új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nyilván mindenki tudja, de azért szólok, hogy ma Törtel napja van. És ne feledkezzünk meg a Neddákról, Kerubinákról, valamint Indrákról sem.

    Jó, Domonkos, Döme, Dominik, Dominika és pár ebből képzett név ünnepnapja is ma van, de ez most mellékes.

    A Törtel állítólag azt jelenti, négy gyermek apja (a dört törökül négy). Kun eredetű név, olyannyira kun, hogy egy ilyen nevű ember volt IV. (Kun) László Árpád-házi király egyik gyilkosa, 1290-ben. Van, aki szerint ő volt az utolsó Árpád-házi király, mert III. "Utolsó Aranyágacska" Endre fogantatása körül vannak pikáns pletykák.

    Egyébként a kun Törtel mellett K. Árbóc és K. Kemence vett részt a királygyilkosságban, de nekik nem ma van a névnapjuk.

    Na, de vissza a többiekhez: a Nedda valójában a Neddo női alakja, amely az Antonióból, vagyis az Antalból származik. Szicíliában volt népszerű.

    A Kerubina a félig ember, félig állat kerubból eredeztethető héber név. Az Indra pedig nem valami óind keresztnév – bár van ilyen nevű istenség – hanem a Henrik női alakjának kicsinyített, franciás formája. Boldog névnapot.

    Ha ön a négy név valamelyikének gazdája, írja meg nekünk a szülők névválasztásának fordulatokban gazdag történetét az ugyelet@mail.index.hu-ra.

  • Bizony, ma 55 éves az USA 44. elnöke, Barack Obama, akit táviratban – miszerint tyelegramm – köszöntött fel Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök a jeles napon telefonon nem beszélt amerikai kollégájával – közölte a TASZSZ szerint az Obamánál kilenc évvel idősebb Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov.

    Sajnos a távirat őszinte jókívánságokkal teli szövegét nem hozták nyilvánosságra, de reméljük, azért lehet már táviratban QR-kódot küldeni, és a Kreml el is küldte azon ezt a klasszikust. A zeneszerző egyébként a ma már 91. évében járó Vlagyimir Sainszkij.

  • Érdekes dologra bukkant egy olvasónk a Váci úti Tescóban: felkerült a polcra egy csomó bögre a Belvita kekszmárka emblémájával és színeivel, amit a kekszet gyártó Mondelez láthatóan promóciós ajándékként tervezett odaadni a vásárlóknak. A cég szándékát sejteti, hogy a bögrék dobozán szép nagy betűkkel rá van írva, hogy "promóciós ajándék".

    A Tescóban viszont 1000 forintért árulják az ajándékbögréket

    a kiárusított termékeknek szánt polcon. De ismerik a régi mondást: ajándék bögrének ne nézd az árát!

  • Az Őrség Zöld Aranya lett Magyarország tortája, Magyarország cukormentes tortája pedig az Áfonya hercegnő tortája, jelentették be a versenyek idei végeredményét. 

    A győztes tortát 43 közül választották ki, és "nem csak színeiben szimbolizálja Magyarországot, de összetételében is innovatív, ugyanis a tökmag háromszor is megjelenik benne". Szó Gellért salgótarjáni cukrász készítette, egyébként tavaly is ő nyert.

    A torta ismertetőjében az áll: az őrség aranyának nevezett tökmagolajjal és mandulaliszttel készült tészta csodálatos ízkombinációt alkot a málnazselével, a fehércsokoládés ganache-sal, valamint a hántolt ostya és tökmag praliné felhasználásával kialakított ropogós réteggel. A különböző textúrák a tökmagolajos tükörzselével fedve izgalmas gasztronómiai élményben részesítik a torta kóstolóját.

    A tortát augusztus 20-tól lehet megkóstolni a Budapesten a Magyar Ízek Utcájában és országszerte több száz cukrászdában, amelyek címe megtalálható a www.cukraszat.net oldalon, ahol a győztes alkotás receptje is nyilvános lesz.

    Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 2012 óta hirdeti meg a Magyarország cukormentes tortája pályázatot. A verseny célja nem csak a cukormentes receptek és technológiák bevezetése a magyar cukrászatokba, hanem az egészséges életmódra fontosságára történő figyelemfelhívás.

    Idén az Áfonya hercegnő tortája nyerte a Magyarország cukormentes tortája versenyt. A győztes tortát a budapesti Tortavár Cukrászda készítette. Pechtol Zsolt cukrász édessége nem tartalmaz hozzáadott cukrot, fehér lisztet, mesterséges adalékanyagot és tartósítószert.

