Bernadett
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Az ószeresek szakmájához hozzátartozik, hogy olyan bizarr tárgyak forognak a kezük alatt, ami egykor valakinek sokat jelentett. Egy fotóalbum azért a belga Opnieuw & Co. bolt munkatársait is meglepte, ugyanis a képeket lapozgatva feltűnő, hogy az azokon szereplő nő mellett a hollywoodi színészek és filmesek szinte teljes felső polca szerepel. Bruce Willis, Walter Matthau,  Harrison Ford, Steven Spielberg, sőt még Jon Bon Jovi is feltűnik egy képen. 

  Untitled-1.png
  Fotó: facebook

  A Mai Manó Ház posztja szerint a rejtélyes hölgy Maria Snoeys-Lagler, aki a Hollywood Foreign Press Association (HFPA) nonprofit szervezet tagja volt, amiben olyan fotósok és újságírók tömörültek, akik a szórakoztatóiparról tudósítottak. Snoeys-Lagler 2016-ban meghalt 87 éves korában, és a bolt Facebook-oldala szerint felvették a kapcsolatot a lányával, hogy eljuttassák neki az albumot, ami valószínűleg tévedésből került hozzájuk. 

  Nem sokkal később valaki megtalálta a hölgy haláláról szóló bejegyzést, így a bolt munkatársai egy újabb üzenetet tettek közzé: 

  designyoutrust.com / facebook

 • Tavaly októberben fura kitétel jelent meg az amerikai adóhatóság, az IRS oldalán: az úgynevezett konvertibilis virtuális valuták felsorolásánál az ismert kriptopénzek, mint a bitcoin és az ethereum mellett példaként megjelent a Fortnite játékpénze, a V-bucks is. És mivel az ilyesmiket be kell írni az amerikai adóbevallásba, ez keltett némi felzúdulást gémerkörökben - és persze derültséget is, ahogy a népek elképzelték, hogy mondjuk a World of Warcraftban felhalmozott aranykészletből átutalnak az adóhatóság azerothi kirendeltségének pár százalékot.

  Akárhogy is, a szöveg most változott, az adóhatóság elnézést kért, tévedésből került a videojátékos példa az oldalra, nem kell adózni a játékpénz után.

  Nagy kár, már majdnem megalapítottam a NAV klánt, hogy szigorú tekintettel beszedjem az SZJA-előleget minden orktól, trolltól és élőhalottól.

 • Elég sok reakció érkezett a múltkori posztra, melyben egy múzeumi restaurátor és egy bolti árufeltöltő fizetését hasonlítottuk össze. Folytatjuk "Kiakasztó" sorozatunkat.

  Most egy másik vidéki múzeum munkatársának a fizetéséről lesz szó. V. 10 éve dolgozik a munkahelyén, és nemrég PhD fokozatot szerzett. Ez komoly dolog, általában 4-5 év tanulás és önálló kutatás kell hozzá, amit a végén egy tudományos igényű dolgozatban meg kell írni, majd egy nyilvános eseményen meg is kell védeni. Nem adják ingyen, na, V. pedig mindezt értelemszerűen munka mellett teljesítette.

  Nemrég átsorolták, azóta I3 helyett már I4-es kategóriájába tartozik a közalkalmazotti bértáblán: háromévenként van ugrás, így került 9 év elteltével ismét eggyel feljebb. Doktori címe miatt pótlékra is jogosult lett. A kérdés tehát az, hogy mennyi pénzzel honorálja a magyar állam, ha valaki ilyen kitartóan és ekkora szellemi és energia-ráfordítással szenteli magát a nemzeti kulturális örökség védelmének, gyarapításának.

  Nos, Önmagában azért, mert 9 év elteltével magasabb kategóriába került, V.-nek nem jár több pénz.

  Mégis nőtt az alapbére – pont annyira, mint a közszférában mindenkinek, hiszen a 2020-es közalkalmazotti bértáblán minden kategóriához kicsit több pénz tartozik. Az ő esetében az alapbér-növekedés 15 600 forint. Bruttó.

  Mivel közművelődési dolgozó, kulturális illetménypótlékot is kap, ami szintén több lett: 1400 forinttal 24 800 forintra nőtt. A nyelvvizsgája miatt is jár neki pluszpénz, és mivel a magyar állam szereti a kiművelt emberfőket, tudományos fokozatáért is kap pótlékot: havi közel 10 ezer forintot. Bruttó.

  Így aztán 2020-ban 238 400 helyett már 255 400 forintot keres. Bruttó.

  A tavalyi bő 158 ezer forint helyett januártól már majdnem 170 ezer érkezik havonta a bankszámlájára.

  A közalkalmazotti bérrendszer sajátos perverz vonása, hogy V. hűségét 12 év múlva, 2032-ban honorálja majd először. Akkor, 21 év munkaviszony után lesz először magasabb alapbére, mint mondjuk egy pályakezdő, frissen érettségizett múzeumi raktárosé.