új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az MTI képén látszik a várost befedő köd és a tiszta, csillagos égbolt.

  • A 35 éves Jonny Kim múlt héten sikeresen levizsgázott a NASA Artemis programján keresztül, 12 társával egyetemben.

    Így nagy esélye van rá, hogy elutazhasson a Holdra vagy akár a Marsra is. Kimet 18 000 jelentkező közül választották ki. 

    Amiben különleges még, hogy korábban szolgált a Navy SEAL-nél, ami az amerikai haditengerészet kommandóscsapata. Aztán folytatta tanulmányait, és orvosi rezidensként dolgozott a Harvard Medical Schoolban. Ezt fejelte meg 2017-ben az űrhajósképzéssel.

    Ezek után újra kell értelmeznem József Attila altatóját:

    Tüzoltó leszel s katona!
    Vadakat terelő juhász!
    Látod, elalszik anyuka. -
    Aludj el szépen, kis Balázs. 

    via CNN

  • Heston Blumenthal, a három Michelin-csillagos Kövér Kacsa tulajdonosa nemrég a RadioTimesnak kifejtette, a stábjával már többször beszéltek arról, hogy jelezni kellene-e az ételükről kismilliónyi fotót készítő vendégeiknek, hogy tegyék le a telefont, és inkább élvezzék ki a pillanatot. Persze eddig - egy kivétellel - nem utasítottak rendre senkit, hiszen nem akarják, hogy a vendégek megsértődjenek, de ő rendszeresen kísértésbe esik, mert zavarja a jelenség.

    Az egyetlen egy alkalom, amikor mégis felhívták valakinek a figyelmét arra, hogy hagyja abba a fényképezést, akkor történt, amikor az egyik vendégük lázasan használta a vakut, a villogó fény pedig zavaró lehet, ha valaki békében szeretné elfogyasztani az ebédjét/vacsoráját. Blumenthal hozzátette, kényes kérdés ez, hiszen a közösségi oldalak igenis fontos szerepet játszanak az életünkben, és a szemünk lett az egyik legfontosabb érzékszervünk, a látvány szerepe hihetetlenül felértékelődött. 

    A brit séf az egyik zsűritag egyébként a Crazy Delicious című műsorban, amiben nagyon hangsúlyos szerepet kap az, hogyan is néznek ki az ételek, és ahogyan több cikkben is fogalmaztak, a "kajapornó" ihlette a létrejöttét. Íme az előzetes: 

    (Forrás: Guardian)

  • Hat turistát tartóztattak le a perui hatóságok, miután Machu Picchu szent épületeiben szart találtak. A CNN beszámolója szerint a turisták az egyik falban tettek kárt, de a salakanyagot a templom belső részén is találtak. A rendőrség által kiadott képeken látszik, hogy az építmény falából hiányoznak kövek.

    Az ügyben nyomozás indul, jelenleg egy nemzetközi hatfős társaságot vettek őrizetbe, melynek tagjai argentinok, brazilok, chileiek és franciák. A turistákat kiutasítják az országból, leszámítva az egyik argentín férfit, akit vandalizmussal vádolnak.

    Az ügyben megszólalt a körzet polgármestere is, aki azt nyilatkozta, hogy a turisták megtámadták a templomot. 

  • Ez a világ legegyszerűbb kifestőkönyve, hiszen nincs benne csak egy nagy écesz, meg 60 oldalnyi fotó Jason Momoáról, amit szépen kiszínezel, és összeveted a szomszéddal, hogy neki melyik testrésznél sikerült először huzamosabb ideig vonalon belül maradni. (Innen)

  • Egy 25 éves japán nő egy amerikai fennhatóságú Csendes-óceáni szigetre, Saipanra készült, amikor a légitársaság munkatársai egy úgynevezett repülési alkalmassági tesztnek vetették alá, aminek a része volt a terhességi teszt is.

    A nő azt nyilatkozta, hogy azért is volt különösen megalázó a helyzet, mert a terhességi tesztet akkor végzik el, ha valakinek a testmérete vagy az alakja hasonlít egy terhes nőéhez.

