új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Egy aranyérmet és két ezüstöt is begyűjtöttek a somlói Kreinbacher Birtok pezsgői a világ legelismertebb champagne és pezsgő versenyén a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon (Champagne & Sparkling Wine World Championships - CSWWC) - olvasható a gasztronómiai verseny portálján. A legfényesebb érem a hazai pincészet Brut Classic 2016 Magnumjának jutott, ami hagyományos eljárással készül és három éven át érlelik az italt. A neves magyar pincészetnek a Prestige Brut és a Prestige Brut 2016 Magnumja ezüstérmes lett. 

    A CSWWC-ről érdemes tudni, hogy a megmérettetésen a három legnagyobb tudású és nemzetközileg elismert szakember vakkóstolással értékeli az italokat, egy-egy érem odaítélésénél mindhármuknak egyet kell érteiük és kizárólag arany- és ezüstérmeket osztanak ki a legjobbak legjobbjainak.

  • Immár ötödik alkalommal rendezte meg a Magyar Napló szerkesztősége a 2016 júliusában elhunyt Oláh János költő, író, kiadóvezető emlékét felidéző estet a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A rendezvényen, immár hagyományosan több irodalmi díjat is átadtak. 

    Képernyőfotó 2020-11-24 - 20.58.01.png



    Idén Döme Barbara kapta meg az Orpheusz kiadó, "Az év legsikeresebb szerzője 2020"- díjat. A Magyar Napló Kiadó díját Mirtse Zsuzsa, míg a Széphalom Könyvműhelyét Lányi Gusztáv vehette át. A járványhelyzetre tekintettel a program közönség nélkül, zárt ajtók mögött zajlott. 

    Az estről készült egy remek videófelvétel is. 

  • Európában utolsóként a katolikus Írországban is lehetővé tették, hogy jogilag is elválhassanak egymástól a házas felek. Az erről döntő november 24-ei népszavazás elég necces volt, 1995-ben még a szavazók alig több mint fele gondolta úgy, hogy érdemes hivatalossá tenni, ha egy házaspár külön utakra lép. 

    Azóta a szigetországban is nagyot fordult a világ. A meglehetősen szigorú feltétel szerint 2019-ig csak azok kezdeményezhettek bontópert, akik a folyamodás előtti öt évből négyet már bizonyíthatóan külön éltek.  Így ugye nem túl egyszerű. A tavaly tavaszi újabb népszavazáson tovább lazították a szabályozást, így már két év különélés is elég lehet a válás kimondásához.

    Az azonos nemű párok Írországban 2015 óta házasodhatnak.

  • A különös fémdarabra akkor akadtak rá az egyesült államokbeli Utah-ban, amikor helikopterről a helyi kanadai vadjuh-állományt számlálták meg. 

    A 3,6 méter magas fémmonolitot két szikla között találták meg. 

    Ez a legfurcsább dolog, amelyre a repüléssel töltött éveim alatt ráakadtam

    – mondta Bret Hutchings, a helikopter pilótája.

    Utah.png
    Fotó: Utah Department of Public Safety

    Hozzátette: elképzelhető az is, hogy a fémdarabot

    valamilyen „posztmodern művész", vagy a 2001: Űrodüsszeia című film egy rajongója helyezte oda.

    Utah állam Közbiztonsági Hivatala egyelőre annyit nyilatkozott az eset kapcsán, hogy megvizsgálják azt, van-e szükség további nyomozásokra az ügyben. Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy 

    Mindenki számára illegális építményeket vagy műalkotásokat az állam által igazgatott földekre helyezni – függetlenül attól, hogy az illető melyik bolygóról érkezett. 

  • Tavaly szó szerint elkapkodták a Erős Pistás szaloncukrot a hazai boltok polcairól, így idén is piacra dobják ezt a különlegességet a magyar üzletekben. Újdonságként a lágyan csípős szaloncukrok mellé, ebben az évben lesz egy igazi hard core termék. Jelesül azoknak, akik imádják, amikor lángol a szájuk és sírnak a fájdalomtól, miközben a vörös minden árnyalatát felveszi a fejük színe. Szóval ők is boldogok lehetnek ezen a karácsonyon a legújabb, legcsípősebb szaloncukorral, amit Haragos Pistával ízesített a termék a gyártója.

    szaloncukor-no-keszlet.png
    Fotó: univer.hu
  • Bacsó Péter A tanú című filmje az egyik legjobb magyar kultfilm, persze igazán akkor élvezhető, ha az ember elrévedt az 1989 előtti magyar múltban, a szocializmus útvesztőiben. 1969-ben készült, s jó ideig csak behúzott függöny mögött, illegálisan csapkodhatták a térdüket, akik megnézték.

