új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Korábban egy másik helyről, egy másik weboldalon üzemelt a világ legjobb oldala, ahol télen, sötétedés után egy észt erdőben elhelyezett vadkamerán lehetett azt nézni, hogy állatok esznek. Őzikék, vaddisznók, mindenféle egyéb erdei állatok. Tavaly már nem ment valamiért ez az oldal, de most megvan az utódja, ahol a jelek szerint ugyanolyan jó a műsor. Tudom, tudom, nem tűnik izgalmasnak, de próbálják csak ki, lehetetlen elkapcsolni, egyrészt megnyugtató a fotelből nézni a nyugodt zabálást, másrészt sose lehet tudni, mikor milyen állat bukkan fel.

    állatok
  • Pénteken, a küszöbön álló felújítás miatt jelképes 1000 forintos áron voltak vihetőek a Corvin mozi székei, nem is csoda, hogy óriási kígyók sorok kígyóztak. Egy ember legfeljebb 15 darabot foglalhatott le, de így is hamar elkelt a 980 darab piros plüssfotel.

    Amiből most valaki 50 darabot tízszeres, 9990 Ft/darab áron hirdetett meg egy apróhirdető oldalon. Mondhatnánk, hogy így kell 50-ből 500 ezer forintot csinálni, de nem lenne igazunk, mert az összes szék megvásárlása esetén jelentős kedvezményt adna az eladó.

    Screenshot 2019-01-21 at 21.15.46.png
    Fotó: Index

    Ön mit gondol?

  • A Skóciai Kőkör, a Több Ezer Éves Skóciai Kőkör, a Skóciai Stonehenge, amit kutatók és régészek is vizsgálni akartak, az valójában

    még harminc éves sincs.

    A kis kövek egy szép körben hesszelnek egy skóciai farmon, és egy Nagy Szenzációs Felfedezésnek hitték sokáig, amíg nem jött képbe a farm előző tulajdonosa, aki bizony elmondta, hogy hát ezeket a köveket valójában ő rendezgette el az 1990-es években ilyen szépen. 

    Így aztán mindenki csalódott, mert a hasonló kőhalmok általában azt jelentik, hogy azok valóban nagy múlttal rendelkeznek, de a kutatók továbbra is várják a bejelentéseket. (The Guardian)

  • Nem véletlen, hogy törvény kötelezi a gyártókat, forgalmazókat, hogy egy termék használati utasítását magyar nyelven is elérhetővé tegyék. Egy kerékpárra rakható sűrűszövésű első kosár sem feltétlenül kompatibilis minden bringával, és a felszerelése is okozhat gondot.  De nem akkor, ha mellékeltek hozzá képes használatit!

    A képet egy bringás Facebook-csoportban osztotta meg olvasónk, Márk.

  • Pénteken síelni indultam, de sehol se találtam a síkesztyűmet. Voltak homályos emlékeim, hogy a lányaim egymást ijesztgették velük a decemberi havazáskor, meg hogy a kocsiról a havat söpröm bennük, de szőrén-szálán eltűntek. Megnéztem minden lehetséges helyen, de rohannom kellett, és végül feladtam azzal, hogy kénytelen leszek majd a sípálya melletti első sportboltban venni egyet.

    IMG-1104.PNG

    Bosszankodtam kifelé a kocsiban, aztán a helyszínen is magyarázkodtam, hogy tennünk kell egy kanyart, mert be kell ugranom a boltba. Így is lett.

    Este, amikor megint kézbe vettem a telefont, a Facebook-falamon több sí- meg bőrkesztyű hirdetés is felbukkant. Sílécet, síbakancsot, síruhát, síszállást nem akartak rám sózni, síkesztyűt viszont annál többet. Ahogy lefelé görgettem, három ilyen hirdetést találtam.

    Nem emlékszem, hogy valaha is szembe jött volna a neten síkesztyű-reklám. És egész biztos, hogy most sem kerestem rá, de értelme se lett volna, mert nem voltam abban a helyzetben, hogy termékek és konkrét ajánlatok között válogassak. Nem írtam róla emailt, nem cseteltem róla, nem posztoltam semmit, és még telefonon se beszéltem róla senkivel. Csak élő szóban, pár emberrel.

