új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Apple a minap jelentette be az új, felső kategóriás Mac Pro gépeit, és ezzel együtt egy új monitort is, tök szép neve van: Pro Display XDR 6K, 32 hüvelykes, és van belőle egy extra, nanotextúrás változat is, amiben nanorészecskék vannak a kijelzőbe ültetve, és ezek úgy szórják a fényt, hogy az könnyebb olvashatóságot biztosít. És ezért csak ezer dollár felárat kérnek az alap 5000-es árhoz képest, szóval összességében még 1,8 millió forint sincs, az meg igazán jutányos ár néhány nanorészecskéért.

    De nem is ez a lényeg, hanem hogy kiderült, hogy a spéci monitorhoz spéci törlőrongy is tartozik, szériafelszerelés a dobozban, és az Apple nyomatékosan arra kér mindenkit, hogy semmi mással ne tisztítsa a monitort, mert árthat neki. Még sűrített levegős se fújjon rá, mert az is. Viszont ha véletlenül elveszne az iTörlőrongyunk, az Apple ügyfélszolgálata cseredarabot biztosít (mondjuk azt nem mondták, hogy ingyen). A törlőrongy egyébként az Apple-hagyományoknak megfelelően gyönyörű hófehér:

    mg-15fedce1-6fa7-43dd-9b8d-w1000h509-sc?resize=740%2C377&ssl=1

    (via CNET)

  • A 2006-ban alakult hollywood-i rockegyüttes az évek során már többször akart feloszlani, de aztán kisebb-nagyobb hullámvölgyeik után végül ez sosem történt meg. A banda több olyan számot is tudhat magáénak, ami valószínűleg meghatározó dallamot jelentett számos 2000-es évek elején tomboló tinédzser korát élő magyarnak is, így például mondjuk ez a szám:

     A Black Veil Brides ezeket a már felnőtt tiniket, és a többi magyar rajongóját sem hagyja cserben: 2020. június 8-án a banda életében először fellép Budapesten, a Budapest Park színpadán is. 

      

  • skynews-birds-dead-wales 4863218
    Fotó: Sky News / screenshot

    Hannah Stevens éppen az orvosához tartott kedden, amikor észrevett egy hatalmas madárrajt az égen a walesi Bodedern nevű településtől északra. Az ilyesmi azért nem olyan ritka, ezért nem is foglalkozott vele sokat. Nem úgy, mint az, amit pár órával később, hazafelé tartva tapasztalt:

    a madarak mind elpusztultak, a tetemeik beborították az utat. 

    Hannah azonnal felhívta az élettársát, Dafydd Edwardsot. A férfi nem akart hinni neki, ezért odament a helyszínre. 

    Nagyon undorító volt. Az a gyanúm, hogy megmérgezték őket, de nem tudhatjuk

    – mondta Edwards a Sky Newsnak

    A pár értesítette a rendőrséget és az Állat- és Növényegészségügyi Ügynökséget, akik elkezdték kivizsgálni az ügyet.

    Az angol Királyi Madárvédelmi Egyesület is megszólalt az ügyben. Azt mondták, hogy nagyon aggasztja őket az eset, a seregély ugyanis védett az országban. Arra törekszenek, hogy a hatóságok mihamarabb kivizsgálják az ügyet, addig is arra kérik az embereket, hogy ne spekuláljanak azzal kapcsolatban. 

  • ha azt gondolná, hogy csak Magyarországon vesz egyre élesebb hajtűkanyarokat a kormányzati kultúrharc, még biztosan nem hallott arról, hogyan űzik ugyanezt a sportot Brazíliában. A CNN most arról számolt be, hogy új vezetőt neveztek ki a Funarte nevű szervezet élére, ami a művészetek és különösen a zene állami támogatását szervezi, 60 millió reál (kb 4 milliárd forint) támogatást oszt szét évente. A kulturális minisztérium alá tartozott sokáig, de Bolsonaro elnök megszüntette az egész minisztériumot.

    Szóval ennek a szervezetnek az első embere lett egy Dante Mantoviani nevű úriember, aki rögtön szórt is néhány bölcsességmorzsát a nép közé a kinevezése után. Röviden összefoglalva: a rockzene a hibás mindenért.

