új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Torontóban épp Van Gogh-kiállítás van, azonban a koronavírus-járvány miatt a szervezők kitalálták, hogy

    autóval is bejárhatóvá teszik a kiállítást a művészetkedvelők számára.

    Kanada legnagyobb városában fokozatosan enyhítenek a vírus miatt bevezetett korlátozásokon. A Van Gogh kiállítás ezen a héten nyitott két óriási bejárható területtel, amit egy torontói raktárépületben rendeztek be: 

    • az egyikben lehetőség nyílik megnézni a kiállítást csak úgy személyesen, viszont a nagy terület biztosítja a közösségi távolságtartáshoz szükséges teret,
    • a másik részen pedig be lehet hajtani kocsival, ez a rész augusztus 9-ig lesz nyitva.

    Utóbbi azoknak nyújt biztonságos műélvezetet, akik félnek a vírustól, vagy a veszélyeztetett csoportokba tartoznak, de nem tudnak vagy akarnak művészet nélkül élni. Egyszerre akár 10 autó is befér, amik a kijelölt helyekre parkolhatnak, a motort pedig le kell állítani, mert a műalkotások bemutatását zene kíséri. Az autós bemutatók szinte összes dátumára elkeltek már a jegyek, de gyalogosan még egész szeptemberben meg lehet nézni a kiállítást.

    A rendezvényt a "Van Gogh, Starry Night" alkotóival együttműködésben hozták létre, ami egy óriási, népszerű kiállítás, és tavaly a párizsi l'Atelier des Lumieres-ben mutatták be.

     (EuroNews)

  • A portugál Vogue júliusi számának a témája a mentális egészség, így a címlapfotót is ennek szellemében készítették. A fotón egy fiatal, meztelen nőt látunk egy rideg kórházi környezetben, miközben két ápoló fürdeti egy kádban.

    A bejegyzés megtekintése az Instagramon

    THE MADNESS ISSUE. COVER 1/4 It’s about love. It’s about life. It’s about us. It’s about you. It’s about now. It’s about health. It’s about mental health. #themadnessissue It’s about time. . Edição julho/agosto disponível em vogue.pt/shop Nas bancas disponível a partir de 10 de julho. ___
 July/August issue available at vogue.pt/shop Newsstands available from July 10th. . Photography @branislavsimoncik Styling @ninaford_ @nemamconaseba Hair @janmolnarofficial Make up @lukaskimlicka Models @simonakirchnerova Assistants Branislav Waclav / @PatrikHopjak / @fosia.rvs @exitmodelmanagement . #vogueportugal @lighthouse.publishing #editorinchief @sofia.slucas #creativedirection @jsantanagq

    Vogue Portugal (@vogueportugal) által megosztott bejegyzés,

    A címlapkép széles körben felháborodást váltott ki, a bírálói szerint ugyanis hamisan ábrázolja a mentális betegségeket elavult kórházi környezetben.

    "Úgy néz ki, mint egy elavult pszichiátria, ahol kínozzák a betegeket"

    - írta Sara Sampaio protugál modell, aki maga is szenvedett mentális betegségben.

    Rosszallását fejezte ki a kép kapcsán Poorna Bell író, és mentális egészség-tudatosság szószóló, akinek a férje 2015-ben lett öngyilkos:

    "Elutasítom. Mindenki nevében, aki valaha volt pszichiátrián,  vagy van olyan szerette, aki volt már egyben. Az egész különösen fájdalmas annak tudatában, hogy mennyi mindenkinek kellett ezt jóváhagynia, mire a magazin címlapjára került."

    A lisszaboni pszichoterapeuta, Silvia Baptista azt írja a címlapképről: 

    "Ez képvisel mindent, amire a mentális egészségről szóló diskurzusnak nincs szüksége. Mik ezek az ápolók? Mi ez a tudatlan és tiszteletlen beállítás? Nem helyénvaló sikkesnek ábrázolni a mentális betegségeket."

    A Vogue azt nyilatkozta a Twitteren, hogy a címlapsztori a mentális egészség történelmi hátterét vizsgálja, és azért tervezték ilyenre a borítót, hogy a valódi életet és valódi történeteket tükrözze. A júliusi számban pszichiáterek, szociológusok, pszichológusok és más szakértők is adnak interjút. A nyilatkozat szerint a Vogue célja az volt, hogy felhívja a figyelmet napjaink egyik fontos problémájára.

    A sokat kritizált címlapkép / Vogue Portugal Instagram
    A sokat kritizált címlapkép / Vogue Portugal Instagram

    (BBC)

  • Egy jordán séf, Omari Sartawi feltalálta a

    padlizsánműbőrt.