    Oké, kártyával fizettem a kesztyűért, és bár ehhez sincs köze a Facebook-nak, de még a visszaigazoló sms-ből is csak az derül ki, hogy egy hegyi sportboltban vettem valamit.

    Akkor mégis honnan az úristenből tudta a Facebook, hogy érdekelhetnek a síkesztyűk? Mi a franc ez az egész?

  • Téli vadetetés volt ma a Gemenc Zrt.-hez tartozó Pandúr-szigeten, amiről 14 képes galériát adott ki az MTI. De nem kell aggódni, én már kiválogattam a legjobbakat:

    És hogy miért fontos télen a vadak etetése? Azért, mert mi emberek egyre szűkebb életteret biztosítunk számunkra, és nagyon szeretjük, ha ott is maradnak az erdőben, és nem az utcákon borogatják a kukákat. Márpedig ha nem etetjük őket akkor, amikor havazik és nem jutnak egyébként élelemhez, akkor el fognak indulni keresni maguknak máshol, a városokban vagy a mezőgazdasági területeken. De nyugi, nem csak magunkat védjük a "vadkártól", hanem természetesen velük is jót teszünk, ugyanis kiegészítő táplálék nélkül nehezen tudnák átvészelni a hideg időjárást.

  • A kérdés persze csak költői, és nem veszi figyelembe, ön mennyire éhes, melyik részét szereti inkább a pizzának, és azt feltételezi, hogy megfelelő méretű és szabályos kerek pizzáról beszélünk. Szóval szigorúan elméleti síkon maradva: tökmindegy. 

    pizzak.png
    Fotó: Index

    A 45 centis pizza területe kb. 1590 cm2, 2db 32 centisé pedig (804+804), vagyis nagyjából ugyanott van. (Haladó felhasználók úgyis rámennek 3db 28 centisre, az már több, mint 1846 cm2 (3x615).

  • Bizonyára az ön közösségi médiafelületeit is ellepték a #tízéveskihívás vagy #tenyearchallenge hashtaggel ellátott posztok, amikben az emberek megmutatják, mennyit változtak vagy mennyit nem változtak 2009-hez képest. A Nyíregyházi Állatpark zseniális közösségi médiás szakembere a helyi borneói orangután portréjával szállt be a buliba, és milyen jól tette már!

  • A vasúti kerékpárszállítás népszerű, maga a MÁV írja, hogy évente több mint háromszázezren veszik igénybe. Sőt, úgy fogalmaznak, hogy fejlesztési programjuk célja, hogy minden vonaton biztosított legyen a kényelmes, kiszámítható kerékpárszállítás.

    mavnem
    Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Index

    Ön tudja, milyen biciklit szabad felvinnie a vonatra, és milyet nem? Összefoglaltam egy ábrán:

    Vagyis az új szabályozás szerint már csak akkor vihető fel ingyen a kiskerekű (camping) bicikli, ha azt becsomagoljuk, viszont nem kell összecsukhatónak lennie. A normál kerékpárnak jegyet kell venni, mint eddig. Sokan próbálták ezt a szabályt kijátszani úgy, hogy kivették a bringa első kerekét, onnantól az már nem kerékpár volt, hanem csak egy váz, egy kerékkel, illetve egy külön kerék. Nos a rafinált időknek vége:

    A kerékpárjegyet akkor is meg kell vásárolni, ha az utas szétszereli a kerékpárját (például az egyik kerekét leszereli), de a részeket egyazon utazás során szállítja.

    Az igazán érthetetlen és rossz hír pedig az, hogy 

    Motorral vagy akkumulátorral felszerelt kerékpár a vonaton nem szállítható.

    Nesze neked mobilitás 2019!

