új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A magyar borkultúra elképesztő fejlődésen ment keresztül az utóbbi évtizedekben, egyre több olyan pincészet és borász van, aki nemzetközi mércével is a világ élvonalába tartozik. Azért, hogy ez minőségi javulás ne álljon meg, sőt, továbbra is folytatódjon ebben az évben is egy pályázattal igyekszik segíteni fiatal borász tehetségeket a neves Borászok Borásza díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány. 

    ajövóborásza
    Fotó: Maja Petric / Unsplash

    A társaság minden évben egymillió forintos ösztöndíjat biztosít a nyertes szőlész-borász hallgatónak, amelyet féléves külföldi szakmai gyakorlatra fordíthatnak. Eddig négy fiatal tehetség érdemelte ki az ösztöndíjat, közülük ketten már nemzetközi tanulmányúton is részt vettek, az egyikük kaliforniai, a másik ösztöndíjas pedig új-zélandi szüreten vehetett részt. 

    A Jövő Borásza Ösztöndíjra november 15-ig adhatnak be pályázatot négy egyetem szőlész-borász hallgatói. Az ösztöndíj nyertes a féléves külföldi szakmai gyakorlaton felül részt vehet egy szüreten valamely Borászok Borászánál vagy Borászok Borásza jelöltnél is. Továbbá kap egy tiszteletjegyet a következő Borjog és Bormarketing Konferenciára, valamint meghívót a Borászok Borásza Díjátadógálára az ünnepélyes eredményhirdetésre. 

  • Miassz városában, a Cseljabinszki területe egy 90 éves helyi lakost fogott el a rendőrség. 13 gramm heroin eladásával gyanúsítják – adta hírül a Novaja Gazeta.

    Az idős asszonynál jelentős mennyiségű heroin volt, és a nyomozás végéig ház őrizetben marad, mivel életkora miatt nem lehet a fogdában tartani. A nyomozók azt sem zárják ki, hogy valakik tudtán kívül felhasználták kábítószer terjesztésére.

    A 90 éves asszony nem tett beismerő vallomást. Ha bűnösnek találják, akár 20 évet is kaphat.

  • ...mert mindegyikhez máshogy viszonyulnak! Valamelyiket annyira szeretik, hogy odalépnek hozzá, vagy odahajtják fejüket, más fajokat pedig csak türelmesen fogyasztanak. Vannak olyan füvek azonban, amelyeket csak valami finomabbal együtt hajlandóak „bekanyarítani”, vagy csak aprókat harapnak belőle, vagy éppen csak a virágát szeretik. Emellett sok olyan növényfaj is van, amelyeket csak megszagolnak vagy egyszerűen kikerülik, míg egyeseket annyira nem szeretnek, hogy kirázzák őket a szájukból, ha az véletlenül odakerül.

    A tanulmány szerint – amelynek szerzői Molnár Zsolt ökológus és kollégái, valamint Máté János és Sáfián László pásztorok voltak – a marhának tízféle viszonya volt a legelő 117 vizsgált növényfajához, láthatóan felismerte az egyes fajokat. A több évig tartó vizsgálatban a kutatók csaknem 33 ezer esetben dokumentálták a marha „fűharapását”.

    A kutatás eredményeit egyébként nemrég publikálták az Ökológiai Kutatóközpont munkatársai és a vizsgálatban közreműködő pásztorok a Journal of Applied Ecology című szaklapban. A cikk újszerű módon kapcsolja össze a pásztorok tudását az ökológiai, a mezőgazdasági és a természetvédelmi kutatásokkal – írja az MTI.

  • Kuba néhai forradalmi vezetője sok emlékezetes dolgot tett, ezek közül talán a 60 évvel ezelőtti ENSZ-ben tartott beszéde vált legendássá, amikor 269 percen át mondta a magáét, lényegében ennyi ideig az Egyesült Államokat bírálta.

    Ezt azóta sem sikerült senkinek túlszárnyalni az ENSZ-ben. El Commandante nem gondolta úgy, hogy sok beszédnek sok az alja, hiszen saját rekordját is túlszárnyalta, amikor 1986-ban Havannában, a Kubai Kommunista Párt III. kongresszusán elmondta leghosszabb beszédét, amely 7 óra és 10 perc volt.

    Nevéhez több egyéni csúcs is köthető, például 600-nál is több merényletet élt túl, egészen pontosan 634-et, amelyek többsége a CIA nevéhez fűződik. Emellett egyike a leghosszabb időt országot vezető személyeknek, 1959-től egészen 2006-ig állt Kuba élén.  

  • Nem változtatják meg a New York állambeli Swastika falu nevét, annak ellenére, hogy többen panaszt tettek, mert az elnevezés rossz emlékeket ébreszt a történelemben jártas polgárokban.

    A szvasztika ősi napszimbólum, Indiában az élet körforgásának, a halhatatlanságnak, de a szerencsének is a szimbóluma. Horogkeresztként Adolf Hitler hatalomra jutása után lett ismert a harmincas években, ebben a kontextusban antiszemita jelentésű és tiltott önkényuralmi jelkép. 

    A város nevéről szeptember 14-én szavaztak, miután egy New York-i látogató megdöbbent a falu nevén – írta az MTI.

    Volt egy másik Swastika nevű falu is a kanadai határ túloldalán, Ontarióban. A település nevének semmi köze a a nácizmushoz, mivel jóval korábbra, a századforduló idejére nyúlik vissza. Akkoriban két fivér, Jim és Bill Dusty kutatott a környéken ezüst után. Ezüstöt ugyan nem találtak, mégsem utaztak oda teljesen habókra, mert aranyat viszont igen. Megalapították 1907-ben a  Swastika aranybányát, amely onnan kapta nevét, hogy a testvérek  szvasztika  szerencsemedált viseltek.

    2020-09-25 17 48 21-Google Térkép.png
    Fotó: Google Maps

    1908-ban a vasút is megérkezett, ekkor alapították meg a  Swastika Bányászati Társaság, ez lett a későbbi város névadója. 1911-től lendült fel igazán a bányászat, tömegek költöztek Swastikába, ahol egymás után létesültek szállodák, iskolák, hotelek, egyszóval felfejlődött a település.

    A második világháború idején, amikor az USA hadban állt Németországgal, átnevezték a falut Winstonra (Churchillre utalva), de erről a falu lakóit nem kérdezték meg. 

    A falu lakói visszahelyezték a régi névtáblát ezzel a felirattal: „A pokolba Hitlerrel, ezt a nevet  mi találtuk ki előbb!”

  • Gloria Stuartot a legtöbben James Cameron féle Titanic filmben nyújtott alakításáról ismerik, amelyben ő játszotta az egyik főszerepet. Ő volt a narrátor, az idős Rose-t személyesítette meg.

    Több érdekesség is köthető a művésznőhöz, az egyik, hogy ő máig a legidősebb színésznő, akit Oscar-díjra jelöltek 1997-ben, amikor 87 éves volt. A másik, hogy ő már élt a Titanic elsüllyedésekor, alig kétéves volt. Hosszú pályafutásában hullámhegyek és hullámvölgyek is voltak, számos produkció részese volt. 1932-től egészen 2004-ig szerepelt filmekben, utolsó szerepét Wim Wenders A bőség földje című filmjében játszhatta el. A Titanicban nyújtott alakításával örökre beírta magát a filmtörténelem nagyjainak könyvébe. Százévesen halt meg 2010. szeptember 26-án Los Angelesben.