új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Mielőtt elmondanám, mi is ez az egész, gyorsan megmutatom a győztest: ez a rozskovászos, pirított hagymás kovászos kenyér nyerte a Karanténkenyér-sütő Bajnokságot:

    92023747 120241099618971 7336689158234046464 n
    Fotó: Facebook

    A verseny karanténpékje, aki a kenyeret sütötte pedig a mórahalmi Volford Gabriella lett. A Tartsd otthon a nagyit! Facebook-mozgalom március 24-én hirdette meg az online kenyérsütő versenyét, amelyre összesen 134 pályázat érkezett. Voltak, akik több kenyeret is neveztek, így tett Gabriella is, aki a járvány előtt egy lángosozót vitt, majd a kényszerű bezárás után a heti 2-3 otthoni kenyérsütést feljebb tornázta, így látja el ismerőseit. A lángosozó megmaradt nagyjából 200 kilónyi lisztkészletéből dolgozik az otthoni sütések közben, azt mondja, nagyon szigorúan tartja a kijárási korlátozásokat, gyakorlatilag csak tejért megy el otthonról.

    De mit mondott a fenti kenyér láttán a zsűri?

    tökéletesek az arányai, a héj vastagsága is szívmelengető. Talán a pirított hagyma cukortartalma miatt egy leheletnyit túlkelhetett, így a tészta nem tudott akkorát ugrani a sütés elején. Ettől függetlenül gyönyörű, gratulálok!

    - fogalmazott Heiszler Olivér séf, a zsűri szakmai vezetője.

    De miből is készül ez a valóban szemrevaló pirított hagymás kenyér?

    • 450g Mantler BL80-as osztrák búzakenyérliszt
    • 100g vegyesen etetett kovász
    • 330ml víz
    • 30g tejföl
    • 27g só
    • 100g szárított hagyma

    Dagasztás és hajtogatás után, lamináláskor (ilyenkor a tésztát kiterítik, mint egy lepedőt) került rá (és így formázás után bele) a hagyma, majd 8 órát töltött a hűtőben (ami azért jó, mert a 7 fok körüli hőmérsékleten már viszonylag lassan kel a kenyér, így érettebb, karakteresebb ízt kap, mintha pár óra alatt, szobahőmérsékleten érné el ugyanazt a kelési fokot. Vaslábasban sült, ami egyenletes hőmérsékletet biztosít, és a fedő miatt nem szárad ki a tészta. 

    A sütési időt nem tudtam kinyomozni, de saját tapasztalataim alapján kb. 35 percet tippelek 230 fok körüli hőmérsékleten lefedve, majd még egy 10 percet alacsonyabb hőmérsékleten fedő nélkül :) Nekem külön öröm, hogy Gabriella lievito madre kovászt is használ (ez egy tömörebb, kevésbé savanykás kovász), mert én is azzal sütök otthon,  #inlievitomadrewetrust

    Második helyezett Borszéki Ádám lett, ezzel az egyenletesen lyukacsos, barnára sült, vastag héjú kovászos kenyérrel, aminek a sütés előtti bevágását (ami miatt ilyen szépen nyílik ki a teteje) nagyon irigylem tőle: 

    A harmadik helyet pedig Zsom Niki szerezte meg ezzel a magos kovászos kenyérrel, amihez teljes kiőrlésű lisztet használt. Én is próbálkoztam teljes kiőrlésű liszttel, de sokkal nehezebb vele fogyasztható eredményt elérni, mint a normál liszttel, már csak ezért is jár egy virtuális szakajtólengetés Nikinek az így is csodásan megemelkedett kenyeréért:

    92069099 120241216285626 4022557341688791040 n
    Fotó: Facebook

    Próbálkozott már saját kovászos kenyérrel?

  • A kijárási korlátozások, és az országok határainak lezárásának egyik jótéteménye (azon kívül, hogy lassítja a koronavírus terjedését), hogy kevesebben ülnek autóba, illetve a légitársaságok szinte alig indítanak járatokat.

    EUqmj7PUMAAhTPM

    Emiatt az utóbbi időben sokkal kisebb a levegő szennyezettsége, ami szó szerint meglátszik: Az India északi részén található Dzsálandhár városban annyira kitisztult a levegő, hogy újra el lehet látni a kb. 230 kilométerrel odébb fekvő Himalája egy részét - írta meg az India Today.

