új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • GettyImages-1193025987
    Fotó: Steve Granitz / Getty Images Hungary

    A fenti kép Jack Blackről készült az új Jumanji film bemutatóján. Sugárzik róla a spontaneitás, ritka szerencsés lehet a fotós, hogy így el tudta kapni az egyszeri pillanatot, gondolhatnánk. Sajnos a valóság mást mutat:

    Screenshot 2019-12-10 at 9.11.50.png

    A képügynökségek archívumait visszapörgetve azt látjuk, hogy az ilyen álspontán képek nagyjából az okostelefonok elterjedése és a közösségi média térnyerése után váltak uralkodóvá az addig jellemző sima, kamerába mosolygós fotók felett. És ezt az igényt mi magunk is gerjesztjük, amikor percekig próbálgatjuk a kacsacsőrös mosolyt, a menő ördögvilla kéztartást, vagy a flamingószerű lábtartást egy-egy fotó erejéig.

    Annyit mondok csak, hogy

  • Hároméves (és három éve leleplezett) kamuba szaladt bele kedden az Origo, amikor szörnyülködve írta meg, hogy

    A cikkben aztán a V4NA nemzetközi hírügynökségre hivatkozva arról írtak, hogy a svédországi bevándorlók tombolva dobálták a fát, fel is másztak rá és leszakították a díszeket is. Menet közben aztán ők is észlelhették, hogy itt azért nem egészen így történtek a dolgok, mert nem sokkal később a cím is finomodott, a szövegbe pedig olyan mondatok kerültek, hogy 

    Más vélemények szerint ugyanakkor a felvétel Kairóban készült.

    Ezek a más vélemények valójában a tények, felvétel ugyanis a kairói Mall of Arabia bevásárlóközpontban készült még három éve, ahogy azt a Snopes, meg ennek nyomán az Index is megírta már  akkor, mikor a videó először előkerült migránsozós környezetben (akkor még Németországgal).

    A videón ráadásul nem is a karácsonyfa széttépése és megdobálása látható. A dekoráció részeként almát, cukorkát és mézeskalácsot használtak, és kis ajándékcsomagokat is elrejtettek rajta – kifejezetten azzal a céllal, hogy ezt a gyerekek leszedhessék róla.

    A slusszpoén, hogy az Origo vesszőfutása utána a 888 is megírta ugyanezt a V4NA-ra hivatkozva, akik időközben úgy frissítették a hírüket, hogy abból most már egyáltalán nem derül ki, hogy hol történt a dolog.

  • Most minden bizonnyal ön is azt kérdezi, hogy miért tenne bárki ilyet, de választ sajnos nem fog kapni, ugyanis egyelőre senki nem tudja, hogy mi a fene történik a városban.

    cowboy.PNG

    A helyiek is csak találgatni tudnak, egyikük például úgy fogalmazta meg a dolgot, hogy

    a rodeó megérkezett a városba.

    Első ránézésre még az állatmentő szervezetek képviselői is csak annyit tudtak mondani, hogy ez igazából iszonyatosan aranyos, később azonban felmerült bennük, hogy a pici kalapokat esetleg pillanatragasztóval erősítették rá a galambokra.

    Emellett az sem egyértelmű, hogy hátrányosan érintik-e a fejfedők a madarakat, úgyhogy jelenleg azon dolgoznak, hogy eltávolítsák a kalapokat róluk.

    (via)

  • Kedd reggel posztoltam egyet az Aktualitásban és Irodalmi Értékekben Leggazdagabb ingatlanos hirdetésről, aminek az alapja ez a kép volt:

    IMG 20191208 091801 edit

    A szöveget meglehetősen felelőtlenül és szakmaiatlanul leszabadverseztem. De sebaj, ha én hibázom is, a világegyetem rendje nem borul meg: Szálinger Balázs, aki nemcsak József Attila-díjas magyar költő és a kiváló Szűcsinger alkotópáros fele, hanem emellett figyelmes Index-olvasó is, nyomban kiszúrta a tévedésemet, és alapos irodalmi elemzését adta a négy sornak. Minden már írásra készülő vagy azzal már megpróbálkozó poétának hasznos gondolatok, szerencsére hozzájárult, hogy közzétegyem őket; íme hát:

    Szerintem ez nem szabadvers! Sőt, egész erős ritmikájú az antréja, mondókajellegű, a ritmus tökéletes, skandálható, a rím nem jó, de egy jó mondóka ezt gond nélkül elnyeli, működik benne a rossz rím is ("Egyedem-begyedem tengertánc / Hajdú sógor, mit kívánsz..."). A nyitánnyal inkább az a gond, hogy az első sor, bár a versike a karácsonyi ünnepkört érinti, kifejezetten a pajzán húsvéti locsolóversek hangütését hozza be, és ez zavart kelt. (Sőt, a jó locsolóvers eleve annyira jó műfaj, hogy követeli a jó folytatást, amit itt pedig nem kapunk meg.)

    Szóval azt mondom, hogy az "áll a piac, áll a fa / eladó a lakása?" verskezdet sokkal több mint biztató. A gubanc a második sorpárnál van, közeledik az összeomlás. A lendület elvész, a szerző átkacsint egy másik versvilágba, és a vagány, magyaros-ütemhangsúlyos mondókából nyugat-európai verselésre vált, Shakespeare vizeire evez. A harmadik sor elvileg szabályos ötös jambus lesz. De csak elvileg. A soreleji egy szótagos, hangsúlytalan, ill. elnyelhető szavakkal ugyanis többnyire gond van. Ha hangsúlytalan "egy"-gyel azt mondom, "egy kutya", és ezzel kezdődik a leírt sor, a felolvasott-kimondott-elszavalt sor bizony a kutyával kezdődik, ami máris újrahúzza a sor ritmusát. Itt is ez történik: a soreleji "hogy"-ot hangsúlytalannak értjük (azért, hogy legyen szeretet...), viszont a magyar nyelvben létezik hangsúlyos "hogy" is (hogyan legyen szeretet...). Ha fül után megyünk (tehát az ötös jambusnak megfelelően megnyomjuk a hogyot), akkor bizony a hangsúlyos hogyra gondolunk, a Szerző viszont a hangsúlytalanra. A félreértés pedig túl sokára, az elhangzás utáni sor végén derül ki, tehát visszamenőleg. Ami nem kicsi zavart okoz, szintén. A vers második felét szinte teljes egészében áthatja egy értelmi zavar. Ha itt egy briliáns rímmel vagy frappáns befejezéssel, méltó leütéssel kárpótol a Szerző, akkor képesek vagyunk megbocsátani neki - ráadásul azzal visszahozza a nyitány mondóka-jellegét. De ez nem történik meg. Ráadásul a negyedik sor már nem méltó párja a hívósornak, mert az ötös jambusra négyes jambust kínál, ilyen erősen rímes közegben pedig kicsit otthagyottnak, kurtának tűnik ez a rövidebb zárósor.

    Még két hiba, az egyik technikai, a másik morális. Az első két sorban magázódik a Szerző, az utolsó kettőben tegeződik. Nyilván itt a zárórím (telefonálj) a ludas, bár a telefonáljon-ra is lehetne jó rímet húzni ragozással (vételáron). A másik, hogy a szeretet és a vételár egy felsorolás részeit alkotják, ami a Karácsony közeledtével kissé problematikusnak tűnik. Arról nem is beszélve, hogy a kettő közül a vételár konkrét kiemelést kap: jól értjük, hogy a pénz fontosabb, mint a szeretet? Megoldási javaslat: ki kell mondani, itt bizony a szeretet a hunyó! Nélküle megoldódna a 3-4. sor zűrzavara, morális probléma se merülne fel, egész pofás kis versike lenne.