    (Itt tartsunk egy kis kitérőt, és jegyezzük meg, hogy a rockzene és Brazília kapcsolata meglehetősen szoros és szenvedélyes, gondoljunk csak a híres Rock in Rio fesztiválra, vagy a Queen legendás koncertjére 250 ezer ember előtt.)

    Mantoviani gondolatmenete nem túl bonyolult, és a maga nemében tulajdonképpen kikezdhetetlen. A rockzene nem a lélekhez szól, csak a testhez -> ez egyenes út a szexhez meg a drogokhoz -> ami pedig a sátánizmushoz és az abortuszhoz vezet.

    A legizgalmasabb azonban mégiscsak az, hogy van egy kivétel a törvényszerűség alól, ami annyira erős, hogy indoklást tulajdonképpen nem is igényel. A Metallica zenéjét szabad hallgatni, az nem árt. (És a brazil Angra nevű bandáét is, bár lehet hogy ez már változott, mióta a basszusgitárosuk beszólt Mantovianinak.)

    metallica
  • Huszti István a Parlamentben lefotózta az egyébként Szijjártó Péternek mutogató miniszterelnököt, Nagy Attila Károly pedig a remek alapanyagból kifaragta a világot meghódító macskás mém belpolitikai változatát. 

    catmeme
    Fotó: Huszti István
  • A DK elnöke is felült a banános mémvonatra. Ha nem tudja, miről van szó, ismerje meg az elmúlt napok legfontosabb hírét

  • A nap grafikonján a Statista szedte össze a nagy fegyveripari cégek 2018-as bevételeit (mínusz Kína, mert onnan nincsenek megbízható adatok):

    arms.png

    Már első ránézésre elég látványos, hogy a legnagyobb bevételű cégek élvonalában rögtön öt amerikai van, és a Lockheed Martin elég szépen kiemelkedik a mezőnyből. (A számok csak a hadiipari bevételeket mutatják, tehát a Boeingnél például az utasszállító repülők gyártása nincs benne.)

    De tényleg olyan sok az a 10-20-50 milliárd dollár? Lássuk csak, ugyanebben az időszakban mennyi bevételt termelt például a...

    • Facebook? 55 milliárd dollárt
    • Microsoft? 110 milliérdot
    • Amazon? 232 milliárdot
    • Apple? 265 milliárdot
  • Az Official Charts Company szerint Ed Sheeran lett az eladási példányszámok alapján az évtized előadója a briteknél. Sheeran 12 sikerlistás kislemezt és albumot termelt a 2010-2019-es időszakban. Ez több, mint amit bármely más előadó elért az országban.

    Emellett mind a kislemezek, mind az albumok listáját is ő vezette a legtöbbször az évtizedben, összesen 79-szer. Shape of You című dala például 14 hetet töltött a sikerlista élén. 

    Ed Sheeran idén a Sziget Fesztivált is megtöltötte, azt itt írtuk meg róla, hogyan maxolta ki az utcazenélést már a fesztivál első napján.  

  • baby-yoda-feature-jimmy-kimmel?quality=80&strip=all&w=1024

    Bébi Yoda lázban ég a fél világ, és ha ön nem tartozik a világnak ennek a felébe, vagy egy kő alatt élt az elmúlt pár hétben, vagy kómában feküdt, akármelyik a megoldás, én kezdem egy kicsit irigyelni, olyan szinten folyik már a csapból is a cuki törpejedi. Valami azt súgja, hasonlóképpen érezhet Jimmy Kimmel is, aki a tegnap esti talkshow-jában bemutatta, hogy kell otthon Bébi Yodát készíteni. Itt ugye az a közvetlen háttérsztori, hogy a karaktert nem akarta elspoilerezni a Disney, ezért a játékfigurákat csak akkor kezdték gyártani, amikor adásba ment a Mandalorian sorozat első epizódja - de így jól lekésték a karácsonyi szezont, a rajongók nagy bánatára. Akárhogy is, itt a tuti videós recept:

  • Legalábbis a Sporthoz Tematikusan Illeszkedő Buszmegállók Kupájában. Pár napja számoltam be arról, hogy egy budapesti, XVII. kerületi buszmegálló várója a mellette lévő sporttelep miatt egy futballkaput idéz. Hamarosan kiderült, hogy Szolnokon is van ilyen buszmegálló – de mostanra már azt is tudom, hogy Rákosmente vagy Szolnok a fasorban sincs Székesfehérvárhoz képest.

