új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • (Az alábbi szövegben csúnya szavak szerepelnek. Ha ezek sértik az ön érzékenységét, még most kattintson át máshová, vagy olvasson sok verset Francois Villontól, hogy megedződjön.)

    Nagyon bírom a Tidalt, mert szuper minőségben jön rajta a streamelt zene, és akkor sem vérzik el, ha rákötöm az itthoni hifire. Még azon is túltettem magam, hogy a szolgáltatás nem tökéletes, és nincs fent rajta minden zene. Kit érdekel? Ami elérhető rajta, azt lejátssza úgy, hogy órákon át el tudom hallgatni, és erre nem volt képes se a Spotify, se az All Access, se más streamer.

    Ma viszont nemhogy nem dicsértem, hanem egyenesen a falhoz akartam vágni a Nexus 7-et. Meg akartam hallgatni a Run The Jewelstől az Angel Dustert, a modern hip hop egyik csúcsteljesítményét:

    De valami megzavarta a műélvezetet. Először azt hittem, a streammel van valami baj, vagy kontakthibás a fejhallgató kábele, vagy túlmelegedett a fejhallgató-erősítő, esetleg a tablet hangkimenete lett öngyilkos a kánikulában. (Megesik.) Egyes ütemeknél ugyanis a zene eltorzult, az éneksáv eltűnt; kellett egy kis idő, amíg leesett, hogy ez nem technikai hiba, hanem CENZÚRA.

    Konkrétan eltüntették az eredeti albumokat a kínálatból: ugrott a drogozós, kurvázós, káromkodós, gecizős kontent, és ezt a széteffektezett, kihipózott fost tették a helyére. És ez nemcsak az Angel Dusterben volt így, hanem az ÖSSZES KIBASZOTT SZÁMBAN. El lehet képzelni, hogy mi maradt az All Due Respect elképesztő nyitányából:

    This year we iller than a nun in a cumshot

    Gettin’ double penetrated in a dope spot

    By two hard pipe hittin’ niggas

    On the orders of Marcellus to the soundtrack of 2Pac

    I’ll beat you to a pulp no fiction

    Tarantino flow new Jules and Vincent

    De tényleg, képzeljék már el a Ponyvaregényt káromkodás nélkül. Az milyen lenne? Hát a Run The Jewels lemezei is pont olyanok lennének.

    Ha tizenhét éves lennék, még nagy duzzogva lenyelném, hogy gimnazista verziót tolnak elém. (Dehogy nyelném: tizenhét éves koromra már kifelé jöttem a black metálból, mint minden épeszű ember.) De nem tizenhét éves vagyok, hanem harminchárom, NYALD A SEGGEM TÉLEN-NYÁRON! Jézust ennyi idősen már keresztre feszítették! Nekem nincsenek ilyen ambícióim, de annyira még nem vagyok öreg, hogy szívrohamot kapjak egy lesből támadó bazmegtől. Akkor meg mi a szar ez?

    A Tidal elvileg tudja, hogy hány éves vagyok, akkor miért a kiddie verziót tolja le a torkomon? Ha odatennék az explicit és a hangtompítós kiadást egymás mellé, azt mondanám, hogy rendben van. Szoktak ilyet is csinálni. De így, hogy sunyiban kicserélik az eredetit, hátha a júzer nem veszi észre? Hát, erre már nem mondok mást, de azt szép artikuláltan, hogy

    MENJETEK  MIND  PICSÁBA.

    Az egész dolog az ostoba, céltalan álszentsége miatt dühítő. Hogyne, vannak buta emberek, akik a Dire Straits Money For Nothingjánál sem értették, hogy Mark Knopfler nem direktben buzizott, amikor azt énekelte, hogy „the little faggot is a millionaire”, hanem egy munkásosztálybeli irigy ember szóhasználatát utánozta.

    És igen, vannak, akik felháborodnak azon, hogy a píszí terminológia szerint a niggerezés nem szép dolog, úgyhogy kozmetikázni kéne a Huckleberry Finnt. Pedig Mark Twain nem volt rezonőrje egyik szereplőjének sem, és egy 1884-ben írt, rabszolgákról (is) szóló regényben a niggerezésnek is megvan a helye.

    Ahogy egy hip hop albumon is a káromkodásnak.

    Mégis mindegyikből akarnak cenzúrázott változatot. Velem mondjuk nem basznak ki: itt van a polcomon a cenzúrázatlan Run The Jewels 2, a buzizós Dire Straits-lemez és a niggerezős Huckleberry Finn. (És itt van még egy jó érv amellett, hogy mi értelme a fizikai formátumoknak.) Hogy ez sokakra rossz hatással van? Hja, meglehet. De ha rossz ember lettem, hát nem ezek miatt lettem az. Néha indokolatlanul sokat káromkodom, indokolt esetben pláne, de a szavak nem ölnek és nem bántanak, csak azok a hülyék, akik ezeken a szavakon kívül kevés másikat ismernek.