    A Totál Plán most alaposan felpörgette, tarantinós köntösbe öltöztette a film előzetesét. Pelikán József gátőr a Volt egyszer egy Hollywood trailerének kezdő akkordjaira ereszkedik a Duna vízébe, hogy barátjával, Dániel Zoltán miniszterrel csevegjenek a központi hangulatjelentésről. Kár volna kihagyni, íme:

    2020-11-24 14 22 53-Index - Mindeközben - Bacsó Péter legnagyobb
    Fotó: Totál Plán / youtube
  • Ismét van kire büszkének lenni, hiszen az Animal Cognition tudományos folyóirat szerint nem csak, hogy a legjobbak a magyar etológusok, de éppen 15 éve tartják ezt a vezető szerepet a maguk tudományában. Az etológia a biológiának az állatok viselkedésével foglalkozó ága, melyben a hazai szakemberek a maguk mögé utasították a világot, különösen a kutyák viselkedésének tanulmányozásában.

    Amolyan tudományos forradalomról számol be a lap, mivel egyre jelentősebben emelkedik a kutyák viselkedésével foglalkozó tudományos vizsgálatok száma, és ennek köszönhető, hogy az ebekről többet tudtunk meg az elmúlt bő évtizedben, mint az azt megelőző több száz évben. 

  • tk3s swns painting dog 02
    Fotó: Himali Sohndi / SWNS / Northfoto

    Ő itt Popely, Ausztráliából. A szigetországi ebet gazdája, az ugyancsak művészi vénával megáldott Himali Sondhi tanította meg festeni, állítólag alig fél óra alatt.

    Popely azóta is imád a színekkel játszani, miközben valahogy abban is kifejezetten ügyes, hogy ne maszatolja össze a bundáját.

    tk3s swns painting dog 04
    Fotó: Himali Sohndi / SWNS / Northfoto
  • Reese Witherspoon november közepén mutatta be követőinek Pearl nevű kiskutyáját. A bébi francia bulldog hamar lelkes rajongótáborra tett szert, a cukiságfaktort pedig a színésznő is igyekszik kimaxolni.

    A napokban közzé is tett egy fotót, amin a kis kedvence éppen a pulóvere kapucnijából szemlélődik. A képet persze nagy örömmel fogadták a követők, aki pedig nem a cuki jeleneten olvadozott, az azt emelte ki, hogy Witherspoon akár kistininek is elmehetne ebben a szettben.

  • David Rush több mint 150 Guinness-rekordot döntött a STEM-oktatás (tudomány, technológia, mérnöki ismeretek, matematika) népszerűsítése érdekében, és most egy újabbal bővült világcsúcsainak száma. Az idahói férfi három labdával zsonglőrködött, és bekötött szemmel egy egykerekűn tekerve összesen 463-szor dobta fel és kapta el a labdákat. Előtte Jeremy Walker tartotta a rekordot 70 elkapással.

    Rushnak 1 perc 6 másodpercig tartott az új világrekord felállítása.

  • A homokféreg omlett egy igencsak népszerű szezonális étel Vietnámban, amely két hüvelyk hosszú homokférgekből készül, és az íze állítólag a kaviáréra hasonlít.

    Minden évben, jellemzően késő ősszel, főként Hanoi street food éttermeinek kínálatában megjelenik egy különleges helyi specialitás, amely elsőre úgy néz ki, mint egy hétköznapi rántotta tele fűszerekkel.

    cha-ruoi-750x563
    Fotó: Khuong Viet Ha / Wikimedia Commons

    A felvert tojás valóban az étel egyik fontos része, azonban van még itt pár összetevő, köztük a mandarinhéj, a hagyma, a kapor és néhány más fűszer, illetve a homokférgek. Az eredmény pedig egy omlettszerű étel, amely az év utolsó hónapjaiban állítólag a helyiek nagy kedvencének számít – írja az Oddity Central.

    A kulináris különlegesség alapja nem csupán Vietnámban őshonos, a homokférgek számos Csendes-óceán parti országban, köztük Kínában, Japánban, Indonéziában és Szamoában is előfordulnak. Ahány ország, és régió, a férgeket olyan sokféleképpen fogyasztják, többek között toast-ként, sütve vagy akár nyers formában is.

