új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Idén újra Magyarországra érkezik a The Chainsmokers. A Dj-producer páros tavaly a Szigeten lépett fel, idén a Balaton Soundot tisztelik meg jelenlétükkel. Ugyanakkor a csapat benne van egy magyar szervezésű jótékonysági akcióban is, ami az értő olvasás népszerűsítéséről szól. 

    Andrew Taggart és Alex Pall azt szeretné elérni, hogy minél több magyar vegyen "Read it" jótékonysági pólót. Ezeknek a pólóknak a bevétele teljes egészében a United Way Magyarország alapítványhoz kerül, akik ezt a KönyvForgató programra költik. Ennek célja, hogy Magyarországon fejlődjön az értő olvasás élménypedagógiája. 

    Aki vesz egy ilyen pólót, az esélyt szerez arra, hogy a Chainsmokers VIP-vendége legyen a fesztiválon. Sorsolás június 27-én lesz.

    A kampány során készült egy videó is a Chainsmokers tagjaival, akik elmondják az alapokat, illetve azt is, hogy miért olyan fontos nekik ez az ügy.

  • A Qantas légitársaság tavasszal indította el a világ leghosszabb, menetrend szerinti utasszállító járatát London és Perth között; ez egy vidám, 14 500 kilométeres út, amit a gép 17 óra alatt gyűr le. Ez eléggé megviseli a rutinos utazókat is, ezért a cég ausztrál kutatókat kért meg, hogy találjanak ki valamit az út elviselhetőbbé tételére. A University of Sydney kutatócsoportja azzal kezdte, hogy felmérték, mennyit mozognak az utasok repülés közben, a rendelkezésükre álló szűk helyen.

    És azzal jött is a meglepetés: az egyik tesztalanyról kiderült, hogy felszállástól leszállásig konkrétan nulla lépést tett meg, vagyis egy ültő helyében nyomta le az egész utat. (Mondjuk első osztályon, ahol aránylag kényelmes, ágyként is funkcionáló ülések vannak.) Még vécére se ment, ami pedig 17 órán át már-már biológiai képtelenség - 24 óra alatt az ember amúgy átlagosan hat és félszer megy ki pisilni.

    Hogy hogyan csinálta, nem tudni, lehet hogy volt valami lórúgás erejű altató is a történetben, mindenesetre az orvosok azt ajánlják, hogy ne próbálja senki utánozni, mert az ilyesmi egyenes út a mélyvénás trombózishoz, az meg lenn a földön se túl vicces, hát még 10 ezer méter magasan.

    (via)

  • Úgynevezett szerencsétlen párosítás.

  • Díjmentesen látogathatják a Rózsa család- vagy keresztnevűek péntektől vasárnapig a Fővárosi Állat- és Növénykertet. Az állatkert kertészetének rózsafajta-bemutatója mellett a Rózsaünnep állatos programjain az érdeklődők a rózsás gödényeket, a rózsakakadukat és a rózsás flamingókat ismerhetik meg közelebbről. A hétvégén naponta két-két bábelőadást tekinthet meg a közönség, vasárnap délben pedig a XV. Kerületi Fúvószenekari Egyesület ad nosztalgikus koncertet a Főkapu térnél. A részletes programot itt olvashatja el.

    34175984 10155358272630896 830659907840638976 n
  • Lil Frakkról már írtunk korábban, neki sikerült írnia egy rapszámot arról, hogy Gyurcsány Ferenc nem ír neki vissza a Facebookon.

    Lil Frakk most egy új dallal jelentkezik, aminek a címe Origo, de nem olyan Pápai Jocisan, hanem inkább propagandásan. A dal kicsit olyan, mint amikor valaki viccből próbál szerelemet vallani egy olyan lánynak/fiúnak, akit igazából egyáltalán nem kedvel, sőt, semmire sem tartja, és igazából össze sem akar jönni vele.

    A számítógépező kutya miatt a videót is érdemes megnézni legalább egyszer.