    A légiutaskísérők elkísérték a nőt a mosdóba, és addig nem engedték felszállni, amíg a teszt nem mutatott negatív eredményt.

    A légitársaság bocsánatot kért az eset után és azt nyilatkozta, azért volt szükség erre, mert a saipani hatóságok kérték a fokozott ellenőrzést, az Egyesült Államok bevándorlási törvényeire hivatkozva. A kellemetlenségek után a társaság felülvizsgálta az eljárást, majd fel is függesztette.



    Saipan egyébként az Egyesült Államok Észak-Mariana-szigetek csoportjába tartozik, és a "szülési turizmus" különösen kedvelt helyszíne. Bevett szokás ugyanis, hogy külföldiek csak azért utaznak be, hogy ott született gyerekük amerikai állampolgárságot kapjon.

    2018-as adatok szerint 582 baba született turista anyukáktól, míg helyiektől csak 492. A szigetcsoport lakossága ehhez képest alig több, mint 50 000 fő.

    (CNN)

  • Szilveszterkor tűnt el egy 72 éves lengyel gazda az alsó-sziléziai Osziek faluban. A férfit utoljára december 31-én látták, miközben a kútja felé ballagott, azonban csak nyolc nappal később találtak rá holttestére – pontosabban nem is holttestére, hanem maradványaira, mivel a lubini ügyészség közleménye szerint

    nem tudjuk, pontosan mikor, de valamikor december 31 és január 8 között az áldozatot disznók falták fel.

    Nem csoda, ha az igazságügyi orvosszakértők eddig csak néhány csontot és koponyaszilánkot tudtak összeszedni a gazdából. A szomszédok arra gyanakszanak, hogy a férfi elájulhatott, vagy szívrohamot kaphatott, és ezután kóstolhatták meg a szabadon bóklászó sertések, de sokan emlékeztettek arra, hogy a gazda éveken keresztül keményen piált.

    (Wrocław Uncut)

  • A természet ereje:

    Hírügynökségek lőttek pár olyan képet, mint ami ezen is látható: friss hajtások jelentek meg a tűzben megégett fákon. Van remény.

    A Mindeközben már Facebookon is elérhető! Ne maradj le a legjobb posztokról:

  • Valószínűleg túl sok Trónok harcát  nézett egy amerikai férfi, ugyanis azt kérte a bíróságtól, hogy párbajjal intézhesse a volt feleségével lévő jogvitáját. Majd kért 12 hét haladékot, hogy csináltathasson magának egy rendes japán katanát. 

    Ezzel a furcsa kéréssel a 40 éves, Kansas államban élő David Ostrom állt elő, aki gyermekeik elhelyezése és láthatása miatt áll már egy ideje perben volt nejével, Bridgitte Ostrommal. Ostrom azzal az indoklással terjesztette a párbajra szóló kérelmét a bíróság elé, hogy

    tudomása szerint nincs életben olyan törvény, ami  tiltaná a párbaj általi ítéletet

    (trial by combat angolul), vagyis hogy bírói engedéllyel a harctéren rendezhesse a nézeteltérését.

    gif.gif

    Ostrom nem feltétlenül az ex nejével szeretne megvívni, inkább Bridgitte ügyvédjével, Matthew Hudsonnal, akivel állítása szerint együtt tette őt tönkre a volt felesége. A dühös férj elképzelése szerint Hudson lehetne a felesége "bajnoka", vagyis képviselője a tárgyaló után a csatatéren is, ahogy Tyrion Lannister helyett is hol Bron, hogy Oberyn Martell viaskodott a Trónok Harcában (bár Ostrom nem hivatkozott ilyen explicit módon a híres sorozatra). 