    A képeken szereplő hegység a Dhauladhar, amely a Himalája részét képezi. Egy reddit felhasználó szerint a második világháború óta nem volt rá példa, hogy látni lehessen a hegyet.

  • Az ötszörös Garnd Slam-bajnok orosz teniszező nemrég visszavonult, és alighanem nagyon unatkozhat a koronavírus miatti bezártságban, ugyanis arra kéri a rajongóit, hogy írjanak SMS-t neki.

    Az alábbi, Twitterre posztolt videójában ráadásul hangsúlyozza, hogy a megadott telefonszámra küldött üzeneteket konkrétan a saját telefonján fogja megkapni.

    Szóval, ha mindig is tudni szerette volna Sharapova számát, íme:  

    310-564-7981

    Az előhívó alapján ez egy kaliforniai szám, és érdemes lehet sietni az SMS-írással, mert valami nekünk azt súgja, nem örökké lesz elérhető ezen a telefonszámon a korábbi világelső teniszezőnő.

    GettyImages-466910811
    Fotó: Getty
  • suttogas

    Szemenyei János színész-zeneszerző és Horgas Ádám rendező megunta ha nem is az otthon ülést, de a tétlenül otthon ülést, és annak ellenére, hogy ki tudja, meddig, és ki tudja, milyen következményekkel zárva tart az összes színház, összetrombitáltak 168 színházi alkotót, hogy felénekeljenek egy dalt a mostani helyzetről. Az összetrombitálást persze virtuálisan kell érteni: mindenki az otthonában vette fel a saját részét, természetesen: hiszen maga a dal is többek között arról szól, hogy akármilyen nehéz, akkor is otthon kell maradni, sőt, még fodrászt hívni anyunak meg kerti partit szervezni apunak sem igazán jó ötlet most.

    A videó Youtube-oldalán azt is felsorolják, ki mindenki vett részt a videó elkészítésében.

  • Városi szemnek furcsa madarat sikerült fotóznom péntek este 7 körül a Margit híd mellett, amit nem gyakran látni a belvárosban. Annyit még az olyan laikus meg tud állapítani, mint én, hogy ez a madár nem a margitszigeti vadasparkból kiröppent gólya, ezért megkérdeztem két madarászt is róla.

    Mint mondták, egy szürke gémet láttam, ami előfordul a fővárosban, de csak inkább kora reggel, és a felső részeken (például a Népszigetnél).

    Az egyik legújabb urbanizálódó madár faj Budapesten, évek óta érkeznek bejelentések a kerti tavak megdézsmálásáról. Hollandiában gyakorlatilag olyan városi madár, mint nálunk a fekete rigó.

    Kollégám, Munk Vera elmondása szerint a Feneketlen-tónál is szoktak látni szürke gémet, állítólag az Állatkertből jár ki oda.

  • Ahogy általában semmi, úgy idén a húsvét sem lesz olyan, mint amit megszoktunk, amit már csak az is bizonyossá tesz, hogy gondolom, ön is kábé kétezerszer többször hallotta/olvasta a 

    szájmaszk

    szót az elmúlt hetekben, mint azt, hogy húsvét. Mi is írtunk róla, hogy akkor most egészséges embernek kell-e hordania, a WHO azt mondta, hogy nem kell, Orbán Viktor meg azt, hogy kell, csak hát azt nem tudja garantálni, hogy lesz is belőle elég mindenkinek.

    De mielőtt még begolyóznánk a témától, az MTI minden kontextus nélkül kiadott pár fotót Puskelyné Pacsika Mónika orosházi mézeskalács-készítőről, amint épp mézeskalácsnyuszira rajzol szájmaszkot, talán hogy egy kis cukisággal (és cukorral) oldja a hangulatot így az ünnephez közeledve. Ebből legalább biztosan jut mindenkinek, bár az is igaz, hogy ránézésre csak egyszer használatosak.

  • Képernyőfotó 2020-04-04 - 14.18.45.png
    Fotó: Daniel Orte Menchero / Facebook

    A járvány miatti karantén idején terjednek a jobbnál jobb házi hegymászó videók, ezek közül is talán a legjobb Philipp Klein szobai extrém síelése. (A névazonosság ellenére nincs rokonság a magyar Klein Dáviddal, és a csúcsot is sikerül megmászni.)

