új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A BKK Facebook oldalán keresztül osztotta meg a hírt, hogy hatósági zárás miatt a négyes metro nem áll meg a Rákóczi téri állomáson. Egyéb részleteket nem közöltek, csak annyit, hogy az állomást földszíni járatokkal lehet elérni.

  • Jó, már eleve azért ne, mert aluljárókban ritkán kapni igazán finom kávét. De persze alakulhat úgy, hogy mégis csak ott veszünk egyet. Akkor viszont nagyon vigyázzunk arra, hogy egy percre se bambuljunk el, különben úgy járunk, mint ez a férfi az Árpád hídi aluljáróban:

  • Nyári István magyar festőművész a kétezres évek elején megjósolta a jövőt. Olyan képeket festett, amiken megjelentek a Pokémonok, de szándékosan olyan módon, hogy kicsit kilógjanak és érezhető legyen, hogy utólag kerültek oda.

    Ez pedig eléggé hasonlít ahhoz a technológiához, amit a játék is használ, ami az okostelefonok kamerájának segítségével bármilyen környezetben megjelenítik a pokémonokat, mintha tényleg ott lennének és nem csak egy algoritmus generálná őket a térképre. 

    A játékról írt cikkeinket itt lehet megtalálni.

    (via)

  • Márpedig New Orleansban valami ilyesmi tombolt.

    Más videóra is vette az égen erősen elfekvő tölcsért.

    dfgdfg

  • Olvasónk jelezte nekünk, hogy péntek délután áramkimaradás miatt nem elérhető a Magyarorszag.hu és az Ügyfélkapu. Az oldalra látogató netezőt az a szöveg fogadja, hogy áramkimaradás áll a hiba mögött és dolgoznak a hiba kijavításán.

    ugyfelkapu-csukva

    Aki tehát most szeretne erkölcsi bizonyítványt igényelni, vagy anyakönyvi kivonatot intézni, annak várnia kell. A legkomolyabb problémát viszont az jelenti, hogy órák óta nem működik az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) sem, így a fuvarozók nem tudnak EKÁER számot igényelni.

  • Egy új kutatás meglepő következtetésre jutott azt vizsgálva, melyik a leginkább környezetbarát diéta: az eredmények szerint nem a vegán étkezés használja a legkevesebb környezeti erőforrást annak ellenére, hogy követői hajlamosak így gondolni.

    Az Elementa című tudományos folyóirat publikált tanulmány szerint a kutatók 10 különféle étrendet vettek alapul, és biofizikai szimulációkat készítettek hogy kiderítsék, melyik használja a legtakarékosabban a rendelkezésre álló termőterületet, következésképpen melyikkel lehet a leginkább fenntarthatóan élelmezni az emberiséget. Az eredmények szerint a vegán diétát 4 másik, többféle étel fogyasztását megengedő étrend is lenyomta ebből a szempontból. 

    A vegánságnál környezetbarátabbnak bizonyult mind a kétféle vegetáriánus étrend (növények mellett csak tejtermékeket fogyasztó, illetve a tejtermékeket és tojást is fogyasztó), és a mindenevő étrendek közül kettő - tehát a vizsgált diéták sorrendjében középre került. Az alábbi grafikon mutatja a pontos számokat, melyik étrenddel hány embert tudna ellátni a vizsgált terület:

     

    Ez persze nem jelenti, hogy az állatjogi kérdéseket szem előtt tartók számára nem jó választás a vegánság, azt viszont bizonyítja, hogy a környezeti hatékonyság szempontjából nem akkor teljesítünk a legjobban, ha egyáltalán nem eszünk állati termékeket. Ha valaki utóbbira akar odafigyelni, jobb döntés lehet aszerint szelektálni, milyen gazdaságokban állítják elő és milyen messziről hozzák az ételt, amit eszik. 

