új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • revicky

    A nagymúltú Ráckevei Dunaági - Horgász Szövetség az őshonos halfajáról elnevezett Arany Compó díjat évente adja át egy olyan személynek, akit a szervezet nagy becsben tart.

    A tavalyi nyertes és egyben az első díjazott Sifrik Ferenc volt, a Ráckevei Horgász Egyesület elnöke. Idén a díjat Reviczky Gábor színművész kapta.

    A pecások szövetsége a Ráckevei-Soroksári Duna-ág és mellékvizeinek halgazdálkodási hasznosítója évtizedek óta. Többek között a halkeltetőjükre is büszkék, ahol compót is szaporítanak.

    2020. szeptember 26-án Szövetségünk törvényi kötelezettségeinek megfelelve küldöttgyűlést tartott. Ez a rendhagyó...

    Közzétette: Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség – 2020. szeptember 27., vasárnap
  • Az egyik legnagyobb ételrendeléssel foglalkozó hazai cég, a NetPincér összegezte a karantén ideje alatti rendeléseit. A felmérésből kiderült, hogy alaposan megváltoztak a rendelési szokások. Csaknem napi négy rendelést adott le az átlagos rendelő április-májusban, a legnagyobb összeget költő ételrendelő pedig milliós nagyságrendben vásárolt a kijárási korlátozások időszakában.

    ételházhozszállítás
    Fotó: Kai Pilger / Unsplash

    Újszerű, hogy közkedvelt lett a reggeli rendelés, az esti órákban pedig az alkohol házhoz szállítására kaptak rá a magyarok. A pizza továbbra is a legnépszerűbb házhoz rendelt étel Magyarországon és valószínűleg sok más országban is, azonban rövid időre áprilisban a hamburger vette át a vezetést.

  • Falánk, a kiscica már egy szerető család tagja. Nem volt mindig így, hiszen a Katasztrófavédelem tűzoltóinak kellett kimenteni a négylábút egy kútból – az esetről a BM Országos Katasztrófavédelmi főigazgatósága számolt be Facebook-oldalán.

    Püspökladányban esett kútba a macska vasárnap délelőtt. A város lakói a tűzoltók segítségét kérték, akik egy úgynevezett dugólétrát tettek a kútba. Ezen keresztül az ügyes cica önállóan, saját erejéből kimászott. A bátor, életerős macskának az ijedtségen kívül más baja nem esett.

    Falánk mentése
    Falánk mentése
    Fotó: BM Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

    A gazdátlan állatnak duplán szerencsés napja volt, hiszen az egyik helyszínen lévő tűzoltó, Rácz Imre főtörzsőrmester örökbe fogadta a mentés után, a kisfia pedig elkeresztelte Falának a cicát, aki remekül érzi magát az új otthonában, az új családjával.

    Rácz Imre tűzoltó főtörzsőrmester családjával és Falánkkal
    Rácz Imre tűzoltó főtörzsőrmester családjával és Falánkkal
    Fotó: BM Katasztrófavédelem Facebook
  • A legújabb mesterséges intelligenciák már az ember beszédéből megállapíthatják, mennyire magányos – adta hírül az amerikai az AZoRobotics weboldala. 

    Az utóbbi húsz évben a magányosság valóságos világjárvánnyá fokozódott, amely gyakran halálos áldozatokat is szed. Nem csupán depressziót vagy gyógyszerfüggőséget okoz, de aláássa az emberek terhelhetőségét, munkabírását. A koronavírus-járvány pedig csak elmélyítette a problémát.

    Ellen Lee doktor elmondta, hogy korábban közvetlen rákérdezéssel próbálták feltérképezni a problémát, de az emberek gyakran félnek a „magány” szótól, és stigmatizálva érezhetik magukat. A természetes nyelvi feldolgozás nevű módszerrel hosszú interjúkat dolgoz fel a számítógép, és keresi azokat az elejtett szavakat, amelyek a magányra utalhatnak.

