új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kenyában 2017 augusztusában tiltották be az egyszer használatos műanyag szatyrok használatát, ugyanis nem csak a környezetet szennyezték, de a városok környékén tartott marhacsordáknál az állatok félének a gyomrában találtak szatyormaradványokat. Az országban úgy tűnik komolyan gondolják a dolgot, ugyanis a tiltás megszegőire 40 ezer dollár, azaz olyan 12 millió forint bírság vagy börtön vár. 

    Három gyümölcsárust a napokban őrizetbe is vettek a kenyai hatóságok, a férfiak, akiknél 500 darab nejlonzacskót találtak 

    akár négy év börtönt is kaphatnak. 

    Sokak szerint azonban, környezetvédelem ide vagy oda, aránytalanul szigorú a szabályozás. Az afrikai országban a lakosság harmada naponta kevesebb mint 2 dollárból tengeti az életét. A törvény kritikusai szerint nem a megélhetésért küzdő kiskereskedőket kéne üldöznie a rendőrségnek, hanem azokat a gazdagokat, akik az ipari hulladékukat a folyókba öntik. 

    (BBC)

    Forrás: NEMA Kenya
    Forrás: NEMA Kenya
  • A városi tanácshoz fordultak Miami egy felkapott és drága környékének a lakói, ugyanis a kerület fölött egy csapat páva vette át az uralmat. (Nem diszkósokra kell gondolni, hanem díszes tollazatú madarakra.)

    A pávák a helyiek szerint összekarmolják az autókat, összefosnak mindent és éjszakába nyúlóan hangosan rikácsolva párosodnak. 

    A Coconut Grove-i lakosok szerint a madarak pokollá teszik a trendi környék életét. Andrews Candela helyi lakos arról számolt be, hogy egykor úgy érezte, szerencsés amiért a környéken lakhat.

    De aztán megérkeztek a pávák.

    Nem szeretnék egy csapat madár foglya maradni, elfeledve egy koszos, mocskos pávaföldön

    – mesélte a dühös helyi. 

    A városi tanács egyöntetűen amellett döntött, hogy módosítani fogják a vonatkozó szabályokat, és lehetővé teszik, hogy a fölös madarakat befogják és elszállítsák. Azt azonban nem tudni, hány páva fölött számít fölöslegesnek egy madár, vagy, hogy mi volna az optimális páva/ember arány egy luxuskörnyéken.

    Jelenleg olyan 60-80 páva lehet Coconut Groove 190 otthont számláló északi részén, Bay Heights-ban. De a pávák állítólag szaporodnak és benyomulnak Miami többi részébe is. Van amúgy olyan helyi is, aki elégedett a pávákkal, és szereti nézegetni őket, azonban úgy tűnik a hangadók állnak nyerésre, és gyérítésre kerülnek a szárnyasok. 

    De mit gondolnak a pávák?

    A témában megjelent egy véleménycikk is a Miami Heraldon, amelyet Ismeretlen Páva jegyez. A madár leírja, hogy nem is érti mi számít "többletnek", de szerinte meg a hülyékből van sok a környéken. Ismeretlen Páva szerint Coconut Groove egykor egy bulis környék volt, ahol az élni és élni hagyni szellemiségében teltek a hétköznapok. Azonban a hippiket BMW-k váltották, a régi házak helyére pedig batár villák épültek. 

    Talán már nincs hely a vadvilág (olykor zajos) szépségnek, és mennünk kell.

    – írja a csalódott páva. 

  • Utolsóként az Alfa Romeo fedi majd fel (szerda reggel) a végleges 2020-as festését az F1-csapatok közül, a keddi önreklámozásnál pedig tökéletesen palira vettek mindenkit azzal, hogy előre tudták, mit lép majd az internet népe.

    A valentin napon egy speciális festéssel pályára guruló Alfa Romeo kedden egy rettenetesen elsötétített, sziluettnek nevezhető képpel emlékeztetett mindenkit, hogy szerdán ne maradjanak le majd a kollektív teszt előtti bemutatóról.

    Ahogy az várható volt, ha az internet népe sötét képet lát, akkor az internet népe Photoshopot ragad, és őrült világosításba kezd, hogy esetleg némi plusz kontúrt, színárnyalatot, esetleg a különböző sötétségi szintből legalább valami mintázatot ki tudjon bogarászni. Az Alfánál pont erre számítottak, úgyhogy olyan képet dobtak a világosításra kész tömeg elé, ami aztán a végén azt adta ki, hogy

    Ügyes próbálkozás!

