új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Múlt vasárnap egy wisconsini család múlt horgászni indult a Marsh-Miller tóra, ahol nem várt jelentet fogadta őket. A vízben egy kétségbeesett medvebocs úszkált, akinek a fejére szorult egy műanyag csupor bödön. A Hurt-család tudta, ha ők nem segítenek a bajba jutott állaton, akkor az minden bizonnyal elpusztul, ezért a csónakjukkal megpróbáltak a medve közelébe kerülni, de ez nem ment olyan egyszerűen. Vagy öt percig köröztek körülötte, amikor a családfő Briannak végre sikerült lerántania a medve fejéről a műanyag bödönt. Minderről felvételt is készítettek, amelyet már több mint 800 ezren láttak.

    AP20182748282268

     (via BBC)

  • Tavaly írtunk a Kiscelli Ragyogj! elnevezésű divattörténeti kiállításáról, amit eredetileg áprilisig terveztek tartani a múzeumban. A járvány azonban mindenbe közbeszólt, a bezárás miatt és más program híján a divatkiállítás végül idén szeptemberig marad a Kiscelliben,

    Ráadásul a divattörténet követéséhez hűen még maszkokkal is kiegészült

    Ahogy azt írják,

    Az öltözködés az emberi kommunikáció legrégibb eszköze, napjainkban a legláthatóbb “ruhadarabunk” a maszkunk. Ezért egészült ki a Kiscelli Múzeum Ragyogj! című divattörténeti kiállítása csillogós, divatos maszkokkal.

  • fagafs

    Egy izraeli startup azon kísérletezik, hogy húshoz hasonló növényi alapú húst gyártson. A Redefine Meat ezzel nem lenne egyedül, de az a 3D technika, amivel kinyomtatják a húsmentes steaket eléggé unikálisnak tűnik:

    Ha 3D nyomtatású műhúst még nem is lehet nálunk kapni, azért már elég bő a választék itthon is. Pár hónapja végigkóstoltuk a magyar műhúsos cégek kajáit, és egy dietetikust, illetve egy élelmiszermérnököt is megkérdeztünk arról, hogy mennyire érdemes visszavennünk a húsfogyasztásunkból, valamint, hogy lehet-e bajunk a húsanalógoktól. Cikkünket itt olvashatjátok el.

  • Semmelweis napon kérte meg egy örkényi mentősápoló a barátnőjének, egy dabasi mentőtisztnek a kezét. A lánykérésre természetesen mentőautóval érkezett a leendő vőlegény, a párperces romantikát pedig az Országos Mentőszolgálat közvetítette élő adásban Facebook-oldalán: 

  • Nem egyszerű a sportszergyártók kreatív részlegeinek a dolga, mióta évről-évre új, egyedi és ötletes futballmezekkel kell előrukkolniuk. A német Borussia Dortmundot a Puma öltözteti, akik most igazán különleges dizájnt találtak ki:

    a sárga-feketék következő hazai meze pont úgy néz ki, mintha az Electabuzz nevű Pokémonról mintázták volna.

    bvbelectrazz
  • Július 1 és 25. között 130 férőhelyes autósmozivá alakul át a Müpa melletti külső parkoló. A Müpa minden héten szerdától szombatig várja azokat, akik kocsiból ülve szeretnének koncertet hallgatni, egyéb eseményeket követni: merthogy a dolog lényege, hogy az ember ki se száll az autóból, anélkül így is végig tudja nézni a Müpán belül közben élőben zajló eseményt. A helyszín maga valahogy így fog kinézni:

    Az esemény hangját egy, a helyszínen megadott frekvencia segítségével lehet majd hallgatni az autó rádiójából. A programok között szerepel komolyzene, operett vagy többek között a Péterfy Bori & Love Band, Barabás Lőrinc, a The Qualitons és a Lóci játszik is. A jegy egy autóra 4000 forintba kerül, csak online lehet megvásárolni.

  • 2014 óta minden év június 11-én, Hemző Károly születésnapján adják át a fotográfusról elnevezett díjat, amivel fiatal, 35 év alatti magyar fotósokat ismernek el. A díjjal anyagi támogatás és kiállítási lehetőség is jár.

    Csudai Sándor, a 2019-es Hemző Károly-díjas felvétele (Nagyképünkért kattintson!)
    Csudai Sándor, a 2019-es Hemző Károly-díjas felvétele (Nagyképünkért kattintson!)
    Fotó: Csudai Sándor

    Idén a járványhelyzet miatt a szokásos pályázatot és kiállítást is őszre halasztották, azonban az alapítvány kuratóriuma Korniss Péter kezdeményezésére úgy döntött, hogy ebben a rendkívüli helyzetben is megpróbálja segíteni a fiatal fotográfusokat azért, hogy az alkotói munka a nehezebb egzisztenciális helyzetben sem szakadjon meg. Hat fotósnak ajánlottak egyszeri támogatást, a kuratórium olyan szempontokat mérlegelt, mint az alkotók szakmai teljesítménye, illetve nem kizárólagos körülményként azt is, hogy volt-e korábbi években a díjra jelölve.

    A támogatott fotográfusok: Bielik István, Czagány Balázs, Hajdú D. András, Kaszás Tamás, Mohai Balázs, Ruprech Judit.

  • Nem clickbait, teljesen komoly, ami a címben elhangzott. Nepálban ugyanis akkora károkat okoz a termésben a helyi sáskahad, hogy a nepáli mezőgazdasági minisztérium kitalálta azt is, hogy 50-250 forintnak megfelelő rúpiát fizetnek kilónként azoknak az embereknek, akik sáskagyűjtésbe kezdenek a minisztérium kérésére. 