    Levágja a padlizsánok háját, sózza, kiszárítja, megfőzi vízben, így képződik egy vastagabb műbőrszerű cucc, amiből aztán jordán divattervezők díszes maszkokat készítenek. A videó alapján ezek a maszkok inkább a látványra és a fenntarthatóságra koncentrálnak, mint a vírusvédelemre.

    Ön hordana padlizsánmaszkot?

    A dizájnt részesítették előnyben a hatékonysággal szemben / Reuters Twitter
    A dizájnt részesítették előnyben a hatékonysággal szemben / Reuters Twitter

    (Reuters)

  • Lando Norris, a McLaren 20 éves pilótája a Forma-1 történetének harmadik legfiatalabb dobogósa lett vasárnap az Osztrák Nagydíjon (csak Max Verstappen és Lance Stroll volt nála fiatalabban a legjobb háromban F1-futamon).

    Az alsóbb kategóriákban azért már jó pár sikert gyűjtött, a Forma-1 előtt (és mellett) összesen 16 bajnoki idényben indult különböző sorozatokban, ezekben öt bajnoki címet és összesen 46 futamgyőzelmet szerzett, van tehát rutinja az ünneplésben.

    A Forma-1-ben való pezsgőzés viszont más tészta, meg kell adni a módját, Norris pedig fiatalos lendülettel, egyedi módszerrel látott neki a locsolkodásnak: egy határozott mozdulattal a földhöz koccintva rázta fel a pezsgőt a hagyományos, üveget befogva rázás technikáját elhagyva.

    A Forma-1 szezonja július 12-én a Stájer Nagydíjjal folytatódik majd.

    vlcsnap-2020-07-05-17h41m55s254.png
  • Freddy Nock svájci kötéltáncos és akrobata újabb merész mutatványokkal örvendeztette meg az erre fogékonyakat, ezúttal egy svájci síparadicsom újranyitása apropóján, a waadti Alpokban található Les Diablerets hegycsoport azonos nevű üdülőhelyén.

    A bemutató részeként a korábban már számos világcsúcsot megdöntő Nock más mutatványok mellett vakon, egy kilátást blokkoló sisakban sétálgatott (több mint 150 métert) az egyik sífelvonó drótkötélpályáján, majd biciklizett is egyet (367 métert) a magasban, a talajtól mintegy 175 méterre. Naná, hogy készült róla videó:

  • Lazítottak a kijárási korlátozásokon Angliában, így az angolok három hónap után először térhettek vissza a pubokba, éttermekbe, mozikba és vidámparkokba szombaton. Ha a kormány azt gondolta, hogy a bulizni vágyó angolok majd szépen betartják az előírt távolságot, hát nagyon tévedtek, több nagyvárosban ugyanis óriási utcabál lett az újranyitásból. 

    A BBC riportere egy Newcastle-i kocsmából jelentkezett be, ahol egy hosszú rúdra szerelt mikrofonnal interjúzta a vendégeket. A kocsmázók nagyon örültek, hogy végre csapolt sört ihatnak az üveges és a dobozos helyett, és azt mondták, hogy jó érzés kimozdulni otthonról, kicsit visszatérni a normalitásba. Még ha az a normalitás kicsit el is tér a járvány előttitől: a kérdéses kocsmában csak foglalással lehet beülni, legfeljebb három órára lehet foglalni egy asztalt, de csak azután, hogy a bejáratnál mindenki leírta az adatait, hogy vissza lehessen kerülni, hogy itt járt. 

    Newcatle-ben a beszámoló szerint nyugisan ment az első kocsmázás és mindenki betartotta a szabályokat, máshol ez nem sikerült olyan jól. A Guardian cikke szerint a rendőrök több angol nagyvárosban, például Londonban és Southhamptonban is arra panaszkodtak, hogy

    a kocsmákba visszaszabaduló, majd gyorsan lerészegedő tömegek egyáltalán nem tartották be a járványhelyzet miatt hozott előírásokat. 

    A londoni Sohoban óriási tömegek buliztak az utcán, Southhamptonban pedig egy rendőr beszámolója szerint pedig ott volt, akik boldogra itták magukat és meztelenül rohangáltak az utcán, mások morcosra részegedtek és összeverekedtek. Egy helyi rendőr szerint teljesen egyértelmű, hogy a részeg emberek nem tartják majd a megkövetelt távolságot, ezzel talán finoman kritizálva a kocsmák kinyitásáról szóló kormányzati döntést. 

    A skót, wales-i és észak-ír hatóságok sem értettek egyet annyira az újranyitással, úgyhogy ott még nem engedték vissza a népet a pubokba. 

  • Vagy Mága Zoltán és Mága Zoltán között?