    Ez volt egyébként az eredeti bejegyzés az eredeti képpel:

  • A 2002-es Tokyo Game Show-n belengetett, a StarCraft világára épülő akciójáték alighanem az egyik legismertebb olyan videójáték, ami sosem jelent meg. Keseregtek is miatta jó sokan 2006 óta, most azonban mindenki megnézheti, miről maradtunk le, a hétvégén ugyanis felkerült az internetre a játék játszható verziója, ami ilyen volt:

    Őszintén szólva a videó alapján nem tűnik kimondottan jónak az egész, de azt azért érdemes észben tartani, hogy ez egyrészt egy korai build, másrészt meg a játékot a hatodik konzolgenerációra, azon belül is az eredeti Xboxra, PlayStation 2-re, meg Nintendo Gamecube-ra jelent volna meg, amihez képest azért annyira nem tragikus.

    A főszereplő Nova gorillákra emlékeztető idle animációja mondjuk elég nevetséges, de ettől eltekintve a hangulat alapján simán lehetett volna ebből egy izgalmas játék. Főleg azoknak, akik szeretik a StarCraft-univerzumot, de még a gép is simán rommá veri őket a valós idejű stratégiai játékokban.

    novazerg.PNG
    Fotó: youtube

    Arról, hogy a játék miért nem jelent meg sosem, a Polygon írt egy elég hosszú cikket, de nagyon röviden összefoglalva igazából ezért is főleg a World of Warcraft őrületes sikerét kell okolni.

    (via)

  • Ha azt gondolta, hogy a milliárdosok mind egy nagy baráti kört alkotnak, és mind legjobb barátok, akkor tévedett. Persze alkotnak azért néha köröket, ilyen volt például a Jeffrey Epstein féle kör, amely a pedofília köré szerveződött. Tudom gyorsan elavulnak a dolgok az internet korában, de azért próbáljuk meg nem elfelejteni, hogy az üzletember direkt egy karibi szigetet tartott fenn erre a célra, amit csak pedofil-szigetként ismertek. Zárójel bezár. Na szóval a milliárdosok élete sem csak bratyizás, néha nekik is vannak nézeteltéréseik. 

    Most éppen Elon Musk oltotta be Bill Gatest, mert a Microsoft társalapítója nem Teslát vett, hanem egy elektromos Porschét. 

    Musk szereti Twitteren megosztani a gondolatait a publikummal, ami néha bajba is keveri. Most éppen úgy reagált a hírre, amikor megtudta, hogy Bill Gates nem Teslát vett, hogy:

    őszintén szólva a  Gatesszel folytatott beszélgetéseim csalódást keltőek voltak.

    A dolog azért is fura, mert az interjúban – amelyből kiderül, hogy Bill Gates egy Porsche Taycan vásárlása mellett döntött – a milliárdos méltatta a Tesla munkáját a téren, hogy segítenek elérhetővé tenni az elektromos autókat.

    Apró érdekesség, hogy valaki Musk tweetjére egy giffel reagált, amelyen Gates helyből átugrik egy széket azzal a szöveggel, hogy "Na de át tudsz ugrani egy széket??" Erre a Tesla-vezér kénytelen volt meghátrálni, és azt reagálta: "Igaz, ez elég lenyűgöző volt."

  • Az URH és az Európa Kiadó alapítótagja és basszusgitárosa Kiss Llászló első szólóalbumára készül, az album egyik dalához a Kép címűhöz videó is készült, ami itt, az Indexen látható először. 

    kisslaci

    Kiss Laci jelenleg a napfényes Ausztráliában tartózkodik, ott is él, de azt ígéri, tavasszal visszatér Magyarországra, és Barabás Bélával (ex FreshFabrik, stb.) végigkoncertezi az országot. Bővebben a Facebookján ír a részletekről.

    A számok magyarul és angolul íródtak, a magyar dalok személyesek, balladisztikusak, ezzel szemben az angol dalok indulatosak és a közéletről szólnak.

  • Semelyik házimunkát sem gyűlölöm annyira, mint a

    MOSOGATÁST.

    Tényleg igazán gyűlöletes, ahogy a már megszáradt, majd a mosogatóvíztől újra felpuhult, iszonytató pépesre ázott kis ételdarabok hozzáérnek a bőrhöz, bemásznak a köröm alá, nyomot hagynak a szivacson, és végül egyetlen gyanús, szürkés, nyúlós trutyivá állnak össze a szűrőben, amit aztán külön ki kell dobni, de az sem megy csak úgy simán, mert mindig van valami gusztustalan cafat, ami beleragad a szűrőbe, és nem lehet egyszerűen a kuka oldalához ütögetéssel eltávolítani. 