    A jogász viszont jogászkodással válaszolt a kihívásra, és azt kérte a bíróságtól, hogy utasítsa el Ostrom kérvényét, hiszen a bíróságon nem lehetne egy gyerektartási pernek olyan következménye, hogy valaki meghal, a szamurájkard-párbajnál viszont ez nem elképzelhetetlen. A bíró pedig úgy reagált, ahogy valószínűleg mindenki tenné: kijelentette, hogy annyi rendellenesség van mindkét fél beadványaiban, hogy amíg a felek nem követik a rendes ügymenetet, ő nem hoz semmilyen döntést az ügyben. Vagyis széttárta a karját, hogy ez akkora marhaság, amivel nem lehet mit kezdeni, úgyhogy mindenki szedje össze magát! (Guardian)

  • A brit királyi családdal való szakítás óta először bukkant fel a nyilvánosságban Meghan Markle, Harry herceg felesége. Sussex kanadai születésű hercegnéje kedden Vancouverben, egy nőegylet ülésén jelent meg.

    A hercegné volt az, aki a párból a leginkább berágott a brit bulvármédia negatívan elfogult (rasszista felhangoktól sem mentes) támadásai miatt, és már napokkal ezelőtt Kanadába utazott gyerekével, Archie-val, miközben a királyi család megválságtanácskozta a helyzetet. Ha kíváncsi a monarchiát és a bulvármédiát megrázó botrány részleteire, akkor erre tessék kattintatni!

    (CNN)

  • A Magyar Rendőrség osztotta meg a Twitter-csatornáján az alábbi videót, amin az látszik, hogy a tokaji Tisza-hídon egy hattyú okozott fennakadást. Az állat szinte teljes egészében elfoglalt egy sávot és nem igazán akart onnan elmenni. 

    Szerencsére az arra járó autósok óvatosan közeledtek és nem történt baleset, a rendőrök pedig időben megérkeztek és letessékelték az állatot a különösen forgalmas szakaszról. 

    A videóból jól látszik, hogy a hattyúmentesítés nem is olyan könnyű. 

    rendor-hattyu
    Fotó: police_HU / Twitter
  • Én sosem jártam a Műegyetemre, mármint tanulni. Bulizni viszont sokat voltam ott, és az egyik első dolog, amit ott kocsmázás közben megtanul az ember, hogy nagyon nem mindegy, hogy valaki építő vagy építészkarra jár. "Építő? Ugyan már! Építész? Ne röhögtess!" - mindkét szakma képviselője képes hosszú perceken át gyalázni a másikat, közben egyik sem tud meglenni a másik nélkül.

    Most vagyunk a felvételi jelentkezések időszakában, és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem készített egy játékot azoknak, akik nem tudják eldönteni, melyik szakma áll közelebb hozzájuk. Kattintsd végig a kártyákat, és kiderül, mi leszel, ha nagy leszel, és kiket fogsz majd cseszegetni az egyetemi bulikon.    

  • Az amerikai Hinghamben élő Owen Colley két héttel ezelőtt hallott az Ausztráliában dúló bozóttüzekről. Édesanyjától kérdezte, hogy megsérült-e állat a tűzben, amire azt a választ kapta: igen. 

    Ezután elvonult a szobájába, és rajzolt egy kengurut, egy koalát és egy dingót az esőben, amivel esőt kívánt a tűztől menekülő ausztrál állatoknak. Ez volt az első olyan kívánsága, amit nem magának kért. A szüleivel közösen ötleteltek, miként lehetne segíteni az állatokon, és kitalálták, hogy készítenek kis agyagkoalákat, amiket odaadnak mindenkinek, aki 50 dollárt küld a Wildlife Rescue South Coast nevű ausztrál segélyszervezetnek.

    Kedd estig 20 000 dollárt utaltak át, amit egy hét alatt gyűjtöttek.

    A kezdeti cél 1000 dollár volt, de annyira beindult a pénzgyűjtés, hogy külön GoFundMe kampányt indítottak.

    Owen és az általa készített agyag koala figurák
    Owen és az általa készített agyag koala figurák
    Fotó: GoFundMe

    A legfrissebb adatok szerint már egymilliárd állat pusztulhatott el az ausztráliai bozóttüzekben. A hónapok óta tartó bozóttüzek miatt több ismert ember adományozott nagyobb összegeket a károk enyhítésére.

    A témába vágó összes cikket az alábbi linken megtalálja.

    via CNN

  • Vajon mennyire lehet kijönni a minimálbérből ma Magyarországon? És máshol? Ennek a kérdésnek egy lényeges aspektusát nézte meg a Picodi.com, amikor azt vizsgálták, egy alapélelmiszerekből álló, kb egy hónapra elegendő ételt tartalmazó vásárlói kosár a fizetés hány százalékából szerezhető be. 