    Térjünk a lényegre: előfizetőként én vagyok a kedves vásárló, ugye, Tidal? Hát a kedves vásárló most azért veri a pultot, mert HAVI HÁROMEZER FORINTBÓL NEM FUTJA EGY BAZMEGRE. Egy olyan szolgáltatótól, akinek a vezetője elvileg egy hip hop guru, és mint ilyen, tudnia kell, hogy honnan jön a bazmeg, ez minimum nevetséges.

    Lehet, hogy csak technikai hibáról van szó; várok még néhány hetet, hátha visszakerülnek az eredeti albumok. De hangminőség ide vagy oda, ha nem változik a helyzet, visszamegyek a konkurenciához. Igen, a szar hangminőségű All Accesshez; az alacsony bitrátájú, de mocskos szájú stream torzítását inkább elviselem, mint a cd hangminőségű cenzúrát.

    És különben is, a Google-től már havi kétezer forintért megkaphatom a napi betevő bazmegjeimet.

    UPDATE: a szolgáltató azóta megkülönböztette az explicit és a cenzúrázott változatot. Már mindkettő elérhető a kínálatból. Elnézést a kirohanásért, mindenkivel előfordul, hogy kiszalad valami csúnya dolog a száján.

  •  Merthogy ennyiért, 125 dollárért árulja valaki a Facebookon, aki elfelejtette, milyen évet írunk. Esetleg USB-re cserélné (azt használ még egyáltalán valaki?). Ráadásul nem is régi flopikról van szó, hanem az utolsó próbálkozásokról, amikor színekkel próbálták eladni az előző század adathordozóját.

  • Olvasónk küldött egy fotót arról, ahogy a Keletinél összesereglett menekült fiatalok spontán futballmeccsbe kezdtek. Ha nem menekültek lennének, már minden bizonnyal kaptak volna egy stadiont, így viszont megcsinálták maguknak.

    Fotó: Olvasónk, Dániel
  • Láng Richárdtól, a Láng Tv tulajdonosától kaptuk ezt a remek felvételt. A Felvételt, nagy F-fel, mert a tökéletesen rögzített, a szemközti fák közé lecsapó villámot olyan narráció kíséri, amiért Szomjas György odaadná valamelyik korai filmjét, mindenestül. Nézzék, hallgassák! (A szövegkönyv a videó alatt található)

    • Azt a kurva! Ez tényleg bebaszott ide. Azt a mindenségit, ezt nem hiszem el! Pont erre gondoltam és bebaszott ide.
    • Hová ide?
    • Ide elénk! Erre gondoltam, hogy mekkora durva lenne bazdmeg, hogy felveszem, hogy bebasz ide, és bebaszott ide elénk.
    • Légyszíves ilyeneket ne kívánjál!
    • Jó, nem. Többet esküszöm, hogy nem. Azt a kurva! Rendesen, hát, azta! Jó, nem kérek többet! Tényleg nem kérek többet.
    • Légyszíves olyat kérjél, ami jó. Jó?
    • Oké, jó, le is állítom.
  • Victor nevű olvasónk küldte a képet: a vihar kicsavart egy fát, ami a Bajcsy-Alkotmány sarkán keresztbedőlt az Alkotmány utcán. Megérkezett a vihar keletről, villám csapott fürdőzőkbe, fákat csavart ki, villanyoszlopok dőltek ki. Ebben a folyamatosan frissülő cikkünkben minden részletet megtalál.

    (A képen, a háttérben, az erkélyen: NEM PUMPED GABÓ VAN?!)

    Fotó: Olvasónk, Victor
  • Tette mindezt Paszabon, a szőttesnapok megnyitóján. Hogy mi lehetett olyan izgalmas a malac hasán, nem derül ki a képről. (Hacsak nem arra volt kíváncsi, hogy ha beteszi a pénzét, biztosan ki tudja-e majd venni - gyerekként én is megnéztem a kutyapersely alját, biztos, ami biztos.)

  • Valamikor az előző ezredforduló környékén Arezzói Guidó megzenésített egy himnuszt, úgy, hogy minden sora egy szolmizációs hanggal magasabban kezdődött, mint az előző, a sorok kezdőszótagjaiból pedig összeállt a mai szolmizáció őse:

    Ut queant laxis resonare fibris,

    Mira gestorum famuli tuorum,

    Solve polluti labii reatum,

    Sancte Iohannes.