    Az egész műveletet kísérő szagok legalább ennyire szörnyűek, a délben még finom, friss paradicsomszósz mostanra savanyú, szagló matériává ért, a tészta keményítőtől zavaros főzővize kihűlve egy fazéknyi undorító lötty, és még a mosogatószer frissítőnek szánt citromos illata sem fedi el mindezt, hanem összekeveredve küzdenek a hányingeremért.

    Szóval nem rajongok a mosogatásért.

    A szenvedéseimet némileg megkönnyíti, amikor sorozatot tudok közben hallgatni, vagy fél szemmel akár nézni is, vagy ha épp van annyi eszem, és bekapcsolok magamnak

    ZENÉT.

    Ezt a módszert nem én találtam fel, világszerte Spotify-felhasználók sokasága készített olyan lejátszási listákat, amelyeknek a címében benne van, hogy "házimunka" vagy hogy "takarítás". Gondolom a kedvenc dalaikból készült válogatással jutalmazzák magukat a legunalmasabb, kötelező, időrabló tevékenység közben, amit csak ember csinálhat.

    ezgif.com-optimize.gif

    348 ilyen lejátszási listát összegezve itt vannak most a legnépszerűbb dalok, amikre az emberek szeretnek takarítani, pakolgatni, mosogatni. Az elmúlt egy év olyan nagy slágerei mellett, mint Lizzo és Billie Eilish számai vagy az Old Town Road, feltűnnek régi klasszikusok is, például Bon Jovi, Michael Jackson, a Queen és Whitney Houston dalai is, sőt, a lista második helyét rögtön egy 17 éves dal szerezte meg, a Mr. Brightside, de itt van Avicii és a Despacito is. 

    Mondjuk én biztos  vagyok benne, hogy a mosogatás közbeni szenvedésem a köbre emelkedne, ha közben még például a Despacitót is kéne hallgatnom, de másoknak láthatóan bejön, mert a lista 17. helyére kúszott fel.

    Ha önöknek is van saját házimunkához való lejátszási listája, nyugodtan küldjék el nekünk, hátha kiderül, Magyarországon mit hallgatnak az emberek söprögetés közben, de addig is, itt van a nemzetközi toplista:

    1. Señorita // Shawn Mendes (Featuring Camila Cabello)
    2. Mr. Brightside // The Killers
    3. bad guy // Billie Eilish
    4. Uptown Funk // Mark Ronson
    5. Bohemian Rhapsody // Queen
    6. I Wanna Dance With Somebody // Whitney Houston
    7. Truth Hurts // Lizzo
    8. I Don't Care // Ed Sheeran (With Justin Bieber)
    9. Shape of You // Ed Sheeran
    10. Someone You Loved // Lewis Capaldi
    11. Old Town Road // Lil Nas X (Featuring Billy Ray Cyrus)
    12. Sunflower // Post Malone
    13. Don't Stop Believin' // Journey
    14. Shake It Off // Taylor Swift
    15. Believer // Imagine Dragons
    16. Wake Me Up // Avicii
    17. Despacito // Luis Fonsi
    18. High Hopes // Panic! At The Disco
    19. Sweet but Psycho // Ava Max
    20. Sweet Home Alabama // Lynyrd Skynyrd
    21. Party In The U.S.A. // Miley Cyrus
    22. Shut Up and Dance // WALK THE MOON
    23. Single Ladies (Put a Ring on It) // Beyoncé
    24. Livin' On A Prayer // Bon Jovi
    25. Billie Jean // Michael Jackson

    Ön melyik háztartási munkát gyűlöli a legjobban?

    (Mentalfloss)

  • A Project Recover egy olyan szervezet, amely a második világháborúban eltűnt amerikaiak földi maradványait kutatja fel, hogy azoknak megadhassák a végső tisztességet szülőföldjükön. 

    Ennek részeként találtak meg a mikronéziai Truk-lagúna mélyén három repülőt hét holttesttel, amelyek azonosítása még folyamatban van. Erről a Delaware-i Egyetem számolt be február 14-én

    Bár a Truk-lagúna az egyik legfelkapottabb búvárhely, eddig mégsem sikerült felfedezni a 76 éve ott elsüllyedt roncsokat. 

    A roncsok közül kettő SBD-5 Dauntless zuhanóbombázó, egy pedig egy TBM/F-1 Avenger torpedóbombázó. 

