új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Jupiter a világ első olyan food truck-ja, ami fogyatékossággal élő embereket foglalkoztat. 

    69640659 682030018937484 8714041872495935488 o
    Fotó: Facebook / Jupiter Food Truck

    Az ötlet a KézenFogva Alapítvány és a Fruccola közös projektje. A Fruccolával már befutott Saás Petra és Tausz Péter hozták haza a büfékocsi ötletet Berlinből. Ők egyébként már korábban elkezdtek éttermeikben megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatni. Elmondásuk szerint a kezdeti nehézségek leküzdése után jónak bizonyult a gondolat. Céljuk az volt, hogy a fogyatékkal élő embereket segítsék a munkaerőpiacra való visszajutásban. 

    A büfékocsi egy raclette-ező, olvasztott-grillezett sajtokat készítenek és árulnak különböző köretekkel. Az ötletgazdák finom, de könnyen elkészíthető ételeket akartak, így született a sajt ötlete, aminek az elkészítéséhez egy speciális berendezést használnak az ott dolgozók.

    Eddig a Sziget Fesztiválon, az Akvárium előtt, és a Kincsem Parkban nemrég megrendezett Food Truck Show-n tesztelték a büfékocsit. Mostantól fél évig pedig az Allee előtt lesz elérhető.

    (Népszava)

  • Egy amerikai párnak győzelemnek nevezte, hogy kislányuk azon a napon született meg, amikor 18 évvel ezelőtt minden amerikainak meghasadt a szíve. Christina Malone-Brown ugyanis szeptember 11-én este 9 óra 11 perckor látta meg a napvilágot, a súlya pedig 9,11 font volt.

    A Tennesse-ben született kislány háromszoros 9/11-ét a szülészorvos vette észre, írja a Sky News. Christina császármetszéssel született meg, a kórház szerint jól van, nemsokára hazavihetik a szülei.

  • De tényleg, meg kell nézni a videót, ami egy imidzsfilmnek is simán elmegy, és két percben mutatja meg, milyen volt az idei, ünnepi tűzijáték. Elképesztő felvételek, a drónos részektől letettem a hajam.

  • Sándor és Péter mindketten Ópályin laknak, és a negyvenes éveikben járnak.

    Péntek este aztán gondoltak egyet, és betörtek egy 65 éves férfi mátészalkai otthonába, hogy pénzt követeljenek tőle. Amikor ő azt mondta, nincs pénze, bántalmazni kezdték, amitől a férfi könnyű sérüléseket szenvedett.

    Valószínűleg eddig tarthatott a két betörő előzetesen összekovácsolt terve, mert hiába kutatták át az egész házat értékek után, és hagytak hatalmas felfordulást, semmit nem találtak.

    Sándor és Péter ezért aztán magához vett egy-egy csokoládészeletet, és távoztak az objektumból.

    A rendőrség szombat hajnalban el is kapta őket. A kihallgatáson aztán Sándor és Péter bevallotta a betörést és a csokilopást, ezért aztán őrizetbe vették őket. (Police.hu)

  • Szalmán bin Abdel-Aziz szaúdi király éppen múlt vasárnap nevezte ki olajminiszternek saját fiát, Abdelaziz bin Szalmán herceget, aki egyébként elismert szakember a témában, így ez önmagában csak mérsékelte volt izgalmas fejlemény.

    Azóta egy sokkal izgalmasabb elmélet ütötte fel a fejét az interneten a herceggel kapcsolatban, elkezdett ugyanis terjedni, hogy fent lehet a legnagyobb videójátékos platformnak számító Steamen, sőt, a jelek szerint elég aktív is ott. 

    Korábban többször felmerült már, hogy Abdelaziz bin Szalmán herceg nagy rajongója lehet a videójátékoknak, azon belül is főleg a Dota 2-nek – legutóbb éppen az idei International előtt, amikor állítólag többezer dollárral járult hozzá a játék legnagyobb versenyének 2019-es összdíjazásához.

    Ha hinni lehet a híreszteléseknek – és érdemes kihangsúlyozni, hogy bár sokan készpénzként kezelik őket, semmi nem garantálja, hogy tényleg a szaúdi hercegé a felhasználó – akkor Abdelaziz bin Szalmán profilja 

    • Archangel_Yuji névre hallgat,
    • az elmúlt években több tízezer dollár értékben összesen 2307 játék és 2630 DLC jött össze rajta,
    • és a herceg többezer órát játszott rajta, főleg a Dota 2-vel, amihez több útmutatót is írt.
    salman.PNG
    Fotó: Steam / Archangel_Yuji

    Az elmúlt évek során többen megerősítették már, hogy a profil a hercegé, a rajta olvasható leírás pedig szintén elég egyértelműen erre utal. Hivatalos megerősítés ugyanakkor sem tőle, sem a Steam mögött álló Valve-tól nem jött erre, úgyhogy egyelőre sajnos nem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy a szaúdi olajminiszter egy gigantikus weeb, aki rengeteg pénzt és időt öl a videójátékokba.