    A nyertes torta egy szelete 228 kalóriát és 8,8 gramm szénhidrátot tartalmaz. Ízében a szeder és a ribizli mellett az áfonya a leghangsúlyosabb, amely harmonizál a joghurttal és az édes mandulával is.

  • menny

    Ez (vagy a nikonos párja) lehet a legjobb hely az olimpia idején Rióban. Mindkét nagy fényképezőgép-gyártó több száz profi vázzal, objektívvel és kiegészítőkkel készül az olimpiára,  amiket az ott dolgozó hivatalos fotósok kölcsönözhetnek ki a versenyekre, hogy teszteljék a legújabb technikát.

    Így néz ki belülről a Canon raktára:

  • Egymás után harmadszor is ő végzett a lista élén. És ez az író nem  J. K. Rowling, neki ugyanis be kellett érnie rongyos 19 millió dollárral. Igaz, az idén a Harry Potter and the Cursed Child (Harry Potter és az elátkozott gyermek) könyvvel előrukkóló írónő így is megcsípte a harmadik helyet.

    A második hely nem sokon múlt, azt Jeff Kinney 19,5 millió dollárral érte el – írta az MTI.

    A toronymagasan első viszont a Forbes magazin szerint nem más, mint James Patterson. A krimiíró majdnem annyit keresett az elmúlt 12 hónapban, mint az utána következő négy szerző: a negyedik  John Grisham (18 millió dollár), a megosztott ötödik helyen Stephen King, Danielle Steel, valamint Nora Roberts (15-15 millió dollár). A tizenkettes élmezőny írói összesen 269 millió dollárt kerestek az elmúlt 12 hónapban.

    A legjobban kereső szerzők bevételei évről évre csökkennek, ami azt jelzi, hogy egyre zsugorodik a felnőtt olvasóközönség az Egyesült Államokban. A Pew Research egy 2015-ös felmérése szerint az amerikai felnőttek 72 százaléka olvasott el egy könyvet valamilyen formában a korábbi évben. Az "olvasó" amerikai felnőttek aránya 2013-ban 74 százalék, négy évvel ezelőtt 79 százalék volt.

    A 2015 júniusa és 2016 júniusa közötti eladási mutatókra - nyomtatott-, elektronikus- és hangoskönyvek -, valamint egyéb - televíziós és mozis - bevételekre alapozott felméréshez az adatokat a Nielsen BookScan piackutató biztosította, de a Forbes magazin figyelembe vette a kiadók éves jelentéseit és más, könyves szakemberektől - ügynököktől, menedzserektől és szerkesztőktől -, valamint maguktól az íróktól származó információkat is.

  • Nagy gondban lesznek azok, akik eddig azért utálták a mai fiatalokat, mert azok össze-vissza lefekszenek fűvel-fával meg egymással, mert egy új, a fiatalok szexuális szokásait vizsgáló kutatás kihozta, hogy az 1981 és 1997 között született amerikaiak kevesebbet szeretkeznek, mint a szüleik. (A kutatás szerint maszturbálás nem számít szexnek.)

    A mostani 20 és 24 év közöttiek 15 százalékára igaz az az állítás, hogy egyáltalán nem szexelt 18 éves kora óta, míg ez a 60-as években születetteknek csak a 6 százalékára volt igaz, amikor ők voltak huszonévesek, írja a Guardian.

    Az 1920-ban születettek korcsoportja az egyetlen, amelyik megközelíti a "Tinder-generáció" szexuális passzivitását.

    "Az eredmény kétséget kizáróan cáfolja azt a közkeletű véleményt, hogy a mai fiatalok a sokat pasizó/csajozó generáció, ami a Tinder és más hasonló randiappok miatt terjedhetett el" – mondta a kutatást vezető Ryne Sherman. Szerinte több oka is lehet annak, hogy a huszonévesek a Tinder-profilokat húzogatják egymás helyett: ilyen lehet a sok szexuális felvilágosító kampány és a félelem a nemi betegségektől, illetve a könnyen, ingyenesen hozzáférhető pornó. A kutatás egyébként reprezentatív 27 ezer fős mintával készült.

  • k6955sdupjnqwzm8rvj6.gif
    Fotó: sploid.gizmodo.com

    Elképesztő videót osztott meg a Sploid. Egy galamb - ránézésre egy házigalamb - 20 kilométeren keresztül haladt párhuzamosan az autókkal egy holland autópályán, amiből egy jó négy percet valaki fel is vett, aztán ki is posztolt.