    Ott ugyanis nemcsak egy, de több buszmegállót is sportosítottak – ráadásul ezek nem csak egy sportágat idéznek meg.

    Mondjuk ez nem is meglepő: ott, ahol van 13-szoros magyar bajnok és 11-szeres kupagyőztes hokicsapat, annak dukál egy megálló:

    fehervar3

    De kiérdemli ezt az ötszörös bajnok, négyszeres kupagyőztes kosárlabdacsapat is:

    fehervar2



    Meg hát van itt még egy háromszoros magyar bajnok, UEFA-kupában döntőt játszó, a Real Madridot a Bernabéu stadionban verő futballcsapat, szóval ez sem lehet kérdés:

    fehervar1

    Ahogyan ezek után az sem, hogy a buszmegállók legsportosabb magyar városa minden kétséget kizáróan Székesfehérvár.

  • A hozzávalók:

    • Mariah Carey - All I Want for Christmas
    • Marilyn Manson - Beautiful People
    • Karácsonyi hangulat

    És most mehet végtelenítve, szentestéig.

  • Indiában éppen súlyos hagymaválság van, ami elsőre viccesen hangzik, de valójában nem az: a hagyma a szegényebb rétegek számára gyakorlatilag az egyetlen zöldség, amit megengedhetnek maguknak, és az étkezésük alapvető kelléke. Csakhogy a termesztése erősen ki van téve az időjárás viszontagságainak, és ha pont rosszkor esik sok eső, oda a termés, és kitör a krízis. Idén is ez történt, és a márciusban még 25 rúpia (105 forint) körüli kilónkénti átlagár mostanra 100 rúpiára emelkedett (420 ft), de vannak környékek, ahol már 160-at (670 ft) kérnek érte. 

    Szóval ez most egyre komolyabb politikai feszültségeket okoz, amin nem segít a kormány, hm, hát szuboptimális kommunikációs stratégiája sem hagymaügyben. A pénzügyminiszternek, Nirmala Sitharamannak például ezt sikerült válaszolnia, amikor egy ellenzéki képviselő kérdőre vonta, hogy mit óhajtanak tenni a hagymakrízis elhárítására:

    Én például nem eszem se hagymát, se fokhagymát, úgyhogy nem kell aggódni. Olyan családból származom, ahol nem túl fontos a hagyma.

    Tiszta szerencse, hogy az ilyen szintű mellébeszélés a magyar politikai életben egészen elképzelhetetlen.

  • Nem, nem arra, hogy benn éretlen fiatalok cigiznek, nyilván nem, mert ugye ez az egyetlen dolog, amire biztosan számíthatunk (már ahol még nincs füstérzékelő vagy tűzjelző). Hanem erre a látványra:

    20191008 093332
    Fotó: Olvasónk, Domonkos

    Az olvasónk szerint egy "jó nevű budapesti gimnázium mosdójában" készült képen nem a három relatív tiszta piszoár a lényeg, még ha a magyarországi iskolákban – és általában a közintézményekben – ez se feltétlenül megszokott. Hanem a falra ragasztott lap. Azon ugyanis, ha nem is olyan kedves üzenetben, mint a képet beküldő Domonkost megihlető nagyvázsonyin, de szintén formabontó módon, egy versben, méghozzá szonettben ösztönöz a nevét is vállaló szerző (a nevet adatvédelmi okokból kitakartuk, de ahogy kellően modorosan mondani szokták, nem ismeretlen az irodalmi körökben):

    20191008 093324
    Fotó: Olvasónk, Domonkos
  • A trailer alapján egy belső nézetes szerepjáték lesz, letisztult kezelőfelülettel, egyetlen életerő-méterrel, és lehet benne csodákat tenni, gyógyítani, lehetnek tanítványaink, részt vehetünk az Utolsó vacsorán, körülnézhetünk a keresztről, de még a feltámadásban is részünk lehet. Sőt, néhány előzetes screenshot arra utal, hogy magával a Sátánnal is megküzdhetünk, ami kétségtelenül ad egyfajta szolíd Diablo-romantikát az egésznek. Steamen jelenik meg, csak pécére, megjelenési dátum nincs, viszont egészen biztos, hogy a Game Church gyülekezetének nagy kedvence lesz.