    A párzási és növekedési folyamatoknak megfelelően a homokférgek az év vége felé emelkednek a felszínre, ekkor a halászok hálókkal vagy épp puszta kézzel fogják el őket. Ugyanakkor a vietnámi gazdák fogyasztási céllal a helyi tavakban és a rizsföldeken fogyasztási céllal is tenyésztik a férgeket, amelyek jól érzik magukat a mocsárban.

    Amikor az omlett készül, a kifogott homokférget megfőzik, hogy eltávolítsák a csápjait, és megszabadítsák a halszagtól, majd ekkor adják hozzá a többi összetevőt.

  • Úgy tűnik, Riviai Geraltot nem lehet sokáig kispadra ültetni, vagy ágyba küldeni, ugyanis a hírek szerint visszatértek a munkához a készítők, szóval sikeresen újraindult a Witcher második évadának forgatása. Ebből aztán könnyen lehet következtetni arra, hogy valószínűleg a stáb tagjai felépültek a koronavírusból.

    WNMprmp96geTvrY9urSXrT
    Fotó: Katalin Vermes / Netflix

    A kamerák állítólag már a múlt héten forogni kezdtek az Arborfield Studios falai között, ahol felépítettek egy hatalmas várost, hogy a munkát házon belül is folytatni tudják. Azt is írják egyébként, hogy egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor jelenik meg a második évad, legközelebb talán tavasszal történhet valami az ügyben.

    Korábban az Index is írt róla, hogy másodszor is felfüggesztették a sorozat második évadának a forgatását.

  • csupaorr

    Sajnos a koronavírus miatt zárva tart a Fővárosi Állat-és Növénykert. Ezért a szokásosnál is több hírrel, képes beszámolókkal és videóval igyekeznek „életre szóló állatkerti élményeket” adni a nagyközönségnek. Legújabb kisfilmjükben például az látható, hogy az állatok mennyire nagyon lelkesednek e remek lehetőségért.

  • A sportlétesítmények népszerű programja a stadiontúra – a koronavírusjárvány azonban ezt is ellehetleníti. Chicagóban különleges stadionbejárást szerveztek: négy pingvint vezettek körbe a Soldier Fielden. 

    Izzy, Darwin, Tombo és Charlotte előbb körülnézett az 1924-ben épített stadion öltözőjében, majd végigtipegett a pályán is. A Soldier Field a Chicago Fire labdarúgócsapatának és a Chicago Bears amerikaifutballcsapatnak is az otthona, 61 500 néző befogadására alkalmas.

  • Egy programozó „élete legrosszabb évét” interaktív videojátékká alakítja, melyen keresztül saját magának de másoknak is egyfajta terápiát nyújt, mellyel fel tudják dolgozni a tragikus eseményeket.

    A 41 éves cheltenhami származó Russell Quinn, aki most Los Angelesben lakik, élete legtragikusabb eseménye volt, édesanyja és nagymamája néhány héten belül meghalt egymástól. A Linda & Joan című videójáték ezt a traumát interaktív módon dolgozza fel.

    A játékos különböző szerepeket tölt be a családon belül, különféle karaktereket irányít, másokkal beszélget, és feladatokat végez el.

    A 2022-ben megjelenő Linda & Joanban a játékos folyamatosan vált át Mr. Quinn, anyja, Linda és nagymamája, Joan között, hogy különböző perspektívákból segítsen a családnak megbirkózni a különböző helyzetekkel. Párbeszédekben vehetünk részt, a megfelelő válaszokat kiválasztva, vagy egy adott feladatot hajthatunk végre - például taxit foglalhatunk a kórházba.

    Számos éven át digitális narratív élményekkel foglalkoztam, ezért nyilvánvalónak tűnt számomra az az ötlet, hogy a saját történetemet elbeszélő videojátékká alakítsam.

    A játék egyik újdonsága, hogy több nézőpontból ismerheti meg a játékos a szomorú eseményeket. A szoftver egyben visszajelzést is ad a karakterek érzelmi állapotáról, és a játékosnak ezek alapján kell vigaszt nyújtani annak a családtagnak, akinek a legnagyobb szüksége van rá.

    A játékot ingyenesen lehet letölteni a saját honlapról.

    Nem az első eset egyébként, hogy egy tragikus eseményt, vagy családtag elvesztését ilyen módon próbálja feldolgozni egy szoftver: még az idén februárban írtunk arról, hogy a virtuális valóságban látta viszont halott kislányát egy dél-koreai anya.