    A Project Recover munkatársai a Delaware-i Egyetem és a Kaliforniai Egyetem Scripps Oceanográfiai Intézetének közreműködésével távirányítású tengeralattjáróval kutatták az elsüllyedt repülőket. A bombázók a Hailstone művelet részeként vettek részt a régióban, a repülők 1944. február 17-én hajnalban szálltak fel egy anyahajóról. Az azt követő két napban több mint 200 japán repülőgépet lőttek le, és közel 50 kereskedelmi hajót süllyesztettek el. Ugyan a műveletet az Egyesült Államok jelentős győzelmeként ismerik, de a Hailstone művelet során 30 amerikai repülőgépet vesztettek, és további 23 tűnt el legénységgel együtt. 

    TBM/F-1 Avenger torpedó bombázó propellere
    TBM/F-1 Avenger torpedó bombázó propellere
    Fotó: Procet Recover / udel.edu

    A kutatást papírmunka előzte meg, aminek részeként a katonai jelentéseket nézték át szemtanúk elmondásai után kutatva. Térképeket, a csata fényképeit és a helyiekkel készített interjúkat tanulmányozták. Ezzel szűkítették le a keresési területet. 

    Az expedíció 2018 áprilisától 2019 decemberéig tartott, aminek során négy expedíción vettek részt. Összesen 50 napot töltöttek a vízen, és közel 70 négyzetkilométert kutattak át 100 és 215 láb közötti mélységben.

    SBD-5 Dauntless zuhanóbombázó farokrésze
    SBD-5 Dauntless zuhanóbombázó farokrésze
    Fotó: Procet Recover / udel.edu

    Miután befejezték a helyszín teljes archeológiai feltárását decemberben, értesítették az Egyesült Államok kormányát a repülőgéproncsok helyreállítása, és a személyzet maradványainak beazonosítása miatt. Mivel az amerikai DPAA feladata a lehetséges helyreállítás és a maradványok hazatelepítése is, beleértve az eltűnt személy családjainak értesítését is.

    További 28 repülőgépet keresnek a Truk-lagúnában, bennük 103 személyzet maradványaival. 

  • Az Iskola a határon Facebook-csoportban bukkant fel, és aztán az Index szerkesztőségéhez is eljutott az a fotó, amin a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium diákjai láthatók, miközben egy hatalmas „NO NAT”-feliratba tömörülnek a betonon. 

    Igaz, mi diákok vagyunk, de mi is fel kívánunk szólalni az új NAT ellen. Nem szeretnénk, hogy mi és az utánunk a padjainkba ülő diákok tanulási lehetőségeik emiatt a törvénymódosítás miatt felboruljanak. Ezért mi, a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium diákjai, a tanáraink és a többi intézmény tanárai mellett állunk, és erre biztatjuk a többi iskola diákságát is.

    – írja a Facebookon a képet közzétevő Kubik Dominik. Az iskola tanárai már nyilvános posztban álltak ki a nagy ellenállást kiváltó Nemzeti Alaptanterv módosítása ellen. 

    a kalandos előéletű új NAT széleskörű felháborodást váltott ki a középiskolai tanárok körében, és az állami egyetemek tanszékei is visszavonatnák. Különösen a magyar irodalom tananyagban eszközölt változások verték ki a biztosítékot, mert a kötelező olvasmányok közül kikerült több olyan mű, amelyeknek a tanárok nagy része szerint továbbra is lenne helye az anyagban, a helyükre pedig vitatott jelentőségű illetve nyilas-szimpatizánsként számon tartott szerzők művei kerültek. Az új NAT-ról itt írtunk részletesebben.

    Kapcsolódó

    Nézzük meg, mi szerepel a NAT-ban, és mi a baj vele!

    Nem árt elolvasni a kaotikusra sikeredett NAT szövegét. Miért tanítunk irodalmat és történelmet a XXI. században? Mennyi szabadságot kap a tanár, és hogy lesz erre ideje?

  • Egy kétségbeesett baranyai nő írta ki a Facebook oldalára, hogy szombaton eltűnt a férje, aki utoljára Prágából jelentkezett be, útban hazafelé. Azóta nem tud róla semmit, a telefonja néma. A posztját több mint 15 ezren osztották meg, nemcsak Magyarországon, írja a Bama.hu.