    Az eredmények azt mutatták, hogy az igazán magányos egyének jóval hosszabban válaszoltak egy-egy kérdésre. A nők sokkal könnyebben ismerik el egy interjúhelyzetben, hogy magányosak. A férfiak viszont jóval több félelmet és örömet kifejező szót használtak.

    Az új módszer felismeri az úgynevezett „magányos beszédet”, és 94 százalékos pontossággal megállapítja, ha valaki tényleg magányos.

  • The Midnight Sky (Éjféli napfény) címmel rendezett filmet George Clooney a Netflixnek, és ő játssza a főszerepet is. A Lily Brooks-Dalton népszerű regényén alapuló történetben egy magányosan élő sarkvidéki kutató és egy, a Jupiter egyik holdjáról visszafelé tartó űrhajó legénységének az életét követhetjük végig, miközben a Föld egy meg nem nevezett katasztrofális esemény hatására elhallgat.

    A könyv 2017-ben jelent meg, a film bemutatójáról egyelőre annyit tudni, hogy decemberben érkezik a Netflixre. Ehhez igazítva adja ki az Agave Könyvek Kiadó Lily Brooks-Dalton regényét magyarul.

  • Szorult helyzetbe került nemrég a legendás NFL-irányító, Joe Montana, amikor egy betörő megpróbálta elrabolni az unokáját.

    Az amerikaifutballista elmondta a rendőröknek, hogy a malibui házukba behatoló nő kivette a járókájából a kilenc hónapos gyermeket, és a kezében tartotta, amikor a feleségével együtt betoppant. Bár kérték a nőt, hogy adja vissza a babát, ő erre nem volt hajlandó. Lökdösődni kezdtek, Montana feleségének pedig végül sikerült kiragadnia a gyermeket a nő kezéből, aki ekkor elmenekült. Hamarosan elfogta a rendőrség.

    Az incidensben sem a baba, sem az emberrabló nem sérült meg. 

    Joe Montana ESPN cropped2
    Fotó: wikimedia
  • Megáll az idő címmel 1960-ban mutatta be az új dalt Hollós Ilona a Magyar Rádióban.

    A zenét akkori férje, Bágya András szerezte. A jubileum alkalmából Knisch Gábor zeneszerző most új hangfelvételt készített az örökzöld dalból.

     

    Kapcsolódó

    "Megáll az idő" - Knisch Gábor - YouTube

    "MEGÁLL AZ IDŐ" © 1960 by Editio Musica Budapest BÁGYA ANDRÁS - G. DÉNES GYÖRGY - LÁSZLÓ ENDRE szerzeménye KNISCH GÁBOR ének, gitár Maráth Viktor hangszerelé...

    Érdekes, hogy a mostani dupla évfordulónak számít. Hollós Ilona éppen száz esztendeje, 1920-ban született Nagyváradon.

  • 2008 óta az idén fordul elő először, hogy nem mutatnak be Marvel-filmet a mozikban. A cégnek a Fekete özvegy lett volna az első 2020-as szuperhősmozija  – ezt itt is sokan várták, elvégre jórészt Budapesten forgatták –, de a legfrissebb információk szerint Scarlett Johanssont Natasha Romanoff  bőrébe bújva csak 2021 májusában láthatjuk legközelebb. 

    With 2020 being the first year without a MCU film since 2009, here's what the MCU's release calendar looks like after Black Widow and others shifted dates.

    Közzétette: Fandango – 2020. szeptember 23., szerda
    Képernyőfotó 2020-09-28 - 13.45.04.png
  • Egyszer már írtunk a Carcharodon megalodon óriáscápa-fogról, amit György herceg, Vilmos herceg hétéves fia kapott David Attenborough-tól, miután a család és Attenborough együtt megnézték az Egy élet a bolygónkon című dokumentumfilmet.

    Most azonban Málta magának követeli a cápafogat, mivel Máltán 2002 óta törvény védi a kövületeket és a fogat ott vájták ki. 

    Vannak bizonyos leletek, amelyek nagyon fontosak Málta természeti öröksége szempontjából, de külföldre kerültek, és vissza kell szreznünk.