    Vagyis hát nem párhuzamosan, hanem közöttük cikázva, sávot váltva, jobbról-balról előzgetve őket. Érthetetlen, miért csinálta, de számomra az is meglepő, hogy egyáltalán képes a tempót tartani egy ilyen madár ilyen hosszú távon.

    Egy galamb 20 kilométeren keresztül cikázott az autók között 90 km/órás sebességgel
  • A képregényekben elég gyakori, hogy a tűz és a jégképességű emberek egymásnak esnek, a harmadik X-Men mozifilmből ismert Jégember és az ellenséges mutáns Pyro közti csatákban is fontos szerepe volt annak, amikor a fagyasztósugár és a tűzcsóva a levegőben összecsapódott, hogy aztán a nagy erőlködés és hősies/gonosz monológok között valamelyik lenyomja a másikat.

    Na, most ezt a képregényes klisét próbálta ki a valóságban a TheBackyardScientist nevű YouTube videós, aki folyékony nitrogénnel teli sprét és barkács-lángszórót eresztett egymásnak. Ha csak az akció érdekli, akkor nyugodtan tekerjen a 3. perchez:

    (Sploid)

  • De tényleg annyira tetszett: ebben a leírásban minden benne van, amit szeretek!

    Lendületesen, olvasmányosan írja le a hirdető a ház történetét, hogy ki tervezte, és mit kell tudni az építészről. A legjobban azért voltam oda, hogy még azt is belevette, hogy Ágoston Emil mi mindent tervezett ezen a Falk Miksai utcai házon kívül, és hogy azok közül melyik a személyes kedvence.

    Na jó ez már kicsit gyanús volt.

    Nem véletlenül, sajnos a szöveget úgy, ahogy van, az egyes szám első személyben leírt véleménnyel együtt a remek Kép-Tér blogról nyúlta. Bármiféle forrásmegjelölés nélkül természetesen.

    Kár.

    Persze az a szomorú helyzet, hogy ismerve a hazai hirdetések színvonalát, annak is örülnünk kell, hogy egy ingatlanos legalább ennyire utánanézett a ház történetének.

  • Ha kíváncsi rá, hogy készül az épülő Szigetet drónról bemutató videónk, most az Instagramon belenézhet a forgatásba. 

    Az Instagram a napokban elindította a Stories felületét (lemásolta a Snapchatet), ahol egymásba fűzhető képes-videós történeteket lehet összerakni, és ma mi is felültünk erre a lóra. 

    Ha meg akarja nézni, ahogy önfeledten drónozgatunk a Hajógyárin, először is be kell minket követni Instagramon, aztán bal felül a pirossal bekarikázott Index Logóra kattintani, és már indul is. 

  • Megvan Az utolsó éjjel című filmben Edward Norton monológja, amiben mindenkit elküld a picsába? Ez adta az ötletet két harmadéves egyetemistának, hogy egy bár felkérésére szokatlan, meredek és potenciálisan virális videóban mondják el, miért szeretik Tel-Avivot.

    Kurva macskák és az őket etető faszfejek, a kibaszott kutyatulajdonosok, aki mással sétáltatják az állatot, a fasz mezítlábasok, a kibaszott laptopokkal a kávézóban ülő idióták és persze a kurva hipszterek, akik annyira mások akarnak lenni, hogy kurvára egyformák.

    Nagyjából ilyen stílben megy a szöveg végig a videón három percen át, de persze van benne egy csavar, érdemes végignézni (ha nem jössz rá az első 10 másodpercben).

    Az ötlet onnan jött, hogy olyan filmet akartunk készíteni, amelynek a mondanivalójával a tel-aviviak azonosulhatnak -

    mondta Dani Halevi. Bejött.

  • Ez itt csak az első 9, a többiért katt a linkre
    Ez itt csak az első 9, a többiért katt a linkre

    Persze csak akkor, ha szerepel a BKK listáján, ahol 33 busz- és trolibuszvezető képes bemutatkozását találja. A legjobbakról majd kisfilm is készül, a legeslegjobb pedig jutalmat kap.

    Szóval melyik a legjobb fej?

  • Ez a lány lenne a San Francisco Giants és a Philadelphia Phillies szerdai meccséről.

    pb8zrqtw4ox8psj5vrhb
    Fotó: MLB

    Most, hogy a baseball 2020-ban visszatér az olimpiára, már csak egy lépés, hogy a popcornárusítás is ott legyen a programban. Nézze meg a lányt munka közben is, elég meggyőző az egyensúlyérzéke.

     
  • Az erdei faházak és a kelet-európai szállodák után már az űrben sem lehetünk biztonságban. Nahát. Bemutató: 2017. április.