    Frissítés: Károly írt nekünk, miután megvitatta néhány kalauzzal a posztot egy Facebook csoportban. Át is adom neki a szót: A kalauzok cáfolták az általad kiírtakat, mert az elavult, ami a MÁV hivatalos oldalán van. Ha a mavcsoport.hu honlapján jobb felül a 3 vízszintes csíkra rákattintasz, azon belül belföldi utazás, utána legörgetsz alulra és ott a menüben kiválasztod az üzletszabályzatot, akkor megnyílik egy táblázat és a táblázatban a 3. címszó lesz az hogy: MÁV-START Zrt. Díjszabás 6. sz. módosítás. Érvényes: 2018. december 9-től.

    Más dolgunk már nincs is, mint a 105 oldalas pdf-ben megkeresni az ide vonatkozó passzust a 92.-93. oldalon:

    Screenshot 2019-01-21 at 15.01.38.png
    Fotó: Index

    HEURÉKA!   

  • Hazánk egyik legkülönlegesebb, fokozottan védett virága, a magyar kikerics rendszerint januárban, februárban nyílik. Ebből az alkalomból vezetett túrákat szerveznek egyetlen magyarországi lelőhelyén, a Villányi-hegységben lévő Szársomlyón, írja a Turista Magazin.

    A túrákra érdemes regisztrálnia annak, aki a magyar kikerics virágzását látni szeretné, ugyanis a fokozottan védett terület kizárólag szakvezetővel látogatható. Egyelőre öt alkalmat hirdettek meg, az első most szombaton lesz, a többi februári hétvégeken.

    Egyébként a magyar kikerics (Colchicum hungaricum) a volt az első, hatóságilag védett növény Magyarországon, 1944-ben. Ez a virág díszítette a forgalomból már kivont kétforintos hátlapját. Ma is a fokozottan védett fajok közé tartozik Magyarországon, természetvédelmi értéke 100 000 Ft.

  • Minden iPhone-os szembesül előbb vagy utóbb a gyári böngésző, a Safari tabjainak becsukhatatlan sokaságával. De csak be lehet zárni azt a rengeteg fület valahogy! Be hát.

    Két módszer van, az egyik a közismertebb: egyesével.

    A másik a kevésbé ismert.

    1. A jobb alsó sarokban lévő kis tab ikont kell nyomni két másodpecig.

    2. Máris felugrik egy menü, ahol egyszerre becsukhatjuk őket. E!

    Erről

  • A párizsi divathéten mutatta be a 2018/19-es év téli kollekcióját Simon Porte Jacquemus. A férfiaknak szánt darabok bemutatására a legalkalmasabb helyszínnek egy zárt teherautót talált, melyben összezsúfolt, menekültnek kinéző manökeneken láthatóak a kollekció darabjai.

  • Ahogy tegnapi cikkünkben is írtuk, ma hajnalban több helyen is látni lehetett a teljes holdfogyatkozást. Ezt a ritkaság számba menő égi jelenséget örökítette meg kollégánk, és a világon több fotós is. 

    A hold a földhöz legközelebb eső pontján járt a pályájának, így az átlagosnál kicsivel nagyobbnak láthattuk. A Föld Holdra vetülő árnyéka pirosas színű lesz, emiatt "vérholdról" is beszélnek sokan. A vöröses szín ugyanannak a jelenségnek köszönhető, mely miatt a naplemente rózsaszín, vörös vagy narancsos színű. A Föld légköre egy kicsit megtöri a napfényt, amely elhajol a Föld oldala mentén és eléri a Holdat. Emiatt a Nap fényének csupán vörös komponense világítja meg kísérő égitestünket

  • Megint felrobbantottak egy bankautomatát Németországban. Ott ez elég gyakran előfordul, egy erre szakosodott banda újra és újra ezzel próbálkozik. A módszer lényege (ki ne próbálja!), hogy egy csövön gázt vezetnek a szerkezetbe, és berobbantják. Most is ez történt, a Lipcse közelében lévő Hermsdorfban a bankautomata darabokra esett,  a tolvajok mégsem tudtak elvinni egyetlen eurót sem.

    Az automatába épített biztonsági rendszer ugyanis ilyen esetben azonnal megszínezi és használhatatlanná teszi a bankjegyeket. A robbanás ereje amúgy akkora volt, hogy a közelben 16 ablaktábla sérült meg, a kár 50 ezer euró, ami alsó hangon is közel 16 millió forint. (via Bild