    (Quartz)

  • Írtunk már erről többször is, nézzük:

    És most egy nyári péntek délutánon mégis megint ez a helyzet a balatoni vonatokon: 

    Az M7-es már beállt, de ott legalább van ülőhely

  • Van most egy ilyen a Cirko-Gejzír mozi előtt, a belváros kellős közepén, háromszáz méterre a Parlament fegyveres őreitől, tíz-tizenöt kiülős hely közvetlen szomszédságában, és gondolom, ott is lesz még egy darabig, az egykor hozzá tartozó bringa gazdájának már nem kell, az új gazdája meg nem él ilyesmivel. A vágáson jól látszik, hogy egyetlen mozdulattal, valószínűleg csak egy kisebb, háztartási használatra szánt fogóval nyiszálták el, de lehet, hogy csak egy erősebb ollóval - jegyezze meg végre mindenki,

    egy ilyen lánc pont ennyi védelmet ad.

    A sodrony szintén pont ugyanennyire haszontalan, az edzett acéllánc átvágása ugyanígy egy mozdulat, de ahhoz legalább nagyobb szerszám kell. Aki szeretne közös jövőt tervezni a biciklijével, ruházzon be egy U-lakatra, 6-7 ezer forinttól már kapható, és egy életben csak egyet kell venni belőle.

    Ön mivel védi a bringáját?

  • Ma van a Sör világnapja (vagy nem ma, ezt már Haász János is próbálta megfejteni), úgyhogy ennek apropóján írt egy dalt Pély Barna a sörről, az a címe, hogy az Aranyhídon át, egy részletet ebben a videóban hallani belőle:

  • Ideje volt már, jó ideje nem működött.

  • Igen, ha hinni lehet az internetnek, ma van a nemzetközi sörnap. De ez korántsem biztos, mert

    • például az Egyesült Államokban áprilisban tartják a sör napját, az 1930-as évekbeli szesztilalom végére emlékezve;
    • a németeknek, pláne a münchenieknek az Oktoberfest a sör ünnepe;
    • míg egykori derék szomszédom, Jolánka és élete örökké borostás párja az év nagyjából 365 napján ünnepelte.

    De egyébként eszembe jutott a sörnapról egy prágai utazásunk. Négyen voltunk, és ahogy kell, már a szállás elfoglalása után célba vettük a legközelebbi kocsmát. Ami nagyjából húsz lépésre volt. A táblákon cseh szövegek, benn cseh szövegelés, éreztük, jó helyen járunk, meg is ünnepeltük a sört rendesen, pedig biztos nem volt se április, se augusztus első péntekje. Másnap a Hradzsinba mentünk, és már az első helyre beültünk, hogy erőre kapjunk a vár(os)nézés előtt. Hárman gyógysört kértünk, barátom, részben azért is, hogy spóroljon, inkább ásványvizet. Számolgattunk, mint magyar turista mindenhol, hogy mennyi lesz majd a cech, a korsó sört tudtuk, nagy számokkal kiírt tábla hirdette a budapesti belvárosi ár felét, a vizet megbecsültük. Majd csak néztünk, mint Hajdú Péter a költöztetőkre: a számla dupla annyi lett, mint vártuk – az egy ásványvíz többe került, mint a három korsó sör.

    A történetnek nincs különösebb tanulsága – senkinek nem akarom például azt sugallni, isten ments a gondolatától is, hogy lám-lám, kiderült, hogy az embernek mindig a sört érdemes választania –, csak eszembe jutott, amikor a neten egy új könyvről olvastam. Az otthoni sörfőzésről szól, épp ma, sörnapon fogják bemutatni, és ha nem is Prágában, legalább egy cseh sörözőben. Ha nem láttak még élőben sörantropológust – én azt se tudtam eddig, hogy van ilyen –, ma este még ezt a mulasztásukat is pótolhatják.

  • Az Earl trópusi vihar végigsöpört Guatemalán, és az erejéről mindent elmond, hogy ez a híd Melchor de Mencosban teljesen összeomlott. Az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal korábban azt mondta, hogy a június elejétől november végéig tartó idei hurrikánszezon hevesebb lehet az elmúlt három évben megszokottnál. Igazuk lett.