    És itt egy korábbi, szintén jól sikerült kerti hegymászás Dél-Afrikából, David D'Aguiartól.

  • 2020. április 2-3.

    Ez egy könnyen érthető cikk

    a koronavírusról.

    A koronavírus egy vírusfajta,

    ami betegséget okoz.

    A betegség,

    amit a koronavírus okoz,

    hasonlít az influenzára

    és tüdőgyulladást okozhat.

    Eddig ezt a vírust nem ismertük.

    Bővebben a koronavírusról itt olvashatsz:

    https://efoesz.hu/egyeb/koronavirus-konnyen-ertheto-tajekoztato/

    Jelenleg

    Magyarországon

    több mint 600

    igazoltan koronavírusos

    emberről tudunk.

    Valószínűleg

    sokan vannak olyanok is,

    akik elkapták a vírust,

    de nem tudjuk róluk.

    Van olyan szakember,

    aki szerint

    körülbelül tízszer annyian

    lehetnek fertőzöttek,

    mint ahány emberről igazolták.

    Azt is tudjuk,

    hogy akár az ország összes településén

    lehetnek fertőzött emberek.

    Sajnos nőtt az elhunytak száma is,

    már 26 ember halt bele

    a koronavírusba.

    De nőtt a gyógyultak száma is.

    Már 43 ember gyógyult fel a betegségből.

    Több mint 10 000 ember van

    hatósági házi karanténban.

    A hatósági házi karantén azt jelenti,

    hogy kötelező

    a házi karantént betartani.

    Ilyenkor az ember

    két hétig nem jöhet el otthonról.

    Nem is fogadhat látogatókat.

    Aki ezt megszegi,

    az bűncselekményt követ el.

    Vannak olyan emberek,

    akik önkéntes karanténban vannak.

    Ez azt jelenti,

    hogy nekik nem kötelező

    otthon maradniuk,

    mégis ezt választják.

    Ezzel is megállíthatjuk

    a koronavírus terjedését.

    Magyarország

    március 16-án lezárta a határait.

    Ez azt jelenti,

    hogy azóta

    csak magyar állampolgárok

    léphetnek be az országba.

    Ez azért fontos,

    hogy minél kevesebb ember

    tudja behozni a koronavírust

    külföldről.

    Azok a magyar állampolgárok,

    akik fertőzött területről érkeznek,

    például Olaszországból,

    nekik kötelező

    hatósági házi karanténba vonulniuk.

    Érdekesség,

    hogy ezt a szabályt

    több helyen megváltoztatták.

    Például a magyar és szlovén határok

    néhány részén is át lehet járni.

    Azért,

    hogy a határ mentén dolgozók

    tudjanak járni munkába.

    Csak olyanokat engednek át a határon,

    akiknek van róla igazolásuk,

    hogy dolgozni mennek

    az egyik országból

    a másikba.

    Ezeknek az embereknek

    nem kell két hét

    hatósági házi karanténba vonulniuk.

    A héten azt is megírtuk,

    hogy a tömegközlekedési járatok számát

    csökkentik.

    Például kevesebbszer járnak

    a buszok és vonatok.

    Budapesten is csökkentették

    a járatok számát.

    Emiatt nagy lett

    a reggeli tömeg a járatokon.

    A tömeg veszélyes lehet,

    mert a zárt helyen

    könnyebben terjed a vírus.

    A tömegben

    nem lehet betartani

    a másfél méteres távolságot

    az emberek között.

    Emiatt hétfőtől

    több járatot indítanak.

    Ne feledd,

    hogy Magyarországon

    kijárási korlátozások vannak.

    Mindenki számára nehéz

    ezeket a korlátozásokat

    betartani.

    Mégis nagyon fontos,

    hogy betartsuk őket

    mert ezzel csökkenthetjük

    a vírus terjedését.

    Dézsi Csabáról,

    Győr polgármesteréről is kiderült,

    hogy elkapta a koronavírust.

    A győri polgármester volt

    az első magyar politikus,

    aki igazoltan koronavírus fertőzött.