    Ön szerint?

  • Robert W. VanSumeren felnőtt élete kétségtelenül nem indult valami fényesen: még csak 19 éves volt, mikor egy sor rablás miatt hat év börtönre ítélték, és igazából jogosan érezte azt, hogy az élete teljes kudarcba fulladt. Azóta majdnem két évtized telt el, VanSumeren félelmei pedig nem igazolódtak be, időközben ugyanis elvégezte a jogi egyetemet, és ügyvéd lett, méghozzá úgy, hogy

    az a bíró eskette fel, aki annak idején elítélte őt.

    Az önmagában sem mindennapos, hogy valaki így fel tud állni egy ilyen hosszú börtönbüntetés után, de a férfinek különösen nehéz dolga volt, a családjából ugyanis senki nem járt egyetemre előtte. Neki mégis sikerült bekerülnie egy közösségi főiskolára két korábbi tanára segítségével, majd a Western Michigan University-re került, ahol alap, majd mesterdiplomát szerzett összehasonlító vallástudományból, és találkozott későbbi feleségével.

    Robert W. VanSumeren és Michael Smith bíró
    Robert W. VanSumeren és Michael Smith bíró
    Fotó: Dana M. VanSumeren

    A viszontagságainak itt még nem volt vége, az évek során egyre többet szorongott, és depresszióval küzdött a börtönben töltött évek és a kudarctól való félelem miatt, és az italba menekült. 2012-ben végül elment rehabra, majd elkezdett jogot tanulni, novemberben pedig hosszas procedúra végén zöld utat kapott az ügyvédi pálya felé.

    VanSumeren jelenleg egy nonprofit szervezetnél dolgozik tanácsadóként, de előbb-utóbb szeretne a családjogra fókuszálni. Mint mondta, az internetet böngészve nem sok olyan embert talált, aki a börtön után sikeres tudott lenni, ezért fontosnak tartja, hogy megossza a tapasztalatait a dolgozó kisemberekkel.

    Ha egyvalakinek tudok segíteni abban, hogy rájöjjön, kemény munkával ő is ülhet az asztal másik oldalán a bíróságon, már megérte.

    – mondta a férfi.

  • Ugye, hogy nem az. Jó, tudom, ez önmagában semmit nem jelent. Aki fullos Bömössel, vagy Mergával csapatja, az is lehet tisztességes ember, attól még, hogy sok tízmillió van a popója alatt, nem biztos, hogy ipari mértékben lapátolja magánzsebekbe a közpénzt. És fordítva is igaz, azért mert valaki Zsigulival hajt, nem biztos, hogy tisztességes, hiszen annak a csomagtartójában is elfér pár milliárd. 

    Mindettől függetlenül ritkán látni olyat, hogy egy ország vezetője nem felsőkategóriás autóval nyomul. Most például az új argentin elnök, Alberto Fernandez egy középkategóriás Toyotával gördült be a saját beiktatására. Nem is csoda, a brutális gazdasági válsággal, 50 százalékos inflációval küzdő ország a csőd szélén tántorog, az új elnök valószínűleg ezért sem akarta azzal borzolni a kedélyeket, hogy egy drága kocsival érkezik első napján. És talán ezért is mondta azt, hogy első körben az élelmiszerhiányt szeretné megszüntetni az országban. 

    Itt egy rövid videó a beiktatási ceremóniáról, az elején látható, ahogy megérkezik a szürke Toyotával:

    Jut eszembe, ne is szaladjunk olyan messzire, hiszen hazánk kedves vezetője - a nép gyermeke - szintén középkategóriás autóval (kisbusszal) közlekedik. Ugye, hogy milyen sokat elmond ez egy vezető tisztességéről?

    toyota.PNG