    (via)

  • Kétségtelenül az évezred egyik legfontosabb tanulmányára hívta fel a figyelmet pénteken a Science Alert, akik Instagramon szedtek elő egy jó régi, a Polar Biology nevű szaklapban publikált tanulmányt, melynek az a címe, hogy

    A pingvinek ürítésénél keletkező nyomások – számítások szárnyasszékelésről.

    A tanulmány szerzői Victor Benno Meyer-Rochow és Gál József voltak, akik az egészen lenyűgöző adataikat az alább látható, hasonlóan lenyűgöző ábrákkal támogatták meg:

    ÁBRA.PNG
    Fotó: Victor Benno Meyer-Rochow, József Gál / Polar Biology

    A tanulmány egyébként az Állszíjs pingvinekre, és az Adélie-pingvinekre koncentrált, és kiderült belőle többek közt az is, hogy a kifejlett példányok akár 60 kilopascalos (vagyis 450 higanymilliméteres) nyomást is ki tudnak fejteni annak érdekében, hogy a fészküktől messze lövelljék az ürüléket.

    Erre egyébként csak a magasabb viszkozitású matéria esetében van szükség, az inkább vízhez hasonlító végterméknél már 10 kilopascal is elegendő az üdvösséghez.

    (via)

  • Szeptember 20-án kezdődik Japánban a Rögbi Világ Kupa, és bár a sport elsősorban az angolszász világban népszerű (a világranglistát most Írország vezeti, Új-Zéland és Anglia előtt), de a japán csapat is erős. Benne van a világ 10 legjobb csapatában. amit a nem angolszász nemzetek közül, rajta kívül csak a franciák mondhatnak el magukról. 

    Japán abban is különleges, hogy a 120 ezer igazolt rögbijátékos közül legalább tízezer "öregfiú" is van, ás a 40 felettieknek 150 csapatos saját bajnokságrendszere van. Létezik azonban egy klub, a Fuwaku Rugby Club, ahol az egészen idősek, a 80, sőt három játékos esetében a 90 év feletti kor sem kirívó. A klub mindennapjairól  a BBC készített riportot, akinek az egyik játékos, egy ma is praktizáló orvos elmondta, nem tudná elképzelni az életét a játék nélkül és a betegeinek is a legtöbbször ezt javasolja, vagyis a rendszeres testmozgást.

  • Kezdem azt érezni, hogy a vegán aktivistáknak valamiért a többi gyorsétteremláncnál is jobban a begyében van a McDonald's:

    • tavaly Franciaországban is megtámadta egy csapat a cég egyik éttermét,
    • idén májusban meg az angliai Brightonba ment be egy disznómaszkos aktivista, aki több társával együtt művérrel locsolta tele a padlót, aztán beleült a tócsa közepébe, hogy így tiltakozonn az állatok lemészárlása ellen.
    60352059 335330653819972 8182254728600616960 n

    A leginkább Kunimitsura emlékeztető Dylan Roffey az eset után konzekvensen állította, hogy amit tett, az nem volt illegális, hiszen csak az állatok életéért küzdött. Szerinte ráadásul a művér sem okozott maradandó károkat, hiszen lisztből és ételfestékből készült, és külön figyelt arra, hogy csak olyan helyre menjen belőle, amit egyébként is takarítani szoktak az étteremben.

    A bíróság máshogy gondolta, és kimondta, hogy Roffey bűnös, álláspontjuk szerint ugyanis a kárnak nem kell visszafordíthatatlannak lennie ahhoz, hogy az károkozásnak minősüljön. A bíró elmondta, tiszteli, ha valaki kiáll az értékei mellett, de erre azért más módszerek is léteznek.

    A nőt éppen múlt héten ítélték 150 óra közmunkára egy másik ügyben, most ehhez kapott még 60 órát, ezen felül pedig a McDonald'snak is ki kell fizetnie 50 fontot.

    (via)

  • Az IKEA fókuszában idén az alvás áll, amihez persze fontos a jó matrac, a rendezett hálószoba, a megfelelő fények vagy éppen a sötétség, de az is fontos, hogy 

    az ember el tudjon aludni.