  • Aki igazán szereti a cicáját, karácsonykor megajándékozza, mint bármely más családtagját, ugye?  Kicsit drágának tűnnek az alábbi macskalakok, amikhez 60 és 120 dollár közötti áron juthatnak hozzá a gazdik, és bár anyagválasztásuk miatt sem tűnnek túl praktikusnak, viszont elég jól néznek ki, én simán venném, ha most lenne macskám.

    Screenshot 2019-12-10 at 12.18.18.png
  • Pénteken délután egy szürke autó több úgynevezett Demszky-karót kidöntve balesetezett a Rákóczi úton Keleti és a Blaha Lujza tér között a Buda felé vezető sávban. A kocsi orra jócskán belóg a buszsávba, ezalatt megszámlálhatatlan sok autós, buszos, rendőrautó, közteres láthatta, de kedden még mindig ott volt, hívta fel rá a figyelmünket egy olvasónk, R.

    aa3

    Írtam levelet a BKV-nak, a rendőrségnek, a közterületeseknek, választ még nem kaptam, de talán most megvan az esély, hogy feltűnjön, és valaki elvontassa onnan.

    Frissítés: az autót közben elszállították, és a BRFK tájékoztatása szerint szabálysértési eljárást indítottak.

    aa2
  • "Kíváncsi voltam, meddig lehet eljutni, ha ügyesen használod az internetet" - nyilatkozta nemrég Jack Stratton, a Vulfpeck funkzenekar vezetője, aki úgy töltötte meg a több mint húszezer fős Madison Square Gardent, hogy a zenekarnak se menedzsere, de igazából még kiadója sincs.

    A popfunk zenekar a kezdetektől elég kézműves vonalat vitt: minimális pénzből, de sok ötlettel a semmiből nőttek nagyra a Youtube-on nappalikban, hálószobákban, hátsó kertben rögzített házi videókkal, végig nagyon tudatos vizuális és zenei koncepcióval.

    Nem ők persze az első neten befutott zenekar, de hogy valaki a hagyományos zeneipar feje fölött teljesen átnyúlva juttassa a zenekarát telt házas stadionkoncertig egy laptop mögül, azért az még manapság sem alap. És ha zeneipar lennék, kicsit meg is ijednék a dologtól.

  • Emlékeznek a levágott sarkú és orrú fűzős vászoncipőkre? Az egészségügyben sokat talpaló nővérek számára a Nike most piacra dobja a Nike Air Zoom Pulse-t (tényleg, ezeket miért nem fordítják le, pl. a Nike Levegő Nagyítás Érverés elég jó név lenne).

    Az amerikai nővérek a Nike szerint egy-egy műszak alatt 8-10 kilométert is megtesznek, gyanítom magyar kollégáik is legalább ennyit mászkálnak, bár erre adatot nem találtam. A cipő könnyen felvehető, levehető, jól állja a ráfröccsenő folyadékokat, könnyen tisztítható, speciális talpa a sima kórházi padlókon is jól tapad. És nem utolsó sorban bitang jól néz ki.

  • Élő műsorunkba próbáltunk kormánypárt politikusokat is meghívni, eddig sikertelenül. Viszont megtörni látszik a jég, csütörtökön 14 órától interjút ad az Indexnek Deutsch Tamás, a Fidesz alapító tagja, a Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációvezetője. A beszélgetést a Facebook-oldalunkon, valamint a címlapunkon lehet majd élőben követni.

    Az interjú során feltesszük olvasóink kérdéseit is. Ha szeretne kérdést beküldeni, akkor nincs más dolga, mint csatlakozni az Index Kibeszélő csoportjához. A zárt csoport tagjai csütörtök reggelig küldhetnek be kérdéseket. Ne hagyják ki!

    Nincs Másik Lakhelyed_ Kibeszélő

    Nincs Másik Lakhelyed_ Kibeszélő has 17,437 members. Politika, közélet, gazdaság és média. Az ország dolgai 2018-2022 között. Ezeket mind ki lehet itt...