  • Turistacsoport tódult be a 3-as metró Szovjetuniót zombiként túlélő metróvagonjaiba a Deák Ferenc térnél. Egyikük mutogatta a metró térképet, honnan mennek hová. "Deeeeakferne...deakferent...differenter!" - vágta ki végül diadalittasan a nevet, aztán az ujját elhúzta a célállomásig: "Kobania...Kobanja...Copacobana!" A csapat felröhögött, aztán vidám katasztrófaturistákként belekapaszkodtak a roncsvagon rúdjaiba, hogy épségben eljussanak Copakőbányán át a reptérre, ahonnan már csak szűk 20 óra az út az igazi Copacabanáig.

    Oké, katasztrófaturistaként Rióban is van min szörnyülködni.

  • Úgy tűnik, a svédek az új japánok.

    Az Acne Studios a második legnagyobb svéd ruhaexportőre a H&M mögött. A cég kiadott egy új pulóversorozatot, és mindegyik változatra valamilyen emoji került. A legviccesebb viszont egyértelműen az a modell, amelyikre egy játékosan csavarodó ürülék stilizált képét nyomták.

    A nagy kakaemojihatározót felcsapva úgy tűnik, nem egy konkrét emojivariációt választott a cég, hanem egy saját verziót használtak a pulóveren, de ez mit sem von le a termék élvezeti értékéből.

  • – Szívem, vágod, hogy a jövő héten van a házassági évfor...

    – Persze, hogy vágom, szívem. Ahogy azt is, mi lesz az ajándékod.

    Mondjuk egy ilyen párbeszéd jó előjáték lehet ahhoz, hogy a képen látható ajándéktárgyak egyikét, a snitzert megvegyük életünk párjának, mert hát éééértik, vágod-vágom. De hogy egyébként mi sarkall valakit arra, hogy mérőszalagot ajándéktárgyként próbáljon eladni, azt el sem tudom képzelni. Na jó, hacsak nem kapcsolódó ajándék egy netről rendelt férfiasság- vagy mellméretnövelő, most-rendeljen-mielőtt-törlik-ezt-a-minden-méretproblémáját-megoldó-szert-reklámozó-filmünket típusú csodaszerhez.

    Fotó: Haász János
  • Talán látták a képet arról a falfestményről, amely Hillary Clinton amerikai elnökjelöltet nem sokat takaró, csillagos-sávos monokiniben ábrázolta, amelybe még pár százdolláros bankjegy is volt tuszkolva. Ez a kép most nagyobb átváltozáson ment át, mint maga Hillary, amikor meg akarta győzni Bernie Sanders szavazóit, hogy támogassák őt. 

    A graffiti, amelyet egy Lushsux nevű utcaművész alkotott nem az Egyesült Államokban, hanem Autsztráliában, Melbourne egyik külvárosában volt látható. A kép viszont a helyi önkormányzat szerint megbotránkoztatta a helyieket és összeegyeztethetetlen volt Maribyrnong város nemi egyenlőséget támogató politikájával, és meg akarta bírságolni az épület tulajdonosát, amelynek a falát díszítette a világszerte ismertté vált kép. Az önkormányzat állítása szerint nem az volt a baj, hogy a volt amerikai külügyminiszter volt a képen, hanem hogy egy nőt majdnem meztelenül ábrázolt a graffiti.

    Ráadásul még az Instargam is törölte a művész oldalát pár napra, miután feltette a demokrata jelöltről készült művét, pár nappal a demokrata párt gyűlése előtt.

    Az alkotó ezért inkább úgy döntött, hogy inkább felöltözteti Clintont, mielőtt tovább hisztizik a helyi és globális hatalom. 
    clinton nikáb.PNG

    A frissen Nikábba öltöztetett elnökjelölt képe mellé pedig azt írta, "ha ez a muszlim nő felháborít, akkor egy bigott, rasszista, szexista iszlamofób vagy"

    A festmény viszotn így sem élte túl a cenzúrát, másnapra az önkormányzat az egész falat egységesen feketére festette.

    Lushsux nemcsak a demokrata jelöltről készített provokatív képet cenzúrázta: a Melbourne-ben Donald Trump feleségét meztelenül ábrázoló freskójára Melania Trump mellei helyére férje arcát festette, biztos, ami biztos