    A verset nem is olyan rég kiposztoltam a Stenk zenetörténeti sorozatában, a Múltcore-ban, bemutatva egy angol fordítást is, melyben a mai szolmizációs nevek szerepelnek.

    Do let our voices resonate most purely,

    miracles telling, far greater than many;

    so let our tongues be lavish in your praises,

    Saint John the Baptist.

    Ehhez hasonló magyar változatról viszont (mostanáig) nem tudtam. Sík Sándor fordítása szép ugyan, de egyáltalán nincsenek benne a szolmizációs nevek:

    Hogy könnyült szívvel csoda tetteidnek

    zenghessék hírét szabadult szolgáid,

    oldd meg, Szent János, kötelét a bűntől

    szennyes ajaknak.

    Tehát az angol példán felbuzdulva, félig viccből

    felvetettem, hogy akinek van kedve, rögtönözzön egyet. A legnagyobb meglepetésemre két megoldás is érkezett!

    Íme Király Gábor olvasónk műfordítása:

    Dongó mézes hang,

    gi síma ének,

    mivé lett, Szent János?

    radt krákogásom

    szótalanná tett, de

    tod, csodád által

    tiszta lett a hangom.

    Borsányi Zsolt Facebookon posztolta megfejtését (ő az eredeti, ezer évvel ezelőtti szolmizációs sort használta: ut=dó, a ti hiányzik):

    Útja hangjainknak,

    Rezonálva tisztán,

    Mi bűnös ajkunk

    Fakaszd himnuszodra

    Szólni terólad

    tván csodáidat

    Ó, Szent János!

    Tetszik? Nem tetszik? Tudnak jobbat? Vélemények, na és persze a további fordítások jöhetnek kommentben a Facebookra . Aki pedig arra kíváncsi, hogyan lehet beinteni valakinek szolmizációval, ide kattintson!

     FRISSÍTVE, 08. 06. 

    Bakaja Zoltán több verziót is készített a fordításból. Nála is az eredeti szolmizációs szavak (ut, szi) szerepelnek, de azért befért egy ti is. Lássuk a kedvencét:

    Utamon könnyen rebegő ajakkal

    Miként dicsérjem radhatatlan

    Szókkal csodáid? sd szolgád, s tisztítsd meg

    Szívét, Szent János!

    Köszönjük!

  • Demonstráció a Quaestor-törvény betartásáért és a 32 ezer Károsult teljes kártalanításáért − címmel hirdettek meg a Facebookon szombat délutánra tüntetést, demonstrációt a Magyar Nemzeti Bank épületéhez. A károsultak több dolgot is követelnek, az egyik például így szól:

    „Követeljük a teljes körű kárrendezést, a károsultak 30 millió forintig történő kifizetését a kormány és a felelős szervek által."

    Ha a képre kattint, galéria nyílik:

    A Nemzeti Bank sarkánál körülbelül háromszáz ember gyűlt össze. A színpadon több felszólaló is arról beszélt, hogy amíg nem állnak ki a jogaikért, amíg úgy tűnik, át lehet őket verni, addig át is fogják őket verni. A tüntetők ügyesen kihasználtak minden árnyékfoltot, így tömeget nem alkottak, különböző formájú csíkokban, körökben álltak, és próbáltak elbújni a nap elől.

    Nézzen bele a hangulatba:

  • de az nem is a férjéé volt, hanem Havasi Balázs zenészé. Ráadásul a bejegyzés szerint a mogyoródi eseményre a dubaji Emirates légitársaság hívta meg. Szóljon, aki érti ezt az egészet!

    Köszönjük Havasi Balázsnak a helikoptert és az Emirates nek a meghívást itt: Formula 1 Hungaroring

    Posted by Tímea Vajna on 2015. július 25.
  • A Bakancslista stábja elindította az Index magaslati panorámakép-sorozatát: minden 200 méternél magasabb torony, kémény tetejéről körbenézünk egy fényképezőgéppel.

    A sorozat a legmagasabb hazai építmény, a Lakihegyi adótorony (314 m) tetejéről indul. A toronyra csak ezen a hétvégén lehet felmászni, mert most van az éves karbantartás, a többi napon sugároz az egész fémtest.

    A két órás felmászásról látványos videó is készül, amelyben többek között kiderül, milyen módszerrel építették a maga idejében viágrekorder tornyot, vagy hogy innen vezérlik az esti közvilágítást, jeleihez igazodnak a köztéri órák.