  • Mondhatnám, hogy ez a macska jól táplált, de hát egy kövér cica nem így néz ki

    Hogy mitől lett ilyen pitbull kinézete, azt csak találgatni lehet, mindenesetre nagyon durván néz ki.

    https://twitter.com/officialbuffcat
    https://twitter.com/officialbuffcat
  • Annyi fesztivált rendeznek meg minden évben Magyarországon, hogy nem is értem, miért pont az a cappella maradna ki a sorból. Június 8-án és 9-én már a negyedik Budapest A Cappella Fesztivált fogják megrendezni. A helyszín ezúttal a Várkert Bazár lesz.

    Az a capella a hangszerkísérlet nélküli, több szólamú éneket jelenti. 

    Június 8-án a Budapest Voices, illetve Lakatos Mónika és a Cigány Hangok adnak majd koncertet. 

    Június 9-én ingyenes lesz a belépés, három külföldi csapat érkezik a fesztiválra. Az egyik az Actores Alidos, akik a szardíniai hagyományos polifónikus éneklését mutatják be. A HALS kísérleti hangszálegyüttes a tiszta összhang világát kutatja, a Verska Naase‘ a szetu közösség többszólamú énekstílusát, az UNESCO szellemi kulturális örökségeként is jegyzett leelo-t mutatja meg a hazai közönségnek.

    Ezenkívül lesznek családi programok, a gyerekek készíthetnek itt újrahasznosított anyagokból hangszereket, de az a cappellát is kipróbálhatják. 

  • Vagy mondhatjuk úgy is, hogy A Real Madrid játékos, hisz Cristiano Ronaldo mára gyakorlatilag egyet jelent a Real Madriddal:

    #FIFA19. Hit the link in our bio to see it first on June 9th.

    EA SPORTS FIFA (@easportsfifa) által megosztott bejegyzés,

    Ez lesz egyébként Ronaldo második borítója, tavaly is övé volt a megtiszteltetés. Messi ugyanakkor már négynél jár, csak szólok.

  • Nyitott mádi pincék és udvarok, kiállítások, borok, ételek, zene, tánc - többek között ezekkel várja Tokaj-Hegyalja csodaszép települése, Mád a látogatókat június 23-án. A Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület szervezésében 21 helyszínen (borászatokban, éttermekben) programozhat bárki. Lesz éjszakai holdfényes dűlőtúra és koncert is, a részletes program itt, a Facebook-oldal itt található. 

  • Azt ígérte, leaszfaltozza a sértett háza előtti szakaszt, elkért 140 ezer forint előleget, aztán meglépett a pénzzel, a munkát meg nem végezte el.

    A Police.hu leírása szerint a csaló egy 45-50 év körüli, körülbelül 170 centiméter magas, fekete hajú, átlagos testalkatú férfi, de igazából sokkal beszédesebb az a fénykép, amit a csalás áldozata készített róla az el nem végzett munka helyszínén.

    Aszfaltos csaló
    Aszfaltos csaló
    Fotó: Police.hu

    A rendőrség azt kéri, hogy aki a képen látható férfit felismeri, bármilyen információval rendelkezik róla, értesítse őket az ismert telefonszámok valamelyikén.

  • Ki ne emlékezne Rogán Cili kétszázezer körüli felsőjére, amiben beült a TV2-be, írtunk is róla egy posztot. Na, most az van, hogy mivel a pólóra óriási betűkkel az van ráírva, hogy TAVASZ18, így, júniusban valószínűleg már nem annyira menő a cucc, úgyhogy le is árazták 30 százalékkal. Persze kicsit más ligában mozog a NER, mint egy átlagember, amikor összegekről van szó, szóval ez a leárazás így azt jelenti, hogy 177 euróval, 56 ezer forinttal lett olcsóbb a kék felső. Azaz már potom 131 ezerért meg lehet rendelni.

    cili
  • A márciusban mentett rétisas-fióka, Ottó a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szakembereinek megfigyelése szerint 1-2 héten belül elhagyhatja a szülői fészket, és elkezdheti önálló életét.

    ottoka.png
    Fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park

    Ottó sorsát a születése óta nyomon követhettük. A fióka március 12-i kikelését élőben láthatták a kihelyezett fészekkamera nézői. 10 nappal később az akkorra már egyedül maradt anyamadár egy fiatal hím zavarása miatt nem folytatta Ottó etetését. Kimentették a fészkéből, és 3 hétig nevelték a Fővárosi Állat- és Növénykert Mentőközpontjában - számolt be a Duna-Ipoly Nemzeti Park

    Április 12-én végül sikerült egy megfelelő pótcsaládot találni Ottónak, aki két mostohatestvérével közösen nevelkedett a Velencei-tó térségében, egy mezőgazdasági területen található néhány hektáros erdőfolton. 