    Ki tudja? Ma a reggeli után sétált egyet Mága Zoltán, amiről posztolt is az Instára. Felületes szemlélőként úgy tűnhet, hogy a hegedűművész önmagával sétálgatott, esetleg a sosem látott ikertestvérével, vagy akár biztonsági okokból a hasonmásával, mint Amidala királynő.

    Nézzék csak meg, mint két tojás.

    A bejegyzés megtekintése az Instagramon

    Reggeli utáni séta😎😜

    Zoltán Mága Official @ (@zoltanmagaofficial) által megosztott bejegyzés,

     Akik viszont követik őt, pontosan tudják, hogy a miniszterelnök kedvenc hegedűművésze nem mással, mint a 15 éves fiával sétált ilyen sikkesen összeöltözve.

    Még ennek az információnak a birtokában is nehéz kettőnél több különbséget találni a két alak között. Önnek sikerül?

    Mága Zoltán Prima Primissima-díjas hegedűművész itt épp a fia nélkül
    Mága Zoltán Prima Primissima-díjas hegedűművész itt épp a fia nélkül
    Fotó: Beliczay László / MTI
  • Az elmúlt hetekben a történelem egyik legnagyobb és leghangzatosabb tüntetései zajlottak az Egyesült Államokból kiindulva világszerte. 2020. május 27-én zavargásokba fordult tüntetések robbantak ki, miután egy rendőri túlkapás miatt két nappal korábban meghalt George Floyd. A 46 éves fekete férfi nyakán hosszú percekig térdelt egy rendőr, figyelmen kívül hagyva segélykéréseit. A Black Lives Matter mozgalom az elmúlt időszakban az élet sok területén ért el előrelépést az esélyegyenlőség jegyében.

    A megmozdulások nyomán több, mint száz híres fotográfus fogott össze és adományozta egy-egy képét az Anti-Racism Photography Fundraiser elnevezésű rasszizmusellenes adománygyűjtéshez, aminek bevételét három brit, feketéket támogató jótékonysági szervezet között osztják szét. A képek ára egységesen száz font.

    A fotósok között szerepel Martin Parr, Mario Sorrenti, Alec Soth, Alice Mann, Caleb SteinClémentine Schneidermann and Charlotte James, Corinne Day, Neil Kenlock és még sokan mások.

    A nemzetközi kezdeményezésnek részese Gáldi-Vinkó Andi magyar fotóművész is két fotóval, akinek az anyává válás első éveit feldolgozó sorozatából mi is közöltünk korábban egy nagyképet, Nem megszűntem, csak most valahogy nem vagyok címmel.

    1e42079e5017415db8166f932bb39663 1000x
    Fotó: Gáldi Vinkó Andi
  • Kacagócsér bukkant fel a Kardoskúti Fehér-tónál, írja a Körös-Maros Nemzeti Park oldala. A Medárd-napot követő esők hatására jelentős mennyiségű víz van a tavon, ezért a madarak száma is felszaporodott. 

    Kacagócsérek azonban nagyon ritkán bukkannak fel, országosan is csupán 8-10 megfigyelést regisztrálnak egy évben. Egyhetes különbséggel, két alkalommal is megfigyeltek egy példányt a Fehér-tónál, de azt nem tudni, hogy ugyanaz a madár volt-e, vagy ketten vannak.

    Az eltévedt kacagócsér valószínűleg a Földközi-tenger partvidékéről jöhetett, mert Európában többnyire ott költenek. A fajra – sikertelen költés esetén -, jellemző a tavaszi és a nyári kóborlás, ilyenkor a kontinens belsejébe is bejönnek, és előszeretettel keresik a szikes tavakat.

  • Krokodilos gumimatrac, Volkswagen Bogár, vitorlázó férfiak és nők, szocreál stílusú nyaralók. Ilyesmi témájú Fortepanos képekkel illusztrálja cikkét a CNN, amelyben "Magyar Hamptonsként", sőt, riviéraként emlegeti a Balatont.

    A CNN hosszabb cikkben mutatta be, milyen volt a régi Balaton, ami a rendszerváltás alatt élte aranykorát. Nem csak a szakszervezeti nyaralókról van azonban szó hanem azokról a kelet- és nyugatnémet családokról is, akik a vasfüggönyt kijátszva itt tudtak egymással újra találkozni. 

  • Szóval egy macska meg még egy macska az összesen két macska, ugye?

    Hát nem!

    Legalábbis nagyon úgy tűnik, hogy az alábbi, redditre posztolt felvétel megdönti az alapvető, 1+1=2 tételt. És nem, nem csak simán úgy, hogy két macska frigyéből születik egy harmadik macska.

    1+1=3, hol up (@_@) from r/blackmagicfuckery

    Na jó, lehet, hogy valamikor egyszerűen csak beugrott a képbe egy harmadik cica is, de mikor??