  • Szeptemberben végre mozikba kerül Mátyássy Áron filmje, a Víkend, amit az első magyar szarvasvadászos thrillerként határoznak meg. A Víkendet korábban emlegették a magyar Deliverance-ként is, mert a két film alaphelyzete elég hasonló: férfiak mennek vidékre (itt Erdélybe), és aztán bajba kerülnek. Itt Lengyel Tamás, Gryllus Dorka és Simon Kornél mennek vadászni Erdélybe, és bajba kerülnek. Elkészült az első előzetes, amit először majd mozikban lehet majd látni, internetre csak 5 másodpercet raktak ki, de az elég ígéretesnek tűnik, várjuk az ígért folytatást. 

    http://vikendfilm.tumblr.com/post/124849437853/tararararaaaaaaa-elkeszult-a-vikend-60
  • Az Üvegplafon Facebookján bukkantam egy külföldön élő magyar grafikus, Medvey Johanna zseniális rajzára (és blogposztjára) a szőrtelenítés brutális valóságáról. Medvey Johannát egy belga reklám ihlette meg, vagy inkább dühítette fel, mert úgy próbálta beállítani az otthoni gyantázást, mintha az felérne egy lávaköves wellnesmasszázzsal, és tulajdonképpen minden nő kedvenc kényeztető rituáléja lenne.

    Ez volt a reklám:

    Veet Spa Wax reklám

    A grafikus ezzel szemben egy elég komoly küzdelemnek látja a szőrtelenítést, és ez azért a valósághoz is sokkal, de sokkal közelebb áll:

  • Helyes az alábbi állítás? Indokolja meg válaszát!

    Az USA nem azért sikeres, mert nincsenek benne nemzetek, hanem mert sikeres megoldásokat alkalmaz - ellentétben az EU-val, mely el akarja mosatni a nemzetek közti határokat, ám nem tud sikeres megoldásokkal előjönni - mondta Orbán Tusványoson. Az erős Európához erős nemzetek kellenek.

    Segítség: Egyszerűsítsük a képletet!

    • X = siker
    • Y = sikertelenség
    • Z = sikeres megoldások.
    • Q = nemzetek lebontása
    • W = erős nemzetek

    Az állítás szerint mivel az Egyesült Államokban X = Z, és az EU-ban pedig Y = Q, akkor ebből az következik, hogy Európában X = W.

    Megoldás: A fenti állítás hibás.

    Az állítás helyesen így hangzik: Európában is X = Z. 

  • Az egyik magyar sörgyár (nem írom le, melyik, a videóból úgyis kiderül) egy darab elmaszkírozott Hajós András és számottevő mennyiségű kamera, illetve munkásembernek tűnő statiszta bevonásával kipróbálta. Így jártak.

  • Vajon az operatőr hogy bírta ki, hogy ne rogyjon össze a röhögéstől, ezzel zavarva meg a mit sem sejtő bemondót?

    Hogy kerül a vicces bűvészek elé ez a tévébemondó? Zseniális videobomb

    UPDATE: A tévé az egész világot megszívatta. Az ember azt gondolná, beépített bűvészek dolgoztak a háttérben, de nem, mert a riporter volt beépített, írja a Guardian. A híradó nem a Sky Newsnak keszült, hanem azért forgatták le, hogy a bűvészek publicitást, és később tévés szereplési lehetőséget kapjanak.

  • ...a Jó, a Rossz és a Csúf Star Wars-os paródiája. Ezt talán nem is kell túlmagyarázni, nézzék inkább a videót, elég jó:

  • Orvvadász riasztót épített egy brit tudós, Paul O'Donoghue orrszarvúk szarvába. Ez egy kis kamera, ami veszi, amit az állat lát, és tartozik hozzá egy szív-monitrozó rendszer, ami bekapcsol, ha lelövik. A lényeg, hogy a helyszínen elkapják az orvvadászokat.

    A probléma elég nagy, ugyanis több száz orrszarvút vadásznak le évente, minden 8 percben lelőnek egyet Afrikában, ezért egyre fogynak, sőt a kihalás fenyegeti a 60 millió éve a Földön élő fajt. Most tesztelik a technikát, de ha bejön, akkor elefántokra és tigrisekre is kifejlesztik a riasztó berendezést.

    Addig pedig nézzék meg az első felvételeket egy orrszarvú mindennapjairól.

  • Ugyanis a Sky Sports egy pöpec felcsigázóval húzza tovább az idegeket, melynek főszereplője ráadásul nem más, mint a csatorna szakkommentátora (aki amúgy asszem valamelyik PL-csapatban is elgurigázott pár idényt), Thierry Henry:

    Sky Sport: Greatest moments