    Arra az esetre viszont, ha az önkéntes sáskaszedők (főként gyerekek és szegények csinálják egyébként) nem tudnának eleget összefogdosni, a minisztérium kitalálta, hogyha minden kötél szakad,

    Hangos üvöltő heavy metállal fogják elűzni a sáskákat.

    Az MTI szerint a metálos módszert Indiában már alkalmazták. Azt nem tudni, mekkora sikerrel. 

  • A mai napon újraindultak az iskolák Thaiföldön. A koronavírus-fertőzés csökkentése miatt az iskolapadokra ablakos dobozokat tettek, a tanulók pedig maszkot, egyesek arcpajzsot is viselnek, akárcsak a tanár.

    Közelebbről megnézve a képet, látható, hogy a kis dobozok kartonból készültek, amire egy műanyag sínt helyeztek. Ez biztosítja a doboz formáját. Az ablakok helyén tippre valami műanyag lehet. 

    Koronavírus-fertőzéssel 3173 esetet regisztráltak Thaiföldön, amiből 3059-en meggyógyultak és 58-an haltak meg a vírus miatt. 

    Mennyire hatékony védekezés ez?

  • A Magyar Madártani Egyesület terepnaplójában számoltak be azokról a parlagisas-fiókákról, akik mellett egy egerészölyv nevelkedik. 

    A leírás szerint ez úgy lehetséges, hogy a parlagisas-szülők élve vitték be az eredetileg zsákmányként elejtett egerészölyv-fiókát, amit aztán végül felneveltek. Ahogy a posztban írják,

    Az egerészölyv fiókák viszonylag gyakori zsákmánynak számítanak egy parlagi sas fészkében, de egyes esetekben a „házhozszállítás” során nem sérülnek meg, hallatják táplálékkérő hangjukat, így a sasszülők nem zsákmányként tekintenek rájuk. A természet lenyűgöző meglepetéseket tartogat!

  • Igen, én is annyit tudok erre mondani: tessék, hogy tetszik mondani?! Június 29-én a Variety oldalán megjelent egy beszélgetés, aminek keretében Anne Hathaway és Hugh Jackman arról beszélgetnek, hogy Christopher Nolan filmjeinek forgatásán (pl. Memento, Eredet, A sötét lovag) nincsenek székek, nem lehet leülni. Hathaway ki is fejti, hogy milyen jó, hogy nem lehet leülni, mert mindenki dolgozik, és nem lazsál, illetve Nolan filmjeit mindig olcsóbban, határidő előtt fejezik be, úgyhogy biztos igaza van.

    Az Indiewire viszont megkérdezett pár embert, aki volt már valaha Nolan-film forgatásán, és elmondták, hogy hát ez egy elég nagy marhaság, miért ne lehetne leülni székekre ilyenkor. Merthogy lehet, nincsen megtiltva. Ami meg van tiltva, az a mobiltelefonok használata, illetve a dohányzás, de állítólag az utóbbit jobban sikerült, mint az előbbit. 

    Kelly Bush Novak, Nolan sajtósa elmondta, hogy van egy olyan szék, amit a rendező nem használ, az pedig a visszajátszásnál a monitorok elé helyezett szék, amiből nézve megnézhetné, hogy mit is vett fel. Novak elmondta, hogy ezeket a székeket ilyenkor hierarchia szerint szokták elrendezni (a rendezőé van legelöl), Nolan viszont nem szokott élni a lehetőséggel. De igenis vannak székek.

  • Ha már úgyis azt pletykálták az egykori ukrán miniszterhelyettesről, hogy horizontálisan ért el vertikális karriert – amit aztán egy telefonos szívatás után  el is bukott –, valószínűleg a legkézenfekvőbb megoldást választotta, amikor bikiniben állt mobiljának kamerája elé, hogy közölje: pártot alapít a politikai prostitúció és a korrupció felszámolására. Íme:

    Alekszandra Klitina szerint a nadrágban lévő idiótákra nem lehet számítani, így csak egy új párttal lehet felszámolni a korrupciót. „A párt balközép beállítottságú lesz, amelyben hangsúlyos lesz a környezetvédelem” – tudatta azokkal, akik készek szembenézni a pőre igazsággal. „Aki akar, csatlakozzon hozzám” – üzente a tavaly elbocsátott miniszterhelyettes. A párt nevét egyelőre nem közölte.

    Klitina szerint egykori felettese, az infrastrukturális miniszter tavaly novemberben azért távolította el, mert nem akarta, hogy bárki az útjába álljon, amikor korrupciós ügyleteket akar nyélbe ütni.

    Sajnos ezt a megállapítását először nem ő hozta nyilvánosságra, hanem az az orosz pranker, aki magát egy közismert alvilági figurának kiadva váltott üzeneteket Klitinával. (Hogy a Dzsóker néven betyárkodó figura kicsoda, és segíti-e az orosz FSZB az akciókban, azt az ukrán biztonsági szolgálat próbálja kideríteni.) Volt már ilyenre példa, egyszer a korábbi ukrán elnök, Petro Porosenko volt áldozata két hasonló prankernek, akik még a spanyol védelmi minisztert is behülyítették

    A pártalapításra az idő nem kedvező, a következő választás elvileg 2024-ben lesz, és a Nép Szolgája párt példátlanul nagy fölénnyel nyert tavaly, ahogyan vezetőjük, a színészből lett Volodimir Zelenszkij is könnyedén győzött az elnökválasztáson, igaz, a politikai erőviszonyok rendkívül gyorsan változnak Ukrajnában.

    Képernyőfotó 2020-07-01 - 8.24.57.png
    Fotó: youtube