új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Odin Makes nevű Youtube-csatornán értelmszerűen egy Odin nevű muksó csinál dolgokat, a február 12-i videójában pedig ez a muksó megcsinálta a Half-Life 2 nevű videójáték ikonikus fegyverét, a Gravity Gunt. A játékban ezzel lehet bizonyos tárgyakat manipulálni, magunkhoz vonzani, kilőni, ezt mondjuk habszivacsból nem sikerült reprodukálni, de talán jobb is ez így. A videó viszont pompás 19 perces relaxáció azoknak, akik melóshangoktól és egy szépen artikuláló amerikai férfi hangjától szeretnek elszenderedni:

  • "A farsangon a helyi szokás szerint a nők férfinak öltöznek és fából készült borotvákkal adományért, jelképesen megborotválják a férfiakat" - írja az MTI az alábbi galériához.

    De mi ez az egész borotválós asszonyfarsang?

    Nem túl sok biztos információt találtunk róla, de ha hozzánk hasonlóan most hall róla először, akkor szégyellje magát, ugyanis állítólag több mint száz évre visszanyúló magyar hagyományról van szó.

    Az asszonyfarsang három évvel ezelőtt Facebook-eseményének leírásában az szerepel, hogy egy közel 300 éves múltra visszatekintő eseményről van szó, amit néhány évvel ezelőtt újraélesztettek a faluban. Eszerint az eseménynek a környékbeli üveggyártáshoz, valamint ahhoz van köze, hogy az üveggyárba számos, jellemzően a mai Szlovákia területéről érkezett munkás érkezett dolgozni, akik aztán le is telepedtek a környéken. Ezek a munkások magukkal hozták a helyi szokásaikat is, amelyekből kialakult a borotválós farsang.

    Az Eger Hírek egy tavalyi cikkében más időpontot jelöl meg a hagyomány kezdeteként, sőt konkrét ősforrás is szerepel a cikkben. Az az elem viszont közös a két eredettörténetben, hogy az üveggyártáshoz és a szlovákokhoz van köze.

    „1917-ben érkezett Kinczel Ciprián a családjával vasforma készítőnek Parádsasvárra az akkor még Magyarországhoz tartozó Szlovákiából, pontosan a Garam vidékről. Ezt követően honosodott meg az asszonyfarsang hagyománya. A szokás legfőbb mozzanatát borotválásnak, az azt követő mulatságot pedig pampuska bálnak nevezték. A tréfás szokás főszereplője a borbély, aki fából készített borotvával borotválást imitált, előtte pedig állandó kísérője liszttel teli tálkába mártott pamaccsal kente meg a férfiak arcát. A borotválásért fizetni kellett, ki-ki belátása szerint lisztet, tojást, cukrot, sót adott, s ebből aztán több száz pampuska, azaz a farsangi fánk készült el az esti mulatságra. Maga a borotválás a megtisztulást, megújulást, a természet megújulását szimbolizálja. A zajos felvonulás pedig a tél elűzését szolgálja" - írta cikkében az Eger Hírek.

  • A Poket könyvek régóta a kedvenceim, nemcsak azért, mert könnyen kezelhető a méretük – bár ez is nagy előnyük, Auster 4321-ét például azért is olvasom nehezen, mert nehézkes egy majdnem 800 oldalas, keménytáblás könyvvel utazgatni a városban. De főleg az volt szimpatikus az egész kezdeményezésben, hogy igyekszik az utazó embereket olyasmire szoktatni, amit szeretek és jónak tartok (olvasás) valami olyasmi helyett, amit ha szükségesnek is, de túlzottnak tartok (kütyük nyomogatása).

    A sorozatban most egy olyan könyv jelent meg, amiről már hallottam, hogy Amerikában elég menő, de Amerikában sok minden elég menő, ami engem nem különösebben izgat vagy kifejezetten taszít, a szabad fegyverviseléstől kezdve a fizetős egészségügyön és a pocsék minőségű zoknikon át a baseballig. Ez viszont tényleg érdekesnek tűnik, a szerző azt állítja, hogy minél fejlettebbek a digitális eszközeink, annál inkább kellenek a könyvek, a társasjátékok, kinyomtatott fotók, bakelit lemezek és mindenféle kézzelfogható tárgyi dolgok.