    Az eredmények szerint Magyarországon több mint 23 ezer forintból jön ki egy kosár, míg a minimálbér nettó 107 ezer forint, vagyis a nagybevásárlás alapételekből a fizetés 21,8 százalékát viszi el (az előző évben ez az érték még 22,7 százalék volt). A kosár inflációja 3,53 százalékos volt egy év alatt. 

    kosár.PNG

    Ezzel hazánk a vizsgált 54 ország közül a 24. helyre került Hongkong és Románia közé. A számítás szerint a legjobban az ausztrál minimálbérből lehet kijönni (már ami az ételeket illeti), a legrosszabbul pedig az üzbégből; a közép-ázsiai országban olyan alacsonyra lőtték be a minimálbért, hogy több mint a kétszeresét kell elkölteni havonta csak az alapélelmiszerekre (ennek magfelelően a funkcióját sem tölti be, kérdés, minek van egyáltalán). A teljes lista itt elérhető

    A Mindeközben már Facebookon is elérhető! Ne maradj le a legjobb posztokról:

  • Bessemer egy kevesebb mint kétezer lakosú kisváros az Egyesült Államok északi részén lévő Michigan államban, amelynek lakosai több mint egy éve nagyon komoly problémával küzdenek:

    amióta 2018 végén legalizálták a füvezést az államban, mindent eláraszt a fűszag.

    A Newsweek cikke szerint nem is a füves cigik és bongok füstjével van a legnagyobb baj, hanem azzal, hogy amióta lehet, azóta boldog-boldogtalan vadkendert nevel a kertjében, lakásában, erkélyén. Ez pedig eléggé hergeli a szomszédokat, ugyanis a városban gyakorlatilag nem találni olyan helyet, ahol ne lenne átható a marihuána szaga. 

    Ezzel a helyi hatóságoknak valamit kezdeniük kell, ezért a helyi közgyűlés megszavazta, hogy a város rendőrsége szerezzen be egy szagmérő eszközt, amivel hivatalosan is meg lehet állapítani, ha valami nagyon büdös. Ilyen eszköz pedig létezik, elég sok pénzbe kerül, és nagyon hülyén néz ki. 

    GettyImages-187783633
    Fotó: Hyoung Chang / Getty Images Hungary

    Ez a Nasal Ranger nevű termék, egy amolyan szagmérő puska. A lényege, hogy állítható szűrők vannak benne, így az eszközön keresztül szaglászva meg lehet állapítani, hogy mekkora szűrés mellett mennyire lehet érezni egy bizonyos szagot. Minél nagyobb szűréssel lehet érezni a szagot, az valószínűleg annál erősebb. Így ha valaki kihívja a rendőrséget arra panaszkodva, hogy rettentő büdös fűszag van a szomszéd miatt, egy kiképzett szagnyomozó meg tudja állapítani, hogy jogos-e a panasz, és tényleg erős-e a szag. 

    Nem a bessemeri lesz az első rendőrség, amely marihuána azonosítására és felkutatására használja majd a Nasal Rangert. Többek közt a füvezés egyik amerikai fővárosának számító Denverben is használnak ilyet.

    Viszont elég drága, 3500 dollárba, vagyis mai árfolyamon több mint egymillió forintba kerül egy készülék. Éppen ezért Bessemer polgármestere, Adam Zak például hülyeségnek tartja, hogy erre pazarolják a város pénzét, egyedüliként le is szavazta a javaslatot. A polgármester ugyanis attól tart, hogy hiába tudja majd megmondani a rendőr, hogy túl erős-e a fű szaga vagy sem, ha aztán jogilag ezzel nem lehet mit kezdeni, márpedig jelen állás szerint nem nagyon lehet. Kivéve persze, ha egy szagvizsgálat után az derülne ki, hogy valaki több vadkendert nevelget otthon, mint a törvényesen megengedett egy tucat.

    A Mindeközben már Facebookon is elérhető! Ne maradj le a legjobb posztokról: