mondta, hogy 16 évesen öngyilkos akart lenni, mert másnak és furcsának érezte magát, és most itt áll a színpadon. Reméli ez példa lehet minden gyereknek, aki furcsának érzi magát, és aki úgy érzi, nem illik bele a társadalomba.

    „Maradjatok furcsák, maradjatok mások, és amikor eljön a ti időtök, és ti is ezen a színpadon állatok, akkor ti is továbbítsátok ezt az üzenetet" – zárta beszédét Graham.

    A legmeghatóbb köszönőbeszédet Graham Moore mondta
  • Az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán a 34. kilométernél egy, a főváros felé közlekedő tehergépjármű eddig tisztázatlan okból átszakította a szalagkorlátot, ahol nekiütközött egy Győr felé tartó kistehergépjárműnek. A kamion műszaki mentése és az autópálya megtisztítása befejeződött, ismét szabad az út.

    Megindult a forgalom az M1-es autópályán
  • Tegnap este Veszprémben jártunk, és a kétharmad megszűnése utáni pillanatokban benéztünk a fideszes buliba is, ahol először meglepődtem, hogy a hatalmas kivetítőn a HírTV-t nézik a helyi fideszesek. Gondoltam, talán nem szóltak nekik, hogy annak a főnöke az ő főnöküket gecizte nemrég, át kellene kapcsolni a közmédiára. Most megláttam Somogyi Zoltán Facebook-posztját, és beláttam: nem nagyon volt más választásuk.

    (Az utolsó képen: pillanatkép a Salamon király kincse című filmből)

  • Emlékeznek még , milyen felhördülés kísérte a Várkert Bazár emléktábláját- azt a táblát, amin Orbán Viktor és az összes politikus sokkal fontosabb, mint Ybl Miklós?

    Tegnap, amikor Veszprémben jártunk, belefutottunk egy iskolai emléktáblába, amin egyből szembetűnik, hogy azért a Gyurcsány-kormány átadóünnepségeit is hasonló ízlésesség és nagyvonalúság jellemezte:

    kep
  • A kormány tiszteletben tartja a Magyar Művészeti Akadémia függetlenségét (...) ez csak akkor biztosítható, ha az Akadémia rendelkezik megfelelő épülettel

    – ezt mondta Rétvári Bence államtitkár ma a parlamentben arról, hogy székházvásárlásra hozzávágtak 2 milliárdot Fekete György alapítványához. (Az egész parlamenti közvetítésünket itt olvashatja.)

  • Aki ez után a dal után sem lesz Fidesz-szavazó, az soha.

  • Külföldiek ugyanis idén nem indulhatnak, mert a koreaiak félnek az ebolától. Áprilisban lesz a verseny a fővárosban, Phenjanban, de a határok lényegében október óta zárva vannak, pont az ebolára hivatkozva. (innen)

  • Kaptunk egy közleményt, amiből megtudtuk végre, hogy mitől éreztük magunkat furán egész nap. Egy elképesztő tanácskozás zajlik a fővárosban. Tippeljen, mi az (Google-t használni nem ér, a bizonyára milliókat érdeklő megfejtést később beírjuk egy update-be):

    Melyik testület ülésezik épp Budapesten?

    UPDATE: a megfejtés a FAO/WHO analitikai és mintavételi módszerek szakbizottsága.

  • Megjelent ma délelőtt ez a nagyívű elemzés arról a külpolitikai-diplomácia szopórollerről, amire Magyarország a varsói expresszről átszállva atomsebességgel rohan Moszkva (Baku, Taskent, GrúGeorgia ésatöbbi, ésatöbbi) felé. A roller egyik Schmitt Pál-i értelemben vett motorja Szijjártó Péter, aki korábban keletinyitás-ügyi kormányzati felelős volt, vagyis nagyon testhez álló feladat volt neki az, hogy az eddigi külpolos integrációnknak hátat fordítson.

    No, arról a cikkről jutott eszembe ez a videó, amin Szijjártó Péter éppen hátat fordít – aztán már ott is a gól. De hol, de hol...

    Szijjártó Péter futsalozik
  • A 2014-es Oscar-gála egyik legröhejesebb bakija volt, amikor John Travolta eltévesztette a Jégvarázs betétdalát, az Oscar-díjjal jutalmazott Leti It Gót éneklő Idina Menzel nevét, és így konferálta fel:

    Adele Dazeem

    Idén ugyan megtanulta Idina Menzel a nevét, de sokak szerint most az volt inkább a ciki, ahogy részeg nagybácsisan jófejkedve simogatta az énekesnő arcát.

    Idina Menzel idén mindenesetre pompásan bosszút állt Travoltán a tavalyi névtévesztésért, amikor így jelentette be:

    Most pedig a színpadra szólítom az egyik legjobb barátomat, Glam gazingót!

    Glam Glazingóként jelentették be idén a névtévesztő Travoltát
  • Hamarosan elkezdik lebontani a Puskás-stadiont, hogy egy újat építsenek a helyén. A Drone Media Studio ezért még egyszer utoljára drónnal is berepülte a 63 éves stadiont.