    A könyvbe egyelőre még csak itt-ott lapoztam bele, de annál a résznél, amikor egy lemezbolti eladó arról mesél, hogy nincs nap, amikor ne kellene megmutatniuk egy bakelitet (vinylt) vásárló huszonévesnek, hogy hogyan kell rátenni a lemezre a tűt, két dolog jutott eszembe. Az első a gyerekkori otthoni Teslánk, a második meg az, hogy vajon levonta-e már a Spoti ebben a hónapban az előfizetést. Azt hiszem, ezt hívják kognitív disszonanciának.

  • A Space150 nevű techcég létrehozott egy botot, amelynek semmi más célja nincs, mint az utolsó betűig és hangig kielemezni Travis Scott rapper teljes életművét, és a gépi tanulás után létrehozni egy új dalt. A botnak sikerült is ez a bravúr, így készült el a Jack Park Canny Dope Man nevű szám, amit Scott dalszövegei, dallamai és más dalrészletei alapján hozott össze a bot.

    A legdurvább az, hogy ugyan a dalszövegnek semmi értelme nincs, az autotune és a beat tényleg nagyon hasonlít egy Travis Scott-számra. Még azt is meg merem kockáztatni, hogy ha ezt hivatalosan is egy Travis Scott-számként adnák ki, akkor az emberek egy komoly része észre sem venné a különbséget.

    A bot egyébként két hétig elemezte Travis Scott összes számának szövegét, amivel azt próbálták elérni, hogy a bot képes legyen utánozni a rapper hanglejtését és rímképzését.

    A dalhoz még egy deepfake technológiával készült klipet is csinált, amit a mesterséges intelligencia is megbolondított kicsit. A generált dalszöveg alapján érdekesség, hogy Travis Scott szövegeiben meglepően sok szerepet kap a kajálás, állítólag a bot folyamatosan ételekről próbált rappelni. (Hypebeast)

  • Erős videó jelent meg a BBC-n, ami egy családi házon mutatja be, hogyan is néz ki a Közel-Kelet egyik legforróbb konfliktusa, amit most még Donald Trump Izrael-párti béketerve is fűt.

    Az Indexen is írtunk Amerika legújabb tervéről részletesebben, amiben többek között a nemzetközileg el nem ismert ciszjordániai telepeket is Izrael részének ismerné el, melynek köszönhetően papíron hiába alakulhatna meg egy valódi állami státusszal rendelkező Palesztin Hatóság, amikor területét teljesen felszabdalnák a zsidó települések, illetve az azokat összekötő utak.

    Ezt a konfliktust mutatja be egy család történetén keresztül a BBC. Egy olyan településre látogatott el a riporter, ahol az omladozó palesztin házak mellett húztak fel új, többszintes épületeket zsidóknak.

    Akik betonfallal, kerítéssel, szögesdróttal különítették el magukat a palesztinoktól.

    De van egy család, akik kicsit távolabb laknak a többi palesztin háztól, ezért gyakorlatilag körbekerítették a házukat és a hozzá vezető folyosót. Ahogy a többgyermekes palesztin apa fogalmaz: olyan, mintha egy börtönben vagy egy ketrecben élnének azóta, hogy odaköltöztek a zsidó telepesek. A házuk előtti folyosóra még kamerákat is felszereltek. Az izraeli álláspont szerint a megfigyelés, és a kerítés is a zsidó telepesek védelméhez szükséges. A falon van egy vaskapu is, amit kifejezetten az izraeli hadseregnek alakítottak ki.

    "Elfoglalják a földemet, ketrecbe zárnak, megfosztanak a szabadságomtól" – mondja a palesztin férfi a videóban.

    A brit közszolgálati csatorna stábja ezután átmegy a kerítés túloldalára, de nekik is másfél óráig tart ez, autóval, mert csak az izraeli hadsereg ellenőrzőpontjain juthatnak be a zsidó házakhoz. A riportban megszólaló telepes nő, – miközben a korábban bemutatott palesztin család házát nézi, a vaskerítésen keresztül – azt mondja, hogy a palesztin férfi választotta ezt az életet magának.

    Donald Trump terve az ilyen izraeli telepek létrehozását, a földek állami kisajátítását jogszerűvé tenné. Az amerikai elnök "az évszászad alkujának" nevezi a tervet.

  • A magyar férfi jégkorong-válogatott a múlt hétvégén Nagy-Britanniában, az elitligás házigazda, valamint Románia és Észtország megelőzésével továbbjutott a 2022-es téli olimpia J elnevezésű kvalifikációs köréből. A döntővel felérő meccsen a házigazda briteket vertük 4-1-re (kicsit visszavágva a tavalyelőtti budapesti vb-ért, ahol meg ők jutottak fel), a győztes gólok most már online is elérhetők.