    A bejegyzés eljutott egy Prágában élő magyar férfihez is, aki bejelentést tett a rendőrségen (hogy ezt miért nem tette meg a feleség az sajnos nem derül ki a cikkből). A bejelentés után három órával a rendőrség felhívta a borbélyként dolgozó dunaszerdahelyi férfit, hogy a prágai vasútállomáson találtak egy férfit, akire illik a személyleírás. Mint kiderült, a baranyai férfi buszának indulásáig még volt három óra, ezért elindult sétálni, de a közeli parkban megtámadták és ellopták a cuccait, közte a telefonját.

    A dunaszerdahelyi férfi felhívta a kétségbeesett feleséget, ezután a család kocsiba ült és Prágába ment a kirabolt férjért.

    Egy bárban vártuk meg őket. Örülök, hogy életben van, egészséges, és hogy visszatért a családjához. Lett egy új magyar barátom

    – mondta a prágai fiatalember a lapnak.

  • Rendhagyó kiállítás nyílt Mostkvában egy orosz és egy azeri múzeum összefogásával. A tárlat azokat a keleties, kéziszövésű szőnyegeket mutatja be, amelyek a hagyományos szőnyegművészet és az tvenes-hatvanas évek legvadabb kommunista propagandáját ötvözik.

    Mint azt a Russia Beyond cikke bemutatja a faliszőnyegek a kommunizmusban is népszerű dekorációs elemek maradtak, ráadásul segítették a szobák melegen tartását, de a hatalom agitcáiós célokat is szolgált velük, így ebben az időszakban pártvezetőket, munkásokat, természetesen főleg sztahanovistákat és sportolókat illett ábrázolni a nagy műgonddal elkészített keleti remekműveken.

    szot
    Fotó: The State Museum of Oriental Art, Moscow

    A legtöbb propagandaszőnyeg Azerbajdzsán területén készült, de a Moszkvai Keleti Művészetek Múzeumában március végéig most a moszkvai közönség is megtekintheti őket.

  • Mármint állítólag pornóhamisításra szokták használni, én nem tudom, csak olvastam róla az Indexen. Egy csomót. És közben tökre nem gondoltam arra, hogy ugyanezt a mesterségesintelligenciás videómanipulálási technikát fel lehetne használni arra is, hogy Tom Hollandet és Robert Downey Jr-t varázsoljuk bele a Vissza a jövőbe Marty Mcflyának és Brown dokijának szerepébe. 

    5d7f79ae8e660084903fc244db8e7c0267547acd

    Az EZRyderX47 youtuber-kollektíva pont ezt oldotta meg, az illúzió még messze nem tökéletes, de rohamosan közelít:

  • Egy X-akták-rész felvezetésének se lenne rossz a cím, de ez megtörtént eset, bármennyire bizarr is a felvetés.

    A nevezett gyűrű még 1973-ban tűnt el a Maine állambeli Portlandben (nem összekeverendő Oregon állam legnépesebb városával), és elég könnyen felismerhető: a helyi Morse középiskola 1973-as évfolyamgyűrűjéről van szó, a tetején hatalmas kék ékkővel, az oldalán pedig összetéveszthetetlen véséssel. Olyasmire kell gondolni, mint amit a nagy bajnokságok győztesei kapnak, csak épp kicsit szolidabb kivitelben.

    A gyűrű az azt elvesztő Debra McKenna férjéé volt, akkor kapta a férfitól, amikor az a középiskolát befejezve egyetemre ment. A nő egy boltban felejtve vesztette el a több évtizeddel később, 20 centi föld alól előkerült gyűrűt, amit egy helyi fémkereső talált meg a dél-nyugat finnországi Kaarina egyik erdős parkjában.

    SHGHQWEUUNAJXGSZPSWKIOZONM
    Fotó: WGME via CNN

    A férfi a gyűrű letisztogatása után észrevette rajta a „Morse high school” feliratot, ami után felvette a kapcsolatot a gimnázium öregdiák szervezetével, akik a gyűrűn szereplő évszám (1973) és monogram (SM) nyomán gyorsan útba is igazították Shawn McKenna özvegyéhez.

    Az ékszer elvesztése szerencsére nem törte meg a férfi és a nő kapcsolatát, 40 évig tartó házasságuk 2017-ig, a férfi haláláig tartott.

    via The Guardian

  • Az ószeresek szakmájához hozzátartozik, hogy olyan bizarr tárgyak forognak a kezük alatt, ami egykor valakinek sokat jelentett. Egy fotóalbum azért a belga Opnieuw & Co. bolt munkatársait is meglepte, ugyanis a képeket lapozgatva feltűnő, hogy az azokon szereplő nő mellett a hollywoodi színészek és filmesek szinte teljes felső polca szerepel. Bruce Willis, Walter Matthau,  Harrison Ford, Steven Spielberg, sőt még Jon Bon Jovi is feltűnik egy képen. 