    Sportolók is elkapták

    a koronavírust:

    Kapás Boglárka volt

    az első az úszók közül,

    aki megfertőződött.

    Később Kozma Dominik

    is bejelentette,

    hogy elkapta a koronavírust.

    Azóta már tudjuk,

    hogy több úszó is

    elkapta a koronavírust.

    Jól érzik magukat,

    nincsenek tüneteik.

    Ebből is látszik,

    hogy a koronavírusnak

    nem mindig vannak tünetei.

    Van,

    aki jól érzi magát,

    mégis fertőző.

    Ezért fontos,

    hogy aki teheti

    maradjon otthon!

    Ezzel megállíthatjuk

    a koronavírus terjedését.

    A világon

    nagyon sok ember

    nem tud dolgozni.

    Azért,

    hogy hasznosan teljen

    ez az idő,

    nagyon sok ember

    segít most másokon.

    Vannak színészek,

    akik videóban

    könyveket,

    verseket olvasnak fel.

    Itt pedig meséket találsz:

    https://www.samsung.com/hu/samsung-bookr-mesetar/

    Vannak varrónők,

    akik ruhák helyett

    egész nap szájmaszkokat varrnak.

    Vannak edzők,

    akik ingyen edzéseket

    tartanak az embereknek.

    Ilyen például Rubint Réka,

    aki sok edzős videót

    oszt meg az emberekkel.

    Az otthoni edzéshez

    segítséget itt találsz:

    Online Alakreform torna

    Sok pedagógus megosztja

    az anyagot,

    amiből tanít

    a többi pedagógussal

    az interneten.

    Az otthoni tanuláshoz

    segítséget itt találsz:

    Mottó Suli

    Ha teheted

    ne menj el otthonról.

    Csak akkor menj ki a lakásból,

    amikor nagyon fontos dolgod van!

    Kilenc óra és dél között

    csak akkor menj ügyeket intézni

    vagy boltba,

    ha elmúltál 65 éves!

    Amikor kinn vagy az utcán

    vagy zárt helyen,

    akkor tarts az emberektől

    másfél méteres távolságot.

    Így segíthetsz megállítani

    a vírus terjedését.

    Mit tegyek,

    hogy ne kapjam el

    a koronavírust

    és ne fertőzzek meg másokat?

    Az első és legfontosabb,

    hogy maradj otthon!

    Akkor is megfertőzhetsz másokat

    amikor nincsenek tüneteid!

    Gyakran moss kezet!

    Fertőtlenítsd a kezed!

    Ne adj puszit!

    Ne ölelj meg másokat!

    Ha betegnek érzed magad,

    ne menj orvoshoz!

    Inkább telefonálj a segítődnek

    vagy a háziorvosodnak.

    Így megállíthatjuk

    a vírus terjedését.

    Friss hírekért,

    információért

    figyeld a híreket,

    és a kormány oldalát,

    a www.koronavirus.gov.hu-t.

  • Robotokat használnak Tunézia utcáin a polgárok ellenőrzésére a koronavírus-járvány miatti kijárási tilalom idején. Az ENOVA nevű helyi cég által gyártott P Guard robot távolról működtethető, és infravörös kamerákkal, hőkamerával, valamint hang- és fényjelző rendszerrel van felszerelve, írja az Independent.

    A fenti kissé szürreális videóban a robot igazoltat egy embert, aki azt mondja, hogy csak cigiért ugrott le. A robot ezután arra utasítja, hogy siessen. A videót a tunéziai belügyminisztérium posztolta ki.

  • Kicsit vérfagyasztóan szürreálisra, de ennek megfelelően hangulatosra sikeredett a Local videóösszeállítása, ami azoknak az országoknak a sűrűn látogatott nevezetességeit mutatja be koronavírus-járvány idején, ahol a lap is jelen van.

  • Az egyik legszebb dolog az életben a grindcore. A laikusoknak csak annyit tudok mondani, hogy olyan gyors zenéről van szó, hogy szinte a szám végén számolnak be. Erről készült egy kellően részletes dokumentumfilm még 2018-ban, a Slave To The Grind, ami most végre ingyen nézhető online, valószínűleg a koronavírus-járvány miatt utankozó, marginális zenéket szerető, érző szívű emberek megsegítése miatt. Köszönjük!