    Ez még nem jelent olimpiai kijutást, az utolsó selejtezőkör a lettek, olaszok és franciák ellen lesz augusztusba (a feljutásra kevés az esély, a téli olimpia 12 csapatos, a magyar válogatott a világranglista 21. helyén van, a lettek a 10., a franciák a 13., az olaszok a 16. helyezettek).

    A nottinghami torna megnyerése lényegében így is egyedülálló siker volt: korábban az is csak egyszer jött össze, hogy az utolsó selejtezőkörig eljutott a magyar válogatott. Négy éve a lengyelek, nyolc éve a hollandok előztek minket, mindkétszer Budapesten volt a torna. Egészen 2008 őszéig, a 2010-es olimpia selejtezőjéig kell visszamenni a mostanihoz hasonló sikerért. Akkor – a szintén budapesti – tornát megnyertük, de a britek legyőzésével most először egy elitligás ellenfelet is kiejtettünk, míg tizenkét éve a sokkal gyengébb litván, horvát és szerb csapatok ellen jutottunk tovább.

    ezgif.com-optimize.gif
  • Gyerekkoromban áhítattal lógtam a FixTv-n, ugyanis nem volt sem internetem, sem számítógépem, szóval még az is elfogadható alternatívának tűnt, hogy amolyan olcsó bazári utánzatként azt néztem, ahogy zselézett hajú arcok netezgetnek, meg a netezésről beszélgetnek, vagy éppen megszakértik, hogy hogyan lehet tovább jutni egy olyan játékban, amelyről nekem csak ködös elképzeléseim voltak. 

    Sosem felejtem el, hogy hétvégente néha-néha odakapcsoltam, hátha valami csoda folytán van FixTv. De nem. Csak a fogatok rótták a monoton szürke köreiket a lovi élőben közvetített műsorában. Szóval maradt a fantáziálás az internetről, meg a szöcskék lábának kitépése. Azt, hogy egyszer megszűnt a Fix már nem is vettem észre, akkoriban már én is nagyban vertem önfeledten a billentyűzetet és magasról szartam rá, hogy Jedimaster27 arról kérdezi a műsorvezetőt, hogy milyen processzort vegyen. 

    Azt is csak valahol a periférián nótáltam, amikor újraindult a FixTV valamikor tavaly, úgy voltam vele, hogy manapság, amikor aki az áramot ki tudja fizetni, annak internetje is van, nem sok relevanciája maradt annak, hogy gáz arcok számítóznak. 

    Csak, hogy az új FixTv egy egészen más ligában mozog mint a régi. Van ugyanis benne:

    Összeesküvéselmélet-hívő bácsi

    Aki a szabadkőművesek világuralmi terveiről flesselget, néha a dühtől elcsukló hangon:

    Drábik János egyébként íróként is üzemel, egyik művében például azt fejti ki, hogyan telepednek rá a zsidók a többségi társadalomra. 

    A LÁBBELIK PANASZRENDEZÉSI FOLYAMATA

    Fura fogyasztóvédelmi műsor, ami engem a főműsoridőn kívül sugárzott obskúrus amerikai kábeltévék hangulatára és/vagy egy félrement LSD-tripre emlékeztet. 

     Oldschool ezotéria

    Ezen talán nincs is sok magyarázni való, klasszik bóvli tévés spiritualitás.

     Külpolitikai elemzőműsor

    Értem én, hogy manapság széles portfólióval kell nyomulni a tartalomszolgáltatásban, de fura, hogy az antiszemita futóbolond, a fura fogyasztóvédelmi műsor és a tévés jóslás mellé még elfért egy keményvonalas külpolos műsor is. A színvonalról nem tudok nyilatkozni, férfiasan be kell hogy valljam, nem volt már erőm érdemben belenézni a mágia és a lábbelik után. 

    De ezeken kívül van még:

    • Egy nyomasztó szex, szerelem műsor.
    • Egy egész vállalhatónak kinéző kulturális beszélgetős program.

    Na, de akkor semmi nem maradt a régi jó dolgokból?

    Amikor mér majdnem végleg lemondtam az új FixTv-ről, akkor akadt meg a szemem Vendin (?), aki már az eredeti csapatban is benne volt, ő igaz kicsit megöregedett, de látszólag totálisan ugyanazt tolja mint cirka 20 éve. Az, hogy képtelen voltam 10 másodpercnél tovább nézni, nem az ő hibája, csak hidegen hagy, milyen kérdéseket tesznek fel a FixTv Facebook-oldalán. 