    Untitled-1.png
    Fotó: facebook

    A Mai Manó Ház posztja szerint a rejtélyes hölgy Maria Snoeys-Lagler, aki a Hollywood Foreign Press Association (HFPA) nonprofit szervezet tagja volt, amiben olyan fotósok és újságírók tömörültek, akik a szórakoztatóiparról tudósítottak. Snoeys-Lagler 2016-ban meghalt 87 éves korában, és a bolt Facebook-oldala szerint felvették a kapcsolatot a lányával, hogy eljuttassák neki az albumot, ami valószínűleg tévedésből került hozzájuk. 

    designyoutrust.com / facebook

  • Tavaly októberben fura kitétel jelent meg az amerikai adóhatóság, az IRS oldalán: az úgynevezett konvertibilis virtuális valuták felsorolásánál az ismert kriptopénzek, mint a bitcoin és az ethereum mellett példaként megjelent a Fortnite játékpénze, a V-bucks is. És mivel az ilyesmiket be kell írni az amerikai adóbevallásba, ez keltett némi felzúdulást gémerkörökben - és persze derültséget is, ahogy a népek elképzelték, hogy mondjuk a World of Warcraftban felhalmozott aranykészletből átutalnak az adóhatóság azerothi kirendeltségének pár százalékot.

    Akárhogy is, a szöveg most változott, az adóhatóság elnézést kért, tévedésből került a videojátékos példa az oldalra, nem kell adózni a játékpénz után.

    Nagy kár, már majdnem megalapítottam a NAV klánt, hogy szigorú tekintettel beszedjem az SZJA-előleget minden orktól, trolltól és élőhalottól.

  • Elég sok reakció érkezett a múltkori posztra, melyben egy múzeumi restaurátor és egy bolti árufeltöltő fizetését hasonlítottuk össze. Folytatjuk "Kiakasztó" sorozatunkat.

    Most egy másik vidéki múzeum munkatársának a fizetéséről lesz szó. V. 10 éve dolgozik a munkahelyén, és nemrég PhD fokozatot szerzett. Ez komoly dolog, általában 4-5 év tanulás és önálló kutatás kell hozzá, amit a végén egy tudományos igényű dolgozatban meg kell írni, majd egy nyilvános eseményen meg is kell védeni. Nem adják ingyen, na, V. pedig mindezt értelemszerűen munka mellett teljesítette.

    Nemrég átsorolták, azóta I3 helyett már I4-es kategóriájába tartozik a közalkalmazotti bértáblán: háromévenként van ugrás, így került 9 év elteltével ismét eggyel feljebb. Doktori címe miatt pótlékra is jogosult lett. A kérdés tehát az, hogy mennyi pénzzel honorálja a magyar állam, ha valaki ilyen kitartóan és ekkora szellemi és energia-ráfordítással szenteli magát a nemzeti kulturális örökség védelmének, gyarapításának.

    Nos, Önmagában azért, mert 9 év elteltével magasabb kategóriába került, V.-nek nem jár több pénz.

    Mégis nőtt az alapbére – pont annyira, mint a közszférában mindenkinek, hiszen a 2020-es közalkalmazotti bértáblán minden kategóriához kicsit több pénz tartozik. Az ő esetében az alapbér-növekedés 15 600 forint. Bruttó.

    Mivel közművelődési dolgozó, kulturális illetménypótlékot is kap, ami szintén több lett: 1400 forinttal 24 800 forintra nőtt. A nyelvvizsgája miatt is jár neki pluszpénz, és mivel a magyar állam szereti a kiművelt emberfőket, tudományos fokozatáért is kap pótlékot: havi közel 10 ezer forintot. Bruttó.

    Így aztán 2020-ban 238 400 helyett már 255 400 forintot keres. Bruttó.

    A tavalyi bő 158 ezer forint helyett januártól már majdnem 170 ezer érkezik havonta a bankszámlájára.

    A közalkalmazotti bérrendszer sajátos perverz vonása, hogy V. hűségét 12 év múlva, 2032-ban honorálja majd először. Akkor, 21 év munkaviszony után lesz először magasabb alapbére, mint mondjuk egy pályakezdő, frissen érettségizett múzeumi raktárosé.

    A magyar fizetésekkel a Nettólottó-sorozatban foglalkoztunk  szélesebb körben .