    – nyilatkozta a máltai kulturális miniszter José Herrera a Times of Malta-nak.

    Arról, hogy milyen módon kívánja visszaszerezni a fogat a királyi családtól nem nyilatkozott a miniszter.

  • A túraautó-világkupa (WTCR)  címvédője, Michelisz Norbert közösségi oldalán mutatta meg új versenyautóját, a Hyundai Elantra N TCR-t. Az előző autóhoz (Veloster) képest változott a mostani formatervezése, ahogy az a képeken is jól látható. A dél-koreai gyártónak az i30 N TCR és a Veloster N TCR után ez a harmadik versenyautója.

    A Hyundai kihagyta a nürburgringi versenyhétvégét, miután erőforrásainak teljesítményét 97,5 százalékra szorították vissza. Ez ugyan emelkedés a legutóbbi, 95 százalékra való visszaszorításhoz képest, a csapat szerint azonban még így is hátrányban lennének a versenytársakhoz képest.

    Screenshot 2020-09-28 at 12.24.24.png

    A WTCR mezőnye október második hétvégéjén Szlovákiában versenyez, majd egy héttel később, október 18-án a Hungaroringen.

  • Az észak-amerikai profi amerikaifutball-ligát (NFL) is elérte a koronavírus, több stadionban nem lehetnek nézők a járvány miatt. A Denver Broncosnál azonban nem volt üres a lelátó a Tampa Bay Buccaneers elleni mérkőzésen: a beengedett 5000 szurkoló mellett a South Park című animációs sorozat összes szereplője ott volt a nézőtéren.

    Eric Cartman, Stan, Kyle és Kenny is végignézte, ahogyan a Tom Bradyval megerősített Tampa Bay 28–10-re legyőzte a házigazda Broncost.

    A South Park készítői, Matt Stone és Trey Parker elkötelezett hívei a denveri csapatnak, amelyet a sorozat 23 évadában 50-szer említenek.

    A South Park egyébként visszatér szerdán egy koronavírusos különkiadással. Az egyórás film egy részét a denveri stadionban forgatták, és mint a képeken is látszik, a szereplők is maszkot viseltek.

  • A tragédia a Thunder River Rapids nevű, zuhatagos folyót imitáló attrakción történt a Dreamworld vidámparkban. Két csónak ütközött egymásnak, aminek a következtében két férfi és két nő életét vesztette. A szerencsétlenséget csak 10 és 12 éves gyermekeik élték túl.

    vidámpark
    Fotó: dreamworld.com.au

    A vizsgálat kiderítette, hogy a vidámpark biztonsági rendszerei kezdetlegesek és ijesztően igénytelenek voltak, ráadásul  a személyzet nem kapott  megfelelő mentési kiképzést. 

    Az üzemeltető cég, az Ardent Leisure a a tulajdonosa a szintén ausztráliai Whitewater World nevű vidámparknak, ahol szerencsére még nem történt hasonló tragédia.

  • Szórakoztató véget ért egy romantikusnak induló leánykérés. A két csónak között zajló eseménynek a leendő feleség hirtelen mozdulata vetett véget amikor a leánykérőt átölelve véletlenül koppig előretolta hajóján a gázkart.

    Az incidensnek nincsenek sérültjei, és az biztos, hogy feledhetetlenre sikerült!

  • Az ajándékozásra a koronavírus miatt a Kensington palota kertjében rendezett vetítésen került sor. A Carcharodon megalodon óriáscápa fosszíliája szemlátomást lenyűgözte a gyermeket – írja a BBC.