    Ebben is segít az IKEA, akik ahelyett, hogy macskagyökér-kivonatos húsgolyót meg még ki tudja mit dobtak volna piacra, előálltak az IKEA Slow TV-vel. Gyakorlatilag egy 14 napos élő Youtube videó, Tarr Béla is megirigyelné az ausztrál IKEA koncepcióját, ugyanis semmi más nem történik, mint egy teherhajó Ázsiából Ausztráliába tartó útját lehet lassan váltakozó szemszögekből megtekinteni, miközben egy kellemes hang IKEA termékek neveit, és funkcióit olvassa. 

    Én másfél perc alatt majdnem elaludtam rajta, de lehet bennem van a hiba. Akinek ez nem jön össze, az próbálkozhat az IKEA podcast hallgatásával, ebben a 2020-as katalógust olvassák fel, és itt is garantált az alvás, igaz lehet, hogy svéd nyelvű álmai lesznek tőle, vagy megmagyarázhatatlan késztetést érez majd a lakásfelújításra. 

  • Van, aki szerint a nyelvtanulás ellensége, más szerint néha jobbá teszi a filmet, mint az eredeti. Akárhogy is, a szinkron velünk van, így a szinkronszakma is – amely küzdelmet vív a megélhetéséért – és amely pénteken díjazta a legjobbjait az Uránia Nemzeti Filmszínházban. 

    A Szinkronikum gálán életműdíjat kapott Menszátor Magdolna – ő szinkronizálta az Avatar című filmben Sigourney Weavert, de Glenn Close-nak is gyakran kölcsönzi hangját – és Tordy Géza, aki Anthony Hopkins, Jack Nicholson, vagy az Ikrek című filmben Arnold Schwarzenegger magyar hangja.

    A SzíDoSz (Színházi Dolgozók Szakszervezete) Szinkron Alapszervezetének kuratóriuma

    • a legjobb szinkronszínésznőnek járó díjat Bertalan Ágnesnek,
    • a legjobb szinkronszínésznek járót Csankó Zoltánnak ítélte idén.

    Selmeczi Roland Tálentum Díjat kapott Nemes-Takách Kata és Szabó Máté. Az év szinkronstúdiója a Mafilm Audio, a legjobb dramaturg-fordító Speier Dávid, a legjobb szinkronrendező Tabák Kata lett.

    Az év szinkronizált alkotása a Csernobil.

    A további díjazottak között volt Gelencsér Adrienne gyártásvezető, Simkóné Varga Erzsébet vágó, valamint Bederna László és Gábor Dániel hangmérnök.

    A közönségdíjas idén Csifó Dorina és Nagy Ervin lett, aki egyúttal a szinkronszínészek fizetésének érdekében is aktívan fellépett.

    A szinkronizált film kategóriában a Bosszúállók: Végjáték, a sorozatok között pedig az Eufória lett a közönség kedvence.

    A további életműdíjas szakemberek között van idén Zöld Zsófia vágó, Fék György hangmérnök, Miklai Mária gyártásvezető, Schéry András dramaturg és Mohácsi Emil rendező.

    A legkeresettebb szinkronszínészek pályafutásuk során több ezer produkcióban kölcsönzik hangjukat az eredeti nyelven megszólaló sztároknak. Közel hatszáz magyar szinkronszínészt ismerünk, közülük a legnépszerűbb 50 csaknem ötezer film, tévésorozat, jelenet szereplőjének szavait tette a magyar közönség számára érthetővé – idézte az MTI a SziDoSz közleményét.

    Ön szereti a szinkront?

  • Napjaink egyik leggyakrabban puffogtatott (és egyik legirritálóbb) közhelye az, hogy 

    nem tudok élni a reggeli (meg az utána elfogyasztott másik öt) kávém nélkül!!!!!

    A legutóbbi fejlemények alapján ez egyébként a szervezetre nézve nem egy káros szokás, az ismerősei viszont könnyen megunhatják, ha naponta ötszáz képet posztol Instagramra a starbucksos kávéjáról az ember.

    Ha ön is teljesen rá van függve a starbucksos kávéra, akkor most van egy jó hírünk: a business.org a héten kiírt egy pályázatot, amelyben pont egy ilyen embert keresnek, és hajlandóak 1000 dollárt fizetni neki azért, hogy a népszerű láncok kávéja helyett a kis kávézókban fogyasszanak egy hónapig.

    A szerencsés kiválasztottnak persze a pénzért meg is kell dolgoznia, a tesztidőszak alatt végig dokumentálnia kell az élményeit, hogy kiderüljön, milyen előnyökkel és hátrányokkal jár a váltás. Ha valakinek felkeltette az érdeklődését a dolog, az itt tud jelentkezni szeptember 30-ig.