    Drón járta be a jó öreg Puskás stadiont!
  • Önkéntes fodrászok nyírtak meg néhány Los Angeles-i hajléktalant. Az ötlet Tyler Bridges filmestől ered, aki ezzel az akcióval szerette volna megváltoztatni a hajléktalan emberekkel szembeni előítéleteket, és bebizonyítani, hogy ők sem különböznek az otthonnal és biztos megélhetéssel rendelkezőktől.

    Nemrég Ferenc pápának is hasonló ötlete támadt és ingyenes fodrászatot nyitott a Szent Péter téren.

  • A Népszabadság  újságírói a vasárnapi veszprémi választások délutánján néhány kérdést tettek fel Kubatov Gábor Fidesz-pártigazgatónak, aki valószínűleg nem örült annyira ennek, mert öt perc múlva rendőrök jelentek meg a helyszínen – maga a veszprémi rendőrkapitány is köztük volt , és igazoltatták az újságírókat. Ahhoz nem sok kétség fér, hogy Kubatov hívta ki őket, mert a rendőrök készséggel megmutatták, hogy abból az épületből hívták őket, ahová a pártigazgató öt perccel korábban bement.

    Az européer Navracsics Tibor szerint mindez teljesen rendben van, el is mondja, miért:

  • A Kotakun találtuk ezt a csodát: egy finn művész, Jarno Kotavuopio szépen megdizájnolt kenyérpirítónak álcázott egy Nintendo Entertainment System játékkonzolt (van hozzá pirítóscartridge is). Igazából ennyi, a videóban csak gyönyörködni lehet kicsit a műtárgyban, illetve megnézni, hogy futtatja a Duck Tales játékverzióját – de többet nem is várunk egy kenyérpirítótól, ami játékkonzol.

  • A 87. Oscar-gála egy elképesztő musicalbetéttel indult: Neil Patrick Harris (Anna Kendrick és Jack Black közreműködésével) zseniális főhajtással tisztelgett az elmúlt 100 év olyan mozitörténeti mérföldkövei előtt, mint a Casablanca, a Star Wars, a Frigyláda, az E.T., az Elemi ösztön vagy épp a Jégvarázs.

    Neil Patrick Harris 2015-ös Oscar-dala

    Bár nekem Jack Black "spontán" produkciója jobban tetszett, mert elegánsan beszólt Hollywoodnak a számolatlanul képünkbe tolt kéregényadaptációért, előzményfilmért és erőltetett folytatásért.

    Az Index egyébként percről percre tudósította az Oscar-gálát, az összefoglaló cikkünk pedig itt olvasható

  • Egy Blake Crouch nevű íróember pár éve elkezdett egy Wayward Pines című regénysorozatot, amiből aztán három regény készült el, és nem is lesz belőle több, ami nem baj, mert így is nagyon jól sikerült, feszült, izgalmas kis regényfolyam lett belőle, amiből a FOX rendelt egy tízrészes sorozatot M. Night Shyamalantől, a Hatodik érzék rendezőjétől. A történetben egy FBI-ügynök Matt Dillon elmegy egy kisvárosba, ahol két kollégája eltűnt, de a nyomozás nagyon nem úgy sül el, ahogy tervezte, és a felszínen tündibündi kisvárosról kiderül, hogy több titkot rejt, mint bárki gondolná.

    A sorozat tízepizódos lesz,  a szereplők között Dillon mellett Melissa Leo, az Oscar-díjra jelölt  Terrence Howard, valamint Carla Gugino, Shannyn Sossamon, Toby Jones, Reed Diamond, Tim Griffin, Charlie Tahan és Juliette Lewis is szerepel, szóval nem kispályás a szereposztás. Shyamalan az első részt rendezte, és ha már itt tartunk, az egyik részt a mi Antal Nimródunkra bízta, aminek pláne örülünk. A Wayward Pines májusban nálunk is látható lesz.  

  • A végállomást addig a Margit hídhoz helyezték át, amit a dugóban veszteglő pótlóbuszokkal érhet el.

  • Emma Stone a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat nem kapta meg, de az este legjobb ruhája kétségkívül az övé. Nemcsak én gondolom így, hanem számos divatszakértő is.

    Gyönyörű ez a zöld ruha, és egyúttal borítékolható, hogy  ez lesz a következő tavaszi-nyári szezon legfelkapottabb színe. Még akkor is, ha nem mindenkinek fog olyan jól állni, mint Emma Stone-nak. Az elölről zárt Elie Saab ruha háta egyébként teljesen kivágott.

  • lesfhupa3meeruxcse7b.gif

    A neve Ro-Bow, és egy amerikai nyugdíjas építette (jó, jó, mielőtt nyugdíjba ment az MIT-ra járt, aztán évtizedekig vezető biomérnök volt a National Institutes of Health kutatóintézetben, szóval nem a visszavonulás után találta ki, hogy akkor ő most megtanul robotot szerelni). Seth Goldsteinnek nem ez az első vicces robotja, az előzőről, ami nyakkendőt tudott kötni, a New York Times is írt. Ro-Bow a videó tanúsága szerint egész jól játszik, persze nem improvizál, hanem digitális kottából hegedül. (via Gizmodo)

  • Arnold és Andy a Siker-napon találkozott, és láthatóan nagyon megörültek egymásnak. 

  • Szürke ötven árnyalata (teljes film) - Fifty Shades of Grey - Full film