  • 1 450 000 dollárért került a piacra ez az 1978-ban épült villa. Tök menőn néz ki, dögös, meg minden, de azért csak beugrik az embernek a klasszikus mondás a Tanúból:

    Mert hát nem vitték túlzásba az üvegfelületeket. Belül néhol olyan, mint egy panellakás, a bejárata meg - legyünk őszinték - egy lakótelepi garázssorra emlékeztet. Ráadásul az erődnek látszó méret ellenére alig több mint 200 négyzetméteres.

    Mondjuk, aki a díszletek miatt szereti mondjuk a Columbo-sorozatot, meg úgy általában rajong a hetvenes évek luxusáért, annak lesz pár belső fotó, ami bejön

    Így vagyok vele én is, de azért otthonnak nem kéne. (via Curbed)

  • Eljött a bosszú pillanata, Bázelban már ember méretű pokémonok dobálnak óriási pokélabdákat gyanútlanul Pokémon Gózó járókelőkre:

    A videó persze a város ügyes marketinges húzása. Úgy döntöttek, amit nem tudnak legyőzni, azt megpróbálják a hasznukra fordítani: ahelyett, hogy sajnálkoznának, hogy a város nevezetességei helyett a pokémonokat keresik a turisták, éppen az őrülten népszerű játékkal próbálják odacsalni őket. És ha már ott vannak, hátha fel is néznek néha a mobiljukból.

  • Ha egy filmmel kapcsolatban az az egyik legfontosabb kérdés, hogy hosszabbra vagy rövidebbre photosoppolták az egyik női főszereplő seggét alig takaró gatyát, akkor azzal a filmmel komoly bajok vannak, de erről a Suicide Squad-kritikában már írtam.

    A net ma éppen azon rugózik, hogy vajon a film amerikai és nemzetközi változata között lesz-e különbség abban a tekintetben, hogy milyen hosszú Margot Robbie kisgatyája, mert a nemzetközi trailerben a testrészt teljesen takarja, míg a Comic-Conon két hete bemutatott előzetesben meg csak alig.  

  • A fodrászával hetyegő, a négyéves viszony miatt a házasságát is feldúló, 67 éves rockisten most éppen nem turnézik, ha minden igaz, annál többet ül egy pszichiáter irodájában, és igyekszik kigyógyulni szexfüggőségéből, ami ezek szerint valóban egy betegség, és nem csak egy kényelmes kifogás a párkapcsolatokban félredugó fél részéről. A gyógyuláshoz sok sikert kívánunk innen is. 

  • via GIPHY

    A Trek-reboot második filmjében (Into Darkness - Sötétségben) feltűnt egy Carol Marcus nevű szereplő (Alice Eve alakításában), akit a fenti jelentért talán még többet kritizáltak, mint a filmet rendező JJ Abramset, pedig ő kapott bőven a rajongóktól.

    Marcus karaktere viszont nem tért vissza a nemrég bemutatott, harmadik Trek-filmre, ami azért volt kicsit fura, mert a második film végére úgy tűnt, az Enterprise-legénység állandó tagja lesz. Simon Pegg, a Mindenen túl alcímű harmadik rész egyik írója azt nyilatkozta Marcus távollétéről, hogy az új filmben nem volt elég érdekes történetszál neki, kinyírni viszont nem akarták a karaktert.

    Úgy gondoltuk, hogy ha már nem tudjuk értelmesen használni Marcust, akkor ne is legyen benne a filmben, de hagyjuk életben, hogy a későbbi filmekben feltűnhessen. Volt egy mellékszál az eredeti forgatókönyvben, amiben szó esik arról, hogy a Genesis-projekten dolgozik, de kikerült a végleges változatból. 

  • Az Iszlám Állam elleni amerikai hadműveletek hivatalos twitter-csatornája posztolta ezt a tetszetős inforgrafikát arról, mit is sikerült a múlt héten elpusztítani a Kalifátusban. 

    Az látszik, hogy gőzzel folynak a Moszul elleni - szeptember végére-október elejére tervezett - roham előkészületei, hiszen a bevetések többsége harci állások és katonai egységek ellen indult. 

  • Dőlni és süllyedni. Nem olyan sokat, a dőlés öt centi, a süllyedés 41, de ez akkor is több a tervezettnél. A  Millennium Tower 2008-as átadáskor úgy számoltak, hogy egész élettartama alatt 15 centimétert süllyed majd, de ezen már régen túl van. 

    high
    Fotó: Highrise.com

    Állítólag egy közeli alagútfúrás miatt roggyant meg a felhőkarcoló. Persze a fúrást végző cég szerint nem ez a baj, hanem hogy spóroltak a Millennium Tower alapozásával: 25 méteres cölöpöket toltak le a homokba, ahelyett, hogy 60 méter hosszúakkal elérték volna a szilárd alapkőzetet. Amúgy is 58 millió dollárt költöttek csak arra, hogy biztosítsák a tornyot.