  • A mostani járványidőszakban mindenki szorong, sokaknak egzisztenciálisan is veszélybe került a jövője, ezért különböző függőségekbe menekülnek. Bálint Ferencet az első hullám idején érte az ijesztő ráébredés. 

    alkoholista.PNG
    Fotó: alomgyar.hu

    Úgy éreztem, naplót kell vezetnem az alkoholfogyasztásomról, hogy kiderüljön, többet iszom-e, mint ami társadalmilag elfogadott, egyénileg védhető vagy pánikhelyzetben indokolt 

    – mondta műve megírásáról a humorista. A  Felelős Alkoholista című könyv komoly témát jár körül, de a  Szomszédnéni Produkciós Iroda alapítójától megszokott vicces stílusban. 

  • mindek-chickentrex

    Jó ötletnek tűnt lábasjószágot választani házikedvencnek, de kiderült, hogy rém unalmas? Nyomtasson neki zsarnokgyík karokat! Vegye a hóna alá, mondja el Petőfi Sándor Anyám tyúkja c. versét! Köszönjük internet!

    A 3D nyomtatáshoz szükséges állományok itt találhatók.

  • The Last of Us (Forrás: Sony)
    The Last of Us (Forrás: Sony)

    A The Last of Us című nagysikerű, horror témájú akció-kaland, 2013-ban exkluzívan jelent meg PlayStation 3-ra, majd 2015-ben PlayStation 4-re és most tévésorozat formájában újjászületik, konkrétan az HBO képernyőjén. Ezt az információt már március óta rebesgették, viszont most vált biztossá, hiszen a csatorna már be is rendelte az adaptációt.

    Eddig ugyanis az alkotók révén már lehetett tudni, hogy lesz egy ilyen sorozat, az HBO-val viszont még tárgyaltak erről. Az HBO viszont november 20-án jelentette be, hogy zöld utat adtak a projektnek, amely a Sony Pictures Televisionnel koprodukcióban, a PlayStation Productions, a Word Games és a Naughty Dog gyártásában készül. Neil Druckmann lesz a sorozat írója, a Csernobilt is készítő Craig Mazin pedig a vezetői producere a The Last of Us-nak, mellette Carolyn Strauss (Trónok harca, Csernobil) lát majd el még produceri feladatokat. Elvileg Johan Renck, a Csernobil rendezője áll majd a kamerák mögé az első résznél, viszont a hivatalos közlemény róla nem ejtett szót, csak a producerekről és az írókról.

    A sorozat sztorija elvileg követi az első játékét, viszont azt még nem tudni, hogy a főszereplőket kik alakítják majd. A történet húsz évvel a modern civilizáció megsemmisülése után játszódik. Joelt, egy harcedzett túlélőt felbérelnek, hogy Ellie-t, egy 14 éves lányt kicsempésszen társával az karanténzónából. Ami eleinte csak rutinmelónak indul, az hamarosan brutális, szívszorító utazássá válik, mely során együtt kell keresztülutazniuk az Egyesült Államokon – teljesen egymásra van utalva –, hogy túléljék a véres kalandokat.

  • A mű vagy eredeti fenyő kérdése mindig hálás vitatéma téma, de most van egy érvünk, amitől a műfenyőpártiak lesznek teljességgel oda.

    Ennek a fának az érdekessége, hogy alkalmazkodik a belmagassághoz, ugyanis a mérete távirányíró segítségével állítható be az ideálisra. Külön jó pont, hogy a fények is fel vannak applikálva a fenyőre, így azok felrakosgatásával sem kell bíbelődni.

  • Akik emlékeznek még a Budapest sínjein futó  hannoveri villamosokként ismert (TW 6000) járművekre, tudhatják, hogy ezek kettős üzemű járművek voltak. Magasperon mellé érve nem nyílt le a lépcső, ahol viszont szintben lehet beszállni, ott lenyílt.

    A kiválasztott, korszerűnek nem nevezhető (1982-től gyártott) példány ugyan sosem volt a BKV állományában, de a Fehér úti Vasúti Járműjavítóban (egykor alkatrésznek vásárolt darabot) kísérletként most átalakították. A gyakran meghibásodó lépcsőket fixre építették, a visszapillantó immár optikai kamera és légkondi is került az utastérbe. Bár az időseknek és babakocsival közlekedőknek nem lesz könnyebb a ki- és beszállás, a tesztelés alatt álló szerelvény bárhol feltűnhet a budapesti forgalomban. Hogy mi vele a BKV terve, azt egyelőre nem tudni.