    A bejegyzés megtekintése az Instagramon

    The Duke and Duchess of Cambridge are delighted to share new photographs of their family with @DavidAttenborough. The photographs were taken earlier this week in the gardens of Kensington Palace, after The Duke and Sir David attended an outdoor screening of Sir David’s upcoming feature film 🎞️ ‘David Attenborough: A Life On Our Planet’. With a shared passion for protecting the natural world, they continue to support one another in their missions to tackle some of the biggest environmental challenges our planet faces. This includes working together on The @EarthshotPrize 🌍 the most prestigious global environment prize in history – further details of which will be shared in the coming weeks. When they met, Sir David gave Prince George a tooth from a giant shark 🦷 the scientific name of which is carcharocles megalodon (‘big tooth’). Sir David found the tooth on a family holiday to Malta in the late 1960s, embedded in the island’s soft yellow limestone which was laid down during the Miocene period some 23 million years ago. Carcharocles is believed to have grown to 15 metres in length, which is about twice the length of the Great White, the largest shark alive today.

    Duke and Duchess of Cambridge (@kensingtonroyal) által megosztott bejegyzés,

    Vilmos herceg és családja  Attenborough  legújabb műsorát, az Egy élet a bolygónkon című visszatekintést nézte meg, amelyben a 94 éves veterán dokumentumfilmes  élete meghatározó pillanatait gyűjtötte össze, valamint bemutatta az általa megörökített hatalmas környezeti változásokat.

    120125682 364632924896274 2248825389786136259 n

     

  • Nem a Johnny Depp alakította Jack Sparrow kapitány újabb kalandjairól van szó, és nem is a szomáli kalózok eveztek más vizekre, hanem egy 80 éves hagyományt elevenít fel a hazatérő az amerikai Arleigh Burke osztályú USS Kidd romboló.

    A történet még a II. világháború előtti években kezdődött, amikor az amerikai flotta egyik fiatal tisztje Isaac Kidd a XVIII. századi híres kalózzal William Kidd kapitánnyal fennálló névazonosság miatt a „Cap” azaz Kap'tány becenevet kapta. Néhány évvel később a már ellentengernagyi rangban szolgáló Kiddet zászlóshajója, az Arizona fedélzetén érte a halál 1941 decemberében a Pearl Harbor elleni támadás során. 

    A modern rakétás romboló már a harmadik a róla elnevezett hajók sorában, amelyek  hagyomány szerint a csendes óceáni bázisokra érkezve és onnan távozva felvonják a Jolly Rogernek nevezett koponyás-lábszárcsontos lobogót.

    A szórakoztató történetnek van egy komoly oldala is, a zászlót csak amerikai felségvizeken vonhatják fel,  használatát ugyanis a tengerjogi szokások és előírások tiltják. Minden Jolly Roger alatt haladó hajó automatikusan ellenségesnek számít.

  • Heiko Schöning éppen interjút adott egy járványügyi intézkedések ellen szervezett szombati demonstráción, amikor néhány perc után a rendőrök elvitték.

    A német orvos azt állította, hogy a jelenlegi állami kényszerítésekkel kapcsolatban már vannak tapasztalataik a németeknek a nemzetiszocialista időkből, visszautasítja, hogy a járványnak nevezzék az eseményt és az is elhangzik tőle, hogy a vírus a 80 év feletti, krónikus betegséggel rendelkezőkre veszélyes, ezért őket kellene elkülöníteni. A letartóztatás pontos részletei nem látszanak a felvételen, csak az, hogy a fentebbi nyilatkozatai után a következő vágott felvételen már egy rendőrségi autóba tuszkolják a szakembert.

    A videó alatt a hozzászólók felváltva emlegetnek fasizmust és szocializmust, az angolszász hagyományban ugyanis a totalitárius ideológiákat sokkal inkább egymáshoz hasonlónak tekintik, azok polgári szabadság ellenes és antikapitalista gyökerei miatt.

    Az Egyesült Királyság szeptember 24-én korlátozásokat rendelt a koronavírus elleni védekezés céljából. Ott este 10 után támad a vírus, legalábbis minden nap akkor kell zárniuk a vendéglátó helységeknek.

    A korlátozások részeként legfeljebb hat ember gyűlhet össze különböző háztartásokból nyilvános helyen, és bár a tüntetésekre ez nem vonatkozik, azokat is csak a megfelelő távolságtartás betartása mellett engedélyezik. A The Guardian információi szerint ezt a szombati londoni vírusszkeptikus demonstráció résztvevői  nem tartották be.