    Forrás: FixTV
    Forrás: FixTV
  • Stella Wedell még a kilencvenes években hagyta el az egyik magnókazettáját, amikor Mallorcán nyaralt. A kazettán Disney-slágerek és Bob Marley-dalok voltak, az akkor 12 éves Weddel pedig azt hitte, hogy örökre elvesztette.

    Aztán két évtizeddel később mégis megtalálta a kazit egy stockholmi kiállításon. Mint kiderült, a kazettát kb. 2500 kilométerrel odébb, a Fuerteventura nevű szigeten találta meg Mandy Barker, egy brit művész, aki a partra vetett műanyag szemeteket dokumentálja.

    Miután megtalálta, Barker szervizbe küldte a kazettát, hogy újra meg lehessen hallgatni. Nagy meglepetésére sikerült a javítás, így a kiállításon a kazetta mellé a rajta szereplő dalok listája is kikerült.

    Amikor Wedell meglátta a kazettán lévő számok listáját, gyanakodni kezdett, hogy ő lehetett a tulajdonos. Wedell egy kis keresgéléssel megtalálta azt az 1993-ban kapott CD-t, amelyről lemásolta a számokat a kazettára, hogy utazás közben is hallgathassa őket.  Az eredeti CD ugyan tartalmazott még három számot, de Wedellnek felderengett, hogy azokat már nem szerette annyira, ezért nem is kerültek rá a másolatra.

    Így pedig már egészen biztos, hogy tényleg a saját, 20 évvel korábban elhagyott kazettáját találta meg.

    (CNN)

    -Yb4j j9.png
  • Untitled-1

    Teljes volt a megőrülés, amikor végre hazaért Christina Koch, a NASA űrhajósnője 328 nap után. Kutyája már annyira várta, hogy az ajtóra is feltápászkodott, amikor meghallotta gazdája lépteit. Aztán kinyílt az ajtó, és úgy ugrált örömében a blöki, mint egy bakkecske. A megható találkozásról a CNN tett közzé videót. 

    Christina Koch nagyon rég ment el otthonról,  328 napig tartó küldetésével jelenleg ő az űrben egyhuzamban legtöbb időt eltöltött nő a világon.

    A 40 éves montanai villamosmérnök eredetileg hat hónapig dolgozott volna a NASA űrállomásán, de tavaly áprilisban bejelentették, hogy öt hónappal növelik a küldetése időtartamát, hogy rajta keresztül behatóbban tanulmányozhassák a sokáig tartó űrrepülés hatását, amire a közelgő Hold- illetve Mars-küldetések miatt van szükség. Koch küldetése alatt 5248-szor kerülte meg a Földet, mialatt összesen 224 millió kilométert tett meg az ISS fedélzetén – ezzel 291-szer eljuthatott volna a Holdig és vissza.

    Christina Koch szerencsére nem csak a munkára koncentrált az űrállomáson, ezt fotóválogatást java részt az általa készített fotókból állítottuk össze.

  • Ha valami elromlik, az ortodox legjobb gondolat az, hogy megjavítjuk, javíttatjuk. A kevésbé jó, de még mindig ortodox megoldás, hogy kicseréljük.

    És van az a megoldás, amit az állami tulajdonú Takarékbank választott a Váci úti fiókjában, amikor elromlott az ATM: megszüntette az automatából való készpénzfelvétel lehetőségét, helyette röviden felsorolta, hol vannak a közelben más ATM-ek. A dologban az igazi csavar persze az a kis disclamier, hogy intézhetjük a pénzügyeinket „bankfióki sorban állás nélkül is” – mondjuk erre pont jó volt az ATM is.

    tm
  • jason-momoa-coloring-book-maurizio-campidelli-10-5e464bc6934f9
    Fotó: Amazon

    Nem vagyok meglepve, szerintem a világ összes híres emberéről már készítettek kifestőt, vagy színezőkönyvet, Úgyhogy az Aquamanből és Trónok harcából ismerhető izmos-tetkós férfi is kapott magának egyet, az a címe, hogy Crush and Color: Jason Momoa: A Coloring Book of Fantasies With an Epic Dreamboat, és ezen a linken akár meg is lehet rendelni, bár ahogy írom a posztot, sajnos nincsen raktáron az Amazonnál.

    (Bored Panda)