  • Támogatást kért a Pécsi Tudományegyetemtől a somogyhárságyi plébános, Molnár Attila atya és egy, az egyetemen végzett közgazdász barátja, Fáth Gergely: azt kérték, hogy segítsenek nekik egy piros Zsigulival elindulni a 8300 kilométeres Budapest–Bamako-ralin. Cserébe reklámfelületként az autó kasznijának felületét kínálták fel. A Szabad Pécs híre szerint az egyetem adománycsomagokat is küld a piros zsigulis csapattal az afrikai térségben tanuló fiatalok számára. 

  • Hétfő reggel a birminghami Vyse Streeten (ami egyébként a város ékszerboltos negyedében található) megjelent egy rénszarvasokat ábrázoló graffiti. Mint kiderült, Banksy nevéhez fűződik, aki a hajléktalanság problémáját akarta kiemelni az ünnepek előtt.

    ren
    Fotó: BANKSY

    Instagram oldalára posztolt is egy rövid videót az alkotásról. Ez a videó csak egy részlet abból a 20 perces filmből, amit egy Ryan nevű hajléktalan férfiról készítettek. A részletben az látszik, ahogy a férfi lefekszik egy padra, amiből (ahogy távolodik a kamera, meglátjuk) kinő maga a graffiti, mintha épp fel akarná húzni a padot az ég felé. (A művet azóta valaki meghekkelte, piros Rudolf-orrot festve a rénszarvasokra)

    Banksy a posztja alá ezt írta: 

    Isten áldja Birminghamet!
    Húsz percig forgattunk Ryanről ezen a padon. A járókelők forró italt, két szelet csokoládét és egy öngyújtót adtak neki - anélkül, hogy ő bármit is kért volna.

    A karácsony közeledtével a hajléktalanság büntetése ellen szervez egy békés tüntetést a Helsinki Bizottság, a TASZ és az Utcajogász egyesület a Széll Kálmán térre, ma délutánra. A program szerint a szervezők beszédein kívül hajléktalanok is fognak üzenni az alkotmánybíróknak a hajléktalantörvény miatt. 

    (Independent)

  • Szerencsére nem szonettel vagy nagyobb lírai művel próbálkozott a szerző, hanem maradt a szabadverses formánál ezen az ismerősöm, Balázs kezébe került szórólapon. A szabadverses alkotásban láthatóan fontosabb volt a névtelen szerzőnek a rímpár, mint a ritmus, de hát a Tízmillió Alanyi Költő országában miért is ne? Remélem, jövőre már a „Mikulás-sok lakás” vonalon indul el, de persze nem akarok az autonóm szerzői folyamatokba beleavatkozni.

    IMG 20191208 091801 edit
    Fotó: Olvasónk, Balázs
  • A Claremonti Egyesült Metodista Egyház idén szétszakított családként ábrázolja a betlehemi jelenetben Jézust, Máriát és Józsefet, ami egy elég erős állásfoglalást jelent az Egyesült Államok menekültekkel szembeni bánásmódjáról.

    A képet Karen Clark Ristine töltötte fel a Facebookra, a mellé írt üzenetben bátorítja a nézőket, hogy próbáljanak meg úgy nézni a Szent Családra, mint

    a világ legismertebb menekültcsaládjára.

    A posztjából az is kiderült, hogy létezik egy második jelenet is, amiben a család egyesülését lehet látni.

    "Jézus születése után nem sokkal József és Mária a kis Jézussal kénytelenek voltak elmenekülni Heródes király zsarnoksága elől Názátetből Egyiptomba, mert féltek az üldöztetéstől és a haláltól. Mi történne ma, ha ez a család menedéket keresne a hazánkban?"

    - írja Karen.

    A Claremonti Egyesült Metodista Egyház egyház nem először áll ki az Egyesült Államok határainál menedéket kérőkért, korábban már 10 ezer dollárt gyűjtött egy fogva tartott és elkülönített gyermekek számára jogi tanácsadást nyújtó szervezetnek.

    A szétszakított Szent Család Claremontban
    A szétszakított Szent Család Claremontban
    Fotó: Karen Clark Ristine / Facebook

    (Mashable)