    A Millenium Tower amúgy 58 emelet magas, de a legfelső emelete a 60-, mert babonából kihagyták a 13. és a 44. szintet. Mindezt a XXI. században. 

    Bele se merek gondolni, mi lenne vele akkor, ha ezeket az óvitézkedéseket sem teszik meg!

  • Alapvetően nem tennék ide egy videót egy kutyáról, mert tele van ilyesmivel az internet, de mivel az ügyeletben nagyjából hússzor néztem meg ezt a videót azért a pillanatért, amikor a kutya a kamera felé sandít - mintha tudná, hogy valami rosszban sántikál -, nem tudom megúszni a dolgot. Íme:

  • Ahogy a világ minden témájának, úgy az MMA-nak is megvannak a maga trolljai, és nincs annál viccesebb, amikor egy 15 éves elhízott wyomingi farmergyerek döngöli a földbe a legnagyobb bunyósokat. Igen, a lényeg a virtuális és a valódi földbe döngölés közti óriási különbség, melyet az év meglepetésmeccsének visszavágójára hangoló Jimmy Kimmel stábja próbált meglovagolni.

    A módszer pofonegyszerű. Végy néhány rajongót, akik azt ecsetelik, hogyan fogja szétrúgni Nate Diaz seggét Conor McGregor, majd pedig vonultasd fel a tiráda közben az elég sittes stílusú Diazt, akinek lesz pár megjegyzése az elhangzottakhoz. Ha nem is érti, miről van szó, akkor is érdemes figyelni az arcokat:

  • Szóval Magyarországra a mostani választási kampányból leginkább csak Trump sokk-produkciója jut el, ezért hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az elnökválasztási verseny mellett-alatt még számtalan demokratikus verseny zajlik országos és tagállami szinten egyaránt. És a helyi szinten már évtizedek óta nagyon kemény dolgok folynak a kampányban. Az amúgy is feszültségekkel teli Missouriban - igen, itt volt a fergusoni lázadás - például az történt, hogy a Navy Seal veteránja, Eric Greitens leült egy Minigun mögé. Igen, egy géppuskázással aláfestett videóban mozgósította az állam republikánus szavazóit: ő a legalkalmasabb arra, hogy "felvegye a harcot Obama demokrata gépezetének korrupt támadásai ellen", vagy valami ilyesmi. 

    Egy ilyen videót nyilván nem lehet komolyan venni - gondolhatjuk. Pedig a hirdetés működik:  Eric Greitens kedden megnyerte a hatmilliós állam republikánus előválasztását, így novemberben ő lesz a jelenlegi államügyész Chris Koster ellenfele. Egyébként Greitens 2010-ben még demokrta színekben akart elindulni egy kongresszusi helyért, Koster pedig 2007-ben állt át a republikánusoktól a demokratákhoz.

  • A 19 éves, chilei származású madár főleg a táncával lopta be magát az vidámpark látogatóinak. A flamenco flamingónak is becézett madár a gondozói elmondása alapján teljesen magától kezdett olyasmi táncikálásba, ami a videón is látható.

    Pinky a tampai vidámpark táncoló flamingója

    Pinky viszont nem táncol többet, mert szerdán egy férfi eddig ismeretlen okból kiszedte a ketrecéből, és földhöz vágta, amitől a madár olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy el kellett altatni. A férfit állatkínzás gyanújával letartóztatták és egyelőre fogva tartják. (CNN)

  • Bizarr bírságot osztottak ki a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra. Miután a szervezet (párt? viccpárt? protesztpárt?) honlapjáról letölthető képek közül valaki 10 centiméter átmérőjű matrica formájában ráragasztotta néhány VII. kerületi KRESZ-tábla hátoldalára, az erzsébetvárosi közterületfelügyelők feljelentették az MKKP-t. Az önkormányzat ezzel bizonyítottnak is látta, hogy az MKKP rakta ki a matricákat (saját állításuk szerint nem ők voltak), amivel bizony

    megsértette a közösségi együttélés szabályait

    És emiatt a bíróság egy 10-, egy 15- és egy 20 ezer forintos bírságot szabott ki. De tényleg, a három esetre külön postázták ki az ítéleteket és az eltérő mértékű bírságokat, az MKKP fel is rakta az egészet Facebook-oldalára.