    Ez volt Ottó, amikor még mesterségesen kellett táplálni:

    Ottó, és két testvére most már az anyjukkal megegyező méretű, a fészket képesek rövidebb időre elhagyni. A szülők továbbra is folyamatosan hordják nekik a Dinnyési-Fertőről a főként halakból és vízimadarakból álló táplálékot. 

    A rétisas (Haliaeetus albicilla) a legnagyobb sasfajunk. Hazai állománya 70-es évekbeli drasztikusan lecsökkent, ám a természetvédelmi intézkedéseknek köszönhetően mára már több mint 300 pár él nálunk. Zavarásra nagyon érzékeny, a költési időben teljes háborítatlanságot igényel. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1 millió forint.

  • 1989-ben születtem, szóval a generációm megannyi képviselőjéhez hasonlóan a 2000-es évek közepe fele elég sokat számítóztam, és mint szintén megannyi kortársam, meghatározó élményként emlékszem vissza a Tony Hawk's Pro Skater-sorozatra. Ami így utólag visszatekintve nem csak abban volt rám hatással, hogy rávettem a szüleimet, hogy vegyenek nekem egy gördeszkát, hogy aztán ne tanuljak meg vele egyetlen trükköt sem (na jó, valójában kicsit megtanultam ollie-zni), hanem komolyan meghatározta a zenei ízlésemet is. A Tony Hawk's Pro Skater legendásan jó soundtrackjében találkoztam olyan műfajokkal talán életemben először, mint a punk, a metál és a hiphop, amiknek később kisebb-nagyobb mértékben a rajongója lettem.

    deszka.png

    A 2010-es évek vége fele pedig a szép ábráknak és adatvizualizációk kerültek közel a szívemhez, szóval különösen érdekes volt látni a Jared Wilber adatvizualizációs projektjét, amiben egy csomó deszkás videó soundtrackjeit összesítve elemzi ki a műfaji változásokat, a legnépszerűbb előadókat és hasonlókat. Például kiderült belőle az is, hogy amikor a kétezres években játszottam, a hiphopnak épp csökkent a népszerűsége, az indie rocknak pedig nőtt, de az is kiderült például, hogy a legnépszerűbb zenekar a punk soundtrack kategórián belül a Fugazi, akiket én már bőven csak a 2010-es években, a suli után otthon számítózos idők után kezdtem el hallgatni. Elképesztő dolgok ezek!

    A csodálatos ábrákat ide kattintva tudja végigböngészni. (Databánya)

  • Ez egy olyan párharc volt, ahol nem voltak győztesek. Szerencsére senki nem sérült meg súlyosabban:

    Helikopter vs. repülőgép
  • Szuper kezdeményezés, magas szakmai minőség, hallgatóbarát forma: elindult egy ezentúl rendszeresen frissülő, történelmi témájú podcastsorozat, aminek már az első két epizódja is izgalmas és fontos témákat jár körbe. A már felkerült, szabadon hallgatható adások egyike a Vörös Hadsereg ausztriai megszálló tevékenységével, és ettől nem függetlenül a nemi erőszakban fogant gyermekek sorsával kapcsolatos kutatások etikai problémáival foglalkozik, a másik pedig a Don-kanyar magyar katonanaplóival.

    Néhány adás magyar, mások angol nyelvűek, nem véletlenül. A Közép-európai Egyetem és az MTA második világháború története albizottságának közös kezdeményezéséről van szó, a szerzők és a kutatók beszélgetnek friss munkáikról, kulisszatitkokról „és azokról a kutatási eredményekről, melyek megváltoztatják azt, amit a háborúról tudunk”.

    Az egyik következő adásban az a Stark Tamás beszél majd a Szovjetunióba úgymond hadifogolyként elhurcolt magyar civilekről, akiknek a munkájáról nemrég mi is hosszabban írtunk, a szervező-házigazda Pető Andreával a háborús nemi erőszakról készült interjúnkat pedig hamarosan szintén olvashatják majd az Indexen.

    A második világháborús podcast adásait innen tölthetik le.